מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

החבויות בהיטל השבחה של זכויות מותנות בתכנית מתאר מקומית

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבים מצידם טענו לפני ועדת הערר, כי הארוע המקים את החבות בהיטל השבחה הוא מועד אישורן של תכניות 2000א ו-543א, וכי מועד אישורן של הזכויות המותנות בפועל הוא מועד מימוש בלבד, שאינו מקים חבות נפרדת.
פסיקת בית המשפט העליון בעיניין רון ובעניין גוזלן א. פסק הדין בעיניין רון כאמור, בעיניין רון נערך דיון מקיף בשאלה מה דינן, לצורך חיוב בהיטל השבחה, של זכויות מותנות במקרקעין אשר נכללו בתכנית מתאר מקומית ואושרו על ידי הועדה המקומית לתיכנון ובניה רק לאחר מכר המקרקעין לבעלים חדשים.
...
פרק שלישי: סוף דבר לאור כל האמור, אני מקבלת את עמ"ן 65422-12-15 ודוחה את עמ"ן 57912-01-16.
אני מורה על ביטול החלטת ועדת הערר מיום 15.11.15 בערר (ת"א) 85037/12 בוריס והלנה קוזניץ נ' ועדה מקומית לתכנון ובניה הרצליה.
תחת זאת אני קובעת, כי בכל הנוגע לתכניות 2000א ו-543א, אירוע המס מחולל ההשבחה הוא מועד אישור הזכויות המותנות בדרך של הקלה על ידי הוועדה המקומית.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ניתן, אם כן, לראות כי שינוי המצב הנורמאטיבי של תכנית מסוימת, קרי מתן אפשרות זמינה לקבלת היתר בנייה למימוש זכויות הבנייה במקרקעין, מהוה השבחה של המקרקעין שלא בדרך של מתן "זכויות ניצול" נוספות, אלא "בדרך אחרת". חשוב לחדד כי מדובר במצב של מימוש "ארוע המס", הוא אישור התכנית , ("אישור התכנית הביא – שלא בדרך של הרחבת זכויות הניצול – לעליית שווי המקרקעין") ולא במצב שבו היתר הבנייה יצר חבות נוספת של היטל השבחה (ראו: ע"א (ב"ש) 1173-09 סופריור כבלים בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה אילת (פורסם בנבו, 28.4.2010) שם קבלת תכנית מפורטת השביחה את המקרקעין בשל יצירת זמינות למימוש זכויות לשימוש מסחרי, שהיו בתוקף בשל תכנית מתאר קיימת).
אין חולק כי במצב כזה נוצרת השבחה של הקרקע בשל פעולתה של הועדה המקומית, וניתן לגבות היטל השבחה ( בעיניין היטל השבחה במצב של זכויות מותנות ראו עניין אליק רון).
...
דין הערעור להידחות מהטעמים שפורטו בפסק הדין.
מטעמים אלה וכמפורט בפסק הדין, דין ערעור זה להידחות.
ח. סוף דבר המדובר בסוגיה עקרונית ולא פשוטה שלה תוצאות כלכליות משמעותיות.

בהליך דנ"מ (דנ"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

עניינו של פסק הדין הנ"ל (להלן: פסק הדין, נושא הבקשה), ושל העתירה לדיון נוסף שלפני בשאלת החיוב בהיטל השבחה בגין עלייה בשווי המקרקעין לאחר אישור שניתן במקרה שלפנינו על-ידי הועדה המקומית לתיכנון ולבניה הרצליה (להלן גם – המבקשת) לאיחוד שתי חלקות בדרך של תשריט איחוד, אשר בעקבותיו, בהתאם לתכנית המתאר המקומית התקפה, נוצרה תוספת של זכויות בניה במקרקעין המאוחדים.
פסק הדין, נושא הבקשה במסגרת פסק הדין, נושא הבקשה – בית משפט זה, בדעת הרוב, עמד על הוראות חוק התיכנון והבניה והתוספת השלישית לחוק, שלפיהן המחוקק גדר את ארועי המס המחייבים בהיטל השבחה למקרים בהם ההשבחה נובעת מאישור תכנית, מתן הקלה, או התרת שימוש חורג, ואין חבות כאמור חלה במקרה שההשבחה נובעת ממקור אחר, לרבות זו הנובעת מאישור תשריט איחוד, כבעניינינו.
זה המקום להוסיף כי ייתכן שבפסק הדין, נושא הבקשה אכן מצויות אמירות נורמאטיביות בעלות תוקף שאיננו גדור לעניינם הפרטני של הצדדים שלפניי, אולם בכך לא די, וברי שאין באמור בפסק הדין, נושא הבקשה הנ"ל משום קביעת הלכה חדשה בנוגע למהותן ומעמדן של זכויות מותנות בתכנית מתאר רלבאנטית לעניין חיוב בהיטל השבחה.
...
זה המקום לציין כי בשולי הדברים השופט מ' מזוז הביע דעתו כי ההסדר שנקבע בעניין רון גם הוא בעייתי בעיניו, ואולם הוא לא ראה להורות על שינויו כי הגיע למסקנה שבכל מקרה עניין רון – לא חל בנסיבות המקרה דנן (וזאת בעיקרם של דברים היתה אף גישתה של השופטת ד' ברק-ארז לענין רון, כפי שהובעה בדעת המיעוט שלה).
" דעת הרוב בפסק הדין, נושא הבקשה הגיעה למסקנה כי אישור תשריט האיחוד איננו אירוע יוצר חיוב, שכן אין הוא בא בגדר חלופה כלשהי משלוש החלופות מחוללות "ההשבחה" הנזכרות בתוספת.
אף השלמות הטיעון מטעם הצדדים הנזכרות בכותרת אינן משנות ממסקנתי הנ"ל. לאחר עיון בפסקי הדין שהובאו בהשלמת הטיעון מטעם המבקשת ובתשובתה לתגובת המשיבה, שאוזכרו בפיסקה 19 לעיל, הרי שמבלי להביע עמדה לגופם של הדברים שנדונו שם (באשר הצדדים באותן פרשות אינם בפנינו) – ניתן לומר כי אין בפסקי הדין האמורים, עליהם חפצה המבקשת להסתמך, כדי לערער את המסקנה כי פסק הדין, נושא הדיון הנוסף לא מעורר הלכה מוקשית, ואף לא הלכה חדשה, או כזו העומדת בסתירה להלכות קודמות, לרבות עניין רון.
נוכח כל האמור לעיל – הבקשה נדחית.

