מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגדרת רכישה סיטונאית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ניכר היה בו כי הוא מגלה טפח (הנוח לו) ומסתיר טפחיים, וכי מתן תשובות ישירות ומלאות לשאלות קשה היה לו. הוא אף הסתבך בסתירות פנימיות בתשובותיו, עת ניסה לחמוק מלהודות בעניינים שאינם נוחים לו. הנתון המרכזי ש"נשמט" מתצהירו ומכתב תביעתו הוא היותו "סוחר" (עד כמה שניתן להגדיר מושג ערטילאי זה) לכל דבר ועניין.
זכותה של הנתבעת להגביל את כל הבאים בשעריה בכמות רכישה מאקסימאלית של מוצרים במבצע, כשם שזכותה של הנתבעת להחליט, נקודתית, לא לאפשר מכירה כלשהיא לסיטונאים, שכל תכליתם היא הפקת רווחים על חשבון הנתבעת לשם קידום עסקיהם.
...
סוף דבר חוק איסור הפליה אינו חל על מניעת מוצר או שירות בידי מפעילת מרכול מקבוצת ה"סוחרים" הערטילאית.
התביעה נדחית אפוא.
התובע ישלם לנתבעת את הוצאות המשפט שלה שאשום בסכום של 2,000 ₪, ואת שכר טרחת עורכי דינה בסכום של 20,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

חוק איסור ההפליה הוא אחד החוקים החשובים שחוקקו אי פעם במדינת ישראל, הערכים שעומדים מאחוריו הם ערכים ראשונים במעלה ואין לאפשר זילות וזליגת השמוש בו לתחומים מסחריים או אחרים או לאפשר בו שימוש "דווקני ומתחכם". המשחק בהגדרות הלשוניות ביחס למכירה סיטונית או עיסוק סיטוני וכיו"ב שמעלה התובע הוא כפי שהגדירו מר ברלב-התממות ויש להוסיף-גם היתחכמות.
לדבר אין משמעות אמיתית, "אין מכירה בסיטונות" משמעה "אין מכירה לקמעונאים". בימים אלו בהם מיתקיים שיח צבורי בעיניין יוקר המחייה וחלקים נרחבים בציבור הישראלי מתקשים "לגמור את החודש" ומשוועים לכל הנחה ולכל תחרות, ברור הוא כי אין לפגוע ביכולתה של הנתבעת לספק ללקוחותיה מוצרים מוזלים ואין למנוע מהם את אותם מוצרים או להקטין את כמותם על המדפים לטובת סוחרים אחרים הרוכשים ומוכרים אותם במחיר גבוה יותר, זאת עם כל ההבנה לקשיים בפניהם ניצבים בעלי העסקים הקטנים.
...
לא רק זאת אלא שהמסתורין רב אף יותר, בחקירתו הנגדית טען התובע כי בעת האירוע שבגינו הוגשה התביעה הגיע הוא לקופאית חדשה שנלחצה מגובה ערימת המוצרים שבעגלתו וחששה שהיא תעכב את תור הקונים הווה אומר שאותה קופאית חדשה, גם על פי גרסת התובע, לא "עצרה" אותו ולא פנתה למנהל בגלל שזיהתה אותו כסיטונאי/סוחר/בעל מכולת וכל תואר דומה אחר (וכנראה כלל לא הכירה אותו) אלא בגלל כמות המוצרים בעגלתו כלומר שבמקרה זה לא הייתה הפליה על רגע אישי קרי על יסוד זהותו כסיטונאי והנה קרסה גם טענה זו. מסקנה זהה יש להסיק גם ביחס להתנהגות מנהל הסניף, התובע אישר שלא הייתה ביניהם היכרות קודמת וכי מעולם לא דיברו או נוצרה ביניהם אינטראקציה כזו או אחרת ולכן גם הגעתו של המנהל לקופה לא הייתה מלווה בידיעה כי התובע סיטונאי או סוחר וגם כאן לא יכולה להתקיים אפליה על רקע היותו "סיטונאי" (ולהזכיר, עילה זו לא קיימת ממילא היות ולא הוכחה והיות ומהווה הרחבת חזית).
התובע חזר וטען כי איננו זוכר פרטים מהותיים, כי לא שמר מסמכים והתכתבויות והתקשה כאמור לשחזר את קניותיו, מועדן, כמותן והסדר הכרונולוגי שלהן ביום האירוע הנטען והמסקנה כאמור שהתובע לא עמד בהוכחת היסודות העובדתיים של תביעתו.
חוק איסור ההפליה הוא אחד החוקים החשובים שחוקקו אי פעם במדינת ישראל, הערכים שעומדים מאחוריו הם ערכים ראשונים במעלה ואין לאפשר זילות וזליגת השימוש בו לתחומים מסחריים או אחרים או לאפשר בו שימוש "דווקני ומתחכם". המשחק בהגדרות הלשוניות ביחס למכירה סיטונאית או עיסוק סיטונאי וכיו"ב שמעלה התובע הוא כפי שהגדירו מר ברלב-היתממות ויש להוסיף-גם התחכמות.
וסיום, התייחסות קצרה לעילה "החליפית" או המוצנעת לפי חוק איסור לשון הרע, כאמור לא הוכחו העובדות הנטענות ברם גם אותו פסק דין שציטט התובע בסיכומיו בו לכאורה נפסק פיצוי בגין מקרה בו הטיחו בלקוח שהוא קונה "בסיטונאות", שונה בתכלית מהמקרה כאן, מדובר בפסק דין שניתן בבית המשפט לתביעות קטנות שאיננו מחייב אך מה שחשוב הוא שאם קוראים את כל פסק הדין מגיעים למסקנה שאם התובע כאן היה מגיש את אותה תביעה קטנה שם, תביעתו הייתה נדחית מפני ששם סבר בית המשפט כי אם מטיחים באדם פרטי שאיננו קמעונאי שהוא מבצע קניה סיטונאית עלולים העומדים מהצד לחשוב שאותו אדם מבקש לנצל את ההנחה לצרכי רווח עסקי: "העומד בצד, יכול לסבור כי מדובר בבעל מכולת או עסק אחר המגיע לרכוש מוצרים בהנחה משמעותית מהנתבעת ובכוונתו למכור אותם בעסקו במחיר גבוה יותר" (ת"ק 37942-10-11 דולגין נגד שופרסל בע"מ ואח', עמ' 2 לפסק הדין) התובע שם באמת לא היה בעל מכולת שקנה בהנחה כדי למכור במחיר גבוה יותר, התובע כאן הוא בדיוק כזה.
אשר על כן יש לקבוע כי התובע לא הוכיח את גרסתו, לא הוכיח את תביעתו ומעל לצורך וחרף הטיעונים המפולפלים וניסיונות אבחון פסקי הדין השונים, לא הוכיח הפליה וברור כי אין לכפות על הנתבעת לנהוג בניגוד לנוהל הנהוג אצלה אשר מוצג לציבור בשלט ברור ובא לידי ביטוי גם בתקנון החברות במועדון הלקוחות שלה, לא ניתן לחייבה לפעול בניגוד לאינטרסים הכלכליים שלה, בניגוד לאינטרסים של ציבור הלקוחות שלה (ובמקרה של שופרסל המשמעות היא חלק גדול מאד מהציבור בכלל) ויש לדחות את התביעה על כל רכיביה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

בפסק דינו מיום 6.3.05 קיבל בית המשפט המחוזי את עמדתו של המנהל בנוגע לשאלה זו. בית המשפט עמד על כך שמס קניה מחושב כאחוז מסוים מתוך "המחיר הסיטונאי". המחיר הסיטונאי מוגדר בסעיף 4(א) לחוק, אשר קובע כדלקמן: "המחיר הסיטונאי של טובין יהיה המחיר המשתלם במכירה בסיטונאות [הדגשה שלי - א.ג] בעד אותם טובין או בעד טובין מאותו סוג, לפי הענין, במועד החיוב במס לפי סעיף 5(א) או (ב), לרבות -
...
סוף דבר אשר על כן, אם תשמע דעתי נקבע כי אמקור עמדה בתנאי סעיף 3 לחוק מיסים עקיפים, אין עוד צורך בהחזרת הדיון לבית המשפט המחוזי ויש לדחות את ערעור המנהל.
ת השופטת א' חיות: אני מסכימה עם חברי השופט א' גרוניס באשר למשמעות המונח "המחיר הסיטוני" בסעיף 4(א) לחוק מס קניה (טובין ושירותים) התשי"ב-1952 וכן מקובלת עלי מסקנתו כי בקביעת המחיר לצורך חישוב מס-הקניה יש להביא בחשבון הנחות שניתנו ללקוחות.
מטעם זה אף אני סבורה כי דין ערעור המנהל להידחות.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2017 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

זאת ועוד ציין התובע בעדותו: "אני נכנסתי לחנות כלקוח רגיל ולא כסיטונאי וזכותי היה לקנות את המוצרים שבחרתי בהם. לא היתה שום מניעה לסרב לי למכירה הזו. היו עדים, החנות היתה מלאה בקונים, המישטרה הגיעה ולקחה עדות. לי עצמי אין עדים. זה היה בשתי הזדמנויות כמו שכתבתי בכתב התביעה. בתיק הקודם מדובר על מקרה דומה שבו בית המשפט נתן פסק דין באותו נושא שבו נכתב שהם מחויבים על אי הנעימות ובסעיף 12 נרשם כי לא בוצעה אפליה על ידי הנתבעת. התביעה שלי הפעם מדברת על אותו נושא של אפליה המדברת על אפליה מסוג אחר מאשר התיק האחר. מדברת על אפליה עם סוג אפליות שונות, אחת מדברת על רק של השקפה. הם מגדירים אותי כסיטונאי ואני מגדיר את עצמי כאזרח רגיל. אני לא סיטוני. אני לא מוכר שום דבר לאף אחד. אני קונה. הבית שלי נראה כמו מחסן. אני קונה לעצמי שיהיה לי כל מה שאני צריך לחצי שנה קדימה. אני אף פעם לא עסקתי בסיטונות. הייתי עצמאי כאיש מכירות. היתה לי חנות בשנות השמונים, אבל משנת 2007 אני פנסיונר ומקבל קצבת נכות ורואה איך להוזיל את עלויות החיים שלי. יש לי חבר שאני מסתובב איתו מידי פעם שהוא קונה ומוכר ומתעסק בכל מיני דברים בלבל נמוך של עוסק זעיר ואני עוזר לו בנהיגה. אין לו רישיון נהיגה. אני מסיע אותו. הוא קונה מוצרים מהסופרמרקט הזה או אחר. גם בסופר של ויקטורי הוא קונה. הוא קונה על פי הגדרות של החנות עצמה ולאחר מכן הוא מוכר לחנויות מכולת. לפעמים אני מקבל ממנו תשלום על זה שאני מסיע אותו. זאת לא משכורת. לפעמים אני מקבל כסף ולפעמים דברים אחרים לא כפרנסה. לשאלת בית משפט אם אני מקבל כסף מהמכירות שלו אני משיב שאני לא מקבל כלום. כל הקניות שלו נעשות על פי תנאי החנות שהיא קבעה ועל פי זה מותר לו לקנות מה שהוא רוצה". התובע הגיש תמונות של עגלת הקניות שעשה באותו יום לטענתו יום בו גורש לדבריו מהסניף בקרית מוצקין (ת/1).
...
לעומת זאת, שוכנעתי כי הנתבעת הוכיחה כי היא נוהגת לפעול כלפי כל אחד מלקוחותיה אשר מבקש לרכוש מוצרים במבצע שלא בהתאם לתנאי המבצע ופונה אל הלקוח ולהעמיד אותו על נהלי המבצע.
שוכנעתי שהתובע סירב לקבל את בקשת הנתבע 3 ובמקום נוצרה ככל הנראה מהומה שגרמה להפרעת המהלך התקין של הקניות ברשת.
לאור כל האמור אני קובעת כי התביעה נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2013 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

במילון אבן שושן המונח "סיטוני" מוגדר כך: "סוחר בקיבולת גדולה... המזמין סחורות בכמויות גדולות ומוכרן לקימעונאים." אלה הגדרות עוסק שהוא בבחינת סיטוני, ועל פיהן בעל בית קפה, שמוכר מוצרי מזון ושתיה לצרכנים, אינו סיטוני אלא לכל היותר קמעונאי, ואף לא ברור שכך הוא, שכן הוא מוכר בעיקר שירות, ולא "טובין". עם זאת, ההוראה – והשלט הברור בכניסה לחנות – לפיה לא תתאפשר "רכישה סיטונית" צריכה להתפרש באופן המקובל אצל הבריות, ואין צורך להגדיר את התובע כסיטונאי על מנת לבחון את עילת תביעתו.
...
" כאמור בהערה שנרשמה בפרוטוקול הדיון, לא שוכנעתי כי מנהל הסניף העליב את התובע או פנה אליו באופן בלתי ראוי, השיחה נערכה במשרדו של המנהל ולא בנוכחות קהל הקונים, והתובע הוא שהצהיר בקול רם בפני הקופאית (וכל מי שהיה בסביבתה) כי הוא ביקש לבצע קניה ביום שישי וסורב "כי אני סיטונאי". בנסיבות אלה, אין בדעתי מקום לפסוק לתובע פיצוי בגין עוגמת נפש והשפלה.
סוף דבר 19.
  לאור מכלול האמור, דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו