מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגדרת עניינים פעוטים בדיני עבודה

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לדעת המבקשת בעניינינו מתקיימים באופן מובהק הקריטריונים שנקבעו בסעיף 8(א) לחוק תובענות ייצוגיות המצדיקים את ניהול התביעה כתובענה ייצוגית, וזאת כי: קיימת אפשרות סבירה ששאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לקבוצה יוכרעו בתובענה הייצוגית לטובת הקבוצה; התובענה הייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין; קיים יסוד סביר להניח כי עניינם של כלל חברי הקבוצה יוצג וינוהל בדרך הולמת; קיים יסוד סביר להניח כי עניינם של כלל חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בתום לב. הסעדים המבוקשים בתובענה הבקשה כוללת סעדים כדלקמן: להגדיר את קבוצת הייצוג לצרכי התובענה הייצוגית, כמפורט בבקשה; לאשר את התובענה הייצוגית ולאפשר לידון בה ולהכריע בה לטובת קבוצת הייצוג; לקבוע כי עילת התביעה היא הפרת תקנון שירות עובדי הוראה, סעיף 2, בנוגע לחופשות והעדרות מהעבודה.
הסכם קבוצי הוגדר באותו סעיף כך: "הסכם קבוצי לפי חוק הסכמים קבוציים, התשי"ז-1957, או הסדר קבוצי בכתב". השאלה האם מדובר במניעות אבסולוטית או שמא ישנן נסיבות שבהן גם אם מדובר במקום עבודה מאורגן, ובעובד שחל עליו הסכם קבוצי (או הסדר קבוצי) ניתן לאשר תובענה אינדיבידואלית של עובד כתובענה ייצוגית, נדונה בפסיקה.
אחת השאלות שהתעוררו בבג"ץ מפעלי השמירה בהקשר של תחולת המניעות הסטאטוטורית נגעה לאופן שבו יש להתייחס לתביעה המבוססת על "זכויות קוגנטיות" – זכויות מכוח חקיקת המגן (שאינן ניתנות לויתור על ידי העובד), במובחן מזכויות שמקורן בהסכם הקבוצי וכונו שם "זכויות הסכמיות". מאחר שגם זכויות שמקורן בהסכם קבוצי הן ככלל קוגנטיות, קרי – לא ניתנות לויתור על ידי העובד, יש לכנות את הסוג הראשון "זכויות מכוח חוק", במובחן מהסוג השני שעניינו "זכויות מכוח הסכם קבוצי". הבחנה זו נעשתה על ידי א' קלמנט, ש' רבין-מרגליות, במאמרים: "תובענות ייצוגיות בדיני עבודה – האם השתנו כללי המשחק?" (עיוני משפט לא(2), ינואר 2009, 369-427), שבו הכותבים המלומדים מציגים גישה המבדילה בין זכויות מכוח חקיקת המגן לבין זכויות שמקורן בהסכמים קבוציים.
לכן, אין מדובר בסכומים פעוטים שלא היו מצדיקים תביעה אינדיבידואלית של כל עובד ועובד.
...
אולם אנו לא שוכנענו כי זה המצב.
בשל כל אלה אנו סבורים שלא מתקיימות הדרישות שבדין כדי לראות בתביעת המבקשת תובענה ייצוגית.
לסיכום נוכח האמור אנו דוחים את הבקשה לאישור תובענה כתובענה ייצוגית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המשיבה הבהירה, כי בבקשת ההסתלקות צוין שהמשיבה סברה שטענות המבקש בבקשת האישור הקודמת, כמו גם טענות המבקש בבקשת אישור זו, אפילו היו נכונות, הן עניין פעוט שלא גרם נזק בפועל למי מלקוחותיה.
כלל נקוט בדיני הראיות הוא, כי על מנת שיהיה בידיו של בית המשפט לקבוע בעיניין קבילותו של תעוד, נידרשת הוכחה כי התעוד עומד במספר תנאים מקדמיים מבחינה ראייתית.
סעיף 3 לחוק תובענות ייצוגיות והתוספת השנייה לחוק זה קובעים את רשימת הנושאים שבעניינים ניתן להגיש תביעה ייצוגית, כאשר במקרה שלפנינו מיתקיים האמור בפרט 1 לתוספת השנייה, דהיינו מדובר ב"תביעה נגד עוסק, כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, בקשר לעניין שבינו לבין לקוח, בין אם התקשרו בעיסקה ובין אם לא".
בהקשר זה הצהיר מר יוסי הראל, מנהל תורת עבודה ופרויקטים אצל המשיבה (להלן: מר הראל), כך: "15. למיטב ידיעתי, ביום 2 ביולי 2013, שלח מנהל תיכנון ובקרה מטה תפעול ושרשרת אספקה בשופרסל, הנחייה ברורה ומפורשת לכל שדרת הניהול בשופרסל, בהם מינהלי מרחבים ומנהלי סניפי שופרסל בכל הארץ. בהנחיה, הסבירה ופרטה שופרסל, באופן הברור והנהיר ביותר,את אופן הצבת וסימון מחירי הסיגריות בכל סניפי הרשת.
...
סוף דבר על פי כל האמור, נתקיימו התנאים הדרושים לאישורה של התובענה כייצוגית.
לפיכך, ועל-פי דרישת סעיף 14(א) לחוק תובענות ייצוגיות, הריני מורה כדלהלן: אני מאשר הגשת תובענה ייצוגית נגד המשיבה, כבקשת המבקש, בכפוף לאמור בהחלטה זו. הקבוצה בשמה תנוהל התובענה הייצוגית היא "כל מי שרכש סיגריות בסניפי המשיבה, שלא סומן לגביהם מחיר כולל בהתאם לחובה הקבוע בדין, ונגרם לו עקב כך נזק ממוני". בהתאם לסעיף 11(א) לחוק תובענות ייצוגיות, כל חבר קבוצה רשאי להודיע לבית המשפט בתוך 45 ימים מיום פרסום החלטה זו על רצונו שלא להיכלל בקבוצה.
אני קובע מעקב ליום 15.8.17 על מנת שעד 7 ימים לפני כן תודיע ב"כ המבקש על ביצוע הפירסום.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עם זאת, לטענת התובעת (סעיף 35 לתצהירה) עיסוקים נוספים אלה היו ל"תקופה קצרה בלבד, הדרכתי בחוגים בודדים מחוץ לנתבעת, לאחר שעות עבודתי אצל הנתבעת, בשכר פעוט 'דמי כיס' ממקומות אלה.
בנסיבות אלה, בשים לב לתקופת העבודה ולרציפות העבודה וכן במיוחד לכך שאין עסקינן בהכנסה גבוהה על פי שום קנה מידה – נזכיר בקשר לכך כי השכר הממוצע במשק בשנת 2017 עמד על 9,543 ₪ – הרי שמדובר לדעתנו במקרה ממש מובהק שבו שקולי מדיניות מצדיקים לפרוש מעל התובעת את מטריית ההגנה של דיני העבודה (ובכלל זה להכיר בזכותה לפצויי פיטורים ופצוי על אי ביצוע הפרשות לפנסיה).
נהפוך הוא, התובעת העידה (ראו בסעיף 40 לתצהירה) כי לא מעולם לא נוהל עמה משא ומתן או ניתנה לה אפשרות מצד הנתבעת להגדיר אחרת את מערכת היחסים כפי שזו הוגדרה בהסכמים ביניהם, ומאחר שהיא לא נחקרה כלל בחקירה נגדית בקשר לכך, אנו קובעים עובדתית כי אכן אופן ההיתקשרות הוכתב לתובעת על ידי הנתבעת; ושנית המקרה שבפנינו שונה מהמקרה של מר כותה, שהועסק במקביל כעצמאי ובמבנה העסקה דומה בבית-ספר אחר, כך שהעובדה שבחר לתבוע רק מעסיקה אחת ולא אחרת נתפסה אף היא כנגועה בחוסר תום לב. מבחן אופן התשלום – התובעת קיבלה תשלום חודשיים, באותו המועד שבו קיבלו שאר עובדי הנתבעת את משכורתם החודשית, על פי דוח שמסרה לנתבעת מדי חודש, כשהמשתנה היחיד היה מספר שעות העבודה שביצעה.
על פי הוראות חוק מכוני כושר (רשוי ופקוח), תשנ"ד-1994, מדריך בחדר כושר צריך שיהיה בעל תעודת הסמיכה לפי חוק הספורט, תשמ"ח-1988 להדרכה בענף הספורט של כושר גופני ובריאות, ונרשה לעצמנו להוסיף כי עניין שבידיעה שיפוטית הוא שיש לא מעט מדריכי כושר במדינת ישראל שהכנסותיהם מעיסוק בענף, בין כעצמאים ובין כשכירים, הנן גבוהות בהרבה משכר מינימום.
...
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובעת את הסכומים הבאים: פיצויי פיטורים בסך 110,000 ₪ פדיון חופשה בסך 17,136 ₪.
אשר להוצאות – הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות משפט בסך 15,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

דין התביעה להיתקבל ביחס לזכויות הקוגנטיות המגיעות לתובעת מכוח דיני העבודה.
הנתבע טען כי ביום 15.11.18 היתקיימה שיחה, שהוא הגדירה כשיחת שימוע, במסגרתה "הוטחו בפני התובעת כי תקפה 3 ילדים בגן באופן מכוון ובאלימות לא פשוטה, ואף הוצגו בפניה הסרטונים שהופקו ממצלמות האבטחה של הגן". הנתבע טען כי: "במהלך השיחה ולאחר שהתובעת צפתה בסרטונים פרצה בבכי ובכלימה, ולאחר שנרגעה קצת הודיעה לי שאין היא רוצה להמשיך בעבודתה בשל בושת הפנים שלה... במצב דברים זה הודעתי לה כי אני מכבד את רצונה ובקשתה לעזוב את העבודה. בנוסף סוכם כי תקבל את יתרת שכרה..." (סעיף 32 לתצהיר הנתבע).
יתר על כן, סיום עבודה בנסיבות אלה – של הכאת פעוט על כף ידו והעברה באגרסיביות של פעוט ממקום למקום, כפי שהוצג לבית הדין, ראוי שתשלול את הזכאות לתשלום חלף הודעה מוקדמת כאמור בסעיף 10(2) לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות.
הנתבע טען בסעיף 44 לתצהירו כי מאחר שהתובעת הועסקה כדין, קבלה תלושי שכר, נעדרה מהעבודה לפי רצונה, התובעת לא הרימה את הנטל ויש לדחות בקשה ברכיב זה. לאור אופן סיום יחסי העבודה, כפי שהוכח בפני, ולאור קבלת גרסת הנתבע לעניין סיום העסקת התובעת, ומאחר שנפסקו לטובת התובעת הרכיבים אשר להם היא זכאית לפי דין – תשלום הפרישי שכר, חלף הפרשה לפיצויים ופנסיה, תשלום חלף הודעה על תנאי העסקה וכד', אני דוחה את תביעתה של התובעת בגין רכיב זה. הנתבע חויב לשלם לתובעת בגין כל הזכויות שלא שולמו לה כדין.
...
לאור האמור, ולאור הסכומים שכבר נפסקו לטובת התובעת כאמור לעיל, אני דוחה את תביעתה בגין העסקה פוגענית.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה, מהטעמים אשר פורטו בפסק הדין.
הנתבע, ישלם לתובעת תוך 30 יום מיום שיומצא לו פסק הדין, את הסכומים הבאים: 1.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בהתאם, תקנה 11 לתקנות הפקדון קובעת כי כספים אלו יועברו לאפוטרופוס הכללי "לשם הקצאתם למטרת רווחתם ובריאותם של עובדים זרים [...], ובכלל זה לצורך תיגבור של שירותי טפול ותמיכה בתינוקות ופעוטות זרים חסרי מעמד אזרחי". עוד קובעת תקנה 11 לתקנות הפקדון כי ככל שמדובר בסכומים שנוכו בשל שהוי בעזיבתו של העובד הזר את ישראל, יועברו כספי הפקדון לאפוטרופוס הכללי בחלוף שנתיים מתום תקופת שהייתו החוקית; וככל שמדובר בכספי פקדון שהעובד הזר היה זכאי לקבלם, כולם או חלקם, אך הוא לא קיבל אותם מסיבה כזו או אחרת, יועברו הכספים לידי האפוטרופוס הכללי בחלוף שבע שנים מיום יציאתו את הארץ.
בהקשר זה יש לציין כי נקודת המוצא היא שעובדים זרים, בדומה לעובדים ישראלים, זכאים על פי דיני העבודה להפרשות לפנסיה ולפיצויי פיטורים (ראו: עניין שיא משאבים, בפיסקה 28; כן ראו, סעיף 68 לצוו הרחבה בענף הבנייה 2015, הקובע כי "מהגר עבודה ועובד פלסטינאי יהיה זכאי לכל הזכויות – כספיות או אחרות – המפורטות בצו זה באותם סכומים ובאותם שיעורים כמו עובדים אחרים").
כפי שציין השופט א' גרוניס, בבג"ץ 7052/03 עדאלה המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נ' שר הפנים, פ"ד סא(2) 202 (2006) (פסקה 2 לחוות דעתו): "ההגדרה הרחבה מאד של הזכות החוקתית, כשיטתו של חברי הנשיא, מביאה לכך שחוקים לא מעטים ייחשבו כפוגעים בזכויות חוקתיות ולפיכך יהיו חייבים לעמוד בבחינה החוקתית, קרי בתנאיה של פיסקת ההגבלה. התוצאה עלולה להיות זילות של הזכויות החוקתיות. כמו כן עלולה להתעורר בעיה מעשית באשר ליכולתם של בתי המשפט להיתמודד השכם והערב עם טענות חוקתיות". דברים ברוח דומה, ציין השופט י' זמיר, ביחס לזכות הקניין (אשר נדונה גם בעניינינו-אנו), בפסק הדין בע"א 6821/93 בנק המזרחי המאוחד בע"מ נ' מגדל כפר שיתופי, פ"ד מט(4) 221, 471-470 (1995) (להלן: עניין בנק המזרחי): "[...] אני מבקש להזהר מאוד שלא לקבוע מסמרות בשאלה מהו קניין ומהי פגיעה בקניין. האם חוק היסוד מעניק הגנה מפני כל חוק חדש שיש עמו פגיעה, לרבות פגיעה עקיפה, בערך הרכוש או בהכנסה כספית? לדוגמה, האם ההגנה על הקניין משתרעת גם על מיגבלות שחוק מטיל על חוזי עבודה, כגון הוראה בדבר שכר מינימום או על דרישות ביחסי ממון בין בני-זוג, כגון הוראה בדבר חיוב במזונות? אם כל פגיעה בשווי רכושו של אדם, לרבות פגיעה בחיובים כספיים למיניהם, היא פגיעה בקניין, נמצא כי החוקים הפוגעים בקניין רבים מני ספור; בית המשפט עלול לשקוע ראשו ורובו בבדיקת החוקיות של כל חוק כזה, שמא, בין היתר, הוא פוגע בקניין מעבר למידה הדרושה; והמחוקק יתקשה למלא את תפקידו כראוי. ככל שיורחב ההקף של הקניין כזכות חוקתית, כך, יש לחשוש, תחלש עוצמת ההגנה על זכות זאת. ועל כך ניתן לומר: תפסת מרובה לא תפסת". וראו גם את דברי פרופ' מרים גור-אריה במאמרה "השפעת 'המהפכה החוקתית' על המשפט הפלילי המהותי בעקבות פסק הדין בפרשת סילגדו" ספר ברק – עיונים בעשייתו השיפוטית של אהרן ברק 325, 331 (איל זמיר, ברק מדינה וסיליה פסברג עורכים, 2009), שבו הביעה חשש כי גישתו של הנשיא ברק, תביא לכך שבכל מקרה שבו יעלה נאשם טענה לפגיעה חוקתית בזכותו לחירות, מחמת הוראה פלילית חדשה, יוטל נטל אוטומאטי על המדינה, להוכיח את עמידתה של זו בתנאֵי פסקת ההגבלה.
...
אין בידי לקבל עמדה זו. היא מעוררת קשיים עיוניים רבים, ולהערכתי אף אינה עולה בקנה אחד עם מסורת ארוכת שנים של פסיקה חוקתית שהותוותה על-ידי בית משפט זה. אבאר במה דברים אמורים.
שנית, אני סבורה כי הוראות ההסדר מעוררות תהיות אף במישור השוויון בין הפרטים השונים שעליהם חלה החקיקה.
לסיכום – אם כן, אף אני מסכימה שדין העתירות להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו