מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הודעה לצד שלישי נגד חברת ביטוח לפי סעיף 33 לחוק חוזה הביטוח

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום ברמלה 19 אוגוסט 2020 תא"מ 26869-10-17 כלמוביל פיתרונות מימון בע"מ ואח' נ' סטניסלב ואח' בפני כב' הרשם הבכיר נועם רף תובעת כלמוביל פיתרונות מימון בע"מ נתבעים צד ג' 1.בוכמן סטניסלב/שולח הודעה לצד ג' 2.ילנה בוכמן מנורה מבטחים חברה לביטוח בע"מ פסק דין
השאלה שמתעוררת הנה האם לאור זאת שהנתבע 1 מחזיק רשיון זר שלא הומר לרשיון ישראלי, צד ג', חברת הביטוח שהנפיקה לו פוליסת ביטוח לצד ג', צריכה ליתן לו כסוי בטוחי אם לאו.
יחד עם זאת, יש לבחון האם על אף האמור לעיל, קיימת תכולה לדיני ההשתק מכוחם ולמרות שהנתבע 1 לא המיר את רשיונו, צד ג' מנועה ומושתקת מלטעון כנגד הכסוי הבטוחי בהתאם לפוליסה שהנפיקה, בהיתחשב גם בזאת שביטחה את הנתבע 1 במשך שנתיים קודם לכן.
המלומד ירון אליאס בספרו, דיני ביטוח, (כרך א 2008) מתייחס לסוגיה זו באומרו: "דרך נוספת שננקטה בפסיקה לתקיפת תנאים או סייגים לחבות המבטח מבוססת על דיני ההשתק מחמת מצג. על-פי דיני ההשתק, מי שהציג בפני הזולת מצג עובדתי בהתנהגות, בדיבור או במחדל המתבטא באי-גילוי (חובת הגילוי עשויה לקום נוכח יחסי הצדדים, במיוחד כאשר יחסיהם מושתתים על אמון), בנסיבות שבהן אפשר היה לצפות שהזולת יפעל על סמך המצג, והלה אכן עשה כן ושינה את מצבו לרעה – יהיה מנוע מלכפור בנכונות העובדה שהציג. מכאן שמבטח אשר הציג בפני המבוטח מצג שלפיו חוזה הביטוח מכסה את הסיכונים הצפויים לו, והמבוטח פעל על-סמך המצג ושינה את מצבו לרעה, כגון שלא רכש ביטוח אצל מבטח אחר או לא נימנע מביצועה של הפעילות המבוטחת – יהיה מנוע מלכפור בנכונות העובדה שהציג בפני המבוטח (תקפות הפוליסה). כך, למשל, נקבע כי אין המבטח רשאי להעלות טענת פטור כשעילת הפטור התגבשה כבר בעת כריתת החוזה והמבטח ידע או יכול היה לדעת על כך" (ר' עמ' 654).
היא גם הוגנת בהיתחשב בתוצאות הכלכליות הקשות הצפויות לנהגים אלה שנהגו בלי להסדיר את הרישיון הזר שלהם, אשר עלולות להיות הרות אסון מבחינתם, למול העלויות השוליות הכרוכות במסירת המידע הדרוש, למשל, באמצעות הוספת הערה כאמור בפוליסה והחתמת המבוטח לצדה (להרחבה על שיקולים אלה ראו: שחר ולר חוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981 (כרך ראשון, תשס"ה-2005) 253-250).
...
לכן סביר להניח כי לו היו המערער או המעביד מודעים קודם לקרות התאונה לכך שבהעדר רישיון נהיגה ישראלי אין תוקף לכיסוי הביטוחי, הם היו פועלים להסדרת רישיון הנהיגה של המערער, שהרי מה הטעם לשלם פרמיות ביטוח עבור אופנוע שלנוהג היחיד בו אין כיסוי ביטוחי בגין נהיגה זו. סיכומו של דבר, לאחר שקבע בית המשפט קמא כי סוכנות הביטוח ידעה או הייתה צריכה לדעת כי המערער נוהג עם רישיון נהיגה בינלאומי, ולאחר שנקבע כי לא הוצג למערער המידע בדבר הצורך לברר את סוגיית השימוש ברשיון כזה, דעתי היא שהיה מקום לקבל את טענת המניעות שהעלה המערער ולקבוע כי הפול מנוע מלהסתמך על העדרו של רישיון נהיגה ישראלי למערער.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בתאריך 10.9.2017 הנתבעת 2 הגישה הודעה לצד ג' כנגד הנתבעת 1 שבה טענה כי ככל שייקבע שהפוליסה מכסה את הארוע הרי שעל הנתבעת 1, שהנה שולחתה של הנתבעת 2, לשאת במלוא הפצוי המתחייב הן בהתאם לחוק חוזה הביטוח והן בהתאם לדיני החוזים וכמי שפעלה בצורה בלתי סבירה בנסיבות העניין.
באשר לדרך היתנהלותו של סוכן הביטוח מטעם הנתבעת 2 מציינת הנתבעת 1 בכתב התשובה להודעה לצד ג', כי לפי הוראות סעיפים 33 – 36 לחוק חוזה הביטוח יחסי השליחות נוצרים על פי דיני השליחות אך ורק במקרים שבהם סוכן הביטוח פעל על פי הרשאה מפורשת מטעמה של חברת הביטוח, וכי לא בכל מקרה סוכן הביטוח פטור מחבותו, שכן המבחן הוא האם הסוכן חרג מההרשאה אשר ניתנה לו. לפיכך, ככל שנקבעה חריגה מהרשאה או אז חברת הביטוח לא תחויב לפצות את הנפגע בגין מחדלי הסוכן, ולכן למבוטח (התובעת) ישנה ברירה האם לראות בסוכן הביטוח כבעל דברו או לחזור בו מן הפעולה ולתובע מסוכן הביטוח את ניזקו.
לצורך הוכחת חידוש פוליסת ביטוח על המבטח להציג אסמכתא אובייקטיבית המעידה על כך שהחידוש נעשה לבקשת המבוטח, ויש להתייחס בחשדנות לטענות של סוכני הביטוח ולפיהם המבוטח נתן את הסכמתו לחידוש באמצעות זמונו לעדות של האדם אשר ניהל מטעמו את המו"מ לחידוש החוזה ((ראה : ירון אליאס, דיני ביטוח (2016), עמ' 523 – 529).
...
מן המקובץ לעיל עולה שאנשי התובעת הבינו היטב את משמעות תוכנו של מסמך הצעת הביטוח, ובפרט את מגבלת הגיל אשר מפורטת במסגרתו, וזאת בניגוד לטענתו של נציג החברה במהלך עדותו בביהמ"ש, מה גם שלא עלה בידי התובעת לסתור את החזקה האמורה וכן גם את טענת התובעת ולפיה הנתבעת 2 שגתה בכך שלא התאימה בעבור הרכב פוליסת ביטוח אשר מיועדת לכלל הנהגים אשר מועסקים אצלה בלא מגבלת גיל (ראה : עמוד 8 שורה 17 – עמוד 9 שורה 13 לפרוטוקול; סעיף 11 לתצהיר).
בהינתן קביעותיי המפורטות מעלה סבורני כי העובדה שהתובעת הייתה מודעת היטב לכך שבשנת 2012 נרכשה פוליסה המותאמת לנהגים בגילאים של מעל לגיל ,24 ובהינתן העובדה שלא עלה בידי התובעת להוכיח את טענתה כי היא פנתה אל הנתבעת בדרישה להתאים עבור שנת 2013 פוליסת ביטוח אשר מותאמת לכלל נהגי החברה תוך מתן הסכמה לתשלום פרמיה מוגדלת ולכן אין להחיל על מקרה זה את דוקטרינת החמרת הסיכון אשר נקבע בדעת הרוב בעניין פיקאלי.
סוף דבר : התביעה כנגד הנתבעים נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

איגוד מימי אילון הגיש הודעת צד ג' נגד כלל חברה לביטוח בהסתמך על פוליסת ביטוח שהוא מחזיק.
נוכח העובדה שמדובר כאמור בטענת הגנה, הנטל להוכיחה מוטל על הנתבעים, והואיל שההסכם לא היה, בסופו של יום, בפני בית המשפט יכולה היתה מקורות לזמן אדם מוסמך מחברת ניר לעדות בעיניין ההסכם שבין החברה לבין התובעת 1.
מקורו של איסור זה הוא סעיף 61(ב) לחוק החוזים (חלק כללי), אשר מחיל את חובת תום-הלב והחובה לנהוג ב"דרך מקובלת" על כל פעולה משפטית, לרבות פנייה לערכאות וניהול היתדיינות בבימ"ש, בבוררות או בפורום אחר.
...
התוצאה היא שראיתי להעדיף במקרה זה את חוות דעתו של ד"ר אבידן אשר הולמת את המצב בשטח והתמותה הספורדית של העצים וכן הולמת את חוות הדעת של מומחה בית המשפט שנתן חוות דעת על הנזק.
התוצאה היא שניתן לקבוע שהנזק למטע נגרם כתוצאה מנטיעתו בקרקע שאינה מתאימה כפי שנטען על ידי מומחה הנתבעים ולפיכך דין התביעה בגין מטע האפרסמונים להידחות.
התביעה שהגישו התובעים 2-3 נדחית אפוא וכן נמחקות ההודעות לצד שלישי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

הנתבע ברגיג הגיש הודעה לצד שלישי נגד סוכן הביטוח מר מרדכי אסולין (להלן: "אסולין") , כנגד חברת הביטוח "כלל", אשר ביטחה את רכב המזדה (להלן: "כלל"), כנגד סוכנות ד.נ.ר (להלן: "ד.נ.ר.") וכנגד חברת " י.א.מ. סוכנות ביטוחים" (להלן: "י.א.מ"), אצלה עבד אסולין.
קפלן הוא שלוחה של מנורה לפי סעיף 33(א) לחוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981, הקובע כלהלן: "לענין המשא ומתן לקראת כריתתו של חוזה הביטוח ולענין כריתת החוזה, יראו את סוכן הביטוח כשלוחו של המבטח, זולת אם פעל כשלוחו של המבוטח לפי דרישתו בכתב". יש לראות את קפלן כידה הארוכה של מנורה, שהציעה לתובעת, באמצעותו, לרכוש פוליסה הצהרתית/פתוחה.
...
לסיכום: לאור כל האמור, מצאתי להורות כדלקמן: בתביעה שבתא"מ 48253-10-18 אני מורה כי: הנתבע 1- אסולין ישלם לתובע- ברגיג סך של 2,730 ₪, בתוספת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 1,500 ₪.
ההודעה לצד ג', אשר הוגשה ע"י "כלל" , כנגד אסולין, נדחית.
ההודעה לצד ד', אשר הוגשה ע"י "כלל", כנגד אסולין, נדחית.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

כעת מונחת בפני בקשתה של חברת מנורה להגיש הודעת צד ג' כלפי שחף אבטחה, שכן לטענתה המעסיקה לא שילמה פרמיות בגין הפוליסה והביאה לסילוקה בשנת 2003, ולכן אם תיתקבל התביעה, חברת מנורה זכאית לפצוי ו/או שיפוי בגין כל סכום שייפסק נגדה.
בית הדין אימץ מוסד זה מכוח סעיף 33 לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969, על פי שיקול דעתו ובכפוף למתן רשות על ידו, אם ראה לעשות כן לצורך פישוט הדיון ועשיית משפט צדק.
נזכיר בהקשר זה את רע"א 7513/15 מנורה מבטחים פנסיה וגמל בע"מ נ' פלונית (21.03.2016) (להלן: פסק דין מנורה) שם נקבע כי ככל שמדובר בתביעות הקשורות למחלוקת שבין מבוטח או מעסיק לקופת הגמל, אין להדרש לאופיה של המחלוקת כאשר מדובר בהפרה בין מעסיק לקופת גמל, אלא יש לראות מחלוקות אלו באופן רחב כמחלוקות אשר מצויות בסמכותו של בין הדין שכן מחלוקות אלו הן סוציאליות מעיקרן: "פרשנות המאפשרת הכללתן של כלל תביעותיהם של עובדים ומעסיקים נגד קופות הגמל, בלא תלות באופיה של המחלוקת או בסוג הקופה, בגדרי סמכותם של בתי הדין לעבודה, מתיישבת עם לשון סעיף 24(א)(3) לחוק בית הדין לעבודה כמו גם עם תכליתם של בתי הדין לעבודה כפי שהוצגה מעלה. הלוא הם העוסקים בתחום הבטחון הסוצאלי במובנו הרחב, ובהם יושבים שופטים מקצועיים ונציגי ציבור הצוברים מומחיות מיוחדת לעניין. פרשנות זו מעצבת כלל אחיד וברור, אשר יוביל – דומה – לחסכון בהתדיינויות ובזמן שפוטי וימנע כל מה שמערכת שיפוטית הוגנת ותכליתית תצפה להמנע הימנו". עוד הדגיש בית המשפט העליון: "מערך קופות הגמל, על כלל היבטיו ואפשרויותיו הביטוחיות, וחיוניותו העצומה לרווחת האדם העובד, נועד בראש וראשונה לשמר את ביטחונו הסוצאלי של המבוטח ולהבטיח את רמת חייו ברגעי משבר ולעת פרישה. אין ערוך לחשיבות הדבר. אף כאשר המחלוקת בין הצדדים נושאת באופן משפטי-טכני אופי חוזי או מסחרי, שלצורך בחינתו לכאורה אין נידרשת מומחיותו של בית הדין לעבודה, הינה בבחינת המכלול, מדובר בתביעה הנוגעת במובהק בביטחונו הסוצאלי של אדם, בעתידו וברווחתו, וביכולתו לקיים את עצמו בכבוד. אשר על כן, נראה כי הערכאה המתאימה לידון בנושא, היא בית הדין לעבודה, שהתכליות הרחבות של שמירת ביטחונו של האדם, כמובן על פי זכויות שצבר ומתוך הוגנות גם כלפי הגוף המבטח, עומדות לנגד עיניו. כך, כדי שתביעה של עובד או מעסיק וחליפיהם תבוא בגדר סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה בהתאם לסעיף 24(א)(3) לחוק, אין להדרש לאופיה של המחלוקת (בין אם ביטוחית-מסחרית היא או בעלת אופי סוצאלי במישרין) או להבחנה בין הסוגים השונים של קופות הגמל (ככל שהן ניכנסות להגדרות המצויות בחוק הגנת השכר לעניין קופת גמל). די בכך שהתביעות הללו נובעות, במבט רחב, "מהחברות בקופות או מחבותם של מעסיקים לקופות", כלשון הסעיף.
" נפנה לשאלה האם התרת ההודעה מוצדקת משיקולים אחרים: במקרה הנידון שוכנעתי כי גם משקולי יעילות והצורך להמנע מהכרעה סותרת בין ערכאות, ומאחר ומדובר במסכת עובדתית משולשת אחת הנוגעת הן להתנהלות המעסיקה והן להתנהלות החברה המבטחת, יש יתרון בהכרעה בטענות חברת מנורה כנגד שחף אבטחה במסגרת תיק אחד, חלף פיצול ההליך.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בטענות הצדדים הגענו למסקנה כי יש לקבל את הבקשה ולהתיר לחברת מנורה להגיש כנגד חברת שחף אבטחה הודעת צד ג', מהטעמים אשר יפורטו להלן: בהתאם לפסק דין רותם נבחן את סמכותו של בית הדין על פי המבחן התלת שלבי.
" נפנה לשאלה האם התרת ההודעה מוצדקת משיקולים אחרים: במקרה הנדון שוכנעתי כי גם משיקולי יעילות והצורך להימנע מהכרעה סותרת בין ערכאות, ומאחר ומדובר במסכת עובדתית משולשת אחת הנוגעת הן להתנהלות המעסיקה והן להתנהלות החברה המבטחת, יש יתרון בהכרעה בטענות חברת מנורה כנגד שחף אבטחה במסגרת תיק אחד, חלף פיצול ההליך.
סוף דבר הבקשה מתקבלת, כך שהודעת צד ג' מתקבלת לתיק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו