מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הבדל בין "אדם מן היישוב" ל"אדם הסביר

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההבחנה בין החלטה שנתקבלה באופן ספונטני לבין החלטה שנתקבלה בשקול וביישוב דעת אינה מעוגנת ביסוד ההחלטה להמית, אלא בשני היסודות האחרים שבהגדרת ה"כוונה תחילה" – יסוד ההכנה והיעדר הקנטור (ראו: ע"פ 290/87 סבאח נ' מדינת ישראל, פ"ד מב(3) 358, 364 (1988); ע"פ 266/88 בצלאל נ' מדינת ישראל, פ"ד מג(4), 103, 109 (1989)).
אם התשובה הנה, כי גם "האדם מן היישוב" או "אדם סביר", הפועל מתוך כוונה והכנה עלול היה שלא להתגבר על סערת רוחו, ושלא לשלוט בעצמו, ועל כן לפעול כפי שפעל הנאשם הספציפי שביצע את הפעולה הקטלנית, כי אז גם לפי המבחן האובייקטיבי מתקיימת "היתגרות" (או נשלל היסוד של "העדר היתגרות") ולא מתגבשת "כוונה תחילה"." (שם. בפיסקה 31).
...
אקדים אחרית לראשית - לאחר שבחנתי את הראיות אשר הוצגו בפני בית המשפט, הנני מוצאת כי אמנם יש להרשיע את הנאשם בעבירה המיוחסת לו, וכך אציע לחבריי לקבוע.
התיקון החדש בעניין עבירות ההמתה שבחוק העונשין אינו משנה ממסקנה זו. זאת משום שהחלתו הייתה ממקמת את הנאשם כמי שעבר על הוראות סעיף 301א(א) לתיקון ("רצח בנסיבות מחמירות").
לאור כל האמור לעיל, אציע, אפוא, לחבריי להרשיע את הנאשם בעבירה של רצח בכוונה תחילה, לפי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין.
טלי חיימוביץ, שופטת סוף דבר: אנו מרשיעים, פה אחד, את הנאשם, מרטינס חורחה מריו, בעבירה המיוחסת לו בכתב האישום - רצח בכוונה תחילה לפי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין, תשל"ז – 1977.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

באשר לטיבו של המבחן האובייקטיבי, יפים הדברים שנאמרו על-ידי השופטת א' פרוקצ'יה בע"פ 759/97: "ביצירת ערך נורמאטיבי המתבסס על מושג הסבירות, המבקש להציב אמת-מידה להבחנה בין היתנהגות אנושית שהחברה מוקיעה בחומרה המרבית לבין היתנהגות שהיא מוכנה לשאת כעילה להכרה בנסיבות מקילות על רקע הבנה לקיומן של חולשות הטבע... כמבחן מיצטבר ליסוד הסובייקטיבי, מוציא המבחן האובייקטיבי לבחינת הקינטור את היתנהגותו של נאשם ספציפי ממסגרת ניתוח אחריותו האישית בלבד, ומבקש לבחון את היתנהגותו לא רק על-פי מהלכי הנפש המיוחדים לו אלא על-פי סטנדרד אנושי ממוצע המניח קיומן של חולשות אנוש באדם הממוצע"..
לא נוכל לקבוע, כי סביר שאדם מן היישוב היה מאבד את עשתונותיו עד כדי נטילת חייו של המנוח כתוצאה מאותה נגיחה שנגח בפניו של הנאשם.
...
· הנאשם טען במשטרה שהיה שיכור בעת האירוע, אך מ' העידה, כי הנאשם שתה, מכוס זכוכית שהביאה לו (וציור הכוס – ת/12, מראה שמדובר בכוס גדולה ולא בכוסית וודקה קטנה), אם כי אינה יודעת איזו כמות שתה, וטענה ש"הוא בחיים לא היה לידי מסטול, הוא שתה ואף פעם לא נראה לי שכאילו הוא מסטול או משהו כזה" (עמ' 95 לפרוטוקול).
אכן, מששוכנעתי כי לא התקיים המבחן הסובייקטיבי ברכיב הקנטור אצל הנאשם, ממילא אין הכרח להיזקק למבחן האובייקטיבי, ולכן רק בקצרה אציין, כי המבחן האובייקטיבי עומד על התנהגותו של "האדם מן היישוב" במצבו של הנאשם, כאשר לא מדובר באדם האידיאלי אלא בישראלי על יתרונותיו וחסרונותיו.
משכך, שוכנעתי כי המדינה עמדה בנטל להוכחת כל הרכיבים של עבירת הרצח.
סוף דבר מכל האמור לעיל, ומאחר ולא הייתה מחלוקת, כי הנאשם עבר את העבירות הנוספות שיוחסו לו (הגם שנטען כי לא היה ראוי לייחס לנאשם גם עבירות אלה בנוסף לעבירת הרצח), אמליץ בפני חבריי להרשיע את הנאשם בביצוע כל העבירות שיוחסו לו בכתב האישום, היינו בעבירות של רצח בכוונה תחילה לפי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין; שיבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק העונשין; הדחה בחקירה לפי סעיף 245(א) לחוק העונשין; והחזקת סכין לפי סעיף 186 לחוק העונשין, תשל"ז-1977.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

כאשר, בכל מקרה, המבחן הקובע אינו מה הבין או "הרגיש" המאוים, אלא מה צריך היה להבין "האדם הסביר", או כהגדרה המאוחרת "אדם מן היישוב". ראה לעניין זה דברי הסיכום של השופטת ד. בייניש (כתוארה אז) בעיניין לם וכדלהלן: "באשר לעבירת האיומים, הרי שמעצם טיבה, היא דורשת קיומו של מעשה איום המופנה כנגד המאוים, נפגע העבירה. כאמור, השאלה אם היתנהגות מסוימת, או מעשה כלשהוא, הנם בגדר איום אסור נבחנת מנקודת מבטו של "אדם מן היישוב" הנמצא בנסיבותיו של המאוים.
ראה לעניין זה, דברים שנאמרו שם בעמ' 303 מפי כב' השופט ג. בך, הן לעניין הקושי המוטל על התביעה להוכיח כוונה מעין זו והן ובעיקר, על מקום בו נאשם שותק ואינו מפרש דבריו וכדלהלן: "לא למותר להוסיף כי ככל שמדובר באכיפת האיסור, הרי שביסודות העבירה ישנה אמנם הבחנה בין היסוד העובדתי, שהינו אובייקטיבי, לבין היסוד הנפשי, שהנו סובייקטיבי, אולם קיימת זיקת גומלין בין השניים במישור הראייתי. לפיכך, ומפאת הקושי להוכיח את צפונות לבו של המפרסם, ממילא לא יורשע המפרסם, ברובם, אם לא בכולם, של המקרים אלא על-פי "הנחת הכוונה" (או כמסתעף ממנה: "הנחת המטרה").
...
עוד ראה את שנאמר שם וכדלהלן: "ואם בחקירתו ממלא המפרסם את פיו מים, וגם משהובא לדין בוחר הוא להחריש וכלל אינו מנסה ליישב את הפירסום הגזעני עם העדר מחשבה פלילית מצידו, רשאי בית המשפט לקבוע-על יסוד המסקנה הבלתי נסתרת הנלמדת מתוכנו של הפירסום – כי הפירסום נעשה מתוך מטרה להסית לגזענות. לא למותר להוסיף, כי בהיות המפרסם גם מחברו של דבר הפירסום יש משום חזוק נוסף למסקנה הנלמדת מתוכנו של הפירסום. פשיטא כי המחבר מיטיב לדעת, מכל אדם אחר, את מטרת הפירסום של חיבורו. ואם לשוא הוחשד והואשם כי פרסם את חיבורו במטרה להסית לגזענות, יעלה על דוכן העדים ויסביר מה הייתה מטרתו לאשורה; ואם יקבל בית המשפט את הסברו, או ימצא שיש בו כדי לעורר ספק בדבר כוונת ההסתה הגזענית שיוחסה לו בכתב האישום, יזכה אותו מאשמתו. אם המחבר נוצר את לשונו ואינו מעיד על מה שהיה בידו להעיד, המסקנה הנלמדת מתוכן הפירסום נותרת בעינה" (שם עמ' 262).
סוף דבר אפוא, אמליץ לחבריי לקבל את ערעורה של המדינה ולקבוע, כי המשיב ביצע את עבירת האיומים על היסוד העובדתי והנפשי שבה.
לפיכך, בהיתחשב במכלול השיקולים שפורטו בחוות דעתו של חברי, כב' השופט קולה (אב"ד) אני מצטרף לעמדת חבריי להרכב וסבור כי יש לקבל את הערעור על הכרעת הדין ולקבוע כי המשיב עבר עבירת איומים לפי סעיף 192 לחוק העונשין.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2001 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בעיניין זה איננה מקובלת עליי עמדתו של בית-משפט קמא שלפיה הדין החדש לא הכניס שינוי לעומת הנוסח הקודם ושסטנדרד הזהירות נותר לפי "האדם הסביר" כפי שנותח בפסיקה גם אם קוראים לאותו אדם היום לפי החוק החדש "אדם מן היישוב" במקום "אדם סביר". ואלו הם נימוקיי: טענתו של בא-כוח המשיבה שלפיה לא הייתה למנסחי החוק כל מטרה מהותית בשינוי המושג ל"אדם מן היישוב" אלא כל מטרתם הייתה להשתמש במושג מילוני, איננה מניחה את הדעת, בייחוד מכיוון שהצפיות לפי הקריטריון של "האדם הסביר" כפי שהיא נותחה בפסיקה שלפני התיקון, זכתה לביקורת חריפה בספרות המשפטית מצד משפטנים אחדים אשר הציעו, כל אחד בדרגה שונה, לרכך את המבחן למבחן מציאותי יותר שמתחשב בנסיבות הספציפיות של המקרה יותר מאשר ברצון להתוויית מדיניות ראויה, ולבדוק את הצפיות לצורך הרשלנות לפי "האדם הממוצע" או "האדם מן היישוב". על-כן סביר להניח כי שעה שהכניסו לחוק את המושג "אדם מן היישוב בנסיבות העניין" היו מנסחי החוק מודעים לבקורת זו ולרגישות שבשימוש בקריטוריון של "האדם הסביר", ואילו היה נכון הדבר שלא היה בכוונתם להכניס כל שינוי לסוגיית הרשלנות, הם לא היו משתמשים במושג שונה מזה שכבר נמצא בחוק ושלפיו ניתחו את אחריותו של אדם בגרימת מוות ברשלנות טרם התיקון, דבר אשר יכול ליצור בלבול ולהעיד על הסכמתם לבקורת המושמעת נגד "האדם הסביר". מכאן סבור אני כי עצם שינוי המושג מ"אדם סביר" ל"אדם מן היישוב" איננו מקרי ונעשה תוך שימת לב לבעייתיות שבנושא ולהבדל שבין שני המושגים.
...
על-כן נחה דעתי כי יש לדחות את הערעור על גזר-הדין.
סוף דבר, אם דעתי הייתה נשמעת, ולאור המפורט לעיל, הייתי מציע לחבריי לדחות את הערעור הן על הכרעת-הדין והן על גזר-הדין.
השופט י' גריל אני מצטרף לתוצאה שאליה הגיע חברי כבוד השופט ס' ג'ובראן ולפיה יש לדחות את הערעור בע"פ 723/00 בכל הנוגע להכרעת-הדין וכן את הערעור על גזר-הדין בע"פ 713/00.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2001 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

. על כן, סביר להניח כי מנסחי החוק שעה שהכניסו לחוק את המושג "אדם מן היישוב בנסיבות העניין" היו מודעים לבקורת זו ולרגישות שבשימוש בקריטריון של "האדם הסביר", ואילו נכון הדבר שלא היה בכוונתם להכניס כל שינוי לסוגיית הרשלנות, הם לא היו משתמשים במושג שונה מזה הנמצא כבר בחוק ושלפיו ניתחו את אחריותו של אדם בגרימת מוות ברשלנות טרם התיקון, דבר אשר יכול ליצור בלבול ולהעיד על הסכמתם לבקורת המושמעת נגד "האדם הסביר"; מכאן סבור אני כי עצם שינוי המנוח מ"אדם סביר ל"אדם מן היישוב" איננו מקרי ונעשה תוך שימת לב לבעייתיות שבנושא ולהבדל בין שני המושגים.
...
על כן, נחה דעתי כי יש לדחות את הערעור על גזר הדין.
סוף דבר, אם דעתי היתה נשמעת, ולאור המפורט לעיל, הייתי מציע לחברי לדחות את הערעור הן על הכרעת הדין והן על גזר הדין.
אני מצטרף לתוצאה אליה הגיע חברי כב' השופט ס. ג'ובראן, לפיה יש לדחות את הערעור ב-ע"פ 723/00 בכל הנוגע להכרעת הדין וכן את הערעור על גזר הדין ב-ע"פ 713/00.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו