הבקשה לאישור תובענה כייצוגית
המבקשת, גב' רבקה ביטון, ילידת 1944, רכשה לראשונה בשנת 2008 פוליסת ביטוח תאונות אישיות מהמשיבה, הראל חברה לביטוח בע"מ (להלן: המבקשת, ו-הראל, בהתאמה); הפוליסה שנרכשה זיכתה את המבקשת בכיסוי בטוחי על סך 50,000 ש"ח במקרה של מוות בתאונה או נכות מתאונה, וכן בכיסויים נוספים למקרים של שברים וכוויות, מצב סיעודי עקב תאונה וימי אישפוז.
שיחה נוספת היתקיימה ביום 29.4.2015, ובה הוצע למבקשת להרחיב את הכסוי הבטוחי בעלות של 104 ש"ח בחודש, תוך שנאמר לה כי "זה משהו שאנחנו יוצרים לגביו קשר עם כלל המבוטחים". בהמשך, ביום 8.10.2015 יצרו נציגיה של הראל קשר עם המבקשת פעם נוספת, והודיעו לה כי "מרימים את סכומי הפצוי" למבוטחים שעברו את גיל 70, ובהתאם הציעו לה הרחבה נוספת בעלות של 149 ש"ח. בחלוף כשנה, בחודש דצמבר 2016, שוב הוצע למבקשת להרחיב את הכסוי הבטוחי המוקנה לה, תוך שנאמר לה כי "אנחנו לפי קבוצת גילך מרימים את סכומי הפצוי באופן שהוא כבר יהיה לך על המאקסימום, שיותר מזה לא תצטרכי לגעת"; וזאת בעלות של 159 ש"ח. המבקשת הסכימה לכל הצעותיה של הראל.
בהקשר לכך המבקשת פירטה על אודות חוזרי ביטוח שהוציא הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר בשנים 2021-2015, שמסדירים את אופן שיווק הפוליסות על ידי חברות הביטוח וקובעים כי שומה על הגורם המשווק לברר את צורכי המועמד לביטוח ולהתאים לו פוליסה התואמת את צרכיו.
לבסוף, המבקשת טענה כי יש לאשר את הבקשה בעילות חוזיות שונות, לרבות הפרת חוזה והפרת חובת תום הלב במשא ומתן לפי סעיף 12 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973; הטעה לפי סעיף 55 לחוק הפיקוח על שירותים פינאנסיים (ביטוח), התשמ"א-1981 (להלן: חוק הפיקוח); הפרת חובה חקוקה לפי סעיף 63 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: פקודת הנזיקין); הפרה של החובות הקבועות בסעיף 58 לחוק הפיקוח בדבר איסור ניצול מצוקת המבוטח; הפרת חובת הגילוי היזום; עשיית עושר ולא במשפט לפי חוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1979; ורשלנות לפי סעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין.
בית המשפט המחוזי קבע כי יש קושי בסעד שנתבקש בבקשת האישור, שכן המבקשת דורשת כי בית המשפט יורה על "כריתת פוליסת ביטוח חדשה", כך שהכיסויים שנרכשו יישארו בתוקפם, אך הפרמיה תקבע לפי עלות הפוליסה האחרונה בלבד.
...
כזכור, בית המשפט המחוזי סמך את עיקר החלטת הגילוי בהיותה של עילת התביעה מוקשית ובתוך כך הסעד שנתבקש בבקשת האישור, שהוא "כריתת פוליסת ביטוח חדשה שתוכנה מחד, הותרה של כל הכיסויים שנרכשו בתוקפן, ומאידך תשלום של הפרמיה שנקבעה בפוליסה האחרונה שנרכשה". אינני מוצאת להידרש לקשיים אלה, שכן הגעתי למסקנה כי דין הבקשה להידחות מנימוקים אחרים כמפורט.
עם זאת, בשונה מבית המשפט המחוזי, דומני כי בבקשת האישור לא נתבקש סעד אחד בלבד, אלא שמוצגות בה מספר עילות שעשויות להצמיח סעדים שונים; ואיני רואה מקום וצורך להרחיב בנושא לנוכח המסקנה שאליה הגעתי.
סוף דבר, הבקשה למתן רשות ערעור נדחית.