המחלוקת בין הצדדים מיתמקדת בשלוש שאלות עיקריות:
האחת, האם יש לסיים את עניינו של נאשם, לגביו נקבעה אי כשרות מהותית ודיונית לעמוד לדין, בדרך של הפסקת הליכים לפי סעיף 170 לחוק סדר הדין הפלילי, כטענת המאשימה, או בדרך של זיכויו מכוח הוראת סעיף 34ח לחוק העונשין, כטענת המשיבים והמערער.
בסעיף קטן (א) נקבע כי "קבע בית המשפט לפי סעיף 6(א) לחוק טפול בחולי נפש, התשט"ו – 1955[footnoteRef:6], או לפי סעיף 19ב(1) לחוק הסעד (טפול במפגרים), התשכ"ט – 1969, שנאשם אינו מסוגל לעמוד בדין, יפסיק את ההליכים נגדו; אולם אם ביקש הסנגור לברר את אשמתו של הנאשם, יברר בית המשפט את האשמה, ורשאי הוא לעשות כן אף מיוזמתו מטעמים מיוחדים שיירשמו". בסעיף קטן (ב) נקבע כי "מצא בית המשפט בתום בירור האשמה, כי לא הוכח שהנאשם ביצע את העבירה, או מצא שהנאשם אינו אשם – שלא מחמת היותו חולה נפש לאו-בר- עונשין – יזכה את הנאשם; לא מצא בית המשפט לזכות את הנאשם, יפסיק את ההליכים נגדו, ורשאי הוא להפסיקם גם לפני תום בירור האשמה". [6: יוער, כי סעיף 6(א) האמור, הוא כיום סעיף 15(א) לחוק.
]
השאלה השנייה
אדון עתה בע"פ 55759-01-16 (להלן בראש פרק זה – העירעור), בו מתעוררת השאלה השנייה שהוגדרה לעיל, היינו מה דינו של נאשם הלוקה בשכלו בנסיבות בהן נקבע בהחלטה של ועדת אבחון כי אינו כשיר דיונית ומהותית לעמוד לדין.
באין בסיס כאמור, אין מקום לפרש באופן שונה את הביטוי "ליקוי בכושרו השכלי", המופיע הן בסעיף 19ב לחוק הסעד (טפול במפגרים), אליו מפנה סעיף 170 לחוק סדר הדין הפלילי, הן בסעיף 34ח' לחוק העונשין, מכוחו זיכה בית המשפט את המשיב.
...
מכל מקום, עצם קביעתו של שיקול דעת כאמור, מצביע על כוונה למנוע מצב של דיספרופורציה בולטת בין תקופת האשפוז המרבית ובין תקופת המאסר המרבית לה היה צפוי הנאשם אילו היה מורשע בדינו.
התוצאה
על יסוד כל האמור לעיל אציע לחבריי, כי הערעורים בע"פ 56851-11-15, 4873-12-15, 7661-12-15, 55759-01-16 יתקבלו חלקית, כמפורט לעיל.
דרך פרשנותו וגישתו המשלבת ניתוח של סעיפי החוק והפסיקה על פי הפרשנות התכליתית עם עקרונות היסוד של זכויות האדם – מקובלת עליי במלואה.