בהליך דנ"א (דנ"א) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

בפסק הדין נדונה השאלה מה דינן, לצורך חיוב בהיטל השבחה, של זכויות מותנות במקרקעין אשר נכללו בתוכנית מתאר מקומית ואושרו על ידי הועדה המקומית לתיכנון ובניה רק לאחר מכר המקרקעין לבעלים חדשים.
המשיבה 1 השיגה על כך. טענתה העיקרית הייתה כי ארוע המס המקים חבות בהיטל השבחה בגין הזכויות המותנות היתרחש עם כניסת התוכנית לתוקף, ולא עם אישור הזכויות המותנות, אז היה המינהל הבעלים של המקרקעין, והמימוש היה בעת רכישת המקרקעין על ידי המשיבה 1.
...
דין העתירה להידחות.
העתירה נדחית, אפוא, בלא שהוגשה תשובה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ב': תמצית טענות הצדדים בעירעור המערער טוען, בין היתר, כי תכנית רובע 3 איננה מקימה חבות בהיטל השבחה: התכנית הנה תכנית כוללנית במהותה שאינה מקימה חבות עד להוצאת היתר בניה מכוחה; ניסיון לחשב את היטל ההשבחה בעת המכר, טרם הוצאת היתר בנייה מכוחה הנו ספקולאטיבי; תכנית רובע 3 מקימה זכויות פחותות מהזכויות המרביות שמעניקה תמ"א 38; יש לקחת בחשבון ב"מצב קודם" את הוראות תמ"א 38 וכן את מיסמך המדיניות, שאימץ את הוראות תמ"א 38, ובהנתן זאת, אין השבחה בפועל.
מהותן של הזכויות על פי תוכנית רובע 3 "תכנית" מוגדרת בסעיף 1 לתוספת השלישית לחוק התיכנון והבניה כך: "תכנית מתאר מקומית או תכנית מפורטת למעט תכנית כוללנית". בעת אישור תכנית מפורטת המביאה להשבחת מקרקעין נוצר החיוב בהיטל השבחה.
מסקנות אלה עולות גם מסעיף 22 לתמ"א 38, המקנה לועדה המקומית שיקול דעת אם ליתן היתר בניה מכוחה: "אין באמור בתכנית זו כדי לשלול מסמכותה של ועדה מקומית לסרב לתת היתר לבניה הכרוך בתוספת זכויות בניה....אם מצאה משיקולים תיכנוניים, או אדריכליים, נופיים, כושר נשיאה של תשתיות, כי יש לסרב לבקשה להיתר או כי מצאה כי תוספת הבניה צריכה להבחן במסגרת תכנית שתסדיר עניינים נוספים אלו לאור התוספת המבוקשת...". המסקנה הנה אפוא כי הזכויות לפי תמ"א 38 הנן זכויות מותנות, ולא ניתן לגבות מכוחה היטל השבחה בעת מכר.
...
מקובלת עליי גם קביעתה כי אין צורך לקבוע מראש כיצד תיקבע הדחיה (סעיף 343), שכן מדובר בעניין שמאי מובהק.
אין בידי לקבל את טענות המערער.
יא': סוף דבר בהינתן האמור לעיל הערעור מתקבל בחלקו, כדלהלן: נדחית טענת המערער כי קיים פטור מהיטל השבחה במכר הדירות וכי תכנית רובע 3 אינה מחייבת בגביית היטל השבחה; מתקבלת טענתו העקרונית של המערער לפיה יש לבחון עליית שווי בשל השפעת תמ"א 38, בעת קביעת "מצב קודם" של הדירות, כפוף להנחיות לשמאי המייעץ כאמור לעיל; נדחית טענת המערער ביחס לתקינות שומות המשיבה; השמאי המייעץ יפעל כאמור בפסק דין זה ובנספח א' להחלטת ועדת הערר (ככל שהאמור בו לא סותר פסק דין זה); נוכח התוצאה, לפיה נדחו חלק מטענות המערער וחלקן התקבל – אין צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו