מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגדרת "תושב ישראל" בביטוח לאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהחלטה מיום 24.10.13 החליט הנתבע לשלול את תושבות התובעת, החל מיום 1.1.03, מהטעמים הבאים: "על פי המידע והממצאים שבידי המוסד לביטוח לאומי הפסקת, לכאורה, להיות תושבת ישראל בתקופה המפורטת להלן:
דיון והכרעה המונח "תושב ישראל" לא הוגדר בחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), תשנ"ה- 1955.
...
מצאנו כי עדותה ותצהירה של התובעת לוקים בחוסר עקביות ופירוט בהקשר זה. בעדות התובעת התגלתה סתירה, כאשר תחילה טענה שהחלה להתגורר בכפר קאסם בשנת 2003 ואילו לאחר מכן ציינה כי החלה להתגורר בכפר קאסם, בבית אמה, משנת 2001 (עמוד 13 שורות 20- 24).
סיכומו של דבר, לא הוכח כי התובעת היא תושבת ישראל משנת 2014.
התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

הכרעת הדין הפן הנורמאטיבי בחוק הביטוח הלאומי הוגדר "מבוטח - תושב ישראל שמלאו לו 18 שנים וטרם הגיע לגיל הפרישה". על פי הפסיקה, נקבע כי יש להוכיח מגורים של קבע במדינת ישראל לצורך תושבות ולא די במקום העבודה של המערער, מקום מגורי המשפחה המורחבת, תשלום דמי ביטוח לאומי או העובדה שילדיו לומדים בבית ספר בירושלים כדי להופכו לתושב ישראל (עב"ל 1261-04 נבילה נוואפלה נ' המוסד לביטוח לאומי; דב"ע מ"ד/0-10 המוסד לביטוח לאומי נ' רחמים אקדרקס פד"ע ט"ו עמ' 417; עב"ל (ארצי) 1549-04 מוחמד עלי זעתרי טוויל ואח' נ' המוסד לביטוח לאומי.
...
עוד טען הנתבע כי עילת התביעה התיישנה ואף מטעם זה יש לדחות את התביעה.
(עמ' 22 ש' 15-22) טענת התובעים כי המחלה הייתה "טעם מיוחד" דינה להידחות.
סוף דבר: התביעה נדחית ביחס לכלל התובעים לגופו של עניין מחמת שהנתבע הוכיח שבית האב כולו מחוץ לתחום השיפוט ובית הבן ברובו מחוץ לתחום השיפוט.
התביעה נדחית מחמת התיישנות לגבי התובעים 1-4.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

על כן, ומשעה שהתובעת לא טענה כי היא נכנסת בגדרי תנאיו השונים של הסכם 1988, יש לבחון אפוא את זכאותה אך ורק לפי תנאיו של הסכם 1980, ותו לא. [4: ראו "ההואיל" הרביעי להסכם – "והואיל והממשלה מעוניינת בתשלום גימלאות זיקנה ושאירים מיוחדות גם לתושבי ישראל שחוק השבות לא חל עליהם".] אשר לטענתה השניה של התובעת –הסכם 1980 אינו כפוף להגדרות משרד הפנים ולהוראות חוק הביטוח הלאומי – טענתה השניה והנוספת של התובעת היא כי את תקופת 24 החודשים יש לספור מעת הגעתה לארץ, מועד בו השתקעה בישראל וקבעה בה את מרכז חייה, לכל דבר ועניין.
זאת ועוד, הסעיף אינו מפלה, שכן הוא אך מבטא – תוך "פורמליזיציה" של מושג התושבות באמצעות הפניה לדיני הכניסה לישראל – את השוני הרלוואנטי שבין קבוצת התושבים לבין מי שאינם תושבים לעניין זכאות לביטוח לאומי ולביטוח בריאות ממלכתי.
...
ראו בעניין זה קביעתו של בית הדין האזורי בירושלים בעניין עליאן: "... [ש]הוראות סעיף 2א לחוק אינן מאפשרות הפעלת שיקול דעת כאמור. הוראת סעיף 2א לחוק שוללת ההכרה בתושבות במקרים המתוארים שם, גם אם לפי מבחני הפסיקה לבחינת מרכז חיים, ניתן היה להגיע למסקנה של קיום תושבות"[footnoteRef:14].
עם זאת, מטעמי הרמוניה חקיקתית, ואף לאור העמדה המוצהרת – הן של המחוקק והן של בית המשפט העליון ובית הדין הארצי לעבודה, אנו סבורים כי יש לפרש את הוראות הסכם 1980 ברוחו של חוק הביטוח הלאומי.
] לסיכום – תביעתה של התובעת להענקת קצבת זקנה מיוחדת, על בסיס הטענה כי יש לראותה כתושבת ישראל החל מעת הגעתה לישראל, דינה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2004 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אזורי לעבודה תל אביב - יפו בל 2743/02 מרים סובחי אחמד בדיר המוסד לביטוח לאומי פסק דין
אפילו יקבע כי התובעת שהתה פיסית בישראל בתקופה המדוברת, לא יהיה בכך כדי לענות על הגדרת 'תושב ישראל' לענין חוק הביטוח הלאומי מאחר והתובעת שהתה בישראל באותה תקופה באופן בלתי חוקי.
...
חרף טענות/הצהרות התובעת בענין, אנו קובעים כי התובעת אכן ויתרה על אזרחותה הישראלית, החזירה אותה למשרד הפנים ובמקומה קבלה תעודת זהות מהשטחים1 (על המדיניות שנהגה אז ואשר הביאה למציאות לפיה מי שבקש לקבל תעודת תושב ב"איזור" נאלץ לותר על אזרחותו הישראלית ולהחזיר את תעודת הזהות שלו ראו בג"צ דוניה2).
למעלה מן הצריך נציין כי לטעמנו, לכאורה, יש קושי לקבוע כי התובעת עמדה בנטל להוכיח מגורים בכפר קאסם.
לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2007 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"תושב" לצורך חוק הבטחת הכנסה מוגדר כך: "לרבות תושב ישראל באיזור כהגדרתו בסעיף 378 לחוק הביטוח הלאומי". הדעת נותנת כי בהיות חוק הבטחת הכנסה מאותה "מטריה" של של חןק ביטוח לאומי, כי הגדרת התושבות בחוקים הנ"ל תהיה זהה.
...
אינני מקבל את הטענה כאילו מדובר בענין שמטרה אחרת מסתתרת מאחריו.
ממכלול הראיות עולה כי התובעת לא הרימה את הנטל להוכיח כי לאחר המעבר לטול כרם, היא חזרה והפכה לתושבת ישראל.
לפיכך, התובענה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו