בכל הנוגע לסוגיית שינוי הסווג של הנכס כסיווג למשרדים, שירותים ומסחר, טענו המערערים, כי רק שניים מהחדרים שמשו את המערערים לצרכי משרד; כי בקביעת הועדה עצמה, שלפיה שניים מחדרי המשרד משמשים כמשרד, היה מקום לסווג את יתר הנכס כשימוש למגורים; וכי הועדה טעתה, איפוא, בכך שלא מצאה הצדקה להפריד בין החלקים השונים ולסווגם בנפרד, כאשר עסקינן, על-פי הנטען, בנכס "רב-תכליתי" שניתן להפריד בין חלקיו השונים, ועל-כן היה מקום להפרדת הסווג בהתאם, שכן מדובר לשיטתם בשימוש של חלק מהנכס כמשרד עורכי דין ושל חלק מהנכס "כדירת מגורים", כאשר השימושים נפרדים ולא משולבים זה בזה.
שינוי שטח הנכס
המשיבה הבהירה, כאמור, כי שינוי שטח הנכס לצורך החיוב בארנונה נובע משינוי חיוב שטח המחסן שהוא 7 מ"ר. היא ציינה, כי שטח הנכס הוא 85 מ"ר, וכאשר הנכס סווג לשימוש כמגורים, חויב המחסן לפי מחסן דירתי במחצית משטחו, קרי – 3.5 מ"ר נוספים, כך שסך החיוב עבור הנכס היה על בסיס 89 מ"ר. ואולם, כאשר סיווג הנכס שונה ל"משרדים, שירותי ומסחר", אין עסקינן עוד במחסן דירתי, ושטח החיוב של הנכס הוגדל, בהתאם, ל-92 מ"ר. משנקבע, כי השמוש העקרי בנכס הוא למשרד עורכי-דין, הרי שלא היה מקום לסווג את המחסן בסווג של מחסן דירתי; מה-גם, שבעדותה לפני הועדה, אישרה המערערת כי המחסן שימש גם לאיחסון תיקים ישנים של משרד עורכי-הדין, קרי – מעין ארכיב של העסק.
אמנם ועדת הערר לא התייחסה בהחלטתה לדיון בשאלת סיווג המחסן, ואולם ניכר כי אימצה את עמדת המשיבה בעיניין זה.
טענת החיוב הרטרואקטיבי
מתעוררת שאלה, האם לועדת ערר סמכות לידון בטענות בדבר חיוב רטרואקטיבי פסול; ובהחלטות ועדות הערר ובפסיקה הובעו דיעות שונות בעיניין זה.
ככלל, ועדת הערר מוגבלת בסמכותה לרשימת העניינים המנויים בסעיף 3 לחוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), התשל"ו-1976, ובהם: כאשר הנכס אינו מצוי באיזור כפי שנקבע בהודעת התשלום; אם נפלה בהודעת התשלום טעות בציון סוג הנכס, גדלו או השמוש בו; במקרה שבו בעל החוב אינו "מחזיק בנכס", כהגדרתו בדין; או, אם היה הנכס עסק – בעל החוב אינו בעל שליטה, או שהחוב נפרע על-ידי המחזיק.
...
בבואי להחיל בענייננו את המבחן הראשון – מבחן הסמכות, סבורני כי במקרה שלפנינו קיימות נסיבות הסותרות את החזקה נגד תחולה למפרע, בזיקה לעקרונות שהובאו בסקירה המשפטית שלעיל; זאת, הואיל וההחלה הרטרואקטיבית בענייננו – נועדה לאפשר לעיריית ירושלים לאכוף חיובי ארנונה מנישום בהתאם לשימוש בפועל שהוא מבצע בנכס וכן לשטח העדכני, לצורך גביית מס אמת, ובאופן המקדם נשיאה שוויונית בנטל בין כלל הנישומים; ובכך להגשים את עקרונות דיני המס, כפי שנסקרו לעיל.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, הערעור נדחה.
המערערים ישלמו למשיבה הוצאות בסך 8,000 ש"ח.
מזכירות בית-המשפט תעביר למשיבה, עיריית ירושלים, את הפיקדון שהפקידו המערערים בערעור, על חשבון החיוב ההוצאות.