מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם קיימת הבחנה בין עסקת מכר מלא לעסקת מכר חלקי לעניין מס שבח

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הסכם זה אף עולה בקנה אחד עם המגמה בפסיקת בית המשפט העליון לפיה אין להבחין בין עסקת "מכר חלקי" לבין עסקת "מכר מלא" [פסק דין יוניזדה; ע"א 791/01 טובי נ' מנהל מס שבח מקרקעין, מיסים יז/5 (אוקטובר 2003) ה-6 (להלן: "פסק דין טובי")].
נקבע כי על פי סעיף זה, במקרה של עסקת קומבינאציה מסוג "מכר חלקי", כאשר על המקרקעין ישנה דירת מגורים, לפני המוכר נצבות שתי חלופות: האחת – ככל שהמוכר מבקש לקבל פטור ממס שבח בשל מכירת "דירת מגורים מזכה" – זכאי המוכר לקבל את הפטור, אך זאת בתנאי שייחשב (לעניין החיוב במס שבח) כאילו ביצע עסקת "מכר מלא", שבגדרה מכר את כל הזכויות שיש לו במקרקעין וקיבל בתמורה דירות מהקבלן.
מסקנתי זו נובעת, בין היתר, מהנימוקים הבאים: קיימות אינדיקאציות לכך שאומד דעת הצדדים היה כי העסקה במהותה הנה עסקת קומבינאציה מסוג "מכר חלקי" וכי המכר הרעיוני של היחידות הספציפיות נעשה אך ורק על מנת ליצור לעסקה מראית עין (חסרת כל תוכן כלכלי ממשי) של עסקת "מכר מלא": 1) הבניין נושא הערר, אשר 10 מיחידותיו נמכרו על ידי העוררים ליזם (ו- 8 מיחידותיו נותרו בידי העוררים), הנו ביניין המיועד להריסה ותחתיו אמור להיבנות ביניין חדש על ידי היזם, כך שממילא עתידות היחידות הספציפיות שנמכרו ליזם להיהרס, ומכאן שאין כל רבותא במכירה דוקא של יחידות אלה; 2) הסכם הקומבינאציה אינו כולל סממנים נדרשים של הסכם מכר בגדריו נמכרות יחידות ספציפיות: אין בו הצהרה לגבי מצב היחידות, אין בו בחינה של טיב הזכויות הפיזיות והמשפטיות של כל אחת מהיחידות, אין תאור של מצבן כפנויות או כתפוסות, ואין היתייחסות לכך שהעורר מוכר את היחידות שיוחדו לו ואילו העוררת מוכרת את היחידות שיוחדו לה. מעבר לכך, בהסכם זה נקבע כי הקונה (החברה היזמית) – "מסכימה לרכוש חלקים מזכויות המוכרים בחלקה ובתמורה לכך לבצע את עבודות הבנייה, נשוא הסכם זה, ולמלא את כל שאר התחייבויותיה לפי הסכם זה" (סעיף 3.8 בסכם הקומבינאציה; ההדגשות אינן במקור – ב' א'); 3) בהסכם הקומבינאציה נקבע (בסע' 2 ו- 10) כי מסירת החזקה במקרקעין תיעשה עם תחילת עבודות הבנייה של הבניין החדש, ועד אז – ייהנו העוררים מכל ההכנסות הנובעות מהבניין הקיים.
...
לגרסתם, בניגוד לאמור בפסק דין זיונץ, יש לקבוע כי הם זכאים לפטור ממס שבח על פי סעיף 6(א) בהוראת השעה גם במקרה של עסקת קומבינציה מסוג "מכר חלקי". בעניין זה רשמתי לפניי הסכמתם של הצדדים בסיכומיהם (סעיף 59 בסיכומי העוררים; סעיף 11 בסיכומי המשיב) לפיה מאחר שעל פסק דין זיונץ הוגש ערעור לבית המשפט העליון, אשר טרם הוכרע – הכרעתו של בית המשפט העליון באותו מקרה תחול גם על המקרה דנן בהתייחס לסוגיה זו. סוף - דבר לאור כל האמור, אציע לחברותיי לוועדה כדלקמן: לדחות את הערר.
"התוצאה היא שבעסקת מכר חלקי, שבה בעל הקרקע מבקש פטור בגין דירת מגורים, הוא יוכל לקבל אותו – אבל שווי המכירה לצורך חישוב מס השבח בגין מכירת חלק מהקרקע ייקבע כאילו ביצע עסקת מכר מלא, כלומר :יכלול גם את שווי הקרקע הצמודה לדירות שיקבל מהקבלן, נוסף על שווי שירותי הבנייה של הדירות." [footnoteRef:2] [2: ירדנה סרוסי] "....סעיף 49א(ב) לחוק מכיר בעובדה שבוצעה עסקה של מכר חלקי שבמסגרתה מכר בעל הקרקע רק חלק מן הקרקע שבבעלותו לקבלן, וקובע אך זאת: אם מכר בעל הקרקע לקבלן חלק מהקרקע וביקש פטור לדירת המגורים המצויה עליה – אזי לצורך חישוב מס השבח החל עליו תוגדל התמורה המיוחסת לו באופן מלאכותי ותכלול, נוסף על שווי שירותי הבנייה של הדירות הנבנות עבורו, גם את שווי הקרקע הצמודה להן. במילים אחרות: הסעיף מתייחס לחישוב התמורה (לעניין מס שבח) המיוחסת לבעל הקרקע בעסקת מכר חלקי שבמסגרתה נתבקש פטור לדירת מגורים, וקובע כי שוויי העסקה יהיה זהה לתמורה שהיה מקבל בעל הקרקע אילו ביצע עסקת מכר מלא – הא ותו לא.".(מתוך מאמרה של ירדנה סרוסי, עו"ד).
מתוך האמור לעיל ובהמשך לנימוקיו של יו"ר הוועדה איתם אני מסכימה באופן מלא - אינני מוצאת מקום לקבל את הערר, ואני קובעת כי יש לדחותו.

בהליך דנ"א (דנ"א) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

וכפי שקבע השופט (בדימוס) בן שלמה בבית המשפט המחוזי ב- עמ"ש 911/97 קובו נ' מנהל מס שבח רחובות, מיסים טו/2 ה-213, ה-219 (2001) (שהערעור עליו נדחה בעיניין טובי): "קביעת שווי התמורה ככולל את מרכיב הקרקע חלה רק לעניין חישוב גובה הפטור בגין מכירת דירת המגורים. ביתר היבטי המס של עיסקאות קומבינאציה נותרה בעינה ההבחנה בין עיסקאות מסוג 'מכר חלקי' ובין עיסקאות מסוג 'מכר מלא', שהרי אין בכוחו של סעיף 49א(ב)(1) להפוך את עסקת המכר החלקית שנעשתה לשתי עיסקאות, על כן אין המוכר חייב במס רכישה על זכויותיו בדירות התמורה שיקבל, ומאידך אין הקונה חייב במס רכישה על מרכיב הקרקע בתמורה ששילם" חברי השופט ריבלין קבע אף הוא כי מדובר במצב דברים ייחודי בו "בחר המחוקק להסדיר את נושא הפטור בדרך של הצבת נוסחה מיוחדת" (עניין טובי, בעמ' 120 ג) וכי אותה נוסחה מיוחדת "באה ליפתור קושי 'טכני'" (שם, בעמ' 123 ז).
משקיימת הסכמה כי מדובר בשתי עיסקאות אשר תוצאותיהן דומות, אך מתבקש הוא להמשיך עם המהלך שטווה המחוקק ולהגיע לתוצאה מיסויית דומה באשר למס השבח שישולם במכר חלקי למס השבח שישולם במכר מלא (למעט ההבדל שהוזכר על-ידי השופט גרוניס בפיסקה 13 לחוות דעתו).
...
מאחר שלא ניתן לעשות את ההשוואה בין מס השבח למס הרכישה במכר מלא מול מכר חלקי ולגזור מכך מסקנות, אין מנוס לטעמי מבחינת סוגיית מס השבח באופן נפרד.
סבורני היום כי אין לקבל את הפרשנות המוצעת על ידי חברתי, השופטת מ' נאור, לפיה הפטור ממס שבח שניתן במסגרת סעיף 49א(ב) ניתן לגבי אותו חלק מן הקרקע שנמכר בפועל בלבד.
באותה פרשה הבעתי, למעלה משנדרש שם, את ההשקפה כי שווי הרכישה ויום הרכישה לצורך חישוב מס השבח שיוטל על בעל המקרקעין בעת שיבוא למכור את דירות התמורה – יהיו שונים ונבדלים במקרה בו המדובר במכר מלא, שאז השווי והמועד ייוחסו ליום עסקת הקומבינציה, ובמקרה בו מדובר במכר חלקי, שאז שווי הרכישה ויום הרכישה יהיו אלה "ההיסטוריים". עתה, משעומדת לפנינו שאלה זו עצמה להכרעה, סבור אני כי אף, שעקרונית, לולא קיומה של ההוראה אותה מכתיב סעיף 49א(ב), לגבי אופן קביעת השבח במכירת דירת מגורים במסגרת עסקת קומבינציה מסוג מכר חלקי, היה מקום לקבוע את "יום הרכישה" של דירות התמורה כיום הרכישה ההיסטורי של המקרקעין, הרי עתה לאחר שנקבעה כבר חבות במס שבח בהתאם לעסקה הרעיונית שיוצר סעיף 49א(ב) – שוב אין להיאחז בפתרון זה, וזאת מן הטעמים שמפרט חברי השופט א' גרוניס.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

זאת להבדיל מעיסקת מכר מלא, שבה מוכר בעל המקרקעין לקבלן את מלוא הזכויות בקרקע, ובתמורה מוסר הקבלן לבעל המקרקעין בעלות בדירה אחת או יותר מכלל הדירות שאותן יבנה (ראו למשל ע"א 487/77 מנהל מס שבח מקרקעין, נתניה נ' אחים ברקאי ביניין בע"מ, פ"ד לב(2) 121, (1978); ע"א 595/82 מנהל מס שבח מקרקעין נ' יוניזדה, בפס' 4 פד"א יג 197 (1985); דנ"א 6811/04 מנהל מס שבח מקרקעין – חיפה נ' שדמי, בפס' 5 לפסק דינו של השופט א' גרוניס (טרם פורסם, 04.08.2009)).
ראו ע"א 3815/99 טובי נ' מנהל מס שבח מקרקעין, פ"ד נז(6) 108, 116 (2003); דנ"א שדמי, בפס' 5 יצחק הדרי מסוי מקרקעין כרך א 290-289 (מהדורה שנייה, 2000) וראו גם את הבקורת על ההבחנה בין העיסקאות בעיניין טובי, בעמ' 126).
מכל מקום, השומה שנערכה למערערת ולמוכרות לא התבססה על המס האמתי המוטל על עסקה של מכר מלא תמורת תשלום, אלא על עסקת קומבינאציה של מכר חלקי.
נישום שלא דיווח על עסקאותיו אינו יכול להיתחמק מתשלום המס המוטל עליו באמצעות טענות של הסתמכות על המצב הקיים.
אולם, עוד לפני התיקון קבעה הפסיקה כי שינוי משמעותי בממכר ובתמורה הנתנת עבורו עשויים להוות עסקה חדשה ושונה מהעסקה המקורית (ראו עניין דודיס), שאז מובן הוא כי יש למשיב סמכות לערוך שומה נפרדת וחדשה.
...
טענות המערערת לגבי עצם עריכת השומה – נדחות.
זאת בעיקר במצב שבו לא הצהיר הנישום על עסקה שערך, שאז אין לאפשר לו ליהנות ממיסוי המבוסס על השווי שהיה צפוי בעת עריכת העסקה.
אשר על כן, בכל הנוגע לפרשנות המסמך –הערעור נדחה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט א' גרוניס: ועדת ערר שליד בית המשפט המחוזי בחיפה קיבלה באופן חלקי ערר שהגישו המערערים לענין חיובם במס שבח ובמס רכישה בגין עסקת קומבינאציה שעשו.
בפרשת יוניזדה נקבע, כי כאשר היתה קיימת על המקרקעין דירת מגורים פטורה ממס שבח ובעל המקרקעין מבקש לנצל פטור זה (על פי הוראת סעיף 49א(ב) לחוק), הרי "שווי המכירה" בעסקת קומבינאציה מסוג מכר חלקי, כולל את רכיב הקרקע הצמוד לדירות שקבל בעל המקרקעין.
בכך השוותה, למעשה, ההלכה שנקבעה בפרשת יוניזדה את שווי המכירה בעסקת מכר חלקי ל"שווי המכירה" בעסקת מכר מלא, היינו כאילו מוכר בעל המקרקעין את כל המיגרש.
נסיים הדיון בסוגיה בדבריו של בית המשפט באומרו בפרשת יוניזדה: "נכון כטענת הבעלים, שעל ידי הפירוש לפיו יש להוסיף את מרכיב הקרקע לחישוב שווי התמורה, נוצר הבדל בין שווי התמורה לצורך מס שבח ובין שוויה לצורך מס רכישה, אלא שאין בכך רבותא, באשר לפי סעיף 9 לחוק, דינו של מס רכישה וחישובו לכל דבר וענין - למעט פטורים שלפי פרק חמישי (1) - כדין המס. מכאן, שהאמור בסעיף 49א(ב)(1), אינו חל על חישוב לצורך מס רכישה ואין כאן שתי הערכות שונות של אותה זכות לאותו תאריך שאינן יכולות לדור בכפיפה אחת (ע"א 748/78 פד"י ל"ד(1) 116, 120), אלא יש כאן הוראה שבחוק לצרף מרכיב נוסף (שווי הקרקע) לצורך קביעת שווי התמורה, ממנה מנוכה הפטור; הוראה כזו איננה קיימת בקביעת שווי התמורה לצורך תשלום מס רכישה" (שם, בעמ' 200).
...
מסקנה זו נומקה בשניים אלה: ראשית, סעיף 49א(ב) מורה כי "... במכירת דירת מגורים שתמורתה היא זכויות במקרקעין בבניין שייבנה על הקרקע שעליה נמצאת הדירה, רשאי המוכר לבחור באחת מאלה: (1) קבלת פטור לגבי חלק משווי התמורה, כולל שווי הקרקע המתייחס לזכויות בניה, בסכום שווי הדירה הנמכרת ...". המלים "כולל שווי הקרקע", מתייחסות מבחינה תחבירית, כך נקבע, ל"שווי התמורה", ולכן, יש להוסיף את רכיב הקרקע לשווי התמורה, הלוא הוא "שווי המכירה". שנית, סעיף 49א(ב) מורה בהמשכו כי הפטור יינתן על פי שווי הדירה הנמכרת.
לפיכך, דין טענת המערער להידחות.
סיכומו של דבר, לא יצאה טעות מתחת ידיה של ועדת הערר.
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

כעניין של מדיניות מסוי ראוי היה, כך נראה, להסתייג מן ההבחנה עליה עמד בית המשפט העליון בפסק-הדין ע"א 487/77 מנהל מס שבח נ' אחים ברקאי, פ"ד לב(3) 121 (להלן: פרשת ברקאי), בין עסקת "מכר מלא" לבין עסקת "מכר חלקי". הבחנה זו, אף שהיא קיימת בדין הכללי, אין לה הצדקה במישור הפיסקלי, וזאת מן הטעם ששתי העיסקאות – תחילתן וסופן זהים; תחילתן בבעלות מלאה על המקרקעין וסופן בבעלות חלקית על המקרקעין, באותו חלק הצמוד לדירות התמורה.
...
המערערים מבקשים לתקוף הלכה זו. האם ראוי להיעתר להם? תשובתי היא בשלילה, ועל-כן אציע להותיר בעינה את ההלכה הקיימת.
טעם נוסף למסקנה האמורה הוא שהלכת יוניזדה יוצרת לענין שומת המס חוסר סימטריה בין שווי המכירה הנקבע למוכר לבין שווי הרכישה הנקבע לרוכש.
התוצאה היא ששווי המכירה גבוה משווי התמורה ששולמה בפועל לפי ההסכם בין הצדדים.
על כך נאמר, ש"כדי לחרוג מעקרון זה יש צורך במלים ברורות יותר של המחוקק שיובילו למסקנה כזו, ואין להיחפז לפרשנות דחוקה---" (שם).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו