בחקירתה הנגדית נישאלה התובעת האם בתום הפגישה בה נכחה אצל הממונה במשרד הכלכלה, ידעה שהיא מפוטרת מעבודתה בנתבעת 2? למרות, ניסיונות הרבים מצד ב"כ הנתבעת 2, התובעת לא השיבה לשאלה.
(ב) בעיניין הפרשות לקופת גמל לקיצבה יהיה על המעסיק לנהוג בהתאם לאמור להלן:
(1) שיעור ההפרשות בעד רכיבי השכר המובאים בחשבון לחישוב פצויי פיטורים, לפי חוק פצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן – חוק פצויי פיטורים) (לרבות שכר יסוד, תוספת ותק, דמי חופשה, דמי מחלה, תשלום בגין חגים, מילואים, דמי לידה וכיוצ"ב) ובעד רכיב דמי הבראה, יהיה כדלקמן:
(א) בעד תקופת העבודה מיום כניסתו לתוקף של צו זה ועד ליום 30.6.2015 –
שיעור הפרשות המעסיק יעמוד על 7% לתגמולים ו-8.33% לפיצויים (סה"כ 15.33%); מוסכם כי ההפרשות לפיצויים (8.33% כמאור) יבואו במקום מלוא החבות בפיצויי פיטורים; לעניין זה, יחולו כללי האישור הכללי שניתן מכוח סעיף 14 לחוק פצויי פיטורים, למעט הצורך בחתימה על הסכם בכתב;
שיעור הפרשות העובד יעמוד על 6.5% לתגמולים, אשר ינוכו ממשכורתו;
(ב) בעד תקופת העבודה מיום 1.7.2015 ואילך –
שיעור הפרשות המעסיק יעמוד על 7.5% לתגמולים ו-8.33% לפיצויים (סה"כ 16.33%); מוסכם כי ההפרשות לפיצויים (8.33% כאמור) יבואו במקום מלוא החבות בפיצויי פיטורים; לעניין זה, יחולו כללי האישור הכללי שניתן מכוח סעיף 14 לחוק פצויי פיטורים, למעט הצורך בחתימה על הסכם בכתב;
שיעור הפרשות העובד יעמוד על 7% לתגמולים, אשר ינוכו ממשכורתו;
(2) שיעור ההפרשות בעד הגמול בעד עבודה בשעות נוספות או ביום המנוחה (ככל שהעובד זכאי להם), יהיה כדלקמן:
(א) בעד תקופת העבודה החל ממועד כניסתו לתוקף של צו זה ועד ליום 30.5.2015 –
שיעור הפרשות המעסיק יעמוד על 7% לתגמולים ו-6% לפיצויים;
שיעור הפרשות העובד יעמוד על 6.5% לתגמולים, אשר ינוכו ממשכורתו;
(ב) בעד תקופת העבודה מיום 1.7.2015 –
שיעור הפרשות המעסיק יעמוד על 7.5% לתגמולים ו-6% לפיצויים;
שיעור הפרשות העובד יעמוד על 7% לתגמולים, אשר ינוכו ממשכורתו;
(2) שיעור ההפרשות בעד קצובת נסיעה, יהיה כדלקמן:
שיעור הפרשות המעסיק יעמוד על 5% לתגמולים;
שיעור הפרשות העובד יעמוד על 5% לתגמולים, אשר ינוכו ממשכורתו.
התובעת שילמה לתובעת סך של 5,000 ₪ תגמולי מעסיק (במעמד גמר חשבון – ראו תלוש שכר של חודש מאי 2017) וכן, העבירה לרשות התובעת את הכספים שהופרשו על שמה בקרן פנסיה בחברת כלל ביטוח, הכוללים תגמולים ופיצויים, בסך של 4,309.13 ₪.
בנסיבות בהן הנתבעת 2 לא הציגה בפני בית הדין את ההודעה על תנאי ההעסקה של התובעת, אין לנו אלא לקבוע כי התובעת לא מילאה אחר הוראות חוק הודעה לעובד ועל כן, על התובעת לפצות את התובעת בסכום של 2,500 ₪ בגין רכיב זה.
האם התובעת זכאית לפצוי בגין חוק שעות עבודה ומנוחה והפרשי שכר?
בהתאם לסעיף 25 לחוק שעות עבודה ומנוחה, מחויב המעסיק לערוך רישום מפורט ומדויק של שעות העבודה המבוצעות על ידי עובדיו.
האם התובעת זכאית לפצויי כספי בגין הפרת חוק עבודת נשים?
סעיף 10 (א) לחוק עבודת נשים בא וקובע כך –
"10. (א) עובדת שהיא בחודש החמשי להריונה תודיע על כך למעסיקה, ומשעשתה כן, או משנודע על כך למעסיק בדרך אחרת, לא יעסיקנה בשעות נוספות ובמנוחה השבועית מהחודש החמשי להריון ואילך, אף אם היה רשאי או הותר לעשות זאת על פי חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951; הוא הדין לגבי עבודת לילה, אם העובדת הודיעה למעסיקה בכתב, כי אין היא מסכימה לעבוד עבודת לילה."
סעיף 10 (ב) לחוק עבודת נשים בא וקובע כך –
"(ב) על אף הוראות סעיף קטן (א), רשאי מעסיק להעסיק עובדת בהריון, בשעות נוספות או במנוחה השבועית, אם העובדת הסכימה לכך בכתב ומסרה למעסיקה אישור רפואי של רופא מומחה ביילוד ובגינקולוגיה, כי אין מניעה להעסיקה בשעות נוספות או במנוחה השבועית, ובכפוף לתנאי האישור."
התובעת טענה, לראשונה בסיכומיה, כי הנתבעות 1 ו-2 הפרו את חוק עבודת נשים, בכך שהעסיקו אותה בשעות נוספות ללא קבלת היתר לאחר החודש החמשי להריונה (סעיף 92 לסיכומי התובעת).
...
בסיכומו של דבר, טוענת התובעת, כי היא זכאית מהנתבעות 1-3 לפיצוי בגין חוק עבודת נשים, חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, חוק הודעה לעובד וחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, וכן לפיצוי בגין שעות נוספות, לפיצויי בגין פיטורים שלא כדין, לפיצוי בגין ניכויים שלא כדין ולזכויות סוציאליות.
סוף דבר:
לאור כל האמור לעיל, אנו מקבלים את התביעה בחלקה וקובעים כי על הנתבעת 2, לשלם לתובעת סכום של 17,386 ₪ לפי הפירוט הבא:
סך של 281 ₪ בגין פיצוי בשל אי הפרשה לפנסיה (חלק מעסיק);
סך של 2,796 ₪ בגין פיצוי בשל אי הפרשה לקרן השתלמות;
סך של 1,756 ₪ בגין פדיון חופשה;
סך של 1,907 ₪ בגין דמי הבראה;
סך של 2,218 ₪ בגין דמי חגים;
סך של 2,500 ₪ בגין הפרת חוק הודעה לעובד;
סך של 928 ₪ בגין אי תשלום תוספת ותק;
סך של 5,000 ₪ בגין הפרת חוק עבודת נשים.
לאור קביעתנו כי יש לראות בנתבעת 1 כמי שאחראית ביחד ולחוד עם הנתבעת 2, לאותן זכויות לפי הוראות החיקוק שנמנו בתוספת השלישית לחוק להגברת האכיפה ואלה שבסעיף 25(ב) לחוק להגברת האכיפה, אנו קובעים כי על הנתבעת 1 לשלם לתובעת, ביחד ולחוד עם הנתבעת 2, את הרכיבים הבאים: הפרשות לפנסיה, דמי חופשה, דמי חגים ודמי הבראה וזאת בהתאם לסכומים המופיעים לעיל.
לעניין תשלום שכ"ט עו"ד – בשים לב לכך שהתביעה התקבלה בחלקה הקטן החלטנו שלא לחייב את הנתבעות 1-2 בתשלום שכ"ט עו"ד וכל צד יישא בעלויותיו בהליך זה, לרבות הנתבעת 3.