במילים אחרות, יש במצגי השוא ובתרמית של חדד מניעות אשר מאיינת את טענת הרשלנות ועימה טענה בדבר רשלנות תורמת מצידו של הבנק.
בית המשפט העליון היתייחס לחמשת היסודות שבסע' 56 לפקודת הנזיקין ולעוולת התרמית, וקבע שם גם בקשר ליסוד "היצג כוזב של עובדה" כי "בדיני הנזיקין בישראל גם אי גילוי, או גילוי חלקי, שנועד למעשה להסתיר חלקים מהותיים מן האמת – מהוה היצג כוזב לצורך קיום היסוד הראשון בעוולת התרמית. בפס"ד אפל היתייחסות ספציפית ל"השוואת מעשיו של מזיק-רמאי למעשיו של ניזוק-רשלן", ושם נקבע כי:
"השוואת מעשיו של מזיק-רמאי למעשיו של ניזוק-רשלן, ו"האשמה המוסרית" הכרוכה באלו, מכוונת מאליה לתוצאה ה"נכונה והצודקת" שלפיה המזיק-הרמאי יהיה אחראי לפצוי בגין החלק המכריע בנזק שניגרם, אם לא בכולו, בבחינת: לא יצא חוטא נשכר.
"
בפסק הדין אפל נקבע, בין היתר, "כי אף עיקרון האשם מוביל פה לאותה תוצאה, שהרי אין להשוות כאמור בין מי שלא מנע את הנזק ברשלנותו לבין מי שגרם לו במכוון" והפנה להיקש שניתן לערוך "בקשר להעלאת הגנת האשם התורם על ידי אדם, שמיוחסת לו עוולת הגזל":
"ושוב בשולי הדברים אעיר כי ספק רב בעיניי אם בנסיבות המקרה הנידון תישמע בכלל מפי הגזלן טענה של אשם עצמי, המכוונת כלפי הנגזל. משל למה הדבר דומה: לטענתו של גנב כי הנגנב לא שמר כראוי על נכסיו ובכך איפשר לו את הגניבה ולכן יש להפחית מחובת תשלום הפיצויים. טענה מעין זאת יש לשלול מכוח הוראת סעיף 64(2) לפקודת הנזיקין, ולחלופין, מכוח המבחן להפחתת פיצויים במסגרת הוראת סעיף 68 לפקודת הנזיקין." (ראו: ע"א 3656/99 טרנסכלל בע"מ נ' מ.א.ר. מסחר וספנות בע"מ, פ"ד נו(2) 344, 362 (2001)).
לטענת חדד, ב"כ הבנק השכילה להבין שהמשך ניהול התביעות בכל תיקי שער אפרים עלול להסתיים בקביעת אשם תורם של הבנק בשיעור גבוה, ולכן עמלה ללא לאות להשגת הסדר עם מרבית הלווים שאושר בבג"ץ. לאור זאת טען חדד כי "השמטת שם הנתבע מרשימת התביעות שתימחקנה, שנעשתה כלל הנראה בשגגה, מן הראוי שתתוקן בדחיית תביעה זו". בהקשר זה נטען כי אין הבדל בין חדד לבין לווים נוספים עימם הגיע הבנק להסדר, ולכן יש לדחות גם את התביעה דנן.
...
לסיכום
חדד חתם על הוראה מפורשת בכתב אשר ניתנה לבנק להעביר את כספי ההלוואה ישירות לחשבון הבנק של האגודה והסכום הועבר ביום 29/1/2001 לפי הערך של יום 30/1/2001 למחרת.
בית המשפט דחה את תביעתו של הלווה הנ"ל ופסק לטובת הבנק 30,000 ₪ בגין שכ"ט עו"ד. שמחי הגיש ערעור על פסק הדין לבית המשפט המחוזי מרכז בתיק ע"א 54716-05-11, חזר בו מהערעור והערעור נדחה תוך חיובו בהוצאות נוספות.
כן ראה פסקי הדין אשר ניתנו במסגרת ת.א. 222989/02 דגן נ' בנק לאומי למשכנתאות בע"מ ובת.א. 21454/03 אפטרוט נ' בנק לאומי למשכנתאות בע"מ. בפסקי הדין קביעות שיש גם בהן על מנת לבסס את תוצאת פסק הדין בתיק זה.
אשר על כן ולאור כל האמור לעיל, הנני מקבל את התביעה ע"ס 585,572 ₪ במלואה ומחייב את חדד לשלם לבנק סך של 30,000 ₪ בגין שכ"ט עו"ד וכן סך של 10,000 ₪ בגין הוצאות, שניהם בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד למועד התשלום בפועל.