מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגבלת גיל טייס בטיסות מסחריות

בהליך ערעור סכסוך קיבוצי (עס"ק) שהוגש בשנת 2016 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

ביום 13.11.14 ניכנס לתוקף תיקון 172 לנספח 1 לאמנת שיקגו (אמנת תעופה אזרחית בינלאומית, עליה חתומות 191 מדינות וביניהן ישראל; להלן גם: האמנה), ונקבע במסגרתו כסטנדרט מחייב כי הגיל המרבי, ל"טייס מפקד" או "טייס משנה" בכלי טייס המופעל בתובלה אוירית מסחרית בינלאומית, הוא גיל 65 (אלא אם כלי הטייס מופעל על ידי טייס אחד, שאזי גילו המרבי יהא 60).
במקביל לכך, על הטייסים הותיקים להבין כי מדובר באילוץ הנובע מהמקצוע בו בחרו, שיש לו מיגבלת גיל שתלויה בסטאנדארטים בנלאומיים, ולא ניתן לצפות מהחברה לקחת על עצמה את מלוא העלויות שכרוכות בכך תוך תשלום שכר של קברניטים למי שאין באפשרותם לעבוד ככאלה.
...
במקביל לכל האמור לעיל, מקובלת עלינו טענת ההסתדרות כי חובות תום הלב בהן מחויבת החברה כוללות גם עשיית מאמץ סביר לנסות ולפתור את אי ההתאמה שנוצרה בדרך חוקית אחרת (דוגמת פנייה לרת"א ככל שיחולו שינויים בעולם בנוגע לגיל המירבי בו מותר להטיס טיסה מסחרית), ככל שהדבר יתאפשר באופן שאינו סותר את עמדתה המקצועית של החברה.
אשר לטענת ההסתדרות כי הטייסים הוותיקים מופלים לרעה רק בשל גילם - ראשית נציין כי טענה דומה, שעניינה אפליה מטעמי גיל של טייסים בשל קביעת גיל מירבי שהוא נמוך מגיל הפרישה החוקי, נדחתה בעבר (עניין אסא, עניין הלר), וכיום תלויה ועומדת בבית דין זה במסגרת הערעורים על פסק דינו של בית הדין האזורי בעניין כץ. בהתחשב בכך, וכאשר ההסתדרות העלתה טענותיה בקשר לכך כדרך אגב ובלא לעתור לסעד רלוונטי, לא מצאנו לנכון לדון בכך במסגרת הליך זה. די אם נציין כי גם אם אין מדובר באפליה מטעמי גיל במובנה המשפטי (ואיננו מביעים עמדה בקשר לכך), אין מחלוקת ממשית כי הטייסים הוותיקים נפגעים - מבחינה כלכלית, מבחינת כבודם, מבחינה מקצועית - מעצם פקיעת אפשרותם לעסוק במקצועם בגיל 65, וגם אם אין מדובר בפגיעה שהחברה יכולה לתקן - מצופה כי תיקח זאת בחשבון בבואה ליתן פתרונות לטייסים הוותיקים ביחס לתקופת הזמן שעד גיל 67, והכול כמפורט לעיל.
סיכום נוכח כל האמור לעיל, ערעור ההסתדרות מתקבל בחלקו, בהתייחס לסעד החלופי שמתבקש לאור קביעותיו של בית הדין האזורי.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2014 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תקנה זו קובעת מיגבלת גיל טייס בטיסה מסחרית, לפיה בטיסה מסחרית בכלי טיס שצוותו מונה שני טייסים, עם הגיעו של טייס לגיל 60, הוא רשאי להמשיך לשמש טייס מפקד עד גיל 65, רק אם טס עימו גם טייס משנה אשר טרם מלאו לו 60.
...
בכל הנוגע לכתב הוויתור, אין אנו מקבלים את טענת הנתבעת כי חתימת התובע על כתב הוויתור מונעת ממנו לקבל את תביעתו.
משכך, אנו קובעים אפוא כי אין ליתן תוקף לכתב הויתור שעליו חתם התובע.
סיכום: אנו קובעים כי ההוראה בהסכם הקיבוצי משנת 2008 בכל הנוגע להפחתת השכר לקצין ראשון דור ב' היא הוראה מפלה מחמת גיל ויש לשנותה באופן שבו קברניט שחצה את גיל 65 והוא בדור א' ובחר להמשיך ולעבוד כקצין ראשון יקבל שכר של קצין ראשון דור א'.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 25.3.2014, הודיע ה-ICAO למדינות החברות בו, כי מיום 13.11.2014 יתוקן סעיף 2.1.10.2 בנספח 1 לאמנה, כך שמעתה יתאפשר לשני טייסים בגילאי 60-64 לשמש כצוות טייסים בטיסה מסחרית בינלאומית (היינו ביטול מיגבלת טייס מבוגר-טייס צעיר), וכן כי ההמלצה לפיה טייס משנה יוכל לשמש בתפקידו בטיסה מסחרית עד לגיל 65 תשודרג למעמד של סטאנדרט מחייב.
...
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי אין מקום לקבל את הבקשה.
ואולם, קביעות בית משפט קמא האמורות, מובילות למסקנה כי "ההשלכות הבטיחותיות", הנלוות לפסק דינו שלבית משפט קמא, כנטען בבקשה שלפניי, אינן מהוות טעם ראוי לעיכוב ביצועו.
כאמור, הגעתי למסקנה כי בנסיבות דנן, אין מקום לעכב את פסק הדין, מושא הבקשה.
לפיכך, דין הבקשה להדחות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

העותר מבקש לבטל את החלטת הרשות מיום 13.8.14; להורות לרשות לנקוט בכל הצעדים הנדרשים על מנת לאפשר לטייסים שטרם הגיעו לגיל הפרישה הקבוע בחוק גיל פרישה, התשס״ד-2004 ("חוק גיל הפרישה"), להמשיך ולשמש טייסים בטיסות מסחריות (הן בינלאומיות הן בתחומי ישראל); ולחייב את הרשות להודיע לאירגון הבנלאומי לתעופה אזרחית על הסתייגותה מהוראה באמנת שיקגו בדבר הגבלת גיל הטיסה המירבי לטייסים בטיסות מסחריות בין-לאומיות לגיל 65.
...
התוצאה היא, שרת"א רשאית היתה לקבוע כי ממועד כניסת הסטנדרט הבינלאומי המחייב לתוקף – ישראל תהיה מחויבת בסטנדרט זה, ורשאית היתה להחליט שלא לשלוח הודעת Difference.
בעוד שאני סבורה כי לא ניתן לבסס את טיעונו של העותר על הסתמכות על הפטורים שנתנה רת"א בעבר, ורת"א רשאית לשנות את שיקול דעתה – נדמה שראוי היה לשקול את הפגיעה היתרה באותם טייסים שהסתמכו על הנוהג בעבר, ולשקול מדיניות זמנית של מתן פטורים ל"דור המדבר", אותם טייסים שהחזיקו כבר בפטור, או אלו שיגיעו לגיל 65 בקרוב.
סיכום התוצאה היא שהעתירה נדחית ככל שהיא נוגעת להחלטת רת"א שממועד כניסת הסטנדרט הבינלאומי המחייב לתוקף ישראל תהיה מחויבת בו, אך מתקבלת ככל שהיא נוגעת לסעיפים 8(ב) ו-8(ג) בהחלטה, בעניין ביטול הפטורים שניתנו, וההצהרה כי לא ינתנו עוד פטורים בעתיד.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2006 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בשנת 1984 תוקנו תקנות הטיס (רשיונות לעובדי טיס) (תיקון) התשמ"ה- 1984, (להלן – תיקון 84) והוספה תקנה 21 א' הקובעת, לראשונה, מיגבלה של גיל ביחס ל"טייס מפקד" ו"לטייס משנה", לאמור: "הגבלת גיל הטייס בטיסה מסחרית
...
שם נאמר: "המסקנה המתבקשת לענייננו היא, כפי שמסביר השופט זמיר בעניין רקנט, שהמשפט מחלק את בני האדם לקבוצות, לצורך עניינים שונים. החובה לנהוג בשוויון חלה בכל עניין במסגרת הקבוצה שנקבעה לאותו עניין. אין זו הפליה אם אותה זכות נשללת מאדם שאינו נמנה עם הקבוצה. לאמור, אם המחוקק החליט שגיל הפרישה הוא 67 הרי שמעסיק לא יחשב למפלה אם הוא אינו מקבל לעבודה מי שמלאו לו 73 שנים.
בסופו של דבר, דרך אחת להגדיר חברה חופשית הינה כאשר חבריה חופשיים לקדם את האינטרסים שלהם במסגרת קיבוצית.
סוף דבר – הערעורים נדחו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו