מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם רוכש דירה זכאי לריבית פיגורים על הפיצוי בגלל איחור במסירה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

2.6 על פלסים לשלם, אפוא, לתובעים סך של 50,637 ₪ כמפורט להלן: בגין איחור במסירת החזקה בדירה 39,750 ₪ ריבית פיגורים בגין על סכום הפצוי 8,387 ₪ בגין תשלום של התובעים עבור חוות דעת שמאי 2,500 ₪ סה"כ 50,637 ₪ טענות פלסים 3.1 מועד המסירה הצפוי של הדירה הוכפף להוראות סעיף 5 להסכם, שם אישרו התובעים - בין היתר - כי ידוע להם שמועד גמר הבנייה ומועד המסירה הצפוי עלולים להתעכב נוכח המצב השורר במשק הבנייה וענפיו.
השאלות השנויות במחלוקת וטעונות הכרעה הנן: האם פלסים אחראית לאיחור במסירה שמיום 10.5.16, מועד קבלת טופס 4, ועד למועד המסירה בפועל, 9.6.16? מהם דמי השכירות הראויים ביחס לדירה במועד הקובע? האם התובעים זכאים לריבית פיגורים בשיעור הקבוע בהסכם? התקופה בגינה זכאים התובעים לפצוי פלסים טוענת להגנתה, כי התובעים יכולים היו לקבל את החזקה בדירה כבר ביום 10.5.16 עם קבלת טופס 4, וכי העיכוב הנוסף נבע ממחדליהם של התובעים.
אין הוראה כלשהיא בחוק הנ"ל, שהוללת זכות זו. אכן בסעיף 5א הנ"ל נאמר, שרוכש דירה זכאי לפצוי בהתאם להוראות הסכם הרכישה או בהתאם למנגנון הקבוע בסעיף 5 א לחוק, לפי הגבוה מביניהם, ואין הוא זכאי לשני הפיצויים.
...
במצב דברים זה, ומשלא הוכח, כי פלסים מסרה לתובעים הודעה מוקדמת אודות מועד מסירת החזקה בדירה, יש לאמץ את גרסת התובעים ולקבוע, כי התובעים לא אחרו בביצוע התשלום האחרון וכי אין הם אחראים לעיכוב הנוסף שלאחר קבלת טופס 4, ודין טענת פלסים בעניין זה להידחות.
זכאות התובעים לריבית פיגורים באשר לטענת פלסים לפיה התובעים אינם זכאים לריבית פיגורים בשיעור שנקבע הסכם, סבורני כי הצדק עם התובעים.
סוף דבר על פלסים לשלם לתובעים את הפיצוי הסטטוטורי הקבוע בסעיפים 5א(א)(1) לחוק המכר (דירות) בגין התקופה שמיום 31.12.15 ועד ליום 9.6.16, כאשר בבסיס החישוב תעמוד קביעת השמאי ברהום, ולפיה דמי השכירות עומדים על סך של 5,000 ₪ לחודש.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

גם האמירה שכלל השיקים שהתקבלו מהוים חלק מהתשלום הראשון, מבלי שנדרשו לשלם ריבית פיגורים ואף זוכו בפיצויים בשל האיחור במסירה, מלמדת על הסכמה זו. מה גם שהחשבוניות מהוות רשומה מוסדית.
מאחר ונוטיק אחרו בתשלום הראשון עת זה לא נפרע במלואו הרי שלחברה הזכות לדחות מועד המסירה בהתאם, מבלי לשלם פיצוי כלשהוא כמפורט בס' 6.3, 3.5 להסכם.
לא כל שכן, שעה שלגופו של עניין לא היה בסיס לתשלום; שכן בתוספת להסכם, נקבע "פיצוי בגין איחור במסירה שניגרם בשל דחייה מוצדקת בהתאם לסעיף 3.4 להסכם או דחייה בהתאם לסעיף 5 א (א) לחוק המכר דירות, יעמוד על סך של 2,000 ש"ח לחודש", אין כל הסבר לסכומים ששולמו לנוטיק, אין זה סביר שהחברה בהיותה מודעת שהמסירה לא תתבצע במועד תקדים תשלום הפצוי דוקא לנוטיק כשלא ברור הבסיס לסכום, ששולם.
מערכת יחסים זו אינה מערכת יחסים רגילה בין קבלן לרוכש דירה וכאשר החברה משלמת כספים לנוטיק ולא ברור עבור מה, שכן גם אם הייתי מקבלת את גרסת נוטיק - ואיני מקבלת אותה - שמדובר בכספים עבור איחור במסירה הרי טרם הגיע המועד למימוש התשלום.
...
אין מקום במסגרת בקשה זו של המבקשים להורות על השבת הסכומים שקיבלו מהחברה ולשם כך אין מנוס מהגשת בקשה בנפרד, ככל שהמפרקת תמצא לנכון.
סוף דבר - הבקשה נדחית.
כן ישלמו המבקשים יחד ולחוד לקופת הפירוק הוצאות הבקשה בסכום של 45,000 ש"ח. סכום זה ישא הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד התשלום בפועל ככל ולא ישולם תוך 30 יום מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 31.1.2022, ובטרם נימסרה הדירה, הגישו המבקשים את כתב התביעה שבכותרת כנגד המשיבה, בו נטען כי המבקשים זכאים לפצוי בגין איחור במסירת הדירה, בהתאם להוראות סעיף 5א לחוק המכר (דירות), התשל"ג-1973.
לגופם של דברים טוענת המשיבה כי אין למבקשים כל זכאות להמנע מתשלום יתרת התמורה, לרבות ריבית הפיגורים הקבועה בסעיף 9.5 להסכם; כי לא עומדת להם כל זכות לקזוז בקשר עם תשלום יתרת התמורה; וכי אף לא עומדת להם כל זכאות לסרב לקבל את החזקה בדירה.
שאחרת, יווצר מצב בו כל אימת שתוגש תביעה לפצוי בגין איחור במסירה של דירה, יוכל הדבר להוות משום מחסום דיוני, המונע מהנתבע, דה-פאקטו, לפעול לביטול ההסכם גם אם התובע, רוכש הדירה, הפר את הוראות ההסכם (למשל, אם התובע לא שילם את יתרת התמורה ההסכמית).
...
מטעמים אלה באתי למסקנה כי אין מקום ליתן את הסעד הזמני המבוקש בשל דרישתה של המשיבה לתשלום המרכיב הכספי הראשון.
ברם, אין במסקנות אלה כדי למנוע מהמשיבה לדרוש את תשלום המרכיב הכספי הראשון כבר עתה, והכל כמפורט בהחלטה זו. לצד הדברים האמורים, ועל מנת לאפשר לצדדים לבוא ביניהם בדברים בקשר עם הדרישה לתשלום המרכיב הכספי הראשון, כהגדרתו בפיסקה 10 לעיל, אני קובע כי הסעד הארעי שניתן ביום 19.1.2023 (שלפיו נאסר על המשיבה לנקוט בכל שינוי בבעלות בנכס, מכל טעם שהוא) יעמוד בתוקפו עד ליום 29.5.2023.
הבקשה מתקבלת אפוא בחלקה ובנסיבות אלה יישא כל צד בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף, בסעיף 6 לנספחי ההסכם הובהר, כי בכפוף לקיום הוראות נספחי ההסכם, "הצדדים מוותרים בזאת הדדית האחד לשני על כל טענה ו/או תביעה ו/או דרישה לתשלום ריבית פיגורים ו/או הצמדה מצד הקונה (דהיינו, גמר חשבון) וכן על תשלום פיצויים בגין איחור במסירה מצד המוכר". בסעיפים 11-9 לנספחי ההסכם נקבעו שלוש הוראות נוספות אשר מפאת חשיבותן יצוטטו להלן במלואן: "9. כל מחלוקת שתתעורר בעיניין ההסכם הזה תדון בבית הדין לדיני ממונות של ארץ חמדה וחתימה על הסכם זה כמוה כחתימה על שטר בוררות שתדון על פי החוק הישראלי. הבורר יבחר בהסכמת הצדדים.
על אף האמור בסעיפים 5 + 6 לעיל [היינו – בעיניין יתרת התמורה הסופית ובעניין ויתור על פיצויים בגין איחור במסירה – ר' ג'], מוסכם על הצדדים כי בגין איחור במסירה, של הדירה מעבר לתאריך 1.6.2022 יפוצה הקונה בגין תקופת האיחור על פי מפתח כפי שנקבע במשא ומתן לפשרה זו, דהיינו בסיס של שכירות חודשית בסך 5,500 ש"ח לחודש ובתוספת של 25% על פי חוק מכר דירות.
מכל מקום, בשלב זה שבו נבחנים סכויי ההליך באופן לכאורי, ומבלי לקבוע מסמרות כמובן, נראה כי למבקשים עומדת עילת תביעה מוצקה בגין טענתם בדבר איחור במסירת הדירות וזכאותם לפצוי בשל כך בהתאם למנגנון שנקבע בנספחי ההסכם; ואילו מנגד קשה להעריך את סכויי טענות ההגנה כנגד עילה זו. איחזור ואציין בהקשר זה – ולנתון זה ראיתי ליתן משקל ממשי – כי בנספחי ההסכם קבעו הצדדים מנגנון מוסכם, שהנו חריג משהו בהסכמי מכר של דירות, בדבר קזוז הפצוי בגין האיחור במסירה מיתרת התמורה הסופית.
ברם, גם ההוראה ההסכמית שקבעו הצדדים בדבר קזוז כספי הפצוי בגין האיחור במסירה, מיתרת התמורה הסופית – היא הוראה חריגה ב"נוף" הסכמי מכר בין קבלנים לרוכשי דירות; הצדדים אף לא חלקו על כך במהלך הדיון שהתקיים בפניי.
...
המבקשים הדגישו לעניין זה כי המשיבה דורשת מהם תשלום אחרון בסכום החורג "במידה ניכרת" מהמוסכם בין הצדדים, ומכאן "שאינה צפויה למסור להם את דירותיהם במועד הנ"ל". טענות הצדדים לטענת המבקשים, הן בבקשה לסעד זמני, הן בכתב התביעה העיקרי, דרישתה של המשיבה כי המבקשים ישלמו לה את כל הסכום הנקוב בנספחי ההסכם, מבלי לקזז את מרכיבי הפיצוי בגין האיחור במסירת הדירות, הינה בגדר הפרה ברורה של נספחי ההסכם.
המבקשים מדגישים, כי גם אם נכונה טענת המשיבה שלפיה הבנק המלווה אינו מאפשר את קיזוז מרכיבי הפיצוי מיתרת התמורה הסופית, הרי שבסופו של דבר הבנק אינו צד לא להסכמי המכר ולא לנספחי ההסכם, וממילא אינו רשאי לחייב את המבקשים בתשלום תמורה החורגת מן ההסכמות שנקבעו בין המבקשים למשיבה.
על רקע האמור לעיל ולאחר ששקלתי את מכלול השיקולים הצריכים לעניין – מחד גיסא, השיקול בדבר סיכוייו הלכאוריים של ההליך שבמסגרתו ראיתי ליתן משקל ממשי להוראה ההסכמית המפורשת שנקבעה בין הצדדים המתירה קיזוז של הפיצוי בגין האיחור במסירה מיתרת התמורה הסופית (כאשר מנגד כמובן שמורות למשיבה טענותיה כי היא אינה חבה בפיצוי כאמור); ומאידך גיסא, העובדה שהסעד הזמני המבוקש חופף ודומה לסעד העיקרי; כאשר בתווך – שיקול מאזן הנוחות אשר נוטה ולו במעט לטובת המבקשים אשר נאלצו לממן את מרבית עלות הדירות ולא זכו עד כה לפיצוי בגין איחור במסירתן, ראיתי להיעתר לבקשה באופן חלקי כפי שיפורט להלן.
במובן זה קבלת הבקשה בחלקה, כפי המסקנה שאליה הגעתי ואשר תפורט להלן, היא אכן צעד חריג.
תוצאת הדברים היא אפוא כי הבקשה מתקבלת בחלקה כך שעל המשיבה למסור למבקשים את שתי הדירות, בכפוף לקיום שני התנאים הבאים: ראשית, תשלום נוסף למשיבה מטעם עודד בסך של 57,000 ש"ח ומטעם נדב בסך של 48,500 ש"ח; ושנית, הפקדת יתרת התמורה הסופית (קרן) בקופת בית המשפט, עד לסך של 136,992 ש"ח ביחס לעודד (היינו סך של 79,992 ש"ח), ועד לסך של 128,373 ש"ח ביחס לנדב (היינו סך של 79,873 ש"ח), כתנאי לקבלת החזקה.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

רקע והעובדות: לפניי תביעה כספית בסך 69,248 ₪, המתבררת במסלול דיון מהיר, במסגרתה עתרו התובעים, בני-זוג שרכשו מהנתבעת, חברה קבלנית, דירת מגורים חדשה בעפולה, לחייב את הנתבעת בפצוי בגין איחור במסירת החזקה בדירה בסך 54,248 ₪, ובפיצוי בגין עגמת נפש והפרת חובות הנתבעת בהתאם לדיני הגנת הצרכן, בסך 15,000 ₪.
משקבעתי כי חל איחור במסירת הדירה המזכה את התובעים בפיצויים על פי הוראות חוק המכר (דירות), ומשקבעתי כי ההסכם לא הופר על-ידי התובעים בהפרה יסודית, עולה כי הנתבעת לא הייתה זכאית לגבות מהתובעים במועד המסירה ריבית פיגורים, ובודאי לא פיצוי מוסכם, שעה שההסכם קוים והסתיים במסירת הדירה ובתשלום יתרת התמורה, ולא בוטל.
עולה מהמסמך כי הנתבעת "ויתרה" על הפרישי הצמדה וריבית פיגורים בסך כולל של 13,812 ₪, ומהעדויות שבפניי עולה כי הנתבעת "ויתרה" על פיצוי מוסכם בסך 91,200 ₪, ואילו התובעים ויתרו על מלוא הפצוי בגין איחור במסירה מנגד.
...
כל האמור מוביל למסקנה המתבקשת לפיה כתב הוויתור נטול תקף, ואין בו כדי לאיין את חובת הנתבעת לשלם לתובעים פיצוי בגין איחור במסירה.
לאחר שעיינתי בחוות דעת השמאיות מטעם הצדדים, ושמעתי את עדות שמאי התובעים, מצאתי להעדיף את חוות דעתו של האחרון על פני חוות דעת הנתבעת.
לנוכח המפורט לעיל, אני מקבלת את התביעה בחלקה, ומחייבת את הנתבעת לשלם לתובעים סך 51,056 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית ממועד הגשת התביעה ועד היום בסך 5,108 ₪, אגרה בסך 1,781.39 ₪, ושכ"ט עו"ד בסך 5,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו