פתח דבר
הנאשם הורשע על פי הודאתו, במסגרת הסדר טיעון, בבצוע עבירות של ניסיון למסחר ברכב או בחלקים גנובים, קבלת רכוש גנוב, פירוק רכב והחזקת מכשירי פריצה - עבירות לפי סעיפים 431יא' ביחד עם סעיף 25, סעיף 413י', 413ד(ב) ו- 413ז' לחוק העונשין, התשל"ז- 1977 (להלן: "חוק העונשין").
גיליון הרשעותיו של הנאשם כולל עבירות שבל"ר (3 עבירות), נהיגה ללא רישיון (3 עבירות), החזקת נכס חשוד כגנוב (8 עבירות), גניבה (6 עבירות), החזקת מכשירי פריצה, פריצה לרכב ולבניין, חבלה במזיד ברכב, הדחה באיומים ובכח, תקיפה כדי לגנוב, הסגת גבול, הפרת הוראה חוקית והחזקת סכין למטרה לא כשרה.
הנאשם החל בהליך טפולי, וקצינת המבחן התרשמה כי הוא נתרם רבות מהקשר עם השוטר לשעבר, והיא המליצה לאפשר לנאשם למצות את ההליך הטיפולי.
...
בע"פ 8988/11 מוחמד ראפת נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] החליט בית המשפט (כב' השופט רובינשטיין) להקל בעונשם של המערערים בשל טענת שיהוי בהגשת כתב אישום, כשהוא מציין כי:
"אשר לשיהוי, נציין כי הפרשה דנא אירעה ביום 28.9.07, וכתב האישום הוגש כתום למעלה משלוש שנים, ביום 17.10.10. דבר זה קשה להלמו, כשהמדובר בתיק ממוקד וקטן ממדים ביחס מעין זה, וזאת גם משמביאים אנו בחשבון את העומס המוטל על הפרקליטות. עינוי הדין בדיני נפשות, אף שמדובר במי שעברו עבירות, הוא קשה; אכן, העומס גורם לשיהוי לעתים גם בבתי המשפט, אך בדגש על התחום הפלילי, מצווים הכל - והתביעה בכללם - לצמצמו ככל הניתן, ושלוש שנים עד לכתב אישום הן זמן רב מאוד בכגון דא. מצאנו לנכון, כאמור, ליתן ביטוי לטובת המערערים לעניין זה..."
בע"פ 4434/10 אבי יחזקאל נ' מדינת ישראל הפחית ביהמ"ש העליון 7 חודשי מאסר מהעונש שנגזר על המערער בגין חלקו בפרשת הונאת המדינה במכרזי מכירת הרכבים הממשלתיים המשומשים, זאת לאור השיהוי הניכר בהגשתו של כתב האישום שהוגש כנגדו בחלוף כחמש שנים מיום סיום פעולות החקירה, וזאת ללא כל הצדקה עניינית והסבר מניח את הדעת, כלשונו:
"אכן לפנינו מקרה שאינו פשוט, וההכרעה במקרה זה גרמה לנו התלבטות. מן העבר האחד ניצבת העובדה שהמערער ביצע, כאמור, מעשים חמורים המחייבים מתן משקל משמעותי לאינטרס הציבורי. מן העבר השני במקרה דנן ישנם שיקולים רבים לקולה, כפי שפורטו על ידי בית המשפט המחוזי. נסיבה משמעותית לקולה, אשר לטעמנו לא ניתן לה המשקל הראוי בשלב גזירת הדין, היא השיהוי הניכר בהגשת כתב האישום כנגד המערער. ידוע הוא כי עצם העמדתו של אדם לדין פלילי יש בה משום פגיעה בזכויותיו החוקתיות. הפיכתו של אדם לנאשם בפלילים משנה את חייו. יש לה השלכות כבדות משקל והשלכות רבות על כל תחומי חייו. 'המעמד' של נאשם קשה הוא לאדם. עם הגשת כתב-האישום משתנה עולמו"
בעל"ע 2531/01 חרמון נ' הוועד המחוזי של לשכת עורכי-הדין בתל-אביב-יפו, פ"ד נח(4) 55, 78 (2004) קבעה השופטת א' פרוקצ'יה כי אחד המצבים העשויים להצמיח טענת הגנה מן הצדק בפי נאשם, הוא שיהוי ניכר בהגשת כתב אישום אף שלא חלפה תקופת ההתיישנות הסטטוטורית, בציינה כי:
"מקום שניהול משפט לאחר זמן רב עלול, בנסיבות העניין, לפגוע פגיעה חמורה ביכולתו של אדם להתגונן או שהוא עלול לעמוד בסתירה עמוקה לחובת הצדק וההגינות המתחייבת מניהול הליך פלילי תקין"
ראו גם ע"פ 7014/06 מדינת ישראל נ' אהרון לימור, [פורסם בנבו] (4.9.2007).
יש משמעות גם לשיהוי כשיקול לקולת העונש, וניתן לקבוע כי עבור הנאשם "מעז יצא מתוק".
גם אם גזר הדין בתיק דנן אינו עפ"י תיקון 113, מצאתי לנכון להפנות למשקלו של ההליך השיקומי בגזר-הדין כמפורט בסעיף 40ד(א) לתיקון כלשונו:
"קבע בית המשפט את מתחם העונש ההולם בהתאם לעיקרון המנחה ומצא כי הנאשם השתקם או כי יש סיכוי של ממש שישתקם, רשאי הוא לחרוג ממתחם העונש ההולם ולקבוע את עונשו של הנאשם לפי שיקולי שיקומו, וכן להורות על נקיטת אמצעי שיקומי כלפי הנאשם, לרבות העמדתו במבחן".
וכך נאמר בע"פ 8092/04 ישראל חביב נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (10.9.06):
"בענייננו, גם אם חומרת העבירות בהן הורשע המערער ורקעו הפלילי המכביד הקודם היו מצדיקים במצב אחר עונש מחמיר ומאסר בפועל ארוך, הרי הישגי השיקום המיוחדים שהושגו כאן, וההשקעה הרבה – הן מצד המערער והן מצד מערכת הרווחה – שהביאה להישגים אלה, מצדיקים באיזון כולל מתן משקל נכבד לגורם זה. המסקנה הנובעת מכך היא כי אין מקום, בנסיבות ענין זה, להותיר את עונש המאסר בפועל על כנו, מחשש כי הוא עלול לדרדר את המערער להשפעות שליליות של גורמים עבריינים, ולשים לאל או לסכן את המאמצים הכבירים שהושקעו בשיקומו."
בע"פ 420/12 אלכסנדר סחונציק נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (24.9.12) הפחית ביהמ"ש העליון מחצית מתקופות המאסר בפועל שנגזרו על המערערים בבימ"ש קמא, בציינו כי:
לא יכולנו להתעלם מן המציאות השיקומית שהוצגה בפנינו, וזאת בנסיבות שבהן עוכב ביצועו של עונש המאסר שהושת על המערערים והם המשיכו בתהליך השיקומי.
בע"פ 4041/06 אשורוב נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 16.11.2006) בוטל עונש המאסר בפועל שהושת על המערער, שהורשע בביצוע שוד, ובמקומו הוא חויב בביצוע עבודות שירות לתועלת הציבור, על מנת שלא לקטוע את ההליך השיקומי שהוא היה מצוי בעיצומו, כשהוא מציין כי:
"ואכן, נראה לנו כי לנוכח התהליך הממושך שעבר המערער, ואף שזו רק תחילתה של דרך ארוכה שעלולה להיות רצופה במכשולים, לא יהא זה נכון לשלוח את המערער לשאת בעונש מאסר מאחורי סורג ובריח, בעיקר משום גילו הצעיר, והאפשרות כי עדיין ניתן לבלום את התדרדרותו לחיי פשע".
ומן הכלל אל הפרט:
אין חולק כי המעשים המיוחסים לנאשם חמורים ומבטאים זלזול בחוק וברכוש הזולת.
לאחר ששקלתי טיעוני ב"כ הצדדים, ולאור כל המקובץ לעיל, אני מטילה על הנאשם כדלקמן:
של"צ בהיקף של 300 שעות בהתאם להמלצת שירות המבחן בחוות הסוסים הטיפולית ברחובות.