מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגדרה של אלימות מילולית הגדרת עבירה פלילית ומהותה

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המערער לא הניח תשתית מספקת לביסוס הטענה לסטיה מהותית ממדיניות הענישה ובהקשר זה, אציין, כי בטיעוניו הפנה לפסיקה ברובה ישנה אשר יש לאבחן את נסיבותיה מהמקרה בו עסקינן הן בשל מהות העבירות והן לנוכח נסיבות מקילות במקרים אחרים שאינן מתקיימות בעיניינו.
דברים אלו נאמרו בהקשר של השיח המשפטי וקל וחומר יפים המה בהתייחס למעשי אלימות של עורך-דין במהלך ביצוע תפקידו, ואיני מוצא להכביר במילים.
לעניין הגדרת התנאי- סעיף 68א(א) לחוק לישכת עורכי הדין, קובע: "הטיל בית דין משמעתי עונש השעיה, רשאי הוא להורות בגזר הדין שהעונש, כולו או מקצתו, יהיה על תנאי". הוראה הדומה בלשונה לסעיף 52(א) לחוק העונשין, ולפיו "הטיל בית המשפט עונש מאסר, רשאי הוא להורות בגזר הדין שהעונש, כולו או מקצתו, יהיה על תנאי". בהקש לדין הפלילי, ניתן לקבוע את העבירות בהן הורשע נאשם או את סוג העבירות בהן הורשע הנאשם, גם אם לא הורשע בבצוע עבירה מסוימת באותה קבוצה, לצורך הגדרת עבירת התנאי.
בים לב לעמדת המשיבה בדיון, שוכנעתי, כי יש להגביל את התנאי בעיניינו של המערער לעבירות לפי סעיפים 53 ו- 61(3) לחוק, פגיעה בכבוד מיקצוע עריכת-הדין והתנהגות שאיננה הולמת את המיקצוע, ובהיותן עבירות סל, תוך תיחומן, בזיקה להרשעה עתידית של המערער במעשה אלימות, בשל היתנהגות מילולית או פיזית, לרבות איומים, כלפי הזולת.
...
בנסיבות אלו, בפתחו של הדיון המאוחד, ביום 3.6.2020, ועל-יסוד הסכמת הצדדים, נדחה ערעורה של לשכת עורכי הדין בגדרו של עב"י 25527-04-20, וחרף בקשת המערער (המשיב בערעור הלשכה), לאחר שמצאתי כי הערעור הוגש בתום-לב, ללא הוצאות.
בהמשכו של הדיון, לאחר שנשמעו הערות בית-המשפט בקשר לערעור עב"י 26771-01-20, ועל רקע האמור, טען המערער לפסילת המותב בשל חשיפתו לתיק עב"י 25527-04-20 ובטענה, כי יש בכך כדי לגבש חשש ממשי למשוא פנים ולהשפיע על שיקול-דעתו של בית-המשפט בהכרעתו בערעור בו עסקינן.
מטעמים אלו, נחה דעתי לגדור את עונשו של המערער כך שהעונש המותנה יופעל אמור, ככל שיורשע המערער בעבירות משמעת של שמירה על כבוד המקצוע, לפי סעיף 53 לחוק או התנהגות שאינה הולמת עורך-דין, לפי סעיף 61(3) לחוק, וזאת בגין ביצוע מעשה אלימות או איומים, כאמור.
סוף דבר, לא שוכנעתי, כי נפל פגם בפסק הדין המצדיק את התערבותו של בית המשפט בגזר הדין של בית הדין הארצי בעניין הקלון במעשיו של המערער ובענישתו, בכפוף לצמצום גדרו של התנאי בעונש ההשעיה המותנה כמפורט בסעיף 21 לעיל.
אשר על כן, הערעור נדחה למעט בעניין רכיב עונש השעיה על תנאי בת 12 חודשים למשך שלוש שנים ממועד סיום תקופת ההשעיה בפועל, ובתנאי שלא יעבור עבירה לפי סעיפים 53 או 61(3) לחוק, בשל מעשה אלימות, מילולית או פיזית, לרבות איומים, כלפי הזולת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בא כוח המשיבים צטט לפרוטוקול ובקש להפנות לאימרות של המבקש 2 כלפי המשיב 2 הנ"ל, ודרש מבית המשפט כי הציטוטים יכללו במסגרת ההחלטה, על מנת להמחיש את האופן שבו מתייחס המבקש 2 למשיב 2, בצורה פוגענית, אלימה מילולית, המהוה הטרדה מאיימת ואף עבירה פלילית.
בנסיבות אלה, אני מורה למשיב 2, כמי שערך והגדיר את האתר, לעשות כל פעולה אפשרית באתר עצמו ובמערכת הניהול של האתר באופן שזה יתאים להגדרה של "הנדסה ורפואה". אין באמור בכדי להוות כל הוראה לחברת גוגל לשנות את ההגדרות אצלה, שכן חברת גוגל אינה צד להליך ואני מקבלת את טיעוני בא כוח המשיבים בעיניין זה שלעניין אופן החיפוש, מהות החיפוש והגדרותיו בגוגל, יש לפנות בהליך נפרד כנגד חברת גוגל לאחר פנייה מקדמית אליה.
...
בנסיבות אלה, הבקשה שבסעיף ד' לבקשה למתן צו מניעה נדחית.
משדחיתי את בקשת המבקשים למינוי מומחה, אני דוחה את הבקשה שבסעיף ה' ובסעיפים ז'-ט'.
אשר על כן הבקשה מתקבלת חלקית כמפורט לעיל.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כך למשל, הובהר בפסיקה כי עבירת "אלימות" כוללת גם אלימות מילולית, כדוגמת איומים (ראו למשל רע"פ 8188/09 דבורה נ' מ"י (25.10.09) (להלן: "עניין דבורה")).
בית המשפט העליון השיב לכך בחיוב וציין כי: "הגדרת עבירת התנאי כ"עבירת אלימות" הנה הגדרה רחבה הכוללת בתוכה כל עבירה שעניינה איסור על פגיעת גוף באדם" וכי: "השמוש בכלי רכב כמתואר ביסודות העבירה כרוך באלימות במובן זה שהוא כורך סיכון לחיי בני-אדם ושלמות גופם. ברי, כי אדם המסכן במזיד את בטיחותו ושלומו של המשתמש בנתיב תחבורה נוהג היתנהגות אלימה כלפיו אגב השמוש ברכב, והוא מבצע בכך עבירת אלימות על פי תוכנו ומהותו של מושג זה". בהמשך, בע"פ 1894/14 צ'אקול נ' מ"י (13.1.15) (להלן: "עניין צ'אקול"), הרחיב בית המשפט העליון עוד יותר את הקביעה שניתנה בעיניין סבן, בכך שקבע כי אדם שנהג בשיכרות ובעודו עייף, ואשר גרם בעקבות זאת לתאונת דרכים קטלנית, עבר עבירת "אלימות", לצורך הפעלת מאסר על תנאי, וזאת למרות שאין ביסודותיה הטכניים של העבירה של נהיגה בשיכרות יסוד של אלימות "אולם במובנה המהותי משמעותה העמדת חיי אדם בסיכון". את החלטתו זו נימק בית המשפט בקביעה לפיה: "הסיכון הרב במעשיו של המערער, אשר הסתברותם לפגיעה בחיי אדם גבוהה, מחייב הכרה במעשיו כמעשי אלימות המקימים "עבירת אלימות" ואשר מפעילים את המאסר המותנה שהוטל על המערער בתיק קודם".
עוד ראוי להדגיש, בנגיעה ישירה לענייננו, כי במקרה זה הורשע המערער גם בעבירה של החזקת נשק, אותו אקדח אשר אמור היה לשמש למימוש הקשר הפלילי לפגוע באחר, אך איש לא העלה על דעתו לבקש, כפי שמבקשת המאשימה כעת, לקבוע כי עבירת הנשק הינה בגדר עבירת "אלימות", ובית המשפט העליון אף לא העלה אפשרות זו מיוזמתו.
...
מסקנה דומה מתחייבת גם בעניינו של אדם אשר מציע למכור לאחר נשק או תחמושת, ואפילו היה משלים את המכירה, וזאת מבלי להקל ראש בחומרת המעשים ובתרומתם לסל הסיכון הציבורי.
אם אפנה כעת ליישום ההלכות הללו על מעשיו של הנאשם 3 בהליך שלפני, הרי שאני סבור כי אין מקום במקרה מיוחד זה להורות על הפעלת התנאי.
לאור כל האמור לעיל אני גוזר על הנאשמים את העונשים הבאים: נאשם 3: מאסר בפועל למשך 12 חודשים, מיום מעצרו - 25.9.21.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2015 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

עלינו לבדוק את מהות דברי ה"העלבה" שאמר הנאשם.
כפי שנקבע בפסק הדין: "העלבה" מתקיימת כאשר היא מכוונת כלפי ליבת כבודו האישי של העובד; אין די בביטוי של אלימות מילולית בוטה, אלא נידרשת פגיעה עמוקה בשמו הטוב של העובד שיש בה כדי לבזותו בעיני אחרים" (עמ' 51).
אולם במקרה דנן מקובלים עלי דברי כב' השופט פיזם בע"פ (חי') 2813/02 אלמחאמיד חאלד מוחמד נ' מדינת ישראל (ניתן על ידי השופטת שטמר, ביום 17.2.2003) "הגבול בין היתנהגות פסולה במקום צבורי לפי סעיף 216(א)(1) ... לבין היתנהגות בוטה ואפילו קצת רעשנית וגסה במקום צבורי, שאיננה עבירה ... לעיתים דק. העקרון בחוק הפלילי מחייב ... להתייחס לספק או לגבול דק ... לקולא, לידון את הנאשם לכף זכות". עיון בעדויות מעלה שעיקר ההפרה של הסדר הצבורי בעת הארוע נבעה מחששם של עובדי המקום, המוצדק אולי, שהתנהגותו של הנאשם תתפתח לאלימות מסוכנת יותר, כפי שעולה מעדותו של יעקב יצחק: "בקשתי ממנו לצאת ואמר שזכותו לקבל טפול...קללות ודפיקות על השולחן. הוא לא נגע בי. אציין שהמאבטח שהיה שם ... זה שאמר שאסור לו לגעת ... זה הגביר את הפחד שלי .... הוא תמיד רק צעק כאילו הרגשתי שהוא הולך לאבד שליטה ... דופק על השולחן ומקרב את הפרצוף שלו מאוד קרוב אלי ... תוכן המילים בעיקר למה העובדות הגישו את התסקירים כך ולא אחרת ...". (עמ' 25 לפרוטוקול הדיון מיום 13.6.2011).
כמו כן, אציין שאני סובר כי האמור לעיל באשר למאבטחים עורבי ובסצפני חל גם באשר לוייס ושטרן ואף עליהם חלה ההגדרה של "עובדי ציבור" כעובדי הישוב האחראים על שמירת בטחונו והסדר הצבורי המתנהל בו. לאור האמור אני מרשיע את הנאשם בבצוע עבירה של הפרעה לעובד ציבור במילוי תפקידו.
...
השאלה היא, האם לאור היחסים הקודמים בין אלבז לנאשם אשר חקר אותו בעבר, הנאשם היה צריך לדעת ברמת הסתברות גבוהה שהנחת המכתב תפחיד את אלבז? במקרה דנן, לא שוכנעתי שהוכח יסוד הנפשי של הנאשם.
מקריאת עדותיהם של שפירא ואוחיון התרשמתי שגם אי נוחות של ממש לא נגרמה לשפירא במקרה זה. לאור האמור, החלטתי לזכות את הנאשם מעבירה של תקיפת עובד ציבור במקרה זה. כעת נבחן האם בנסיבות האמורות עבר הנאשם על עבירה של הפרעה לעובד ציבור.
בהתאם לכך אני קובע, שבהתנהגותו זו הפריע הנאשם לשפירא למלא את תפקידו ולכבות את האש בכניסה לישוב, ומרשיע אותו בעבירה של הפרעה לעובד ציבור במילוי תפקידו.
בסיכומם של דברים החלטתי להרשיע את הנאשם בביצוען של העבירות הבאות: עבירה של הפרעה לעובד ציבור, לפי סעיף 288א(1) לחוק העונשין באישומים מס' 4 ו-7; עבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, לפי סעיף 275 לחוק העונשין באישום מס' 6 ועבירה של ניסיון לתקיפת עובד ציבור לפי סעיף 382א לחוק העונשין בנסיבות סעיף 25 לחוק העונשין באישום מס' 5.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2012 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 34יז לחוק העונשין מגדיר את התנאים לתחולתו של הסייג של זוטי דברים, באופן הבא: "לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה, אם לאור טיבו של המעשה, נסיבותיו, תוצאותיו והאינטרס הציבורי, המעשה הוא קל ערך". הוראה זו באה להעניק לביהמ"ש סמכות ליטול ממעשה את פליליותו, בשל היותו "חסר-משמעות" מן ההיבט של "האינטרס הצבורי"; וזאת-על אף שפורמאלית נתקיימו בו יסודות העבירה, ומן ההיבט הטכני העבירה אמנם נעברה (ראה י' קדמי, על הדין בפלילים, חלק ראשון, עמ' 555).
" לביסוס טענותיו, על פיהן יש להחיל על מעשיו של הנאשם את הסייג של זוטי דברים, הפנה ב"כ הנאשם לשורה של הכרעות דין, בעבירות תקיפה, בהן גם בעבירות תקיפה נגד קטינים, שם התקבלה הטענה והוחל הסייג, כשלטענתו, אף אם חרג הנאשם ממעשים של אב סביר, כש"מאדם מבוגר מצופה שלא ליצור מגע פיזי עם ילד המכה את בנו", הרי שהעובדה שהארוע לא היה מתוכנן ומעשיו נעצרו "על סף האלימות הפיזית הממשית ולא חצתה אותו", הרי שלא תהא תועלת לאינטרס הצבורי "בהדבקת אות קין לאב המגן על בנו". מנגד הפנתה המאשימה לשורה של פסקי דין, בעבירות אלימות כלפי קטינים, בהן נדחתה הטענה לתחולת הסייג של זוטי דברים וביקשה לקבוע כי במקרה שלפנינו, בו מדובר "במעשים שבוצעו על ידי בגיר כלפי קטין, תוך הפעלת אלימות (פיסית ומילולית) מיותרת, אלימות שנועדה כביכול ל'חנך' את אותו קטין זר ולהזהיר אותו...
יש בה כדי להוות שיקול לחומרה, ולהדגיש את האנטרס הצבורי ומהות המושג – עבירה פלילית".
...
כשבוחנים לאורן של עובדות אלה את ארבעת התנאים, שבהצטברותם מקימים את הסייג להגנה של זוטי דברים, על רקע המבחנים, שנקבעו בפסיקה, לתחולתו של הסייג, אין מנוס מהמסקנה, שבנסיבות המקרה שלפניי, אף אחד מהתנאים אינו מתקיים ואין תחולה לסייג של "זוטי דברים", הכול כפי שיובהר להלן: "טיבו של המעשה"-מדובר בעבירה של תקיפת קטין על ידי בגיר זר, בכך שהלה תפס בו בחוזקה, דחף אותו לעבר הגדר ולא הרפה ממנו חרף המצוקה הרגשית בה היה הקטין נתון ולא ניתן להגדיר את טיבו של המעשה, כמעשה קל ערך.
"האינטרס הציבורי"-לאחר שמצאתי שלא מדובר במעשה "קל ערך" או "פעוט ערך", כפי שניסה ב"כ הנאשם להציגו, המסקנה היא שלא ניתן להסיר את התוית הפלילית מעל מעשיו של הנאשם, משאין הם נמצאים מתחת לאותו סף של חומרה ואנטי חברתיות היכולים לחסות תחנת ההגנה של סייג זוטי הדברים.
לסיכום, לאחר שהגעתי למסקנה שהמאשימה לא הוכיחה מעבר לכל ספק סביר שהנאשם איים על המתלונן, אני מזכה אותו מחמת הספק מעבירת האיומים.
מאחר שהמאשימה עמדה בנטל להוכיח מעבר לכל ספק סביר שהנאשם תקף את המתלונן וקרע את חולצתו במזיד, ולאחר שדחיתי את טענת ההגנה של תחולת הסייג של זוטי דברים אני מרשיעה את הנאשם בעבירות כדלקמן: בעבירה של תקיפה סתם, על פי סעיף 379 לחוק העונשין ב. בעבירה של היזק לרכוש במזיד, על פי סעיף 452 לחוק העונשין ניתנה היום, כ"ז ניסן תשע"ב, 19/04/2012, במעמד הצדדים
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו