מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגנה מצומצמת בטענה אחת בהליך פלילי

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

באשר לרשימת "דיסקים נוספים שהועברו להעתקה לסניגורים- מייל של אלירן לסניגורים מיום 27.3.18": המבקש טוען כי מדובר ברשימה "חדשה" שאינה תואמת רשימה "ישנה" של "דיסקים שהוצאו מתיק החקירה ולא הועברו להגנה" והיא אף מצומצמת יותר.
סופו של דבר מבוקשו ניתן לו. כעת ובעת שהוא מייצג עצמו, בהליך פלילי המחייב, מן הסתם, היתמחות בתחום משפטי זה, נראה כי מעלה הוא טענות שאינן עומדות בקנה אחד עם הדין הפלילי.
מכל מקום, גם בעיניין זה סבור המבקש, בטעות, כי תחת אשר ינהל התיק הפלילי לפני המותב הדן בתיק, ויגיש בקשותיו לפי סעיף 108 לחוק מעדיף הוא לעשות כן בהליך לפי סעיף 74 לחוק, שאינו רלוואנטי כלל לחלק ניכר מבקשותיו כאן, לרבות בקשה זו. באשר לדיסקים אשר על פי החלטתי מיום 21.2.19 נקבע שהעיון בהם כפוף לתנאים לצורך הגנה על פרטיותם של צדדים שלישיים: טוען המבקש כי בית משפט זה לא עיין באותם דיסקים וכי הסתמך על הצהרת המשיבה.
...
ברור שבקשה זו מופרכת מיסודה ואין להיעתר לה. אני מקבל עמדת המשיבה כי אין בידה כדי להסכים לבקשה זו. באשר לבקשה לקבלת החזר כספי על צילום חומרים חסרי ערך: טוען המבקש כי משפחתו שילמה סך של כ- 8,000 ₪ עבור צילום חומרי חקירה חסרי ערך, וכי על כן יש לחייב את המשיבה בהחזר כספי עבורם.
הבקשה נדחית בהיותה, לשון המעטה חסרת בסיס.
המזכירות תעביר החלטתי זו לצדדים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בשל כוחה המוגבל של הטענה, והרלוונטיות המצומצמת שלה להגנת הנאשמים, אף לא מצאתי הצדקה להורות למאשימה בעת הזו להמציא לידי ההגנה את מכלול המידע המבוקש על ידה בנושא זה. ככל שבמהלך הדיון במשפט גופו תתגלה הצדקה לגילוי מידע או לחשיפת מיסמך כזה או אחר, תיתקבל בנושא זה החלטה פרטנית, בהתאם לנסיבות שיוצגו באותה עת. בשלב הנוכחי, הטענה נדחית.
לצורך קביעת מסקנות בנושאים אלה יש לשמוע את עדותו ואת עדויות החוקרים, ולעיין גם בהודעות עצמן, באופן שאינו אפשרי בשלב דיוני מקדמי זה. לא זו אף זו, אפילו ייקבע כי ראוי היה להמתין פרק זמן נוסף עד לחקירה או שראוי להיתעלם מהגירסה שמסר שם ואף לפסול את קבילותה, אין בכך כדי להוביל בהכרח למחיקת כתב האישום, ובית המשפט רשאי להתאים את הסעד שיוענק למידת הפגיעה שתמצא בהגינות ההליך ובהגנת הנאשם.
לבסוף, באשר לטענה השלישית, שעניינה מצבו הרפואי העדכני של הנאשם וההצדקה לנהל את ההליך הפלילי נגדו, הרי שעומדת לנאשם הזכות להגיש בנושא זה בקשה לעיכוב הליכים, אשר תבחן כמקובל על ידי נציג היועץ המשפטי לממשלה, האוחז בסמכות לקבוע כי נסיבותיו של הנאשם מצדיקות המנעות ממיצוי ההליך הפלילי שניפתח נגדו.
מענה עונשי זה כשלעצמו, המאפיין את מרבית ההרשעות בעבירה זו, מלמד על העדר ההתאמה להליך של הסדר מותנה, שכן אחד התנאים לעריכת הסדר הינו כי העונש המתאים למעשה העבירה אינו כולל מאסר בפועל, כאמור בסעיף 67א(ד)(1) לחסד"פ. לטעמה של המאשימה זהו גם העונש הראוי בעיניינו של הנאשם, ולכך היא מוסיפה כשיקולים רלוואנטיים גם את עוצמת העדר הפיקוח מצד הנאשם ואת משך ההסדר הכובל המיוחס לחברה בה פעל.
...
אף על פי כן, אין חולק כי חברת ברלינר, וברלינר עצמו, לא הועמדו בסופו של דבר לדין, והם אינם נכללים ברשימת הנאשמים שבכתב האישום.
למעשה, אין חולק על כך שהחקירה לגבי הסדר זה לא קודמה כלל, ונזנחה על ידי חוקרי הרשות כבר בשלבים הראשונים של החקירה בפרשה זו. על רקע מכלול נתונים אלה, העלו ב"כ הנאשמים טענה לאכיפה בררנית בכך שעל אף שהיו בידי הרשות ראיות המעידות על קיומו של הסדר כובל ממושך, בעל אופי דומה להסדרים שבכתב האישום, בין חברת ברלינר לחברת ישראליפט, נמנעה הרשות ממיצוי החקירה ומהעמדתם לדין של המעורבים בהסדר זה. לעומת זאת, בעניינם של הנאשמים, קודמה ומוצתה החקירה, על אף שהתשתית הראייתית המקורית הייתה איתנה פחות, והם אף הועמדו בסופו של דבר לדין, ובכך הופלו לרעה באופן בוטה בהשוואה לברלינר ולחברה שבניהולו.
הנה כי כן, בהמשך להחלטות המפורטות שניתנו לעיל, אני מורה למאשימה להגיש, בתוך 30 ימים מהיום, כתב אישום מתוקן, וזאת בשני היבטים.
שנית, בעניינו של הנאשם 9, אני מורה למאשימה לתקן את כתב האישום בדרך של פירוט והרחבה לגבי טיבם ומהותם של אותם "סימנים" שעמדו לפני הנאשם, כאמור בסעיף 99 לכתב האישום.
בנוסף, אני מורה למאשימה להעביר לעיוני בתוך 14 ימים את כלל המסמכים המצויים ברשותה ואשר מתעדים את תהליך קבלת ההחלטה בדבר קביעת נקודת האיזון לצורכי מיקוד האכיפה בחברות שגודל תיק השירות שלהן עומד על 3,000 מעליות ומעלה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מטעם ההגנה העידו במשפט הפלילי התובע ומומחה מטעמו בתחום הפסיכיאטריה, ד"ר אהרון פליישמן, אשר נתן חוות דעת ביחס למהימנות תלונת המתלוננת על רקע מחלתה.
באשר לחומר הרפואי, טענה כי על ההגנה לצמצם את הבקשה למסמכים מהתקופה הרלוואנטית.
בסעיף 40 להכרעת הדין נכתב: "אציין כי בחנתי את עדותה של המתלוננת באספקלריה של היותה לוקה בנפשה ותוך נתינת הדעת לחוות הדעת הרפואית...". בסעיף 6 לפסק הדין שניתן בעירעור הראשון נכתב: "...חוות דעת מומחה אודות העד חולה הנפש הנו אחד מהמבחנים שבית המשפט נזקק להם; גם בעניינינו, נזקק בית המשפט לחוות דעתו של ד"ר לבנטל, שהופיע מטעם המאשימה...". בסיכומים מודים הנתבעים כי ד"ר לבנטל נידרש להעיד על מצבה הנפשי של המתלוננת בעת חשיפת הארוע כדי לשלול את החשש שתלונתה נובעת ממחלת הנפש, ובבוא העת על כושר ההעדה שלה (סעיף 137 לסיכומים).
סוף דבר הסכום שנפסק הוא כמפורט להלן: פגיעה בחירות ובאוטונומיה 1,480,000 ₪ הפסד הישתכרות 596,000 ₪ הפסד הפרשות לפנסיה 74,500 ₪ הפסד הפרשות לקרן הישתלמות 26,224 ₪ כאב וסבל 50,000 ₪ החזר הפצוי למתלוננת 4,000 ₪ שכ"ט בהליך הפלילי 295,000 ₪ סה"כ 2,525,724 ₪ בנכוי הסכום שנפסק בהליך הפלילי 330,000 ₪ סה"כ 2,195,724 ₪ על נתבעים 1 ו- 2 לשלם לתובע סכום זה. על הסנגור להחזיר לתובע את שכר הטירחה בסך של 25,200 ₪.
...
החזר שכר טרחת הסניגור והפיצוי למתלוננת אני מקבלת את טענת התובע כי הוא זכאי לקבל מהסניגור החזר של שכר הטרחה שהוא שילם לו בסכום של 25,200 ₪.
אני דוחה, אפוא, את טענות הסניגור בעניין ניכוי קצבאות נכות כללית.
סוף דבר הסכום שנפסק הוא כמפורט להלן: פגיעה בחירות ובאוטונומיה 1,480,000 ₪ הפסד השתכרות 596,000 ₪ הפסד הפרשות לפנסיה 74,500 ₪ הפסד הפרשות לקרן השתלמות 26,224 ₪ כאב וסבל 50,000 ₪ החזר הפיצוי למתלוננת 4,000 ₪ שכ"ט בהליך הפלילי 295,000 ₪ סה"כ 2,525,724 ₪ בניכוי הסכום שנפסק בהליך הפלילי 330,000 ₪ סה"כ 2,195,724 ₪ על נתבעים 1 ו- 2 לשלם לתובע סכום זה. על הסניגור להחזיר לתובע את שכר הטרחה בסך של 25,200 ₪.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לצד האחריות בגין הפרה ישירה שמטיל החוק על עשיית עותק מפר ללא רשות בעל הזכויות ביצירה, מטיל החוק אחריות בגין הפרה עקיפה גם על מי שסוחר בעותקים מפרים כמפורט בסעיף 48 לחוק זכויות יוצרים: "העושה אחת מהפעולות האלה בעותק מפר של יצירה, מפר את זכות היוצרים, אם בעת ביצוע הפעולה, ידע או היה עליו לדעת כי העותק הוא עותק מפר:
בנסיבות שבהן, האחריות המוטלת על המפר הישיר היא אחריות מוחלטת, וההגנה שהוא זכאי לה היא הגנה מצומצמת ונדירה ביותר כפי שפורט לעיל, אין להטיל כעניין שבמדיניות, על הכורך, אחריות מוחלטת.
אמנם הדברים נאמרו במסגרת הליך פלילי, אולם יש בהם כדי ללמד על היסוד הנפשי השונה שיש לידרוש מהמדפיס והכורך.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בערעור הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות בלא צורך בתשובה, בהתאם לתקנה 138(א)(1) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן: התקנות).
ערכאת הערעור דנה רק בשאלת היסוד הנפשי ומשהגיעה למסקנה שהלא הוכח היסוד הנפשי הנדרש כדי להרשיע את הכורך, ממילא לא נדרשה לשאלה האם כריכה עולה כדי "התקנת עותק.
נוכח כל האמור אני דוחה את הערעור.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי הוסיף עוד, כי פרשנות זו עולה בקנה אחד עם תכלית תקונו של סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי, שנועד לצמצם את הצורך בהוצאת תעודות חיסיון רבות על-ידי השר לבטחון פנים, באמצעות קביעת חיסיון סטאטוטורי ביחס לחומרי חקירה שיש להגדירם "חומר מודיעין". בית המשפט המחוזי הבהיר עוד, כי מימוש זכות העיון על דרך מסירת מידע על אודות צוים שניתנו, עלול להוביל להעברת מידע לנאשם, שהרלוונטיות שלו להגנתו היא שולית אך הנזק המצטבר כתוצאה מכך למערך המודיעין הוא רב, בהיתחשב ביכולתם של אירגוני פשיעה להחשף אליו.
בבסיס הליכי הגילוי והעיון לפי סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (להלן: החסד"פ) עומדים ארבעה ראציונלים עקריים והם: זכותו של הנאשם למשפט הוגן; זכותו של הנאשם לערוך את הגנתו ולהערך כראוי למשפט; צימצום פערי הכוחות בין התביעה להגנה; וחקר האמת (יצחק עמית חסיונות ואינטרסים מוגנים – הליכי גילוי ועיון במשפט האזרחי והפלילי 186-183 (2021) (להלן: עמית, חסיונות ואינטרסים מוגנים)).
...
בענייננו, הנימוקים שהציגו באת-כוח המדינה ונציגי המשטרה בדיון במעמד צד אחד, והדוגמאות שהביאו, אשר מטבע הדברים לא ניתן לפרטם, הביאו אותנו למסקנה כי אכן במקרים מסוימים עצם פרסום הידיעה על מתן צווים שיפוטיים עלול לחשוף את אופן פעולתה של הרשות החוקרת, לרבות שיטות ואמצעי חקירה שהיא נוקטת.
שוכנענו כי יש הצדקה שלא לנקוב בשם המפורש "צו" וניתן להסתפק בכותרת כללית יותר כגון "פעולת איתור", "פעולת חקירה שלא מומשה" או "פעולת חקירה שלא הניבה תוצר רלוונטי" (ראו לעניין זה הפירוט בסעיף 28(ב) להנחיית ראש חטיבת המודיעין).
סוף דבר: הערר נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו