מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ההבדל בין סעד הצהרתי לסעד אופרטיבי בנוגע לאגרות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים בעיניין האגרה התובע טען, כי הסעדים שנתבעו בתביעה הם סעדים הצהרתיים שקבלתם תסיים באופן סופי את המחלוקת נשוא התביעה, וכי תביעה למסירת חזקה בנכס (וכאן – מניות) באה בגדרי תביעה שלא ניתנת לביטוי בכסף.
המדינה, שהשיבה בעיניין האגרה, טענה כי מניה נכללת במושג נכס וכי בהתאם לפסיקה יש להבחין בין תביעה הנוגעת להעברת המניות בלבד לבין תביעה הכוללת את הזכויות הנילוות למניות או סעד כספי נילווה אחר.
סעדים הצהרתיים הם סעדים שבשיקול דעת וניתן היה לסבור כי סעדים הצהרתיים אלו הם רק שלב ראשון בסכסוך בין הצדדים מה שיניב מיניה וביה תביעה לסעדים אופראטיביים [ראו עניין ארנון, פס' 10 (31.12.2008); ע"א 4076/00 ניצחון ציפורה בראשון בע"מ נ' זמברובסקי בע"מ, פ"ד נו(3) 41, עמ' 47 (2002)].
...
שני הצדדים, במובחן מהמדינה, תמימי דעים כי אין הגיון לערוך הבחנה בין הסעדים השונים שנתבעו - אף אני סבורה כמו בעלי הדין שאין מקום לערוך הבחנה בין הסעדים השונים וזאת חרף הטרמינולוגיה השונה בה נקט התובע בתביעתו.
כך שאמנם שומת האגרה היא נגזרת מניסוח הסעדים (ענין שזור הנ"ל), אך בענייננו חרף הבחירה הלשונית – התוצאה היא אחת ואינה מצדיקה עריכת קלסיפיקציה בין הסעדים השונים וזאת בניגוד לעמדת המדינה.
סוף דבר דין הבקשה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

כב' השופט א' גרוניס (כתוארו אז) דן בהבחנה בין שתי התקנות ברע"א 8353/10 קבוץ אורים ואח' נ' רשות השידור ואח' (מיום 5.7.11)(להלן- "פרשת רשות השידור"), והדגיש כי לכלל, שלפיו תביעות למתן סעד הצהרתי הן תביעות אשר לא ניתן לשום את שוויין בכסף לצרכי אגרה, אף אם הן ניתנות לכימות, נקבע חריג בתקנה 3(1), שלפיו תביעה לסכום כספי קצוב כתוצאה מסעד הצהרתי לא תיחשב לתביעה שלא ניתן לשום את שוויה.
משכך, כאמור, כאשר מוגשת תביעה לפי סעיף 191 לחוק החברות, ובגדרה מבוקש סעד למתן הוראות לכפיית רכישת מניות התובע, אין לראות בסעד זה "סעד הצהרתי", אלא סעד אופראטיבי.
מעבר לידרוש אציין כי לכאורה על התובעת לשלם אגרה בגין תביעה בסכום קצוב גם לפי תקנה 2 (ב) בתקנות האגרות, הקובעת- "(ב) כלל הליך כמה סעדים, תשולם אגרה לפי פרט אחד בלבד מבין הפרטים המפורטים בתוספת לגבי אותו הליך, לפי הסכום הגבוה". בהתאם להוראה, הואיל ונתבעו גם סעדים כספיים לצד הסעד ההצהרתי, האגרה תשולם על פי הסכום הגבוה מבין הסכומים הרלוואנטיים.
...
סעד אופרטיבי זה אף ניתן לביטוי כספי, שכן בסופו של דבר לו תתקבל התביעה ויינתן הסעד המבוקש, יקבל התובע לידו את שווי מניותיו מבלי שיידרש להליך נוסף כדי לממש סעד זה".
התובעת תשלם לרשות מקרקעי ישראל את הוצאותיה בגין בקשה זו בסכום של 7,000 ₪, בתוך 30 ימים, שאם לא כן יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כדין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

דא עקא, החלטה 1456 אותה אימץ הקבוץ ביטלה את ההבחנה בין חוכרים וותיקים לחדשים.
ברע"א 6350/14 דסאו נ' דסאו (פורסם במאגרים) (להלן: "עניין דסאו") נקבע, כי יש לפרש את התקנות פירוש ליבראלי על מנת שלא לנעול את שערי ביהמ"ש. עם זאת הוסיף ביהמ"ש בעיניין דסאו וקבע "...אל לו לביהמ"ש ליתן יד לעקיפתה של החובה לשלם אגרה באמצעות האיצטלה של סעדים הצהרתיים שהם כספיים במהותם, ובמסגרתם אין התובע צפוי להדרש לתביעה אופראטיבית עתידית למימוש זכותו הכספית". תקנה 3 לתקנות האגרות וההלכה הפסוקה קבעו כי סעד הצהרתי הוא סעד שאינו ניתן לביטוי כספי.
בעיניין ארנון נקבע כי על פי נוסח התקנות "תוכר תביעה למסירת חזקה בנכס, בגדר הליכים שרואים את שוים כבלתי ניתנים לביטוי בכסף, בגינם משולמת אגרה בסכום קצוב, בהבדל מהמצב הקודם". בת"א (מחוזי מרכז) 972-11-12 בן אור ז"ל נ' גזיאל (פורסם במאגרים) (להלן: עניין גזיאל") נידרש בית המשפט לכתב תביעה בו נדרשו הנתבעים, בין היתר, להעביר ליורשי המנוח נכסי מקרקעין שונים ומניות בחברות שונות.
...

בהליך ערעור על החלטת רשם (ע"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המדינה, טענה שהסעדים המבוקשים בגין טענת התביעה הראשונה (סעיפים 94.1-94.4) נוגעים לבעלות על "יתרת המניות" ולמתן צו להעברתן לבעלות המשיב ולכן מדובר בסעדים הצהרתיים הנכללים בגדר תקנה 3(1) לתקנות האגרות.
בית המשפט ציין כי סעדים הצהרתיים הם סעדים שבשיקול דעת וגם לו ניתן היה לסבור שהסעדים המבוקשים הם רק שלב ראשון בסכסוך שיוביל לתביעה לסעדים אופראטיביים, הרי שבעניינינו תבע המשיב כבר בתביעה הנוכחית גם את הסעד האופרטיבי שהוא נגזרת הסעד ההצהרתי (סעיפים 94.4-94.5) - סעדים אופראטיביים שעניינם בהעברת מניות, שגם הם אינם ניתנים לביטוי כספי.
באשר לסעד המבוקש בגין טענת התביעה השניה (סעיף 94.5) סבור המערער שאין הבדל בין סעד המבקש פיצוי בכמות מסוימת של מניות לבין סעד המבקש פיצוי בסכום כסף ועל כן אין מדובר בסעד הצהרתי.
...
שלישית, בכך שנכס ניתן להערכה כספית וגם לכימות, אין כדי לחייב מסקנה לפיה עסקינן בתביעה לסעד כספי.
לאור מסקנתי לפיה לגופם של דברים דין הערעור להידחות, איני נדרשת ליתר טענות המשיב.
סוף דבר לאור האמור לעיל, הגעתי למסקנה כי דין הערעור על ההחלטה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בשל אופי הסעד המבוקש, שאינו סעד כספי אופראטיבי אלא בקשה לצוו עשה, ובהנתן הוראות תקנה 3(1) לתקנות האגרות שילם התובע אגרה ע"ס 1,144 ₪.
הפסיקה עושה הבחנה בין תביעה להעברת המניות בלבד לבין תביעה הכוללת אף את העברת הזכויות הנילוות למניות, או סעד כספי נילווה אחר.
בהתאם לפרשנות שניתנה לתקנה 3(1) לתקנות האגרות, סעד הצהרתי, או צו עשה העוסקים בהעברת המניות גרידא, בדומה לנדל"ן, אינם נחשבים כניתנים לביטוי כספי, וכפועל יוצא תשולם בגינם אגרה בסכום קבוע (ע"א 1194/91 פלצמן נ' גזברות בית המשפט המחוזי (26.1.92), (להלן: "פלצמן"); ת"א (ת"א) 74968-10-18 יחזקאל ציונוב נ' שרית ניסים (10.7.19);עניין שטיצברג).
מעיון בסעיף 157 לכתב התביעה עולה, כי הסעד המבוקש הוא "לתת צו עשה, לפיו, על רן [הנתבע] לרשום באופן מידי את המניות בחברת TAP על שמו של משה [התובע]". משמע, הסעד המבוקש נוגע להעברת המניות לבדן.
...
על יסוד האמור, הבקשה נדחית.
בהתאם להסכמות המפורטות בס' 3 לעיל, אני מורה, כי עד ליום 1.12.19 יישא התובע בתשלום יתרת האגרה בסך של 73,662.50 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו