ההבחנה בין הבעת דיעה לבין הצהרת עובדה:
בעיניין שוקן היתייחס כב' הנשיא (כתוארו אז) א' ברק, בין היתר, לשאלה מה דינו של מאמר שאינו מתיימר להציג עובדות, אך מציג אדם בצורה השמה אותו ללעג, והאם קמה לאותו אדם זכות תביעה בגין עוולת לשון הרע?
בהקשר לשאלה זו, אמר כב' השופט א' ברק את הדברים הבאים:
"הרקע לכתבה היא התבטאותו של הרציקוביץ', המדמה את העיתונאים המסקרים את תחום הספורט לעכברים. הכתבה היא הבעת דיעה חריפה ובוטה על התבטאות זו, הנוקטת דרך משל, ולפיה בהתבטאותו הפך הרציקוביץ' למה שיצא נגדו. ברי כי הכתבה אינה מתיימרת להציג עובדות. למרות מקצת טענות הרציקוביץ' נהיר, לפי לשון הטקסט, מבנה חלוקת הפיסקאות והרקע לכתבה, כי קורא סביר לא ייחס להרציקוביץ' את אותן סצנות מיניות המיוחסות ללורדים. על-כן הכתבה משתייכת באופן כללי לפרסומים שהם הבעת דיעה. הבעת דיעה נתפסת, בעיני האדם הסביר, כפוגענית פחות מהצהרת עובדה. בנגוד לפירסום עובדה אשר מתיימר לדיווח על היתרחשות שארעה במציאות, ברי כי הבעת דיעה מציינת את רשמיו של המפרסם. מכאן פתוחה הדרך של כל קורא וקורא לגבש עמדתו האישית."
"מבחינה פרשנית המשקל של חופש הביטוי מתחזק כאשר עסקינן בביטוי כגון ביקורת, סאטירה, פארודיה, טור דיעות, שמטרתו בעיקר לעורר ויכוח צבורי, אך הוא חף מיומרה להציג אמת עובדתית. כאשר מדובר בהבעת דיעה מסוג זה, הגבלת חופש הביטוי פוגעת בצורה קשה בקיומו של "שוק רעיונות" חופשי, בצורך להגשמה עצמית ובלב לבו של השיח הדמוקרטי.
בתא"מ 62021-03-19 קלצ'קין נ' גלולה (נבו, 2022) התקבלה תביעת לשון הרע בגין פירסום, בהקשר של בחירות מוניציפאליות, לפיו התובע, כמנהל הבחירות, ואחרים "פעלו באופן עברייני כמו ארגון פשע, לא פחות, להטיית תוצאות הבחירות". בפסק הדין נקבע כי מדובר בפירסום המתיימר להציג אמת עובדתית בדבר היותו של התובע חלק מהתארגנות עבריינית לזיוף הבחירות, שלא הוכחה בראיות, ואין מדובר בהבעת דיעה.
...
אולם יהיה נכון לומר, וגם בעניין זה מצטרף אני לדבריו של חברי הנשיא, כי לא ניתן לנתק את האמור בכתבה – על כל הדימויים הקשים הכלולים בה – מן ההקשר הכולל ומן הסוּגָה שמדובר בה. עסקינן בפולמוס חריף, אך בנסיבות המקרה נראה לי כי הוא חוסה בצלו של חופש הבעת הדעה".
כמו כן, גם אילו הגעתי למסקנה אחרת לגבי השלב הראשון של הניתוח המשפטי, עדיין התוצאה סופית היתה זהה, שכן חלקו הראשון של המשפט נשוא הדיון חוסה בצילה של הגנת הבעת דעה בתום לב על התנהגות הנפגע בתפקיד ציבורי, הקבועה בסעיף 15(4) לחוק, וחלקו השני של המשפט – חוסה תחת הגנת סעיף 15(10) לחוק, ש"הפרסום לא נעשה אלא כדי לגנות או להכחיש לשון הרע שפורסמה קודם לכן", ביחס לדברי התובע על המפגינים.
על כן דין התביעה להידחות.
סוף דבר:
התביעה נדחית.