מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגנת זוטי דברים כבסיס לזיכוי מתי עבירה קלה לא מחייבת ענישה

בהליך ערעור תיק פלילי בניה (עתפ"ב) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לאחר ניהול הוכחות, זוכו השניים מעבירה של שימוש אסור במקרקעין בחניה המקורה, בעילה של זוטי דברים, והורשעו בשימוש אסור בחניה החיצונית הפתוחה, ששיטחה כ-15 מ"ר. בית משפט קמא השית על כל אחד מהמערערים קנס בסך 2,000 ₪, התחייבות בסך 4,000 ₪ ואגרת בניה מופחתת בסך 400 ₪.
המקום בו נראית מכונית חונה בחצר הבית (נ/3) איננו תואם למיקום החנייה הפתוחה לפי היתר הבניה, בעוד שההיתר מחייב מיקום ספציפי של החנייה טענת המערערים, כפי שאף העיד עליה המערער בפני בית משפט קמא, היא כי מעת שקבלו טופס 4 לא הוסיפו ולא גרעו ממצב המבנה ולא שינו כלום, כשגם הצמחייה כבר היתה שתולה במקומה.
ההגנה טענה לכל אורך המשפט כי מדובר באכיפה בררנית ובהליך נקמני של התביעה כלפי המערערים, על שהעזו להיתנגד לתב"ע בה תמכה "שרונים", זאת הבין הש' קמא רק בשלב הטיעון לעונש שעה שהמשיבה טענה למיתחם ענישה גבוה בהרבה מהמקובל.
במהלך שמיעת הטיעונים לעונש התרשם השופט הנכבד כי המשיבה מבקשת לגזור את עונשם של הנאשמים "ביֶתר", על רקע אופן ניהול ההליך מטעמם, וסירב להסכין עם גישה זו. בחינת מיתחם הענישה ההולם על בסיס פסקי הדין שהגישה המשיבה (והיא בלבד) מגלה כי המיתחם שהתבקש על ידה חמור לאין ערוך מהמתחם שראוי לפסוק למערערים.
במצב דברים זה, נסיבות ביצוע העבירה על ידי המערערים קלות לאין ערוך מנסיבות העבירות בכל פסקי הדין שהוצגו.
קביעתו של מיתחם העונש ההולם על-ידי ביהמ"ש קמא, נעשתה בתמציתיות ובקיצור נמרץ, אך אין לומר שנעדרו ממנה נימוקים קונקריטיים ורלוונטיים – מידת הפגיעה בערכים המוגנים בעבירה, וכן מידות הנזק הקונקרטי והפוטנציאלי, זכו להתייחסות בתאורו של ביהמ"ש את הפרת האיסור ואת גבולותיו (בתוך חצר הבית, ללא שימוש אסור נילווה כחדר, מבנה או הרחבה).
...
ערעורו נדחה וכך גם בקשתו לרשות ערעור.
עוד התייחס ביהמ"ש בהרחבה לפסיקה שהציגה המשיבה, כענישה נוהגת, וחילץ ממנה מסקנה מנומקת, מהחומר אל הקל.
סוף דבר: נדחה ערעורם של המערערים, ה"ה מיכל ורמי מזרחי, ועליהם לשלם למשיבה, הוועדה המרחבית לתכנון ובניה "שרונים", הוצאות ושכ"ט בסך כולל של 1,000 ₪.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען כי האנטרס הצבורי הכרוך באי עריכת ביטוח רפואי לעובד זר אינו קל ערך, שעה שמדובר בבריאותו של העובד הזר וערכו כאדם.
זוטי דברים סעיף 34יז לחוק העונשין, תשל"ז-1977, קובע: "לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה, אם, לאור טיבו של המעשה, נסיבותיו, תוצאותיו והאנטרס הצבורי, המעשה הוא קל ערך.
  השיקולים המנחים להכרעה בטענת זוטי דברים, נקבעו בעיניין ע"פ 807/99 מדינת ישראל נ' חיים עזיזיאן, נג(5) 747 (1999): "באשר לשיקולים הצריכים להנחות את בית-המשפט בבואו להכריע בטענת הגנה זו לגופה, לאחר שמיעת הראיות, הרי שאלה צריכים להבחן לפי טיבו הקונקרטי של המעשה והאנטרס הצבורי וההגנה תיתקבל רק באותם מקרים בהם אין במעשה עצמו מידה מינימאלית של סכנה לערך החברתי המוגן ואין הוא הולם מבחינה עניינית את המושג של עבירה פלילית. לעומת השיקולים המנחים את בית-המשפט, דרך משל, בבואו לבחון את הסעד של מבחן ללא הרשעה, והכוללים בצד נסיבות הענין וטיב העבירה את אופיו של הנאשם, עברו, גילו, תנאי ביתו, בריאותו הגופנית ומצבו השכלי (סעיף 1 לפקודת המבחן [נוסח חדש] התשכ"ט-1969), הרי שהדגש לענין ההגנה של זוטי דברים מושם על טיבו של המעשה הקונקרטי עצמו 'נסיבותיו, תוצאותיו והאנטרס הצבורי'. עפ"י בחינת המעשה לאורם של מבחנים אלה, עשוי השופט להגיע לכלל מסקנה אם אכן הדברים אמורים בעבירה מבחינה טכנית פורמאלית אשר מבחינה מהותית מתאים לה הכלל של 'העידר ענין לציבור'. כפי שמצינו לא ניתן לערוך מראש רשימה סגורה ומפורטת של המקרים הראויים להכנס בד' אמותיה של ההגנה דנן, קרי מקרים הנמצאים 'מתחת לאותו סף של חומרה ואנטי חברתיות', אלא יש לבחון כל מקרה לפי נסיבותיו. בחינה זו צריכה להעשות בזהירות מרובה, כדי שלא לרוקן מתוכן דוקא את העבירות הקלות, וכל זאת בהיתחשב בתוצאה המחוייבת מקבלת ההגנה, שהנה זיכויו של הנאשם". לא מצאתי כי בנסיבות שהוכחו בתיק כאן, יש לזכות את הנאשמים מחמת הגנת "זוטי דברים". עסקינן בהעסקה של עובדת זרה ללא ביטוח רפואי במשך כ-4 שנים, מדובר בפרק זמן לא מבוטל.
בעיניין ע"פ (ארצי) 33112-09-15 מדינת ישראל - מרסי זלקינד (נבו 18.07.2017) נקבע כי עבירות כלכליות לפי חוק עובדים זרים: "מחייבות ככלל הרשעה וענישה מוחשית בעלת אופי כלכלי. ענישה ללא הרשעה פוגעת באפשרות להשיג את התכלית העומדת בבסיס העבירות הללו, שהיא לעקור מן השורש את התופעה הפסולה של העסקת עובדים זרים ללא היתר, ובנגוד ליתר הוראות החוק". סיכומו של דבר, עסקינן בהרשעה של הנאשמים בהעסקת עובדת זרה למשך תקופה ארוכה, ללא שערכו לה ביטוח רפואי.
...
ראו לעניין זה ע"פ (ארצי) 69063-03-22 א.ר. טופ שייפ מודל בע"מ נ' מדינת ישראל (מיום 8/10/23): "... מקובלת עלינו קביעת בית הדין האזורי לפיה לא פורטו על ידי המערער נסיבות יוצאות דופן המצדיקות את ביטול ההרשעה. בפסיקה הובהר כי "במרבית המקרים מבצעי עבירות אלה ... הם אנשים נורמטיביים" וככל שיינתן לכך משקל רב תיפגע ה"אפשרות להשיג את התכלית העומדת בבסיס העבירות הללו, שהיא לעקור מן השורש את התופעה הפסולה של העסקת עובדים זרים ללא היתר, ובניגוד ליתר הוראות החוק" (ע"פ 33112-09-15 מדינת ישראל נ' מרסי זלקינד [פורסם בנבו] (5.7.17)).
בעניין ע"פ (ארצי) 33112-09-15 מדינת ישראל - מרסי זלקינד (נבו 18.07.2017) נקבע כי עבירות כלכליות לפי חוק עובדים זרים: "מחייבות ככלל הרשעה וענישה מוחשית בעלת אופי כלכלי. ענישה ללא הרשעה פוגעת באפשרות להשיג את התכלית העומדת בבסיס העבירות הללו, שהיא לעקור מן השורש את התופעה הפסולה של העסקת עובדים זרים ללא היתר, ובניגוד ליתר הוראות החוק". סיכומו של דבר, עסקינן בהרשעה של הנאשמים בהעסקת עובדת זרה למשך תקופה ארוכה, ללא שערכו לה ביטוח רפואי.
בקשת הנאשמים נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

אלא שהנאשם לא הציג על בסיס מה היה לו חשש שהמתלונן ימשיך לתוקפו.
כשאלה פני הדברים, יש לקבוע כי הנאשם לא הצליח לעורר ספק סביר ביחס למספר קריטריונים שנקבעו בפסיקה להעלאת טענת הגנה עצמית- ראשית – היות המתלונן תחת השפעת אלכוהול, באופן שגרם לו לדבר הרבה, להושיב הנאשם עת ביקש לעזוב ואף לדחוף אותו "בקטנה" - אינם מעלים ספק סביר הנוגע לתנאי של המצאות הנאשם בסכנה מוחשית, ולא ערטילאית "של פגיעה בחייו, בחרותו, בגופו, או ברכושו, שלו או של זולתו". שנית, העובדה כי הספיק לומר למתלונן דברים בין הדחיפה לאגרוף והעובדה כי לא נכלא בדירת המתלונן מובילים למסקנה כי גם התנאי השלישי המחייב כי מעשה ההתגוננות היה "דרוש באופן מיידי" כדי להדוף את התקיפה אינו מיתקיים.
בסיכומיו, טען ב"כ הנאשם כי יש לזכות את הנאשם מבצוע העבירה אף בגין טענת "זוטי דברים". סעיף 34יז לחוק העונשין, קובע כהאי לישנא - "לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה, אם, לאור טיבו של המעשה, נסיבותיו, תוצאותיו והאנטרס הצבורי, המעשה הוא קל ערך". ארבעה תנאים מצטברים ליישום הסייג מנויים בגוף ההוראה, והם: 'טיבו של המעשה', 'נסיבותיו', 'תוצאותיו' והאחרון שהנו גם התנאי המכריע - 'האנטרס הצבורי'.
בסעיף 53 להצעת החוק הנוגעת לסעיף זה הובהר כי "סייג זה, הנובע מכך שהחוק אינו עוסק בזוטות-de minimis non curat lex – הינו, בחלקו, חידוש לעומת החוק הקיים ... אין זה ראוי שדוקא בית המשפט יהיה חייב להטיל עונש "סימלי" רק משום שהוא נטול סמכות למתוח את קו הגבול המינימאלי הקונקרטי, לפי נסיבות העניין, בין התחום הפורמאלי של האיסור הפלילי ובין מה שאינו מגיע עד כדי פליליות" [ראו: הצעת חוק העונשין (חלק מקדמי וחלק כללי), התשנ"ב-1992, ה"ח 2098, עמוד 139].
...
לא זו אף זו, הגם שאין ספק כי למחרת האירוע המתלונן נהג באופן אלים ואגרסיבי, אין בכך כדי להוביל למסקנה כי אין אינטרס ציבורי בהעמדה לדין גם את הנאשם שפעל באופן אלים ביום האירוע.
מסקנה זו מתחזקת אף בשים לב לעובדה כי המתלונן הועמד לדין בגין המעשים שביצע יום למחרת האירוע.
סוף דבר, אני קובעת כי המאשימה עמדה בנטל המוטל על כתפיה והנאשם לא הצליח לעורר ספק סביר שיוביל לזיכויו, ומשכך אני מרשיעה אותו בביצוע העבירה המיוחסת לו בכתב האישום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

יצוין, כי ההגנה אינה יכולה להיטען בנוגע לסוגי עבירות קלות בלא כל איבחנה לגופו של ענין.
בת.פ. (רמלה) 17571-01-18 מדינת ישראל נגד בהלקר (6.9.18) זיכה בית-המשפט נאשמת, דלת אמצעים, אמא לשני קטינים, מעבירה של גניבת כרטיס אשראי ושימוש בו לצורך רכישת מוצרי צריכה בסיסיים (מזון) בסכום נמוך כדי להעניק מזון לה ולילדיה וזאת תוך קביעת שחלה ההגנה של זוטי הדברים.
בית-המשפט קבע: "טענת זוטי דברים נועדה להעניק גם לבית המשפט, סמכות לפטור אדם באותם מקרים קלי ערך המהוים עבירה פלילית מהבחינה הטכנית פורמאלית, אך יש הצדקה לפטור את עושיהם בשל קלות המעשה ובחינתו לאור הנסיבות הנקובות בסעיף. ודוק, לא מדובר בסתם פטור רשות מאחריות פלילית אלא עילה מחייבת לזיכוי ממנה, אך ניתן להגיע להחלטה בסוגיה זו רק לאחר שמיעת המשפט והבאת הראיות משום שלמרות מיקומה בחוק, אין מדובר בטענה מקדמית. הגדרת הכלל הנה כללית אולם אין זה אומר שניתן ליישמו לגבי כל עבירה, ובכל מקרה, יש צורך לקבוע בנפרד, ולגבי כל סוג עבירה, האם מבחינת חומרתו ראוי הוא להחשב זוטות. כאשר השיקולים שינחו את בית המשפט יבחנו לפי טיבו הקונקרטי של המעשה והאנטרס הצבורי וההגנה תיתקבל רק באותם מקרים בהם אין במעשה עצמו מידה מינימאלית של סכנה לערך החברתי המוגן ואין הוא הולם מבחינה עניינית את המושג של עבירה פלילית...על-פי כל אלה מצאתי, להבדיל מהסנגור, כי לא ניתן לטעון שכשאב לוקח ילד אל חדר המנהלת מדובר במעשה שהוא קל ערך לאור נסיבות הדברים. במצב הדברים שתואר בפניי, כשהנאשם נוהג באגרסיביות, פוגע באחר ומשתמש בכוח, שלא היה דרוש, על מנת להביא את המתלונן אל חדר המנהלת, בבחינת "חכם על קטנים" אין אני סבור שמדובר בזוטי דברים.
ניתן לקבוע כי בסופו של יום המקרים הוכרעו לנסיבותיהם, כאשר בתי-המשפט אינם מזכים נאשמים לפי ההגנה של זוטי דברים רק משום שמדובר בעבירות קלות, שהעונש הקבוע בצידן זעיר, אלא שהם עושים כן רק במקרים בהם יסודות העבירה הפלילית (כל עבירה) נתמלאו אך ברף מיזערי של פגיעה באנטרס הצבורי הפלילי, תוך שקילת כלל נסיבות המעשה.
...
החלטתי לזכות את הנאשם מן המיוחס לו בכתב-האישום נוכח תחולתה של הגנת "זוטי דברים". כתב-האישום: הנאשם הודה בעובדות כתב-האישום הבאות, שאמנם מציגות השתלשלות עניינים מסוימת, אך יובהר כבר עתה, כי הסכמת המאשימה היא שהעבירה שיוחסה לו – היזק לרכוש במזיד לפי סעיף 452 לחוק העונשין התשל"ז – 1977, מתייחסת אך ורק לעובדה מספר 3, כלומר: "בנסיבות אלו, ניגש הנאשם לחדר השינה בבית, נטל מתיקה של המתלוננת את כרטיס האשראי שלה, הכניסו לתוך תנור חימום פועל, והכרטיס נהרס" (ראו: הסכמת המאשימה בעמוד 5 שורה 12: "אני מבהירה שההיזק לרכוש מתייחס רק לכרטיס האשראי שהוכנס לתנור החימום").
 בית-המשפט קבע כי במסגרת הדיון בהגנה יש לשקול את השיקולים הבאים: "באשר לשיקולים הצריכים להנחות את בית-המשפט בבואו להכריע בטענת הגנה זו לגופה, לאחר שמיעת הראיות, הרי שאלה צריכים להיבחן לפי טיבו הקונקרטי של המעשה והאינטרס הציבורי וההגנה תתקבל רק באותם מקרים בהם אין במעשה עצמו מידה מינימלית של סכנה לערך החברתי המוגן ואין הוא הולם מבחינה עניינית את המושג של עבירה פלילית. לעומת השיקולים המנחים את בית-המשפט, דרך משל, בבואו לבחון את הסעד של מבחן ללא הרשעה, והכוללים בצד נסיבות העניין וטיב העבירה את אופיו של הנאשם, עברו, גילו, תנאי ביתו, בריאותו הגופנית ומצבו השכלי...הרי שהדגש לעניין ההגנה של זוטי דברים מושם על טיבו של המעשה הקונקרטי עצמו "נסיבותיו, תוצאותיו והאינטרס הציבורי". עפ"י בחינת המעשה לאורם של מבחנים אלה, עשוי השופט להגיע לכלל מסקנה אם אכן הדברים אמורים בעבירה מבחינה טכנית פורמלית אשר מבחינה מהותית מתאים לה הכלל של "העדר ענין לציבור". כפי שמצינו לא ניתן לערוך מראש רשימה סגורה ומפורטת של המקרים הראויים להיכנס בד' אמותיה של ההגנה דנן, קרי מקרים הנמצאים "מתחת לאותו סף של חומרה ואנטי חברתיות", אלא יש לבחון כל מקרה לפי נסיבותיו.
יחד עם זאת, קיומו או העדרו של עבר פלילי הוא רק נתון אחד, שאותו יש לשקול במכלול השיקולים הנסיבתיים, ואין לומר כי קיים כלל שלפיו דמו של בעל עבר פלילי "מותר" רק משום עברו, ואם המעשה, כשלעצמו, הינו מעשה קל ערך, החוסה, תחת הגנת זוטי דברים, אזי חלילה לנו אם נגמיש את מערך השיקולים הנוגעים לבעלי עבר פלילי רק מטעם זה, ואין להגיע למסקנה כי ביחס לאלו ניתן להגיש כל כתב-אישום גם אם עובדותיו קלות ערך.
אני סבור, כי התשובה לשאלה זו בשלילה.
תוצאה: לאור כל האמור לעיל, אני מזכה את הנאשם מכתב-האישום מחמת קיומה של הגנת זוטי הדברים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בעיניינה של נאשמת 2 אישר בא כוחה את האמור בכתב האישום, והודה בשמה בבצוע עבירת איומים, ואולם טען לקיומה של הגנת זוטי דברים מכוח סעיף 34 י"ז לחוק.
ב"כ המאשימה סברה שהנסיבות אינן קלות ובודאי שאין מדובר ב"זוטי דברים".
הנאשמת בהודעתה במישטרה הודתה שאכן איימה על המתלוננת, וזאת לאחר שביום הארוע, 2.1.2021, אחותה רשמה לה בווטספ כך: "שבוע טוב ומבורך, אתמול היה לי ריב עם [המתלוננת] תשמעו מה היא אומרת, שאלוהים נתן לי עונש זה שהוא לקח את ציון, כלבה" (הודעת הנאשמת, ש' 26 – 27).בהמשך וביוזמתה של הנאשמת, השמיעה לחוקרת את הקלטת האיום, ואף העבירה את הדברים במדיה מגנטית למשרד החקירות בהתאם להנחיית החוקרת.
אף מתוך שכיום נהוג להציג לא אחת בראשית כתב אישום רקע, שעל פי רוב מטרתו בעיני התביעה להציג את בעייתיותו הבסיסית של הנאשם, כך מחייבת ההגינות לדידי גם את המצב ההפוך.
לפיכך, אני מזכה את נאשמת 2 מהמיוחס לה, מאחר ודבריה, בנסיבות המקרה המסוים שלפניי, חוסים תחת סייג "זוטי דברים". אציין כי החזרתי את התיק לב"כ המאשימה עו"ד מאיר לוברבאום כבר ביום 13.7.2022.
...
בנוסף עמד כב' השופט לוי על הגישות השונות ביחס לפרשנות הסייג, ובסופו של דבר קבע, כי אין זה מקרי שהסעיף אינו בגדר "רשימה סגורה" של מקרים, ולכן יש להחיל את הסייג בזהירות תוך בחינת כל מקרה לגופו, תוך בחינת השאלה, האם המקרה הצמיח מידה מזערית של סיכון לציבור.
לאחר כל זאת, החלטתי לזָכּוֹת את הנאשמת מהמיוחס לה משום שלטעמי עומדת לה הגנת "זוטי דברים". המתלוננת מסרה בהודעתה במשטרה, כי האיומים כלפיה הושמעו בעקבות ריב שהתגלע בינה לבין אמהּ, לאחר שאמרה לאמהּ: "[בגלל] [ ] איך שהיא מתנהגת, ככה אלוהים מתנהג אליה ובגלל זה היא איבדה את האנשים הקרובים אליה. אמרתי לה שהיא איבדה את בעלך ואת אח שלה ומי הבא בתור... ובאמת אבא שלי נפטר וגם אח שלה נפטר. והיא סיפרה לאחים שלה ובגלל זה ציונה [הנאשמת] שלחה לי את ההקלטה ובועז [הנאשם] התקשר אלי" (הודעת המתלוננת, ש' 14 – 17 – ההדגשה הוספה).
יוצא, אפוא, כי מבחינה אובייקטיבית, דברי של המתלוננת היו בוטים, חסרי התחשבות ומקוממים, ואילולא נאמרו, לא היו מניבים את התגובה (המיידית, יש לומר, בניגוד לטענת התביעה) לה "זכו". אמה של המתלוננת פרסמה זו בקבוצת הווסטאפ ביום האירוע, 2.1.2021, ומעשיהם של הנאשמים בוצעו מיד בסמוך לאחר מכך, דבר המחזק את טענתם כי הדבר היה "בסערת רגשות". נכון הוא שהמתלוננת חשה מאוימת והזעיקה את המשטרה, ואולם יש, לטעמי, לראות את הדברים בהֵקשר הכולל של הדברים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו