תמצית העובדות
התובע, תושב הרשות הפלסטינית, הגיש כנגד הנתבעת תביעה לתשלום פצויי פיטורים, גמול שעות נוספות, פיצוי בגין פיטורים שלא כדין (לרבות הפרת הזכות לשימוע) וכן זכויות סוציאליות שונות מכוח עבודתו בנתבעת משך מעל לשלוש שנים.
הנתבעת, בכתב ההגנה, טענה כי התובע הועסק על ידה כ"עובד יומי" בחפירות ארכיאולוגיות.
אשר לדין החל על הצדדים, נטען בכתב ההגנה, כי על יסוד הפסיקה בפרשת מחיסן (ע"ע 48803-10-14 מחיסן ואח' נ' המנהל האזרחי לאיזור יהודה ושומרון (22.10.17)) יש לקבוע כי חל על העסקת התובע הדין הירדני, הגם שהנתבעת הודתה בכך שסוגיית הדין החל בנוגע לעובדים היומיים לא הוכרעה לגופה בפרשת מחיסן (סעיף 7 לכתב ההגנה).
השאלה שהתבררה בפרשת מחיסן לא הייתה מה הדין החל על פי מבחן מירב הזיקות שגובש בבג"צ גבעת זאב, אלא כלשונה של כב' הש' לאה גליקסמן : " האם למרות שהוסכם בין הצדדים על תחולת הדין הירדני, יש מקום שלא לכבד הסכמה זו, ולקבוע כי יש להחיל על המערערים את הדין הישראלי, או הוראות מסוימות של הדין הישראלי...".
הינה כי כן, ההכרעה בעיניין מחיסן אינה חוסמת את דרכו של התובע לברר את שאלת זכאותו לגבי הדין החל, ואף נקבע במפורש בפרשת מחיסן כי בחינת תנאי העסקתם של עובדי קמ"ט ארכיאולוגיה עשויה הייתה להביא לתוצאה שונה.
...
מכוח הסכמה זו עוכב הדיון בבקשה, ועל כן לא ניתה החלטה גם בהליך זה.
בסופו של דבר, ובין היתר, על רקע פסק הדין שניתן בבג"ץ עדאלה (בג"ץ 7016/16 עדאלה המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל ואח' נ' שרת המשפטים ואח' (17.9.18) הנתבעת עמדה על הבקשה בכלל ההליכים.
למעלה מהדרוש, אף היה ניתן להגיע למסקנה שונה ולקבוע כי לא הובאה ראשית ראייה לשאלת הדין החל, אזי לטעמי מדובר במקרה בו מתקיימים "טעמים מיוחדים" לפטור את התובע מהפקדת ערובה.
בבג"ץ עדאלה נפסק, כי בצד הנחיה כללית בתקנה לחייב תובע זר בהפקדת ערובה מוקנה לבית הדין לעבודה "שיקול דעת רחב לפטור מהפקדת ערובה במקרה מתאים". לאור המפורט לעיל, שוכנעתי כי יהיה נכון וצודק שלא לחייב בערובה במקרה זה.
למען לא תהא החלטתי חסרה, אבהיר, כי לא נעלמה מעיני החלטה אליה הפנתה הנתבעת, אשר ניתנה ביום 17.3.17 בתיק סע"ש (י-ם) 49428-02-16 חרפוש נ' מדינת ישראל (כב' הש' ברוינר ישרזדה).
עוד יש לציין כי באותו מקרה גם התבקש סעד של סילוק על הסף, ולעניין זה נקבע באותה החלטה כי "שאלת חלותו של הדין הישראלי על מעסיק ישראלי (בהנחה שיקבע כי אכן עסקינן במעסיק ישראלי- וזו כאמור המחלוקת העיקרית), נבחנת על פי מבחן מירב הזיקות. בחינה שכזו צריכה להעשות על בסיס עובדתי שלא ניתן לקבעו אלא מתוך שמיעת ראיות לגוף התביעה". קביעה זו מקובלת עליי במלואה, ומכוחה נובעת גם המסקנה שמקרה זה שלפניי אינו מצדיק חיוב בהפקדת ערובה.