מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגדרת מעמד "עובד" לפי חוק הביטוח הלאומי

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

תחילה נקבע כי לפי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן – חוק הביטוח הלאומי), הבסיס לחישוב דמי הביטוח הוא הכנסתו החודשית של העובד, המוגדרת, בסעיף 344(א) לחוק זה, כהכנסתו "מהמקורות המפורטים בסעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה". סעיף 2(2) זה, שעוד ידובר בו במסגרת הדיון בפרשות אסתר כהן, קובע כי מס הכנסה ישולם, בין היתר, על הכנסה מ"הישתכרות או ריווח מעבודה; כל טובת הנאה או קצובה שניתנו לעובד ממעבידו; .
לשיטת ההסתדרות, "צו השעה מחייב לשנות את ההלכה באופן שיסדיר את מעמד התשר כשכר" ועד להסדרת הנושא בחקיקה או בהסדרה קיבוצית, "יש להסדיר את סוגיית מעמד התשר כשכר בצורה קוהרנטית ואחידה לגבי כלל העניינים הנוגעים לשכר עבודה וזכויות סוציאליות, לרבות בהקשר של ביטוח לאומי". עמדת ההסתדרות היא ש"כל תגמול או רווח כספי אותו מקבל העובד במסגרת עבודתו בחצרו של המעסיק, לרבות תשרים, ללא קשר למבחן הרישום בספרי המעסיק.
...
למרות זאת אנו סבורים שבראייה כוללת, ההסדר האמור הוא הסדר נדרש ומתחייב על פי ערכי היסוד של שיטתנו המשפטית, ובסיכומו של דבר ייטיב עם הכלל.
"הַשִּיר לאׁתַם, הוּא רַק מַתְחִיל" – סוף דבר הערעור בתיק בודה מתקבל בכל הנוגע לטענה העקרונית של המערערת (ד.ע. יבוא וניהול מסעדנות בע"מ) לעניין סיווג התשר כשכר עבודה לצורך חוק שכר מינימום, ובכל הנוגע לביטול חיובה בתשלום הפרשי שכר מינימום כפועל יוצא מכך.
טענות המערערת הנוגעות לדמי המחלה – נדחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

הכרעה בסעיף 1, לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה – 1995 (להלן – החוק), מוגדר עובד כדלקמן: "עובד – לרבות בן מישפחה, אף אם אין בינו לבין קרובו מעסיקו יחס של עובד ומעביד, ובילבד שהוא עובד במפעל באופן סדיר ובעבודה שאלולא עשה אותה הוא, היתה נעשית בידי עובד". כאשר צדדים הטוענים ליחסי עבודה הם קרובי מישפחה, הלכה פסוקה היא, כי בית הדין בוחן בקפידת יתר את טיבם של היחסים שנוצרו.
אמנם, פסק הדין דן בקיומם של יחסי עובד ומעסיק בין בעל מניות בחברת יחיד, לבין החברה שבבעלותו, ואולם, נקבעו בו מאפיינים לבחינת קיומם של יחסי עבודה, אשר בחלקם יפים אף לעניינו כדלקמן: (1) האם ההסדר לפיו עובד אצל קרוב מישפחה הנו אמיתי או פקטבי? במסגרת מבחן זה, תבחן, בין היתר, השאלה האם החברה דיווחה למוסד לביטוח לאומי על האיש כ"עובד" באופן שוטף ואמיתי או שמא נעשה הדיווח רק לצורך השגת ביטוח או למטרה בלתי ראויה אחרת? היה ויתברר כי רשומו כ"עובד" החברה נעשה אך לצורך השגת גמלה או למטרה בלתי ראויה אחרת, הוא לא ייחשב ל"עובד" ולא תקום לו זכאות לגימלה.
בכל אלו אין גם כדי לגרוע ממעמדו של התובע כעובד (ע"ע (ארצי) 604/07 ניקולה כחלון – המוסד לביטוח לאומי מיום 11.11.08).
...
לאחר עיון בראיות והתרשמותי מהעדים, נחה דעתי כי התובע הוכיח קיומם של יחסי עובד מעסיק בינו לבין החברה.
אין בידינו לקבל את טענת הנתבע לפיה, התובע היה במעמד שווה לאחיו.
לא ראיתי מקום להידרש לטענה זו, לאחר שבדיון שהתקיים ביום 27.4.15 חזר בו הנתבע מטענה זו. סוף דבר התביעה מתקבלת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

התשתית הנורמאטיבית יחסי עובד-מעסיק בהתאם לחוק הביטוח הלאומי – חוק הביטוח הלאומי מגדיר מיהו "עובד", כאשר התכלית החקיקתית העומדת מאחורי הסעיפים בחוק הביטוח הלאומי בעיניין זה לא היתה לגרוע ממעמדם של "עובדים" בהתאם לקריטריונים שהותוו במשפט העבודה.
] מכאן, ששוב אנו למדים על שלוש גרסאות שמציע התובע ביחס להמשך העבודה לאחר הארוע הנטען – הגרסה הראשונה ולפיה בתקופה שבסמוך לאחר התאונה הוא עבד בחודש 2/2015, ורק יומיים-שלושה; הגרסה השניה ולפיה התובע ממשיך לעבוד אצל מר קנואת בימי שישי-שבת ולכאורה הוא לא הפסיק לעבוד; הגרסה השלישית ולפיה בתקופה שבסמוך לאחר התאונה הוא המשיך לעבוד רק בחופשים, אך כיום אינו עובד אצל מר קנואת.
...
לסיכום לאור כל האמור לעיל, במצטבר, אנו קובעים כי התובע לא השכיל להוכיח את תביעתו, ולא הוכיח כי התקיימו יחסי עובד-מעסיק ו/או כי אירע לו אירוע תאונתי בעבודה ביום 21.11.2014.
אשר על כן, דין התביעה להידחות.
חרף התוצאה אליה הגענו, וגם בשים לב לכך שמדובר בתביעה מתחום הביטחון הסוציאלי החלטנו שלא לחייב את התובע בתשלום הוצאות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

להלן הכרעתינו  סעיף החוק המגדיר את המונח "עקרת בית" הוא סעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] , תשנ"ה-1995 (להלן- החוק), הקובע כדלקמן: עקרת בית" – אישה נשואה, למעט עגונה, שבן זוגה מבוטח לפי פרק זה, שאינה עובדת ואינה עובדת עצמאית, ובכלל זה אשה כאמור שהיא חברת קבוץ מתחדש".
עיון בסעיף 2 (5) לפקודת מס הכנסה מעלה כי מדובר ב:"קיצבה, מלוג או אנונה".גימלאות זה המקום לציין כי גם עיון בסעיף 3 לפקודת מס הכנסה מעלה כי יש לראות בתשלומים שקבלה התובעת כמקור הכנסה:"3. (א) סכום שהגיע לידי אדם על פי ביטוח מפני הפסד רווחים או על פי ביטוח מפני אבדן כושר עבודה, יבוא בחשבון לקביעת רווחיו או הכנסתו; לענין זה, "ביטוח מפני אבדן כושר עבודה" – ביטוח מפני פגיעה בכושר עבודה, אבדן הישתכרות או הפסד רווחים, הנובעים ממחלה, מנכות או מתאונה, והכל בין אם הכספים על פי הביטוח שולמו בסכום חד-פעמי ובין אם שולמו בתשלומים תקופתיים, בין אם שולמו בידי קופת גמל ובין אם שולמו בידי אחר".
יפים לעניינו פסיקת בית הדין הארצי בעבל (ארצי) 33292-04-15 המוסד לביטוח לאומי נ' פלונית , ניתן ביום4.6.18 , שם קבע בית הדין הארצי כי משהמבוטחת הייתה במעמד של עובדת במועד הרלוואנטי , היא אינה נופלת להגדרת "עקרת בית" בסעיף 238 לחוק ובהתאם לא חל עליה החלק הנגטיבי של הגדרת עקרת בית בסעיף 195 לחוק, ואין לבחון האם מיתקיים לגביה אחד משלושת החריגים המנויים בסעיף.
...
נוכח האמור שוכנענו כי יש לראות בתקופה בה קיבלה התובעת תשלומים מחברת הראל כתקופה בה קיבלה הכנסה ומשכך יש לראות אותה כעובדת בחודשים אלו, ומשכך נכנסת היא לחריג של הגדרת "עקרת בית" כמפורט בסעיף 195 לחוק.
 לפיכך, גם לא שוכנענו כי במקרה דנן יש לקבל את נקודת הזמן שנקבעה על ידי הנתבע -במועד הגשת התביעה , כנקודת זמן שיש לקחתה בחשבון , זאת נוכח מצבה הרפואי של התובעת שבגינו הצטמצמה הכנסתה עד כדי אבדן ההכנסה.
סוף דבר לאור האמור לעיל , התוצאה היא כי התובעת לא נפלה להגדרת המונח "עקרת בית" בסעיף 238 לחוק , ועל כן שוכנענו כי   בחינת זכאות התובעת לקצבת נכות כללית היתה אמורה להיבחן על פי מסלול של "מבוטחת משתכרת". אשר על כן התביעה מתקבלת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

המסגרת הנורמאטיבית סעיף 77 (א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: החוק), קובע כי תנאי לתשלום גמלאות של פגיעה בעבודה לעצמאי הוא "שהמבוטח היה בעת הפגיעה רשום במוסד כעובד עצמאי או שעשה את המוטל עליו כדי להרשם". תקנה 1 ל תקנות הביטוח הלאומי (רישום), התשכ"ג-1963 (להלן: התקנות), קובעת כי עובד עצמאי חייב ברשום לעניין ביטוח נפגעי תאונות עבודה.
תמיהה זו גדלה נוכח טענתו של התובע במהלך החקירה כי פנה יחד עם רוה"ח לסניף הביטוח הלאומי יום לפני הדיון (או הדיון הקודם) שאז רוה"ח הציג לפקידה את המסמכים הדרושים כדי להראות שעשה את הנידרש כדי לעדכן את מעמדו של התובע – כאשר גם טענה זו לא נתמכה בראיה כלשהיא, וזימונו של רוה"ח יכול היה כאמור לתמוך בגירסה זו. יצוין עוד כי טענה זו גם לא הופיעה בתצהירו של התובע, אלא נטענה לראשונה רק במעמד החקירה הנגדית.
בפרשת כהן נקבע כדלקמן: "המוסד לא היה חייב לפנות למערער על מנת לבדוק אם בנסיבות בהן הוא משלם דמי ביטוח כמעסיק מעמדו הוא כשל עצמאי. בית הדין קמא ציין ובצדק כי מעסיק אינו בהכרח במעמד של עצמאי. יש לזכור כי לפי סעיף 1 לחוק בין מרכיבי הגדרה של "עובד עצמאי" כלול המרכיב של עיסוק במשלח יד, שלא כעובד, בהקף שבועי מינימאלי והכנסה חודשית ממוצעת בשיעור מסוים.
...
התובע טוען כי יש לראותו כמי שעשה את המוטל עליו להירשם כעצמאי, אולם לאחר ששקלנו את טענות הצדדים ומכלול הראיות, לא שוכנענו כי יש לקבל את טענתו האמורה, ולהלן נימוקינו: ראשית, המסמכים מלמדים כי במועד האירוע הנטען, 29.8.12, התובע לא היה מדווח כעצמאי, אלא כמי שאינו עובד.
] סיכום על יסוד כל האמור לעיל, לא שוכנענו כי התובע עשה את המוטל עליו כדי להירשם כעצמאי במועד התאונה, ועל כן התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו