– שיווק והשקעות בנלאומיים בע"מ נ' ע.ר.מ. רעננה לבניה והשכרה בע"מ, פ"ד נג(4) 657, 663 (2.9.1999) ההדגשה שלי – א.ב.) כי –
"בחישוב הפיצויים יש אף להיתחשב בחובה להקטין את הנזק המוטלת מכוח סעיף 14(א) לחוק התרופות על נפגעים. נטל ההוכחה כי ניתן היה להקטין את הנזק הוא על המפר. נפגע יוצא ידי חובתו אם פועל הוא בסבירות. אין הוא נידרש לצאת מגדרו כדי להקטין את הנזק. ראו, למשל, ע"א 195/85 בנק איגוד לישראל בע"מ נ' סוראקי [2], בעמ' 825."
מאחר שקבעתי כי הסחורה סופקה וכי אין מדובר בחוזה קונסיגנציה הרי שחובת התשלום היתה מוטלת על הנתבעת ומשלא פרעה חובה הפרה את תנאי ההיתקשרות עם התובעת, ולפיכך עליה נטל ההוכחה בשאלה האם ניתן היה להקטין את הנזק במאמץ סביר, מהו המאמץ הסביר בנסיבות הענין ומה הקף ההקטנה הרלוואנטית.
עוד ראינו כי הנתבעת לא הוכיחה כי אכן פנתה אל התובעת בדרישה כי זו תאסוף את הסחורה לפני מועד הגשת התביעה.
בספרו של המנוח כב' השופט (כתוארו אז) דוד קציר, "תרופות בשל הפרת חוזה", חלק ב', הוצאת תמר תשנ"א – 1991 עמ' 951 נאמר כך –
"אפשרותו , ועל כן גם חובתו, של הנפגע לקטין את הנזק, תלויה בתרופה שבה הוא בוחר נוכח ההפרה. כך, אין לידרוש מקונה, שבחר לתבוע את אכיפת החוזה, להזקק לעיסקה תחליפית, ולרכוש נכס אחר במקום זה שהובטח לו על פי חוזה, במסגרת החובה להקטין את הנזק, כשם שמוכר שהחליט לתבוע את אכיפת החוזה על הקונה הסרבן , לא יידרש, במסגרת החובה להקטין את הנזק, למכור את הנכס לאחר".
ספק, אפוא, אם חיוב התובעת לקבל לידיה בחזרה את הסחורה ולחייבה למכור אותה לצד שלישי לצורך הקטנת נזקיה וזיכוי הנתבעת לאחר שכבר מכרה אותה ועומדת היא – כדין – על אכיפת החוזה בין הצדדים עולה בקנה אחד עם המונח מאמצים סבירים שבסעיף 14(א) לחוק.
לו היתה הצעה זו נענית על ידי התובעת היתה בידיה האפשרות לבדוק את הסחורה כראוי ולוודא האם ניתן לעשות בה שימוש, איזה מאמץ היה הדבר מצריך מצידה ומהו, אם בכלל, שיעור הזיכוי המגיע כנגד הסחורה במצבה, והכל על בסיס בדיקה מסודרת ומידע מלא ומדוייק, אולם – כאמור – התובעת כלל לא הגיבה להצעה זו.
לטעמי, גם אם חובת הקטנת הנזק ביסודה אינה טומנת בחובה חובת קבלת סחורה בחזרה לאחר חודשים רבים וזיכוי כנגדה, עדיין יש בחוסר ההתייחסות להצעתה זו האחרונה של הנתבעת משום הפרה מסויימת של חובת הקטנת הנזק ולמצער של חובת תום הלב הכללית החלה הן על דיני החוזים והן על ניהול הליכים משפטיים.
...
לאור האמור אני מורה על הפעלתם מחדש של הליכי ההוצאה לפועל בתיק מס' 518642-01-16 בגין סכום החוב הנקוב בו, בניכוי הסכום של 2,938 ₪ מיום פרעונו בפועל, אם טרם הופחת סכום זה מיתרת החוב בתיק, ובניכוי סך של 1,770 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 8.7.15.
תקנה 512(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת כי – "בתיתו צו להוצאות ובקביעת שיעורן יתחשב בית המשפט או הרשם, בין השאר, בשווי הסעד השנוי במחלוקת בין בעלי הדין ובשווי הסעד שנפסק בתום הדיון, ויהא רשאי להתחשב גם בדרך שבה ניהלו בעלי הדין את הדיון."
סבורני כי המנעותה האמורה של התובעת מתגובה להצעת הנתבעת מהווה חלק מן הדרך בה ניהלה את הדיון ויש לקחתה בחשבון בפסיקת ההוצאות.
לאור כל האמור לעיל, בשים לב לתוצאה, לסכום הסעד ולאופן ניהול ההליך תשא הנתבעת גם באגרות בית המשפט וכן בשכר טרחת עו"ד בסך 2,000 ₪.