מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם רימון הלם וגז מדמיע מוגדרים כנשק

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

טענתו העיקרית של המערער לעניין ההרשעה היא כי הרימונים שהחזיק, הן רימוני ההלם והן רימוני הגז המדמיע, אינם ראויים לבוא בגדריו של המושג "נשק" כפי שהוגדר בסעיף 144: רימון הלם אינו "נפיץ" ואין "בכוחו להזיק לאדם" ואילו רימון גז-מדמיע לא "נועד להזיק לאדם". יש אף לראות את רימון הגז המדמיע ככלי שהוחרג מהגדרת "נשק" המופיעה בסיפא לסעיף 144(ג)(2).
...
אמנם, בית המשפט קמא הורה על בחינת האפשרות לשלב את המערער במסגרת שירות לתועלת הציבור, אולם בסופו של דבר פסק כי ראוי בעיניו לגזור על המערער עונש מאסר לריצוי בפועל.
גם לאחר שנתנו דעתנו למסמכים העדכניים שצירף המערער סבורים אנו כי לא ניתן, בנסיבות של עניין זה, להסתפק בעונש שאיננו עונש מאסר בפועל.
הערעור נדחה.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

מחלוקת ראשונה נסבה על השאלה האם הוכח כדין שהרימונים, אשר המערער החזיק בהם, היוו "נשק" כהגדרתו בסעיף 144(ג)(3) לחוק העונשין, דהיינו האם הם בגדר: "תחמושת, פצצה, רימון או כל חפץ נפיץ אחר שבכוחם להמית אדם או להזיק לו, לרבות חלק של אחד מאלה". טענת המערער היתה כי אין ראיה לכך שהמדובר ברימונים שלא פורקו, וגרס כי קיימת אפשרות שבמועד תפיסתם הם היו נטולי חומר מזיק בליבתם ולכן אין הם באים בגדר ההגדרה הנ"ל, הדורשת כאמור שבכוחם יהיה "להמית אדם או להזיק לו". המדינה הציגה תעודה שערך מומחה מטעמה, רפ"ק איגור פקרמן, חבלן בכיר במחלקת החבלה במטה הארצי וזו הוגשה, בהתאם להוראת סעיף 144(ה) לחוק העונשין, המורה כי תעודה אשר "מאשרת שחפץ פלוני הוא נשק – תשמש ראיה לדבר, כל עוד לא הוכח הפוכו". המומחה, שבדק את הרימונים בסמוך לאחר תפיסת הרימונים אצל המערער בשנת 2004, קבע לגבי ארבעה רימוני היד כי שלושה מהם פולטים גז והאחר הוא רימון הלם, שבכוח כולם להזיק.
המערער הציג חוות דעת מומחה נגדית מטעמו, שקבעה כי בלא הפעלת הרימונים – אין דרך לוודא כי אכן מדובר ברימונים אמתיים, שלא פורקו, תוך שלילת האפשרות שהחומר המדמיע (ברימוני הגז), או החומר הפירוטכני (ברימון ההלם) הוצאו מהם.
...
נוכח כל האמור לעיל – אציע לחבריי לדחות את הערעור על הכרעת הדין, למעט זיכויו של המערער – בהסכמת המדינה – מן העבירה של החזקת נשק, ככל שהיא מתייחסת לפרט של פצצת תאורה (ופרט זה בלבד).
ואולם, בסופו של יום החלטתי להצטרף לחבריי, בנסיבותיו המיוחדות מאוד של תיק זה, ואך ורק בשלהן; עיקרן היות המערער מועסק כמודיע על-ידי המדינה וההסכם עמו, שכלל את האירועים מ-2004 אשר בהם הואשם בתיק זה (משנתגלו אירועי 2007 שמהם זוכה לבסוף).
אכן, חרף כל האמור התלבטתי שמא אין ללכת לקראת המערער, בשל המאטריה בה מדובר - הנשק - אך בשל אותו פן של הגינות בהקשר ההסכמי, שאני מייחס לו חשיבות כאן ובכל עת, החלטתי להצטרף לחבריי.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לצורך הפעילות הצטייד הנאשם 1 ב-4 רימוני יד מסוג "הלם-סינוור" וכן, ברימון גז מדמיע "מדוכה". הנאשם לא עשה שימוש ברימונים אלה בפעילות והשאירם באפוד שלבש.
הוצאת נשק מידי הגורמים המוסמכים, אף מבלי להעביר לגורם מוגדר אחר, מהוה פגיעה בערך של חיי אדם על ידי יצירת סיכון מוחשי לכל אדם, וכך נוצרת גם פגיעה בזכות של כל פרט מהציבור לשלמות גופו, לבטחון אישי ולתחושת בטחון.
לאחר עיון בפסקי הדין שהציגו הצדדים; נוכח מגמת ההחמרה בענישה בגין עבירות הסחר בנשק, על כל נגזרותיה, חלקיה ושלביה (וראו לאחרונה, ההחמרה בעונשו של קטין אשר עלה על דרך השקום, בע"פ 953/15 מדינת ישראל נ' פלוני (מיום 24.3.15)); אך בשים לב לחלק הקטן יחסית של הנאשם 2 בהיותו "מסייע" בלבד, אשר לא הפר את אמון הצבא; בשים לב לסוג הרימונים ולמספרם, ובעיקר לכך שאין מדובר בהעברת הנשק לכל גורם חצוני אלא החזקתם מחוץ לצבא ליום אחד בלבד על ידי החייל עצמו; יש לדחות את עמדת הסניגור כי מיתחם הענישה יכול לכלול עונש מאסר על תנאי בלבד, אך אין לקבל את עמדת המדינה אודות מיתחם מחמיר כל כך, כמקובל לגבי מכירת נשק, ואפילו מכירת רימוני הלם.
...
התובע הצביע על הסיכון לביטחון הציבור ובריאותו, נוכח הימצאות נשק מחוץ למסגרת המיועדת לו, ונוכח החשש כי נשק זה יגיע בסופו של דבר לגורמים עברייניים.
סיכומו של דבר עתר הסנגור להימנע ממאסר בפועל כלל, אף לא בעבודות שירות וביקש להטיל מאסר על תנאי בלבד, על מנת לאפשר את חזרת הנאשמים למעגל החיים הנורמטיבי.
לעניין הנאשם 1, המבצע העיקרי, בוודאי שאין מנוס מהטלת עונש מאסר בפועל.
התוצאה נוכח כל האמור, אין לגזור הדין לפני קבלת חוות דעת של הממונה על עבודות השירות.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2015 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

בית המשפט מסביר לב"כ המשיבים את הפסיקה הספציפית בבית המשפט העליון ובבית המשפט המחוזי בהקשר עם "רימוני" הלם ו"רימוני" גז מדמיע ומציע כי יוסכם על כך שכלים אלה עומדים, על פי הפסיקה, בהגדרת המונח "נשק", אך בית המשפט ישקול את המסוכנות הנובעת מהם בהתאם לטיבם וטבען.
...
אמיר דהאן , שופט ב"כ המשיב 1: המחלוקת היחידה היא לשאלה האם אותם רימונים שנתפסו, נכנסים לגדרו של המונח נשק בחוק העונשין, אני סבורה שעל פי סעיף 144 ג' ה', הרי שהמשיבה איננה עומדת בתנאים שנקבעו, קרי, אין בידי המשיבה תעודה חתומה בידי קצין משטרה בדרגת מפקח.
ב"כ המשיב 1: בנסיבות אלו, מעבר לאותם רימונים נתפסו ברכב גם 2 סכינים, מדובר ברכב שכור, לא ניתן לייחס סכינים אלה לאף אחד מהיושבים ברכב, בנסיבות הללו שאנו מדברים על משיב ללא עבר פלילי, תיק אחד במחוזי, אך עדיין לא מופיע ברישום הפלילי ומנהל אותו, בנסיבות אלה של הבחור הצעיר, אני סבורה שיש מקום להורות היום על שחרורו, "הנשק" שמיוחס לו הוא ברף הנמוך ביותר, וספק רב אם יכל לפגוע במאן דהוא.
במצב עובדתי זה אני סבור שיהיה קשה למאשימה, לא ברור לי כיצד יכולה לקשור אותו לרימונים או להגעה לרימונים, אם היו טוענים שהוא נהג ברכב כנהג מילוט ולקשור אותו בצוותא חדא מילא, אך לקשור אותו למשיבים השניים, המשיב 3 שתק בחקירתו.
אני מורה על מעצרו של המשיב עד למתן החלטה אחרת.
אני מורה על מעצרו של המשיב עד למתן החלטה אחרת.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2007 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

רימון גז מדמיע נחשב לכלי נשק לפי הגדרתו בסעיף 144(ג)(2) וזו לשון הסעיף: "כלי שסוגל לפלוט חומר הנועד להזיק לאדם, לרבות חלק, אבזר ותחמושת לכלי כאמור ולרבות מכל המכיל או שמסוגל להכיל חומר כאמור ולמעט מכל גז מדמיע כהגדרתו בחוק כלי היריה, התש"ט – 1949." על פי הפסיקה קיימת אבחנה בין סוגי הנשק ומניעי החזקתו שלא כדין.
" בע"פ 7124/06, ויקטור דרורי נ' מדינת ישראל, תק-על 2007 (2) 1254 הנ"ל נדונה טענה כי אין ברימוני גז מדמיע כדי להוות סכנה לסדרי המשטר והחברה, ועבירת נשיאת נשק שלא כדין הנה תחת פרק "פגיעה בסדרי המשטר והחברה" ואילו רימון גז מדמיע עלול להוות סכנה בטיחותית ותו לא. נקבע על-ידי כב' השופטת מ' נאור שם עמ 1257: "נכון הוא כי רימונים אלה, כאשר הם מצויים בידי כוחות אכיפת החוק, משמשים לפיזור הפגנות אולם אין זה נכון לומר שזהו ייעודם. הרימונים נועדו לגרום אי-נוחות לאדם על מנת להניסו ממקום הימצאו או על מנת לשנות את האופן בו הוא מגיב ומתנהג. כאשר הרימונים מצויים בידי שלטונות אכיפת החוק-משמשים הם, בדומה לכלי נשק אחרים, לשם אכיפת חוק ככלל ולשם פיזור הפגנות בפרט. אולם, שוב בדומה לכלי נשק אחרים, לא כך הדבר כאשר מצויים הרימונים בידי גורמים עבריינים המבקשים לרתום אותם למטרותיהם. כך, על דרך הדוגמא בלבד, נקל לדמיין אילו נזקים יכולים רימונים אלה לחולל לו הושלכו-מסיבה כזו או אחרת-לתוך בית-קפה, לתוך סניף בנק או לעבר מחסום של המישטרה. הקשר זה גם מסביר אל נכון, בהקשרם של רימוני הלם ורימוני גז-מדמיע, את מקומו של הסעיף בפרק "פגיעות בסדרי המשטר והחברה" האמור.
...
החלטתי שלא להרשיע את הנאשם ולהלן נימוקיי: תסקיר שירות המבחן הנאשם בן 23 רווק, בן למשפחה בת 9 נפשות, בוגר 10 שנות לימוד ושרות צבאי מלא אותו סיים לפני כשנתיים.
אני סבורה כי לאור העובדה שזו מעידתו הראשונה, ולאחר מכן תיפקודו היה ראוי וזכה לשבחים רבים, אין לחשוד בו כי מניעיו היו פליליים ועל פי פסק דין חלמי הנ"ל יש לדרגו ברף הנמוך ביותר.
אני סבורה כי אי הרשעה במקרה שבפני לא תפגע באינטרס הציבורי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו