מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגנה עצמית מפני תקיפה פיזית בתביעה אזרחית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השאלה השניה הצריכה הכרעה הנה, איפוא, האם קמה לנתבע טענת של "הגנה עצמית" הקבועה בסעיף 24(1) לפקודה שהנו הסעיף היחיד הרלוואנטי לענייננו ואשר זו לשונו: "בתובענה על תקיפה תהא הגנה לנתבע אם –
עם זאת, אין המדובר בהגנה מפני שימוש בכח שנעשה על ידי התובע אלא מפני היתגרות ואלימות מילולית בה נקט התובע כלפי הנתבע, להבדיל מאלימות פיזית.
משכך ובהתאם לסמכות המוקנית לבית המשפט לפי תקנה 512 (ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, יישא התובע בהוצאות המשפט העודפות שנגרמו לנתבע בגין הצורך בניהול הגנתו בתביעה זו אשר שומה היה עליה להתברר בבית משפט לתביעות קטנות ללא כל צורך ליטול ייצוג משפטי, וזאת בכפוף לפסיקתא שתוגש בעיניין זה בצרוף הוצאות המשפט בעין בהן נשא הנתבע.
...
לאחר שעיינתי בחקירות בעלי הדין, העדים, תיק המשטרה ובסרטונים שהוצגו כחלק מהמסד הראייתי בתיק זה (4 סרטונים א'-ד' המתעדים את משרדו של הנתבע וכן את השטח מחוץ למשרדו של הנתבע בתחנת הדלק), להלן בקצירת האומר תיאור הנסיבות, המצערות יש לומר, אשר בבסיס תובענה זו. הנתבע הינו מנהל תחנת הדלק.
במסגרת זו מקובלת עליי לחלוטין עדותו של הנתבע הנתמכת על ידי שתי העדות מטעמו, אשר אף מתיישבת בקנה אחד עם תיק המשטרה ועם עדותו של העד לוי מטעם התובע עצמו.
בהתחשב בכל האמור לעיל קרי אשמו התורם של התובע מחד והיעדר נזק גוף של ממש מאידך, באתי למסקנה כי הנתבע יפצה את התובע בסך כולל של 2,000 ₪.
לאור האמור לעיל, ולאחר ששקלתי בדבר, באתי למסקנה כי התובע ניהל את התביעה בצורה בלתי מידתית, וחסרת תום לב בשימוש הליכי משפט אשר גרמה לנתבע הוצאות משפט העולות עשרות מונים על שוויה של התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

עוד טוען הנתבע, כי אף אם ניתן לייחס לו ביצוע עוולה של תקיפה הרי שעומדות לו הגנות מפני הטלת האחריות לתקיפה עליו, ובכלל זה "הגנה עצמית" והסתכנות מרצון.
במילים אחרות, לא מצאתי כי יש באפשרותי לקבוע ממצאים ביחס לשאלה איך בדיוק החל העימות הפיזי בין הצדדים ומי מהם היה הראשון "לתקוף" את חברו, אולם מצאתי כי התובע הוכיח במידת הסבירות המספקת במשפט האזרחי כי הוא הוכה על ידי הנתבע בעוצמה רבה ובכך ביצע הנתבע כלפיו עוולה של תקיפה.
בנוסחו לאחר התיקון משנת תש"ס (2000), הרלבנטי לעניננו, קובע סעיף 24(1) כדלקמן: "24. בתובענה על תקיפה תהא הגנה לנתבע אם-
...
משהגעתי למסקנה כי הנתבע ביצע עוולה של תקיפה כלפי התובע, שגרמה לו לנזק יש מקום לבחון את טענות הנתבע ביחס להגנות העומדות לו מפני הטלת האחריות בגין עוולת התקיפה.
שיעור הנזק – דיון והכרעה לאחר ששקלתי את טענות הצדדים בענין זה הגעתי למסקנה כי התובע זכאי לפיצוי כפי שיפורט להלן.
לטענת הנתבע יש לדחות את תביעתו של התובע בענין זה משום שעניננו בדרישת תשלום ולא בהוכחה לתשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בעיניין זה אפנה לדבריו של המלומד ד' קרצ'מר, "דיני הנזיקין - העוולות השונות - תקיפה וכליאת שוא", 1981 עמוד 8; שם נאמר כי : "...יש להבחין הבחן היטב בין יסוד הכוונה ובין יסוד הזדון. כוונה פירושה, שאדם צופה תוצאה ידועה מפעולתו וחפץ בהתרחשותה. לעומת זאת, זדון פרושו, שהמניע מאחורי המעשה של הפועל הוא פסול. סעיף 23 לפקודה קובע במפורש, כי בעוולת התקיפה דרוש יסוד הכוונה. פירוש הדבר, שתהיה אחריות אם התוקף צפה שמעשהו יביא למגע פיסי בגופו של הנתקף ושרצה בתוצאה זו" סעיף 24 לפקודה מונה את ההגנות העומדות לנתבע כדלקמן: "24. בתובענה על תקיפה תהא הגנה לנתבע אם -
נקבע בזאת כי לפי מאזן ההסתברויות במשפט האזרחי, בוצעה עוולת התקיפה כלפי התובעות.
הגרסאות של הנתבעים אינן מלמדות כי פעלו מתוך הגנה עצמית על גופם או אמן מפני פגיעה בחיים, בגוף, בחירות או ברכוש.
...
סוף דבר: נסיבותיו של תיק זה אמנם אינן בין החמורות מבין התיקים המגיעים לפתחו של בית המשפט אך הן מחייבות את בית המשפט להתייחס לרמת האלימות הלא פרופורציונלית אשר נולדה בעקבות הסכסוך שבין הצדדים.
משנאמרו הדברים לעיל , ולסיכום - אני מקבלת את התביעה של התובעות 1 , 3 ו- 5 ומחייבת את הנתבעים ביחד ולחוד לשלם לתובעות 1, 3 ו- 5 סך של 102,000 ₪ על פי הפירוט אשר הובא לעיל.
תביעת התובעות 2, 4 ו- 6 נדחית ללא צו להוצאות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ד"ר ביין מביא הצעה של המכון המשפטי האמריקאי, המבדילה בין שימוש בכוח פיזי ובין שיטות פעולה המהוות עבירות כלפי הרכוש, וקובעת כי ניתן להפעיל כוח, "באותן מסיבות שקיימת למעשים אלה הצדקה או הגנה מפני תביעה אזרחית. כאן יש איפוא ביטוי לשאיפה להתאמה בין הוראות המשפט הפלילי והאזרחי. ובמידה והמשפט האזרחי מתיר עשיית דין עצמית תהיה פעולה זו מוצדקת גם מבחינת המשפט הפלילי. אין ההצעה קובעת עמדה לגבי שיטות פעולה אחרות שאף הן מהוות עבירות נגד הרכוש כגון מירמה" (שם, בעמ' 483).
הוא מדגיש כי יש להיתחשב בדחיפות במקרקעין, שכן ניתן לראות בנישול הנאשם מרכושו מצב הקרוב להגנה עצמית, דהיינו להדיפת התקפה על הרכוש, כאשר ביחס למיטלטלין אין דרישה דומה של דחיפות, שכן, "לגבי מיטלטלין קיימת תמיד סכנה של הברחתם, דבר היוצר לכשעצמו מצב של דחיפות לגבי הנגזל" (שם, שם).
...
אולם, בעיני הפרקליטות, הוא הנאשם המרכזי, ועל כן, הוגשה בקשה למעצר ימים, ולאחר מכן, מעצר עד תום ההליכים, והתוצאה היא שהשאירו אותו במעצר, כאשר לא נתנו לו להיות בלידה של בנו, ולאחר מכן, הוא היה, בשלב מסוים, במעצר בבית הכלא, בתא אחד עם אחד מהגנבים (בהמשך, בעמ' 1117, שורה 26) הסביר שמדובר בגנב יוסף חיים פרץ, שעל אודותיו ראה פסקה 161 לעיל).
אני אומר זאת מראש, שכן לכאורה – כפוף לטיעונים פרטניים שיהיו, אם יהיו – מסקנה זו רלבנטית גם אם תוגש בקשה לפי סעיף 80 לחוק העונשין.
אם הייתי מרשיע את הנאשמים, כבקשת ב"כ המדינה, הייתי חוטא חטא כפול: הגנבים יצאו מבית משפט השלום עם עונש קל, ויש שיאמרו מגוחך, ואילו הנאשמים שבתיק זה – אם הייתי מקבל את עמדת המדינה – היו מורשעים בעבירה שעונשה המירבי הוא 9 שנות מאסר.
משהוגש כתב האישום, ונשמעו הראיות, הגעתי למסקנה כי, לגופו של עניין, יש לזכות את הנאשמים מכל האשמות המיוחסות להם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום אילת נפסק כדקלמן:

הטענה כי התובע הוא שתקף את הנתבע והנתבע רק התגונן מפניו הועלתה באופן סתמי בכתב ההגנה בלבד ולא חזרה על עצמה בתצהיר הנתבע או בסיכומים מצדו, וטוב שכך.
בנוסף, הנתבע לא תמך טענה זו של הגנה עצמית בכל ראיה לפיה התובע פגע בנתבע או עשה מעשה "שהזמין" את תקיפתו.
בשים לב לכך שהתביעה הוגשה כתביעה נזיקית רגילה ולא כ-"תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים" [לפי סעיף 77 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ש-1984 (להלן: חוק בתי המשפט), ותקנה 19 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: תקנות סדר הדין האזרחי)], התובע אינו מוגבל לעובדות המהוות את העבירה שבה הורשע הנתבע (ראו: ע"א ברזל נ' כונס הנכסים הרישמי, פ"ד מט(1) 854 1975, שם נקבע כי: "ואולם התביעה האזרחית נגדו יכול שתהא רחבה יותר, מעבר לאותם אירועים ספציפיים, כנובעת מן "ההפקרות" בהנהלה ומהתעלמות מנהלים בנקאיים תקינים.
בתוך כך נתתי דעתי לתסקיר נפגע העבירה מתוך גזר הדין בעיניינו של הנתבע, לפיה: "שירות המבחן התרשם שהפציעה קטעה את התהליך בו היה מצוי הקורבן, בעת בניית אורח חיים עצמאי ובוגר וניכרת פגיעה במצבו הפיזי, הרגשי והתפקודי לאור ההתמודדות עם ניזקי הארוע. עוד צוין כי הנ"ל עסק באומנויות לחימה ואף הגיע להישגים בתחום, סיים תיכון עם תעודת גמר, גויס לצה"ל לחיל קרבי. בטרם נפגע. קורבן העבירה היה עסוק בהתארגנות אישית ובניית תכניות עתידיות, לרבות השקעה בתדמיתו המקצועית.
...
הפיצוי שנקבע במסגרת ההליך הפלילי הינו משמעותי, ואינו עונשי גרידא אלא לוקח בחשבון את נזקיו הפיזיים והנפשיים של התובע וכך נרשם בגזר הדין: "באשר לפיצוי, בניגוד לקנס, הלכה היא שאין להביא במגוון השיקולים את יכולתו הכלכלית של הנאשם [ע"פ 5761/05 מג'דלאוי נ' מדינת ישראל (24.7.2006, פורסם בנבו)]. ...רכיב כספי זה הוא בעל מאפיינים נזיקיים. יש בפיצוי משום קשר למידת החרטה ולקיחת אחריות שחש הנאשם על מעשיו המכוערים כלפי הקורבן. בהחלט ניתן לקבל אינדיקציה לנזק הכלכלי הישיר כפי העולה מתסקיר קורבן העבירה, ובוודאי שנזק זה אינו משקף את הנזק הנפשי שנגרם לו ואני סבור כי זהו אכן מקרה שבו יש לתת ביטוי משמעותי לפיצוי הקורבן. בשים לב לעוצמת הפגיעה בערכים המוגנים, היקף הנזק הכלכלי, פיזי ונפשי, אני אומד את היקף הפיצוי בסך של 30,000 ₪." (דגשים במקור ל.א.).
מכל האמור לעיל אני מוצאת כי יש מקום לנכות מהסכומים הנ"ל את הפיצוי העונשי שקיבל התובע בהליך הפלילי, בסך של 30,000 ש"ח. סה"כ ישלם איפוא הנתבע לתובע סך של 38,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
הנתבע ישלם לתובע, בנוסף, שכר טרחת עו"ד בסך של 7,547 ש"ח כולל מע"מ כחוק ואת אגרת בית המשפט.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו