מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הוכחת קיומם של יחסי נאמנות במקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הנתבעת מוסיפה וטוענת כי גם אם התובע היה מוכיח קיומם של יחסי נאמנות בין הנתבעת לבינו, הרי שיחסים אלו פקעו.
קיומה של זכות קניין שביושר בידי רוכש אשר רכש את זכותו הנטענת במקרקעין לפני כניסתו לתוקף של חוק המקרקעין מקנה לו זכות להרשם כבעלים של מקרקעין ומקימה בינו לבין המוכר יחס של נאמנות קונסטרוקטיבית.
...
יתירה מזאת: טענות התובע לבעלות חלקית נוספת בחלקי המקרקעין הרשומים עדיין על שמה של הנתבעת נדחו, בין היתר, משום שמצאתי כי לא מדובר בסעד הצהרתי הניתן לאכיפה באמצעות יישום דוקטרינת "הביצוע בקירוב". לפיכך, הנני דוחה טענות הנתבעת בעניין זה. סוף דבר התביעה מתקבלת באופן חלקי.
בנוסף, וכפועל יוצא מכך, אביו של התובע "בא בנעלי" הסב מכוחו של צו קיום הצוואה (נספח ב' לכתב התביעה) שניתן לגבי עזבון הסב, ואילו התובע, אשר ירש את אביו, זכאי מכוח צוואת האב (נספח א' לכתב התביעה), להירשם כבעלים של החלקה החלופית (דהיינו – כבעלים של חלקה 331 בגוש 3740) בכפוף לפרעון ההוצאות המפורטות לעיל בסעיפים 142 עד 143 ובסעיפים 152 עד 153 לעיל בפסק דין זה. כל יתר הסעדים המפורטים בכתב התביעה - נדחים בזאת.
בנסיבות העניין, בהתחשב בתוצאה אליה הגעתי ובעובדה כי רק חלק מהתביעה התקבל – הנני מחייב בזאת הנתבעת לשלם לתובע שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסכום כולל של 50,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

על פי התנאי המהותי, הנישום נידרש להוכיח את קיומם של יחסי נאמנות מהותיים בהם החזקתה של הזכות במקרקעין על ידי הנאמן בעבור נהנה ספציפי, סופי ומיודע – הקיים כבר במועד הקניית הזכות על ידי יוצר הנאמנות לנאמן (ראו, למשל: עניין כהן, עמ' 45-42; נמדר כרך ד, עמ' 123-122, 126-125)).
...
לאור כל האמור עד כה נותר לנו לענות על השאלה האם מכירת הזכויות שבוצעה פטורה ממיסים לפי חוק מיסוי מקרקעין? לשאלה זו יש להשיב בלאו מוחלט.
לאור זאת, אין מנוס מלקבוע כי הפטור ממסים אשר ניתן לנאמנויות מכוחו של סעיף 69 לחוק מיסוי מקרקעין לא חל ביחס ל"מכירת" הזכויות שביצעו היוצרים לידי הנאמן במקרה דנן.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, הערעור מתקבל במלואו; פסק דינה של ועדת הערר מתבטל בזאת; והשומות שהמערער הוציא למשיבים תעמודנה על כנן.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

מכל מקום, קק"ל ורמ"י מוסיפות כי הגשת התביעה בחלוף עשרות שנים מאז קרות האירועים מקשה על בירור טענות מסוג זה. כמו כן, לשיטתן בית המשפט קמא ייחס משקל רב מידי לארוע השבת 110 הדונמים לקק״ל, והן טוענות כי קיים קושי להיתחקות אחר השיקולים שעמדו בבסיס ארוע זה. קק"ל ורמ"י מוסיפות וטוענות כי אין מקום להיתחשב בהישתתפות חברי הכפר ברכישת קרקעותיו במסגרת קביעת הפצוי הכספי בגין שינוי הייעוד, שכן יש בכך משום היתעלמות ממערכת היחסים החוזית בין הצדדים שהנה מאוחרת לרכישת הקרקעות.
למעלה מן הצורך, אציין כי גם לגופו של עניין אינני סבורה כי הכפר הציג טעמים המצדיקים היתערבות בקביעת בית המשפט קמא לפיה לא הוכח קיומם של יחסי נאמנות או השתכללות הסכם מתנה כנטען.
...
סיכומם של דברים – אני סבורה שיש לקבל את ערעור קק"ל ורמ"י באופן חלקי, כך שנורה כי קביעת בית המשפט קמא בדבר זכאותו העקרונית של הכפר לפיצויים מכוח חריג שיח חדש – בטלה.
נוכח המסקנה שאליה הגעתי, לא מצאתי מקום להידרש לטענות ההתיישנות שהעלו קק"ל ורמ"י בערעורן, כמו גם לטענותיהן כי היה על בית המשפט קמא לסלק את תביעת הכפר על הסף משום שהיא במהותה תביעה כספית, וסווגה כתביעה לסעד הצהרתי בניסיון לחמוק מתשלום אגרה כדין.
סוף דבר – לו תישמע דעתי נדחה את הערעור בע"א 1409/20 ונקבל באופן חלקי את הערעור בע"א 1415/20, כאמור בפסקה 52.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כן נקבע, כי הוכח דבר קיומם של יחסי נאמנות נמשכים בנוגע לזכויותיו של אברהם, ובהמשך זכויותיהן של יורשותיו, להרשם כבעלים של המניות שנרכשו.
היינו, בהתאם למסגרת המשפטית אשר נסקרה לעיל, לפיה מירוץ ההתיישנות בנוגע לעילות תביעה המושתתות על הפרת יחסי נאמנות יחל אך מעת הכפירה בחובת הנאמנות או הפרתה מצידו של הנאמן, נשמטת הקרקע אף מתחת לטענות הנתבעות להתיישנות עילות התביעה או שהוי בהגשתה.
...
התבטאויותיו של מאיר בנושא זה בשיחה המוקלטת עמו, אשר חלקים ממנה אף צוטטו לעיל, לצד גרסתה של התובעת עצמה בדבר השתלשלות העניינים לאורך השנים, תומכות במסקנה זו, לטעמי ולהתרשמותי באופן מובהק, ומלמדות על מהלך מוסכם ומודע, הן של מאיר והן של אברהם, לכך שהמניות שנרכשו יוותרו בשלב הראשון על שם מאיר וציפורה, כחלק מאחזקתם הכוללת במניות החברה בשיעור כולל של 51%.
במקרה דנן, וכפי שנסקר וצוטט לעיל בהרחבה, אכן הוצגה לבית המשפט תמונת ראיות מגוונת המבססת מסקנה בדבר התקשרותם של מאיר ואברהם בעסקה למכר המניות מושא ההליך וכן הסכמה ביניהם, ובהמשך בין מאיר ליורשותיו של אברהם, כי הבעלות הרשומה במניות שנרכשו תישאר לפי שעה, בשל שיקולים והעדפות כאלו או אחרים של מאיר, על שמם של מאיר וציפורה (היינו, הם יוותרו למרות עסקת המכר עם בעלות רשומה ב-51% ממניות החברה, על כל המשתמע מכך).
נוכח הקביעות לעיל ויישום המסגרת המשפטית הרלבנטית אשר נסקרה אף היא לעיל, נדחית טענת הנתבעות להתיישנות עילות התביעה או לשיהוי בהגשתה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

לפנינו שני ערעורים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה (כבוד השופט מ' דאוד) בת"א 24042-07-17 ובת"א 57796-09-17 שניתן ביום 06.12.2021, בגדריו נדחו שתי תביעות שהגישו המערערים לתיקון הרישום בשלוש חלקות מקרקעין בבַּאקַה אלעַ'רְבִּיַּה (להלן: החלקות).
כן נקבע, כי לא עלה בידי המערערים להוכיח את קיומם של יחסי נאמנות, וכי טענות המערערים בהתייחס לתמליל אינן עולות בקנה אחד עם תוכנו.
...
המערערים עמדו על זכותם לקבל פסק-דין, ומכאן הכרעתנו כי אנו דוחים את הערעורים מכוח סמכותנו לפי תקנה 148(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018; זאת, משמצאנו כי אין כל מקום לדחות את הממצאים העובדתיים שנקבעו בפסק דינו המנומק והמקיף של בית משפט קמא.
ממצאים אלו, תומכים את המסקנה אליה הגיע כי דין התביעות להידחות מחמת התיישנותן ובהיעדר עילה.
סוף דבר: הערעורים נדחים בזאת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו