(בשאלת החבות והאחריות בלבד)
המחלוקת - בקליפת אגוז
בעניינינו תאונת דרכים מיום 22.11.2015, שאירעה שעה שהתובע נהג באופנוע שבבעלות הצד השלישי (להלן: "האופנוע"), כאשר רכב בו נהג הנתבע 2 (להלן: "הרכב הפוגע") הגיח מחניון סמוך וחסם את נתיבו של האופנוע, ובשל ההיתנגשות (לעמדת התובע - הבלתי נמנעת) נגרם לתובע נזק גוף (להלן: "התאונה").
בגין נזק הגוף שניגרם בתאונה הנדונה הוגשה התביעה הנדונה בשני ראשים - חילופיים: הן - מכוח הוראות חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (להלן: "חוק הפלת"ד" או "החוק") - נגד קרנית, הנתבעת 1 (להלן: "קרנית"), בטענה שהתובע לא ידע, ובנסיבות הענין גם לא היה סביר שיידע, שבמועד התאונה לא היה ביטוח החובה שמכסה את השמוש התחבורתי שלו באופנוע; והן - בייחוס עוולות נזיקיות שבפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: "הפקודה") לנתבע 2, בשל אופן נהיגתו ברכב הפוגע ואחריותו המלאה לקרות התאונה (בעקבות הכרעת הדין החד-משמעית בתיק התעבורה), ובהתאם – ייחוס חבות לנתבעת 4, המבטחת בביטוח חובה את השמוש של הנתבע 3 ברכב הפוגע.
התובע היה זכאי לרישיון נהיגה (עבר טסט) זמן קצר טרם קבלת האופנוע, אך לא שילם את אגרת הרישיון קודם להתרחשות התאונה.
אלא שהוראת סעיף 7א לחוק מסייגת את הקבוע לעיל, וקובע כי "על אף האמור בסעיף 7(5), מי שניפגע כשנהג ברכב בהיתר מאת בעליו או את המחזיק בו, ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח אינו מכסה את שימושו ברכב, והוא לא ידע על כך ובנסיבות הענין גם לא היה סביר שיידע, יהא זכאי לתבוע פיצויים מן הקרן כפי שזכאי לכך נפגע לפי סעיף 12(ב)".
לשם הוכחת תנאיו של סעיף 7א לחוק על התובע להוכיח את המרכיבים הבאים: נהיגה בהיתר מעת הבעלים או המחזיק; אי-ידיעה לגבי העדרו של כסוי בטוחי - היסוד הסובייקטיבי; סבירות אי-הידיעה - היסוד האובייקטיבי.
...
בנסיבות אלה, לאחר שנכשל נסיוני לשכנע את הצדדים לתחום את גבולות הנזק והפיצוי – תחילה, החלטתי לפצל את הדיון בתיק זה. הוריתי כי תחילה יתקיים בנדון דיון בשאלת נסיבות התאונה והחבות בגינה או האחריות של מי מהצדדים להתרחשותה או אי-מניעתה - הוא הדיון שקדם למתן פסק דין חלקי זה. עוד הובהר, כי ככל שיקבע שהתאונה היא "תאונת דרכים" כמשמעה בחוק הפלת"ד, יעסוק חלק זה של הדיון, גם בטענות קרנית כלפי הצד השלישי בכל הקשור לזכות קרנית הנטענת לחזור אליו בתביעת חזרה מכוח הוראות החוק.
לעניין חזקת הרשות וחזקת הרשות הראשונית, הרחיב כב' השופט עמית בענין רע"א 8744/08 קרנית קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים נ' דוד ויצמן (פורסם; 21.11.2010), בקובעו שמדובר בחזקות שבעובדה שמקורן בניסיון החיים ובשכל הישר, והפנה בהקשר זה לדברי כב' השופט זילברג בעניין קלקשטיין, כלשונם: "יסוד החזקה הנ"ל הוא, כי בנוהג שבעולם אדם נוסע או ברכבו הוא או ברכבו של מישהו אחר שהירשה אותו לכך. אם טענתו של הנתבע היא, כי הנהג השתמש בכלי רכב שלא ברשות בעליו, הרי הוא טוען למשהו בלתי רגיל, יוצא מן הכלל, ועליו להוכיח את הדבר. חזקה זו היא, מבחינה מסוימת, צורה אחרת של הכלל 'כל דפריש – מרובא פריש'".
דיון והכרעה
ממכלול הראיות והעדויות לפניי, אני מוצא כי התובע עבר תאונת דרכים בסמוך לאחר חצות של מוצאי שבת.
מעיון בהליכים הרבים והארוכים בתיק זה, אף אני סבור כי מדובר בתיק שבו ההכנה מטעם הצד השלישי "חייבה", כלשון התקנות, "עבודה מרובה במיוחד, והטיפול בו היה קשה במיוחד". בהתאם אורה על מתן שכר טרחה שמגיע על פי תקנות הסיוע המשפטי לבאת-כוח הצד השלישי, עו"ד אורטל יונה, כשהוא מוגדל בשיעור 100%.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אני פוסק כי:
התביעה נגד הנתבעת 1 – נדחית בזאת.
ההודעה לצד השלישי – נדחית בזאת.