] "מעיון בחומר עולה כי לעמדת המבקשים – היורשת הייתה מעורה בפרטי ההליך, ועמדתה נשמעה בו באמצעותם. מבקש 4 הוא בן זוגה, כאמור, מבקשים 1 ן-2 הם אחיה, ובהליכים קמא נטענו טענות בשמה ולזכותה. כך, למשל, בערכאות קמא טענו המבקשים כי היורשת היא דיירת מוגנת, בנגוד לקביעת בית משפט השלום, וטענה זו התקבלה. המבקשים נישאלו גם מדוע היורשת לא העידה וענו כי אין בכך צורך, לנוכח עדותו של בעלה. גם בהליך זה טוענים המבקשים – הם ולא היורשת – כי יש להעתר לבקשה שכן נגרם ליורשת עוות דין. הינה כי כן, המבקשים אינם יכולים להלין כי קולה של היורשת לא נשמע באופן העולה כדי עוות דין בעיניינם";
"מן המכלול עולה כי לא נגרם למבקשים עוות דין כתוצאה מכך שהיורשת לא הייתה צד להליכים קמא, שכן פסק הדין אינם מופנים כלפיה [...]. כמובן, בכך אין להביע עמדה – לכאן או לכאן – בטענת המשיבה בדבר קיומו של מעשה בית דין כלפי היורשת, או בטענות המבקשים בדבר עוול שניגרם לה".
בהחלטה נוספת, מיום 5.3.2019, קבע בית המשפט העליון: "החלטתי לפיה נדחתה הבקשה למתן רשות ערעור בודאי אינה יכולה לקבוע, לראשונה, כי יש מקום לפנות מהנכס מי שלא היה צד להליכים קמא מעבר לכך, פסקי דין קמא הם אשר קובעים בנושא".
ההליך שלפניי
התובעת טענה כי הנתבעת הייתה "בפועל ולמעשה" בעלת דין בתביעה קודמת, ולפיכך ההכרעות שבו מחייבות אותה (סעיף 10(ד) לכתב התביעה).
סוגיה זו לא זכתה לדיון מפורט בטיעוני הצדדים, על-כן איני נידרש לה.
אין יסוד לבקשה של הנתבעת – במעמדה כיורשת של עזבון אמה המנוחה – להעניק לה סעד מן הצדק:
סעיף 132(א) לחוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972 (להלן – חוק הגנת הדייר), מעניק לבית המשפט סמכות להמנע מליתן פסק-דין של פינוי "אם שוכנע שבנסיבות הענין לא יהיה זה צדק לתת". מדובר בסמכות שבשיקול דעת (הסעיף נוקט לשון "רשאי").
ממילא, הוכח כי גם לאחר פטירת המנוחה, ובכל מקרה – לאחר המועד שבו ראתה עצמה הנתבעת כדיירת מוגנת במושכר (לאחר פסק הדין בעירעור), היא עצמה הפרה את הוראות הסכם השכירות (כאמור בסעיף 23 לפסק-הדין).
הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות משפט על סך של 7,500 ש"ח ושכר טירחת עורך-דין על סך של 30,000 ₪.
...
ודוק: בהקשר זה אני דוחה את טענת הנתבעים לפיה על פי הסכם השכירות הותר להם למכור גם כל דבר נוסף המותר בהתאם להוראות תקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל) – תשל"ד-1974, שאם תאמר כן, מתייתר כל הפירוט המדויק, עד רמת ה"מרקים מירקות", דווקא, הנקובה בסעיף" (סעיף 72 לפסק-הדין).
] "מעיון בחומר עולה כי לעמדת המבקשים – היורשת הייתה מעורה בפרטי ההליך, ועמדתה נשמעה בו באמצעותם. מבקש 4 הוא בן זוגה, כאמור, מבקשים 1 ן-2 הם אחיה, ובהליכים קמא נטענו טענות בשמה ולזכותה. כך, למשל, בערכאות קמא טענו המבקשים כי היורשת היא דיירת מוגנת, בניגוד לקביעת בית משפט השלום, וטענה זו התקבלה. המבקשים נשאלו גם מדוע היורשת לא העידה וענו כי אין בכך צורך, לנוכח עדותו של בעלה. גם בהליך זה טוענים המבקשים – הם ולא היורשת – כי יש להיעתר לבקשה שכן נגרם ליורשת עיוות דין. הנה כי כן, המבקשים אינם יכולים להלין כי קולה של היורשת לא נשמע באופן העולה כדי עיוות דין בעניינם";
"מן המכלול עולה כי לא נגרם למבקשים עיוות דין כתוצאה מכך שהיורשת לא הייתה צד להליכים קמא, שכן פסק הדין אינם מופנים כלפיה [...]. כמובן, בכך אין להביע עמדה – לכאן או לכאן – בטענת המשיבה בדבר קיומו של מעשה בית דין כלפי היורשת, או בטענות המבקשים בדבר עוול שנגרם לה".
בהחלטה נוספת, מיום 5.3.2019, קבע בית המשפט העליון: "החלטתי לפיה נדחתה הבקשה למתן רשות ערעור בוודאי אינה יכולה לקבוע, לראשונה, כי יש מקום לפנות מהנכס מי שלא היה צד להליכים קמא מעבר לכך, פסקי דין קמא הם אשר קובעים בנושא".
ההליך שלפניי
התובעת טענה כי הנתבעת הייתה "בפועל ולמעשה" בעלת דין בתביעה קודמת, ולפיכך ההכרעות שבו מחייבות אותה (סעיף 10(ד) לכתב התביעה).
כאמור, הבחינה הנכונה מבחינה משפטית היא האם הנתבעת – כיורשת של אמה המנוחה, שהפרה את ההסכם – זכאית לסעד מן הצדק (למעשה, במקום האם), שהרי רק במקרה כזה ניתן יהיה להכיר בהעברה כדין של זכויות מהחוליה הקודמת (הדיירת הנגזרת – המנוחה, שהפרה את הוראות הסכם השכירות) לחוליה הנוכחית (הדיירת הנדחית – הנתבעת).
קיים אפוא נתק של שנים בין מועד פטירת המנוחה למועד "כניסתה" הנטענת של הנתבעת לאותו מעמד נכסף של דיירת מוגנת (נדחית) במושכר.
הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות משפט על סך של 7,500 ש"ח ושכר טרחת עורך-דין על סך של 30,000 ₪.