מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגנת אי שפיות הדעת לפי סעיף 34ח לחוק העונשים

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

לסיכום, ובהתאם לסעיף 40יג(ג) לחוק העונשין, השית בית משפט קמא על המערער - בגין כל העבירות בהן הורשע, למעט עבירות הרצח – עונש כולל של 60 שנות מאסר, מתוכן הוחלט ליצבור 30 שנות מאסר לעונשים שנגזרו על המערער בגין עבירות הרצח; בנוסף, נדון המערער, כאמור, לשני מאסרי עולם מצטברים, כשמניין שנות המאסר יחל מיום מעצרו; המערער אף חוייב לשאת בתשלום הפיצויים המפורטים בפיסקה 3 לעיל, במצטבר גם כן. תמצית טענות המערער בנימוקי העירעור ותגובת המשיבה בעקרי הטיעון במסגרת נימוקי העירעור ביקש המערער מבית המשפט לקבוע, כי עומדת לו הגנת אי שפיות הדעת, לפי סעיף 34ח לחוק העונשין, וטען כי תנאי הסעיף מתקיימים בעיניינו.
בית משפט זה חזר ועמד על ההלכה, לפיה לא כל הפרעת אישיות נכנסת לגדרו של סעיף "הענישה המופחתת". ההפרעה הנפשית החמורה, אליה מתייחס סעיף 300א(א), דורשת קיומו של מצב רפואי-פסיכיאטרי, החסר "אך במעט מהפגיעה שבה פוגעת מחלת הנפש בנאשם הזכאי לחסות בצילו של סעיף 34 ח" (טויב, בעמ' 222; עניין פאיס; ע"פ 5417/07 בונר נ' מדינת ישראל (30.5.2013); ע"פ 2933/08 אנג'ל נ' מדינת ישראל (5.2.2012)).
...
שנית, כשלעצמי אני סבור כי דברים שאמרנו לגבי אי-התקיימותה של 'מחלת נפש' אצל המערער בעת ביצוע המעשים, יפים גם לעניין קיומה של 'הפרעה נפשית חמורה', שהדרישה לעניין סעיף 300א(א) היא שחומרתה תיפול אך במעט מחומרתה של 'מחלת נפש'.
חמישית, אף אני סבור כי אין זה המקרה בו תחושת הצדק 'מחייבת' הקלה בעונש.
סוף דבר, אני מצטרף לפסק דינו של חברי, השופט א' שהם; אין מקום להתערב בהכרעת הדין של בית המשפט המחוזי, ואין הצדקה לשנות מגזר הדין.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2016 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

הרשעתו של הנאשם באה לאחר שמיעת הוכחות, ולאחר שבשלב הטיעונים לעונש, העלה טענה לקיומה של הגנת אי שפיות הדעת, לפי סעיף 34ח' לחוק העונשין, וטענתו זו נדחתה.
לנוכח מסקנותיי אלה, קבעתי כי לא היתקיימו בעיניינו של הנאשם התנאים לגיבושו של הסייג לאחריות פלילית, מכוח סעיף 34 ח' לחוק העונשין.
...
אך משמצאתי כי חלה בענייננו קרבה לסייג, ובהתחשב במצב הנפשי של הנאשם בעת ביצוע העבירה, אני קובעת כי מתחם העונש ההולם, יהיה חורג לקולא.
אינני מקבלת את הטענה, שכן המשפט נדחה שוב ושוב דווקא בעטיים של הנאשם ובא כוחו.
סוף דבר אני גוזרת את העונשים הבאים: 7 חודשי מאסר בפועל.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

חרף הקביעה כי העורר ביצע את המעשים המיוחסים לו, הוא זוכה בשל הגנת אי שפיות הדעת לפי סעיף 34ח לחוק העונשין, התשל"ז-1977, לאחר שנקבע כי בשל מחלת נפש העורר לא יכול היה להמנע מעשיית המעשים.
חוק הפיקוח מהוה מיגבלה של ממש על עבריין המין המבקש לחזור למסלול נורמאטיבי לאחר שריצה את עונשו, ומנגד, החוק כשמו כן הוא, נועד להגן על הציבור מפני עברייני מין.
...
דין הערר להידחות.
ברם, עיקרו של השיהוי נובע מכך שהמרכז להערכת מסוכנות ביקש ביום 17.11.2022 דחייה בהגשת חוות דעתו, בית המשפט נעתר לבקשת הדחיה והורה להגיש את חוות הדעת עד ליום 10.2.2023.
סוף דבר שהערר נדחה.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

לאחר זאת, לנוכח חוות דעת פסיכיאטרית מעודכנת, ובשל הסכמת באי-כוח הצדדים, בית המשפט המחוזי הורה על זכוי המשיב מכוח הגנת אי-השפיות שלפי סעיף 34ח לחוק והורה על אשפוזו בבית חולים בהתאם לסעיף 15(ב) לחוק טפול בחולי נפש.
באשר ליחסי הגומלין שבין סעיף 311א לחוק לבין סעיף 41 לחוק, הובהר במקרה אחר, בהכרעת חברי השופט ח' כבוב: "[...] פרשנות על דרך הפשט של הסעיף, מביאה למסקנה הברורה, כי סעיף 41 לחוק אינו חל על סעיף 300(א) לחוק [...] ואולם, לא בפשט עסקינן, אלא במהות [...], ועלינו לבחון האם מטרתו של סעיף 311א לחוק היא להחריג את התחולה של סעיף 41 לחוק, מעבירות של גרימת מוות? לטעמי, התשובה לכך ברורה – כן [...
אמנם, הכלל הגורף קובע את תקופת האישפוז המרבית בהתאם לתקופת המאסר המרבית הקבועה בצדה של העבירה המיוחסת לנאשם-חולה-נפש, אולם משמעות קביעת כלל טכני ויישומי חלף שיקול דעתו של בית המשפט ביושבו כערכאה דיונית פלילית היא כי "אין בחקיקה קונוטאציה של השוואת האישפוז לעונש, אלא הקפדה על חירות הנאשם-חולה-נפש" (שם, פסקה 27).
...
שילוב תכלית הרפורמה בעבירות ההמתה יחד עם תכלית האשפוז הכפוי וקביעת תקופת האשפוז המרבית מוביל למסקנה ברורה – בעוד שההבדל שבין עבירת הרצח הבסיסית לעבירת הרצח בנסיבות מחמירות נעוץ במדרג האשמה ביחס שבין עבירות אלו, המחוקק קבע בצידן עונש מרבי זהה – מאסר עולם לתקופה בלתי קצובה.
לסיכום: פרשנות הוראות הדין מלמדת כי עמדת המדינה שלפיה תקופת האשפוז המרבית תהא 25 שנים מתיישבת עם לשון סעיפי החוק, אופן יישומם ועם תכליות הדין, ואילו עמדת המשיב שלפיה תקופת האשפוז המרבית תהא 20 שנים אינה עולה בקנה אחד עם לשון סעיפי החוק ותכליות הדין, ואף אינה מוצאת תמיכה בכלל הפרשנות המקלה בפלילים או בהיקש לעבירת ההמתה בנסיבות של אחריות מופחתת.
סוף דבר כדי להעמיד דברים על מכונם ביחס לתקופת האשפוז המרבית, אין לי אלא לשוב על שהבהרתי לאחרונה בעניין פלוני (ע"פ 664/23): "אשוב ואדגיש כי עניין לנו בתקופת אשפוז מרבית, אשר כשמה כן היא – מרבית. במצוות המחוקק, עניינו של המשיב יובא מעת לעת בפני הוועדה הפסיכיאטרית המיוחדת, אשר בהתאם למצבו הנפשי והטיפולי ובשים לב למידת מסוכנותו, עשויה להתיר את כבלי האשפוז עוד בטרם מלאו ימי תקופת האשפוז המרבית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לבקשת ב"כ הנאשם, התקבלה הבהרה מטעם הפסיכיאטר המחוזי, ולפיה, הנאשם אינו חולה במחלת נפש, והמצב הפסיכוטי בו היה שרוי במהלך ביצוע העבירות נבע משימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים ולא ממחלת נפש, ועל כן הנאשם אינו חוסה תחת הגנת אי-שפיות דעת לפי סעיף 34ח לחוק העונשין.
לפי סעיף 40ג(א) לחוק העונשין מיתחם העונש ההולם ייקבע בהתאם לעקרון ההלימה, שביישומו על בית המשפט להיתחשב בערך החברתי שניפגע מבצוע העבירה, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בבצוע העבירה (ע"פ 8641/12 מוחמד סעד נ' מ"י (5.8.13)).
...
לאור נסיבות ביצוע העבירות, והנזק שנגרם, אני קובעת כי מידת הפגיעה בערכים המוגנים היא ממשית.
בהתחשב במכלול הנתונים שהובאו לעיל, אני קובעת כי מתחם העונש ההולם את נסיבות האירוע מושא כתב האישום נע בין מספר חודשי מאסר, שניתן בנסיבות מתאימות לבצע בעבודות שירות ל- 12 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית.
לאחר ששקלתי את השיקולים המפורטים לעיל, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: 3 חודשי מאסר בפועל, מיום מעצרו בתאריך 15.11.23.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו