מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ההבדל בין שימוע לפני פיטורים לבין בירור עובדתי

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

שכן בתחילה טען התובע כי לא נערך לו שימוע טרם פיטוריו (סע' 8.2 לכתב התביעה); בהמשך, בקדם משפט, נטען על ידי בא כוחו, כי "אחרי חודש וחצי זמנו אותי לשימוע ואיימו עליו" (ע' 1 ש' 17-18); ובדיון ההוכחות הוברר כי נערך לו שימוע ((ע' 6 ש' 13-23, ע' 9 ש' 28-32 וע' 10 ש' 1-2).
עילת הפיטורים הלכה פסוקה היא, כי בבחינת עילת הפיטורים, נבחנת השאלה אם ההחלטה התקבלה בתום לב משיקולים עינייניים ומוצדקים, או משיקולים זרים ופסולים, כגון שיקולים פוליטיים, היות העובד חושף שחיתות, הפליה מטעמים אסורים וכיו"ב. יובהר, כי ההבחנה בין העילה לבין ההליך אינה דיכוטומית ועשוי להיות קשר ביניהן.
כך למשל, יש מצבים שבהם מהליך קבלת ההחלטה ניתן יהיה ללמוד גם על קיומה או העידר קיומה של עילה מוצדקת להחלטה, כגון מצבים שבהם ההחלטה נתקבלה ללא שנערך בירור אמיתי וממצה בנוגע לתשתית העובדתית שעל יסודה, על פי הנטען, התקבלה ההחלטה (עניין אוחנה).
ראשית, נוכח העובדה כי אף לשיטת הנתבעת אין מחלוקת לגבי זכאותו של התובע להפרשות דמי גמולים לביטוח פנסיוני החל מחודש פברואר 2016, קרי חצי שנה לאחר תחילת העסקתו, טרם הוברר לנו מה המקור הנורמאטיבי אשר בעטיו סברה הנתבעת, כי יש בכוחה לא להעביר לקרן דמי גמולים מדי חודש בחודשו.
...
אשר על כן, התביעה ברכיב זה נדחית.
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים, בחנו את המסכת הראייתית והתרשמנו מהעדויות שבפנינו, הגענו למסקנה שלפיה דין התביעה ברכיב זה להתקבל.
סוף דבר אשר על כן, על הנתבעת לשלם לתובע, תוך 30 יום מהיום, את הסכומים הבאים: פיצויים בגין פיטורים שלא כדין בסך 5,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

למכתב צרפה המשיבה מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים (נספח 3 לבקשה).
בתגובתם סיפקו המבקשים הסברים ביחס לתאריכים הספציפיים שבהם נתגלו, לשיטת המשיבה, הבדלים בין השעות המדווחות לשעות הכניסה בפועל למשרדי המשיבה (נספחים 4-5 לבקשה).
לטענת המשיבה, היא פנתה למבקשים בבקשה לקבלת את ראיותיהם במהלך השימוע ואף לאחריו, ובכלל זה ביקשה כי יתאפשר לה לקבל נתונים מחברת הסלולאר בקשר לשיחות ומועדיהם, וכן לאפשר לה לנטר את תיכתובות המייל בכתובת הדואר האלקטרוני הארגונית כדי לברר את טענתם שעמדו לרשות המשיבה בכל השעות המדווחות, כשביקשה כי ההרשאות יינתנו באופן רטרואקטיבי לכל תקופת העבודה כדי לאשש או להזים את טענתם שמדובר בשיטה שנהוגה אצלם שנים.
עוד יש לציין כי לא מצאנו להחזיק לחובת המבקשים את העובדה שבחרו שלא לשנות מאופן הדיווח שלהם עם הגשת מכתב הדרישה, אלא להיפך, הדבר מעיד לטעמנו דוקא כי הם פעולתם נעשתה בתום לב (ר' עדות יעיש, ע' 14 ש' 1); שמינית, המבקשים טוענים כי הגיבו לכל התאריכים שפורטו במכתב הזימון לשימוע, וכי הצביעו בחלק מהמקרים על שיחות או התכתבויות שניהלו עם המנהלים הישירים שלהם.
...
משכך, דין כל טענות המשיבה בעניין זה להידחות, ואיננו נותנים להם כל משקל לצורך ההכרעה בבקשה זו; ולבסוף המשיבה היא חברה איתנה המעסיקה מאות עובדים, אחת החברות הגדולות בישראל בתחום, ובמסגרת ההתדיינות בפנינו היא לא דיווח על כך שעסקיה נפגעו עקב משבר הקורונה.
די בכל האמור לעיל על מנת להביאנו למסקנה הלכאורית כי בהחלט יתכן שיעלה בידי המבקשים להוכיח, במסגרת התיק העיקרי, כי המשיבה פיטרה אותם עקב רצונם לבחון את זכויותיהם על פי משפט העבודה (השוו: ע"ע 13652-10-13 ARAGAWI AMELESET נ' י.ב שיא משאבים בע"מ (2.11.14)).
סוף דבר צו המניעה הארעי שניתן על ידינו ביום 14.6.20 יהא לצו מניעה זמני, שיעמוד בתוקפו עד להשלמת בירור התיק העיקרי, שתיעשה בלוח זמנים מזורז.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר עיון בבקשה ובתגובת הנתבעת לבקשה, בית הדין קבע בהחלטה שניתנה ביום 28.10.19, כי לא נמצאה כל הצדקה עניינית לאפשר לנתבעת ,בשלב זה, לזמן את התובע לשימוע לפני פיטורים, לאור העובדה שהתיק קבוע להוכחות ליום 3.12.9, וגם מונחת בפני בית הדין בקשה קודמת של התובע לצוו מניעה זמני אשר הוגשה ביום 10.1.19.
נרשם כי: "לא אחת קורה שעובדים שהגישו תלונה על מעשים בלתי תקינים במקום העבודה מוצאים את עצמם חשופים להיתנכלות ורדיפה מצד המעבידים, הממונים, והחברים לעבודה. לעתים אף מפטרים אותם מעבודתם. מוצע על כן להגן בחוק על עובדים במצבים האמורים, בדרך של הקניית סמכות מיוחדת לבית הדין לעבודה, לפסוק פיצויים או לתת צו מניעה או אף צו עשה כנגד פגיעה בתנאי עבודה או פיטורין". בפסק דין רפי רותם (ע"ע 259/06 רפי רותם – מדינת ישראל-משרד האוצר (ניתן ביום 20.9.07), נקבע כי: "יש להבחין בין טענה בדבר חשיפת שחיתות וההגנות שבחוק מפני היתנכלות לעובד ופגיעה בו ובתנאי עבודתו בשל חשיפת שחיתויות, לבין החלטות ענייניות של המעביד במסגרת הפררוגטיבה הניהולית הנתונה לו. חוק הגנה על עובדים לא נועד למנוע בירור עינייני של טענות בדבר ליקויים בתפקודו של עובד, לרבות יחסי אנוש גרועים. בה במידה, טענה שמעלה עובד בדבר חשיפת שחיתויות במקום העבודה, אין די בה, כשלעצמה, כדי לשמש לו חליפת מגן מפני בירור טענות המעסיק על תיפקודו בעבודה, בחינתן וקבלת ההחלטה הנדרשת בנסיבות המקרה. כך, בפסק הדין בעיניין פלצמן בל עמד בית המשפט העליון על כך שיש להמנע '... ממתן "חסינות" מפיטורין למועסק שהתלונן על הממונה עליו, מקום שקיימים שיקולים אובייקטיביים מוצדקים להפסקת עבודתו, או מקום שתלונתו הוגשה בחוסר תום לב, או לא הייתה תלונת אמת.
אולם, כל שעשו הגורמים האחראים על התובע, דאגו לזמנו לבירורים, בקשר להתנהלותו בקשר לעבודתו ומקצועיותו והתובע התבקש לעשות הפרדה בין בירור האירועים בהם היה מעורב לבין טענותיו על אי סדרים במחלקה ולא מעבר לכך (ראה נ/י' לתצהירה של גב' ארבל) .
...
עוד נקבע, כי היעדר פירוט, די בו כדי לדחות התביעה, ללא בירור טענות ההגנה: "הנה כי כן, אנו דוחים את ערעור שדה על דחיית תביעתה בעילת לשון הרע לנוכח היעדר פירוט – ולו מינימלי – בכתב התביעה, מבלי שאנו מחווים דעתנו בסוגיות הסמכות, בשאלה האם אכן הוציאו המנהלות את דיבתה של שדה ובתחולת הגנות החוק על מכתב המנהלת" (ע"ע 39172-11-16 מדינת ישראל משרד החינוך - **** שדה (3.6.18))   היעדר פירוט בנוגע לזהות נמעני הפרסום, בייחוד שצריך להראות כי הפרסום נעשה לאנשים שאינם "מהמעגל של מקבלי החלטות" די בו כדי לדחות התביעה ברכיב זה. פיצוי בגין הפרת הסכם עבודה לטענת התובע, יש לחייב את הנתבעת לשלם לו פיצוי בגין הפרת הסכם עבודה וכוונת הנתבעת לפטרו מעבודתו הקבועה.
ברם, משקבענו כי התובע זכאי להגנה מפני פיטורים מכוח חוק הגנה על עובדים, אין מקום לפסוק לו פיצוי בגין רכיב זה. פיצוי מכוח חוק הגנה על עובדים: בהתאם להוראות סעיף 3(א)(1) לחוק הגנה על עובדים רשאי בית הדין: "לפסוק, פיצויים אף אם לא נגרם נזק של ממון בשיעור שייראה לו בנסיבות העניין, וכן רשאי הוא לחייב את המפר בתשלום פיצויים שאינם תלויים בנזק (בסעיף זה פיצויים לדוגמה) , בסכום שלא יעלה על 50,000 שקלים חדשים; ואולם רשאי בית הדין לפסוק פיצויים לדוגמה בסכום שלא יעלה על 500,000 שקלים חדשים, בשל חומרת ההפרה או נסיבות הנוגעות להפרה, לרבות התנהגות המפר או היותה הפרה חוזרת;" לאחר שבחנו את מכלול העובדות והגענו למסקנה, כי ההתנכלות כלפי התובע,  נבעה אך ורק מתלונותיו על ליקויים במחלקה בה עבד, ומצאנו כי התובע פעל בתם לב ופנייתו  לגורמים מחוץ לבית החולים נעשתה רק לאחר שתלונותיו בתוך הארגון לא נענו, אנו קובעים שהתובע זכאי לפיצוי בסך של 50,000 ₪, סכום אשר ישולם תוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן, יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוח החל מהיום ועד למועד התשלום המלא בפועל.
בנוסף, אנו קובעים כי הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט בסך של 5,000 ₪ אשר ישולמו תוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום ועד מועד התשלום המלא בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לא להנחות את הלקוח בנושאים שהם לא אמורים להנחות את הלקוח, ש: מה זה מידע אמין ומדויק, לפני זה, עו"ד דנציגר: תן לה להשלים את המשפט, עו"ד בונר: לפני זה הם לא היו אמורים למסור מידע ומדויק? העדה, גב' לויתן: אנחנו כל הזמן הולכים ומשתכללים ומדייקים זה בדיוק כמו חברה קטנה הולכת וצוברת תאונה, היא גם צוברת ידע מקצועי וניסיון ומשפרת את התהליכים שלה, ש: אין לי בעיה לשינוי תהליכים, אבל זה לא קשור מה היה הבדל השינוי הרגולטיבי אם אתה בא ואומר שהיו תהליכים, אז מה הבדל בין צרפת לאנגליה? ת: גם ברמה של צרפת ואנגליה בדסק הצרפתי אנחנו נדרשים לרמת תקן מחמירה יותר וזה בסדר גמור, היא יכולה לידרוש מול לקוח מסוים, לא משנה, בהתנהלות מול לקוח, מה שאני מבקשת מכל נציג גם ברמת האמינות אין הבדל בין דסק אנגלי או לדסק צרפתי, אבל אם לצורך העניין יש דרישה מהרגולטור להקפיד,"
לסיכום כל האמור לעיל, בשים לב לקביעות לעיל לגבי אופיה המורכב של מערכת היחסים בין הצדדים, כפי שעולה בבירור מתמלול השיחה בין הצדדים והיא נתמכת בעדויות הרבות שנשמעו, לא מצאתי כי האירועים הרבים שהתובעת תארה בתצהירה עולים כדי "היתנכלות" או "היתעמרות בעבודה", אלא שהם עדות לחוסר הרצון של התובעת לקיים יחסי עבודה תקינים ופוריים עם הממונה עליה, מתוק, שעד מינויו כבכיר ממנה וממונה ישיר על המחלקה הצרפתית, הייתה עמיתתו לעבודה (סעיף 4 לתצהיר מתוק).
על יסוד כל האמור לעיל ובהתייחס לעובדות שהוכחו בהליך זה, לא שוכנעתי מעדות התובעת, כאילו סבלה בעבודתה מהתנכלות תעסוקתית ששיאה בזימונה לשימוע לפני פיטורים.
...
אשר על כן, התביעה לפיצויים לפי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה – 1965, נדחית.
הנתבעת טענה שיש לדחות את התביעה ברכיב זה, כיוון שהתובעת הייתה מודעת לתנאי העסקתה והיעדרו של חוזה כתוב לא פגע בזכויותיה.
סוף דבר - התביעה מתקבלת באופן חלקי ועל הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים: הפרשי פיצויי פיטורים בסך 139,969 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.1.2018 ועד התשלום בפועל; הפרשים בגין תמורת הודעה מוקדמת בסך 30,740 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.1.2018 ועד התשלום בפועל; הפרשי פדיון חופשה בסך 13,119 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.1.2018 ועד התשלום בפועל; הפרשי שכר בסך 13,821 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מאמצע התקופה המזכה (1.9.2015) ועד התשלום בפועל; פיצויים לפי סעיף 5 לחוק הודעה לעובד חוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס"ב-2002 בסך 5,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

זימנתם אותי לעוד שני שימועים דרך אמרכלית כוח אדם שזומנתי אליהם ובוטלו אחרי שנעשה בירור לפני השימוע, בוטלו השעות החתמה שלי.
מר לרנר התאמץ רבות לחדד כלפי התובע את ההבחנה בין עצם הבקשה לאישור עבודה נוספת לבין קבל האישור בפועל, וכאמור, התרשמנו שמר לרנר עשה זאת בצורה מכובדת וראויה.
הוצאת זימון לפני פיטורים שקובע, כעניין שבעובדה, קביעות ביחס למעשים שהעובד ביצע תוך הבעת מורת רוח ובקורת על המעשים, טרם קיומו של הליך השימוע ומתן היזדמנות לעובד להשמיע את עמדתו בנושא, אינה יכולה לחסות תחת הגנות תום הלב.
...
אשר לדעתנו, אף כי מסכימים אנו לכך שהעירייה היא בגדר "רשות מוסמכת", אין בידינו לקבל את טענת העירייה.
אם כן, אנו סבורים כי התובע זכאי לפיצוי בגין הוצאת לשון הרע.
סוף דבר על העירייה לשלם לתובע סכום בסך 20,000 ₪ בגין הפגם שנפל בהליך הפיטורים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו