ההחלטה להעמיד את התובע בתקופת הערכה מיוחדת ובהמשך לזמנו לשימוע טרם פיטורים, הנה החלטה נכונה ועניינית ואין מקום להתערב בה.
המסגרת הנורמאטיבית בנוגע לחוק הגנה על עובדים בחשיפת שחיתויות
סעיף 2 לחוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במנהל התקין),תשנ"ז- 1997 (להלן- חוק הגנה על עובדים), קובע את הנורמה האוסרת על מעסיק לפגוע במתלונן כנגד מעסיקו, וזהו נוסחו:
"(א) לא יפגע מעסיק בעינייני עבודתו של עובד ולא יפטרו בשל כך שהגיש תלונה נגד מעסיקו או נגד עובד אחר של אותו מעסיק, או שסייע לעובד אחר בקשר להגשת תלונה כאמור.
"3א. בתובענה של עובד בשל הפרת הוראות סעיף 2, תהיה חובת ההוכחה על הנתבע כי פעל שלא בנגוד להוראות הסעיף האמור, אם טרם חלפה שנה מיום הגשת התלונה על ידו או בסיועו כאמור באותו סעיף, ואם הוכיח העובד את כל אלה:
(ראה:ע"ע 537/07 צבי טל – אילנות בטוחה בית השקעות בע"מ, ניתן ביום 10.6.10):
"ודוק. הוראות חוק ההגנה על עובדים אינן כוללות דרישה להוכחת הפרת החיקוק מושא התלונה על ידי המעביד או עובד אחר. חוק ההגנה על עובדים תכליתו למנוע פגיעה בעובד "בשל כך שהגיש תלונה נגד מעבידו ... לא מצינו בהוראות החוק דרישה להוכחה כי התלונה אכן התבררה כמוצדקת או כי הופר החיקוק מושא =תלונה. המחוקק הפקיד את בירור אמתות התלונה בידי הממונה מטעם המעסיק. בבואו להכריע בתביעה לפי חוק ההגנה על עובדים, נידרש בית הדין לבחון את שאלת הקשר הסיבתי בין הפגיעה בתובע לבין התלונה שהגיש, ואת תום ליבו בהגשת התביעה וכנותה. זאת, להבדיל מבחינת אמתות תוכנה".
באשר להוכחת הקשר הסיבתי בין התלונה של העובד לבין הפגיעה בעינייני עבודתו כהגדרתם בחוק,נקבע בפסיקה, כי די ביצירת ספק ממשי ביחס לכשרות שקולי המעסיק כדי להעביר אליו את הנטל להוכיח כי השיקולים בפגיעה בעובד המתלונן היו שיקולים עינייניים.העובד אינו נידרש להוכיח כי התלונה כשלעצמה, היא לבדה היתה המניע והשיקול לפגיעה בו, וכל שנידרש מהעובד בנטל ההוכחה הראשוני הוא הוכחה לכאורית כי התלונה כשלעצמה, או בנוסף לשיקולים אחרים, השפיעה השפעה ממשית או ניכרת על הפגיעה בתנאי עבודתו (ראה: פס"ד רפי רותם שהוזכר לעיל; ע"ע 61646-10-10 יאיר בן שמעו נ' מדינת ישראל, ניתן ביום 11.3.13).
אולם, כל שעשו הגורמים האחראים על התובע, דאגו לזמנו לבירורים, בקשר להתנהלותו בקשר לעבודתו ומקצועיותו והתובע התבקש לעשות הפרדה בין בירור האירועים בהם היה מעורב לבין טענותיו על אי סדרים במחלקה ולא מעבר לכך (ראה נ/י' לתצהירה של גב' ארבל) .
תכליתו של חוק הגנה על עובדים, לעמוד לימינם של אותם עובדים חושפי אי סדרים ואי עמידה במנהל תקין במקום עבודתם, מקום בו המעסיק אינו פועל על מנת לתקן את הדרוש תיקון אלא פועל כנגד העובד המתלונן.
לגירסת סלמאן, הרשימה הועתקה ממחברת אישית שבמשרדו, לכן, לא ברור מדוע לאחר שהקליד וערך אותה על המחשב, לא שלח את הטבלה במידית בדואר אלקטרוני ? איך יתכן שלא הוצג בתיק כל תעוד לתכתובות מייל מזמן אמת, כשזו דרך מקובלת לתקשורת במקומות עבודה, בכל הקשור לפגישות עם התובע, או תיכתובות פנימיות בין הממונים על התובע, העברת מסמכים וסכומי פגישות, דווח על אירועים, האם הכל נעשה בעלפה ובמסירה ידנית כפי שטוענת הנתבעת.
...
עוד נקבע, כי היעדר פירוט, די בו כדי לדחות התביעה, ללא בירור טענות ההגנה:
"הנה כי כן, אנו דוחים את ערעור שדה על דחיית תביעתה בעילת לשון הרע לנוכח היעדר פירוט – ולו מינימלי – בכתב התביעה, מבלי שאנו מחווים דעתנו בסוגיות הסמכות, בשאלה האם אכן הוציאו המנהלות את דיבתה של שדה ובתחולת הגנות החוק על מכתב המנהלת" (ע"ע 39172-11-16 מדינת ישראל משרד החינוך - **** שדה (3.6.18))
היעדר פירוט בנוגע לזהות נמעני הפרסום, בייחוד שצריך להראות כי הפרסום נעשה לאנשים שאינם "מהמעגל של מקבלי החלטות" די בו כדי לדחות התביעה ברכיב זה.
פיצוי בגין הפרת הסכם עבודה
לטענת התובע, יש לחייב את הנתבעת לשלם לו פיצוי בגין הפרת הסכם עבודה וכוונת הנתבעת לפטרו מעבודתו הקבועה.
ברם, משקבענו כי התובע זכאי להגנה מפני פיטורים מכוח חוק הגנה על עובדים, אין מקום לפסוק לו פיצוי בגין רכיב זה.
פיצוי מכוח חוק הגנה על עובדים:
בהתאם להוראות סעיף 3(א)(1) לחוק הגנה על עובדים רשאי בית הדין:
"לפסוק, פיצויים אף אם לא נגרם נזק של ממון בשיעור שייראה לו בנסיבות העניין, וכן רשאי הוא לחייב את המפר בתשלום פיצויים שאינם תלויים בנזק (בסעיף זה פיצויים לדוגמה) , בסכום שלא יעלה על 50,000 שקלים חדשים; ואולם רשאי בית הדין לפסוק פיצויים לדוגמה בסכום שלא יעלה על 500,000 שקלים חדשים, בשל חומרת ההפרה או נסיבות הנוגעות להפרה, לרבות התנהגות המפר או היותה הפרה חוזרת;"
לאחר שבחנו את מכלול העובדות והגענו למסקנה, כי ההתנכלות כלפי התובע, נבעה אך ורק מתלונותיו על ליקויים במחלקה בה עבד, ומצאנו כי התובע פעל בתם לב ופנייתו לגורמים מחוץ לבית החולים נעשתה רק לאחר שתלונותיו בתוך הארגון לא נענו, אנו קובעים שהתובע זכאי לפיצוי בסך של 50,000 ₪, סכום אשר ישולם תוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן, יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוח החל מהיום ועד למועד התשלום המלא בפועל.
בנוסף, אנו קובעים כי הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט בסך של 5,000 ₪ אשר ישולמו תוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום ועד מועד התשלום המלא בפועל.