דוקא התובעים ולידן פעלו לעיתים קרובות בנגוד למוסכם ולמקובל וקיימו פגישות עבודה וסיכומים ישירים מול נתבעת מס' 1, תוך מידור יתר הנתבעים.
בעיניין זה יאים הדברים שנפסקו בע"א 5602/03 אבי ושרה סגל ואח' נ' שיכון ופתוח לישראל בע"מ (28.2.05) כדלקמן:
"ספק בעיני אם היה מקום לברר התביעה בטרם חלפה שנת הבדק, אך איני סבורה שנכון ושאפשר יהא לבחון שאלה זו כיום, כעשור לאחר שניפתח ההליך המשפטי בין הצדדים. יחד עם זאת, אני סבורה כי בסופו של יום לא ניתן להיתעלם מכך שהתביעה הוגשה על ידי המערערים בתוך שנת הבדק, בנגוד למוסכם בחוזה המכר ובטרם ניתנה לשיכון ופיתוח ולקבלן האפשרות לתקן הליקויים ... לפיכך, סברנו שראוי להפחית את שיעור הפיצויים בגין ליקויי הבניה בשליש לגבי כל אחד מהמערערים בשל אי מיצוי תקופת הבדק. שיעור זה מבטא איזון ראוי לטעמנו בין ההכרה בליקויים בדירות המערערים ובצורך לתקנם, לבין ההכרה בכך שהמערערים פעלו בנגוד לחוזה ובחרו שלא להמתין עד סיום שנת הבדק ולאפשר לקבלן, כמקובל, את תיקון הליקויים שהתגלו".
בעיניין זה, אני מפנה גם לת"א (שלום-ת"א) 27229-05-13 לריסה דוחנו ואח' נ' קרן פז חברה לבניין בע"מ (30.6.15), כאשר שם תבעו התובעים בגין ליקויים נוספים אשר תוקנו על-ידם סך של 32,600 ₪, בתוספת פקוח הנדסי ומע"מ, ובית-המשפט שם פסק כי:
"באשר לליקויים הנוספים, מקובלת עלי עמדת הנתבעת כי לא ניתנה לה כל היזדמנות לבחון את הליקויים הנוספים ולחוות דעתה באשר לעצם קיומם כמו גם לעלות הסרתם, וממילא לא ניתנה לה האפשרות לתקנם. יצויין, כי הנזק הראייתי אשר נגרם לנתבעת בשל היתנהלות התובעים, היתעצם בשל מחדלם להציג תמונות אשר לדבריהם צולמו על ידם לצורך הוכחת מצב הבית בתקופת ביצוע השיפוצים. לאחר שנתתי דעתי לעמדות הצדדים, הריני קובעת כי בגין הליקויים הנוספים תשלם הנתבעת לתובעים סך 16,300 ₪ (בצרוף מע"מ)".
לאור האמור לעיל, ולאור הנזק הראייתי שניגרם לנתבעת מס' 1 כתוצאה מבצוע התיקון ע"י התובעים באופן עצמאי בתוך תקופת הבדק, ולפני שניתנה לה ההזדמנות לבדוק או לתקן את הנזקים, זכאים התובעים מנתבעת מס' 1 למחצית עלות תיקונים אלו בסך 12,500 ₪, בצרוף הליקוי שנקבע ע"י המומחה בסך 400 ₪, סה"כ 12,900 ₪.
בנוגע למע"מ, משנפסק כי התובעים זכאים לפצוי כספי, זכאים הם גם לשעורי המע"מ, ובעניין זה יאים הדברים שנפסקו בע"א 1772/99 זכריה זלוצין ו-67 אח' נ' דיור לעולה בע"מ וערעור שכנגד, פ"ד נה(4) 203 (2001), שם נפסק כי:
"תשלום מע"מ מהוה חלק בלתי נפרד מעלות התיקונים, ומשנקבע כי זכאים הם הדיירים לפצויי-כסף כעלות התיקונים, זכאים הם ממילא גם למע"מ המהוה בימינו ובמקומנו חלק בלתי נפרד מעלות התיקונים. הדיירים זכאים להשבת מצבם לקדמתו ורק כך יבואו אל שלהם. אין זה עניינה של דיור לעולה אם יבצעו הדיירים תיקונים אם לאו, וגם אם ימכרו את דירותיהם לצדדים שלישיים ייגרע מערכן של הדירות כדי שווי הליקויים, לרבות מע"מ, שכן כך יידרשו הקונים לשלם למי שיבצע תיקונים".
כן זכאים התובעים לפצוי בעין בתוספת פקוח הנדסי, ובעניין זה יאים הדברים שנפסקו בע"א 8949/07 י.ר. אחים עזרא חברה לבנין בע"מ ואח' נ' משה זאב ועוד 28 אח' (18.11.09), שם נפסק כי:
"המערערים הלינו על כך שבית משפט קמא חייב אותם בתשלום בגין פקוח הנדסי ביחס לליקויים בדירות המשיבים, מבלי להתנות את התשלום בבצוע התיקונים בפועל. דין הטענה להידחות. הפרקטיקה הנוהגת היא כי משנקבעה עלות התיקון של אי ההתאמה בדירה, יש לפסוק בנוסף לעלות, סכום עבור פקוח הנדסי ומע"מ, ואין זה עניינו של המוכר מה יעשו הרוכשים עם הסכום שנפסק לזכותם...".
החזרים וזיכויים מנתבעת מס' 1
בכתב התביעה ובתצהיר התובע, נתבע החזר/זכוי בעבור פריטים אשר על-פי ההסכם היו אמורים להיות מסופקים על ידי נתבעת מס' 1 ולא סופקו על ידה וחרף זאת לא ניתן לתובעים זכוי בעבורם: ריצוף (250 מ"ר), 4 כיורים, פרגולה ואמבטיה (ראה גם: סעיפים 67-82 לסיכומי התובעים).
...
אגרה – בשל הפער בין הסכום הנתבע לסכום הנפסק אני מורה על חיוב הנתבעים לשלם לתובעים מחצית האגרה ששולמה, סכום של 5,000 ₪ בלבד, בהם יישאו הנתבעים בחלקים שווים.
בע"א 5602/03 אבי ושרה סגל ואח' נ' שיכון ופתוח לישראל בע"מ ואח' (28.2.05), נפסק כי:
"פסיקת הריבית מיועדת להעמיד את הנפגע במצב בו היה אלמלא ההפרה או אילו תוקנה זו במועד, שאחרת יוצא המפר נשכר מחלוף הזמן והנפגע יוצא חסר...קביעת המועד ממנו תחושב הריבית נתונה לשיקול דעת בית המשפט. ככל שמדובר בפסיקת ריבית ביחס לליקויי הבניה, אין לקבל את טענת בעלי הדירות לפיה שגה בית המשפט המחוזי בקבעו כי הריבית המגיעה להם תחושב ליום מתן חוות דעתו הראשונה של וגמן וכי היה עליו לקבוע את הריבית למועד היווצרות העילה, דהיינו למועד מסירת הדירות לידיהם. מוקדם של הפיצויים שנפסקו למערערים הוא בליקויים שנמצאו בדירותיהם וברכוש המשותף ועל כן ראויה קביעתו של בית המשפט המחוזי כי הריבית תחושב למועד קביעת שווים של מרבית הליקויים – מועד עריכת חוות הדעת...".
לאור האמור לעיל, אני קובעת כי המועד לחישוב הריבית וההצמדה לעניין ליקויי הבנייה, יהיה יום מתן חוו"ד של המומחה – 20.2.15.
לסיכום:
נתבעת מס' 1 תשלם לתובעים בגין הליקויים סך של 70,790 ₪ בצירוף עלות פיקוח בשיעור 10% ומע"מ בשיעור 18%, וכן בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 20.2.15 ועד יום התשלום בפועל.