לעומת זאת, אם יתברר שהמבוטח או מי מטעמו במישרין או בעקיפין, לא גרם להגדלת השומה הסופית לאחר התאונה - לא יהיה מקום להפעיל את תקנה 11, ומן הראוי יהיה שהשומה הסופית תשמש כמדד לקביעת שיעור הגימלה ולקביעת שיעור דמי הביטוח (ראו פסק דין סדיק).
בפסק דין סנונו נקבע:
"מקום בו מבוטח מודיע, טרם ארוע תאונה, על שינוי בהכנסתו, שישמש בסיס לחישוב דמי הביטוח, אין להחיל לגביו את ההוראה המחמירה שבתקנה 11, אלא יש לנהוג לגבי דמי הפגיעה וקיצבת הנכות והשאירים הנגזרים ממנה, כפי שנוהגים לגבי גמלאות אחרות – כמצוות תקנה 12".
בית הדין הארצי לעבודה עשה צעד נוסף לצימצום תחולתה של תקנה 11 מבלי לבטלה בפסק דין הינו, שם נאמר:
"דחיית הטענה בדבר חוסר סבירותה של תקנה 11, אינה מונעת סטייה הימנה באותם מקרים מתאימים בהם מסר המבוטח דו"ח עדכני, בנוגע להכנסותיו, טרם קרות התאונה וללא קשר אליה, למוסד לביטוח לאומי או למס הכנסה. במקרים שכאלה לא ההכנסה ששמשה בסיס לחישוב מקדמות דמי הביטוח צריכה לשמש כבסיס לחישוב הגימלה של הנפגע בעבודה, אלא אותה הגמלה צריכה להשתלם על יסוד דו"ח ההכנסה העדכני".
לפיכך, כאשר מבוטח מודיע טרם הפגיעה בעבודה על כך שהכנסותיו גבוהות מאלה ששמשו בסיס לחישוב מקדמות דמי הביטוח - אין להחיל לגביו את תקנה 11, מאחר שאין חשש שהודעה זו נועדה להעלות את סכומי הגימלאות עקב הפגיעה בעבודה (ראו בעיניין זה את הנפסק בדב"ע נא/0-138 תורג'מן - המוסד לביטוח לאומי, דב"ע נג/0-21 קבלו - המוסד לביטוח לאומי, בג"צ 6102/96 אשר נ' בית הדין הארצי לעבודה ואח', פ"ד נ(5) 68 וכן, בפסק דין סדיק).
מקרה דומה לעניינו של התובע נדון בעב"ל 330/09 לוי הראל - המוסד לביטוח לאומי (10.11.10 שבו נפסק:
"בנסיבות כפי שהתבררו לפנינו, יש להפעיל את תקנה 11 בשל צירוף הנסיבות הכולל את סוג הפגיעה שהנה בגדר "ארוע תאונתי" הברור ומוגדר בזמן ומקום, הפער הגדול מאוד בין השומות (יותר מפי – 30), העובדה כי השומות של שנות המס 2000-01 הוגשו על ידי המערער רק לאחר הפגיעה בעבודה ומרווח הזמן הגדול שבין מועד הפגיעה למועד הגשת השומה בפועל, העדר מניעה מצד המבוטח לדיווח קודם לתאונה על גידול בהכנסות בין באופן של הגשת שומה עצמית מעודכנת או באופן של בקשה לשינוי מקדמות בהתאם לגידול בהכנסות, העובדה כי השומה נערכה מטעם המערער, והיא נגזרת מן ההכנסות עליהן הצהיר בנכוי ההוצאות עליהן הצהיר"
(ההדגשה אינה במקור).
...
הנתבע טען בכתב ההגנה כי דין התביעה להידחות מחמת התיישנות.
על כן גם אם סברנו שהתביעה התיישנה, הרי שנוכח הטעות של הנתבע (העלולה לעלות כדי הטעיה מבחינת המבוטח), אנו סבורים שיש לדון בתביעה לגופה.
לפיכך אנו קובעים שהנתבע פעל כדין עת חישב את המענק בגין הפגיעה בעבודה על בסיס השומה לשנת 2011, ולא על בסיס השומה לשנת 2012 אשר הוגשה לאחר התאונה.
לסיכום
נוכח האמור לעיל, אנו דוחים את התביעה.