מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ההבדל בין זכויות קנייניות לבין זכויות חוזיות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההבחנה בין זכות קניינית לזכות אובליגאטורית לצורך קביעת הסמכות העניינית נדונה רבות בפסיקה ונקבע לא אחת שיש לבצע בחינה לכאורית של מהות הזכויות הנדונות, ועל יסוד זאת לקבוע אם התביעה נוגעת למקרקעין, שאזי מקומה בבית משפט מחוזי – יהא שוויה אשר יהא, או שהיא נוגעת לזכויות חוזיות שאז בית המשפט המוסמך הוא לפי שווי הזכות.
...
החלטתי איננה ניתנת בבקשה זו. בין הטענות שהועלו בכתב התשובה, טענה המבקשת כנגד סמכותו העניינית של בית המשפט המחוזי לדון בתובענה.
סופו של דיון, המשיבה מבקשת במסגרת המרצת הפתיחה לקבל סעד לביטול הסכם מכר, כאשר בחינת אותו הסעד מובילה למסקנה לפיה אין מדובר בתביעה בדבר "אחזקה או שימוש במקרקעין או בדבר חלוקת השימוש בהם" כלשון סעיף 51(א)(3) הנ"ל, אלא בתביעה הנוגעת להתחייבות המבקשת להעביר למשיבה זכות קניינית שזו "תביעה אחרת" הנוגעת למקרקעין, ועל כן הסמכות לדון בה מסורה לבית המשפט המחוזי, בענייננו בית המשפט המחוזי בתל אביב לאור מיקום המקרקעין בבני ברק.
ההבחנה בין זכויות אובליגטוריות ביחס למקרקעין לבין זכויות קניין "עשויה לעודד תילי תילים של קושיות, שיש בהן כדי לסבך את מבחן הסעד..." [ראו ה"פ (חי') שרה שוויצר נ' אילן רפאל (פורסם במאגרים)], וייתכן ובהינתן נסיבה אחרת לכאן או לכאן הכרעתי הייתה שונה, אלא שסיכומם של דברים לאחר בחינתם המדוקדקת הנם כי בענייננו ביקשה המוכרת (המבקשת) למכור לקונה (המשיבה) את מה שיש לה, חלקים הרשומים בבעלותה במקרקעין המקנים לה מכח תב"ע, הסכם שיתוף וטבלת החלוקה הרשומים גם הם בלשכת רישום המקרקעין, ומקנים בסופו של דבר את הזכות ליחידה משרדית רעיונית ובנוסף חלקים מסוימים מהמקרקעין עצמם.
סוף דבר: לאור האמור לעיל, אני דוחה את הבקשה וקובעת כי הסמכות העניינית לדון בתובענה מוקנית לבית המשפט המחוזי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההבחנה בין זכות קניינית לזכות אובליגאטורית לצורך קביעת הסמכות העניינית נדונה בפסיקה ונקבע במסגרתה, שיש לבצע בחינה לכאורית של מהות הזכויות הנדונות, ובהתאם לקבוע אם התביעה נוגעת למקרקעין, ואז מקומה בבית משפט מחוזי – יהיה שוויה אשר יהיה, או שהיא קשורה לזכויות חוזיות ואז בית המשפט המוסמך הוא בהתאם לשווי הזכות.
...
התובע, במסגרת כתב תביעתו, עותר לסכום כספי כולל בסך של 372,425 ₪, אשר כוללים לשיטתו פיצוי מוסכם, הוצאות, אובדן הזדמנות למכור את הנכס, עגמת נפש, וניהול משא ומתן בחוסר תום לב. במסגרת כתב ההגנה, מגולל הנתבע טענות מקדמיות ומציין כי על התביעה להידחות מחמת מעשה בית דין, השתק עילה, השתק פלוגתא ומניעות.
ולסמכות העניינית; הועלתה שאלת הסמכות העניינית של בית משפט זה לדון בתביעה, ועל בית המשפט להכריע בסוגיה זו. אקדים ואומר, לאחר שעיינתי בכתב התביעה, בסעדים הנתבעים, ועיינתי בטיעוניהם, הגעתי לכלל מסקנה כי לבית משפט זה יש סמכות עניינית לדון בתביעה דנן, ולהלן נימוקיי.
על כן, סבורני כי מהות התביעה בעניינינו היא הסכמית ומבחן הסעד מלמד כי הסמכות נתונה לבית משפט זה. סוף דבר הבקשה לסילוק על הסף נדחית.
הבקשה בעניין הסמכות העניינית נדחית.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

ההבחנה בין זכויות קנייניות לבין זכויות חוזיות במקרקעין חשובה גם לשאלת הסמכות העניינית.
...
לאור האמור לעיל, אני קובע כי לבית משפט זה לא נתונה הסמכות העניינית לדון בתובענה, ועל-כן אני מורה על מחיקת התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בית המשפט העליון ממשיך וקובע, כי: "ההבחנה בין זכויות קנייניות לבין זכויות חוזיות במקרקעין חשובה גם לשאלת הסמכות העניינית. בהלכה הפסוקה מסתמנת גישה לפיה תביעה "הנוגעת למקרקעין", כמשמעה לפי סעיף 51 לחוק בתי המשפט, היא תביעה בה מדובר בקיום זכות קניינית או התחייבות להעביר זכות קניינית, ולא בתביעה העוסקת בזכות חוזית במקרקעין.
...
הכרעה לאחר ששקלתי טענות הצדדים ושבתי ועיינתי בכתבי הטענות על צרופיהם, מצאתי, כי דין הבקשה להידחות.
סוף דבר לאור המקובץ לעיל, דין הבקשה להידחות.
הנני מחייב את הנתבע לשלם לתובעים הוצאות בקשה זו בסך של -.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט העליון (כב' השופט הנדל) קבע בהקשר זה בפסק הדין שניתן ברע"א 4890/15 אלוש נ' עירית טבריה (31.12.15) (להלן: "פסק דין אלוש") כי תביעות שעניינן בזכויות חוזיות בלבד, הסמכות העניינית לגביהן תקבע לפי שווי הזכויות; לעניין השאלה מהי תביעה "הנוגעת למקרקעין" נכתבו הדברים הבאים : "ההבחנה בין זכויות קנייניות לבין זכויות חוזיות במקרקעין חשובה גם לשאלת הסמכות העניינית. בהלכה הפסוקה מסתמנת גישה לפיה תביעה "הנוגעת למקרקעין", כמשמעה לפי סעיף 51 לחוק בתי המשפט, היא תביעה בה מדובר בקיום זכות קניינית או התחייבות להעביר זכות קניינית, ולא בתביעה העוסקת בזכות חוזית במקרקעין.
...
עם זאת, יישום הדברים במקרה כאן מוביל למסקנה שונה מזו אליה טוען התובע.
לאור האמור, מאחר ומדובר בהסכם להעברת זכות חוזית ונוכח שווי הדירה, אני קובעת כי הסמכות לדון בתביעה נתונה לבית משפט שלום.
על כן, אני מורה על מחיקת התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו