כך, לצד עקרון פומביות הדיון, קובע סעיף 70(ב) לחוק בתי המשפט סייגים לפירסום החלים גם על הליכים הנידונים בדלתיים פתוחות, בקבעו כי "לא יצלם אדם באולם בית המשפט ולא יפרסם תצלום כזה אלא ברשות בית המשפט".
על יסוד בג"צ 305/89 שמחה ניר נ' בית משפט השלום (תעבורה) למחוז חיפה (22.05.1991), הורחב סייג זה בהוראות נוהל 11-5 של מנהל בתי המשפט מיום 01.05.2011 (שעודכנו ביום 01.03.2017), והאיסור החל על צלום הוחל גם לגבי הקלטה.
קבצי השמע של הדיונים המוקלטים נשמרים בתיקיית פרוטוקולים, ובעלי דין עם הרשאה מתאימה, וכן בעלי היתר עיון (כעיתונאים), יכולים להאזין להקלטה דרך מערכת "נט המשפט" [ראו ת"פ (י-ם) 52026-06-15 מדינת ישראל נגד גיא כהן, פס' 9-8 (13.06.2018) (להלן – עניין כהן), שם הוגשה היתייחסות מטעם הנהלת בתי המשפט לסוגיה זו; עניין אונגר, פס' 11-9].
מטרת הפיילוט, היא שיפור אופן תעוד הדיונים בבית המשפט והעמדת כלים נוספים לרשות השופטת שישפרו את רמת השרות למשתמשים במערכות [מיכרז פומבי מס' 24/17, הנהלת בתי המשפט, מתן שירותי תימלול הקלטות].
בעיניין כהן, סוכמה סוגיה זו בהתייחס לשיקולים אותם מניתי לעיל, ובהתייחס לפיילוט המונהג בימים אלה בחיפה, כי נדמה שהציפייה הסבירה של כל באי אולמות בתי המשפט בערכאות הדיוניות, כולל ובמיוחד עדים הנדרשים למסור בהם עדות, היא שעדותם אינה מוקלטת ואינה מצולמת לצרכי שידור ברבים על ידי אמצעי התיקשורת.
...
לטענת המאשימה, אין מקום להיעתר לבקשה.
כך נקבע לעניין זה שם [עניין כהן, פס' 28]:
"בסופו של דבר, בהליכים פליליים המוקלטים כפי שהסברתי לעיל שלא במסגרת הפיילוט לצורך הפקת פרוטוקול כתוב, לא מובנית מראש הסכמה של העדים ובעלי הדין כי אותה הקלטה תשמש גם לצורך סיקור אלקטרוני של ההליך ולשידור עדותם המוקלטת ברבים. לפיכך, נדרשת לדעתי קבלת הסכמתם של הצדדים ובעיקר של העד או של העדה לשימוש בהקלטת דבריהם לצורך שידורם באמצעי התקשורת, הגם שהתוכן הכתוב ניתן לפרסום גם בלעדיה".
הפועל היוצא של דברים אלה, הוא כי על מנת להתיר את מסירת ההקלטה יש לקבל מראש את הסכמת העד או העדים שבהם מדובר.
גישה זו מקובלת עלי.
סוף דבר
אני מתיר למבקש לקבל את הקלטות הדיונים בגדרי ההליך שבכותרת מיום 24.12.2018 ומיום 18.02.2021, כאשר השימוש אותו רשאי המבקש לעשות בהקלטות אלה הן ביחס לדברי הנאשם ובא כוחו, ואלו בלבד.