מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם נכד של אזרח ישראלי לא יהודי שנולד בחו"ל זכאי לאזרחות

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העותרים טוענים עוד כי "לא יעלה על הדעת כי המשיב יגזור מסקנה שנוגעת לעינייני הלכה... אשר תיסתור את קביעות בית הדין והסמכות ההלכתית היחידה, שעה שהדבר אינו מעוגן בראיות". בעיניין זיקתה של נכדתם של העותרים לבקשתם, טוענים העותרים כי בהשפעתם הישתתפה הנכדה בשעורי יהדות בבית הכנסת בקייב, ובעקבות גיור שעברה קיבלה אזרחות ישראלית ועתה היא מתגוררת בישראל.
משכך מסקנת המשיב "אינה מתיישבת עם השכל הישר, שכן העותרים החלו לפקוד את הקהילה היהודית לפני גיורה של הנכדה והם שחשפו אותה לעולם התורה". לטענת העותרים ביום 22.7.2018 הוזמנו ללישכת הקשר "נתיב", שם נערך להם ראיון אודות תהליך הגיור ונסיבות שהייתם בישראל, ובתום הריאיון "הודיעו להם נציגי לישכת הקשר כי הוכיחו את זכאותם למעמד על פי חוק השבות". לטענתם המשיב מיתעלם מראיון זה ואף מסתיר מסמכים המאמתים את קיומו ואת הנאמר בו. בעקבות טענה זו ערך המשיב בדיקה ובמסמך משלים הודיע כי "העותרים אכן הגיעו למשרדי נתיב, עם זאת במשרדי נתיב נעשה בירור בעל פה על מנת להבין את הדברים ועל מנת להחליט על המשך טפול, אולם לא נערך ראיון לעותרים". בתגובה בכתב שהגישו העותרים חזר בא-כוחם על הטענה כי בהזדמנות האמורה קוים להם ריאיון מעמיק, וכי ככל שלא נרשם פרוטוקול המתעד זאת, עולה הדבר כדי מחדל חמור שיש בו כדי לקפח את זכויותיהם של העותרים.
לשם כך מפנה היא לנספח 7 לעתירה – ראיון עם העותרת, שממנו נשמטו שני עמודים בעלי חשיבות: בעמ' 3 לתעוד המלא של הריאיון (נספח ב' לתגובת המשיב) מצוטטים דברי העותרת כלהלן: "עבדתי בחו"ל אצל אנשים עשירים. אותם אנשים אמרו לי להביא להם את האדמה שיש לנו והם יעזרו לי לעלות לארץ. הם עשו לבעלי תעודת לידה שאמא שלו יהודייה. אנחנו ידענו שזה לא נכון. אנחנו רצינו לבוא לישראל שנינו עשינו זאת בהסכמה. אני המחליטה בבית. בעלי עושה מה שאני רוצה... הם גילו את דבר המירמה. בסופו של דבר שיחררו אותנו". בעמ' 5 לריאיון האמור נרשם מפי העותרת: "שישי שבת, לא הלכנו לעיתים קרובות כי זה במרחק כמה מטרים מהבית, בימי שיש הנו נוסעים עם האוטו עד בית הכנסת ואז הלכנו ברגל". כאמור לעיל לדברים אלה חשיבות, נוכח הסתירה העולה מהם לדבריו של העותר בריאיון, ולפיהם בימי שיש ושבת השניים כלל לא ביקרו בבית הכנסת האמור בשל מרחקו הרב מביתם.
לתהליך הגיור הממושך שעברו העותרים וליתר הראיות שהציגו – מכתבי רבנים שליוו אותם בתהליך הגיור ותצהיר נכדתם, משקל רב. עם זאת, בבחינת "כנות הגיור" נתן המשיב משקל רב למוטיבציה המוגברת של העותרים להשתקע בישראל עוד בטרם החלו בתהליך גיור, לשהייתם בתוך כך בישראל שלא כדין, לרצונם לשהות לצדה של נכדתם החיה בישראל, ובעיקר לניסיונם לקבל תעודת עולה תוך שימוש במסמכים כוזבים.
...
העותרים טוענים עוד כי "לא יעלה על הדעת כי המשיב יגזור מסקנה שנוגעת לענייני הלכה... אשר תסתור את קביעות בית הדין והסמכות ההלכתית היחידה, שעה שהדבר אינו מעוגן בראיות". בעניין זיקתה של נכדתם של העותרים לבקשתם, טוענים העותרים כי בהשפעתם השתתפה הנכדה בשיעורי יהדות בבית הכנסת בקייב, ובעקבות גיור שעברה קיבלה אזרחות ישראלית ועתה היא מתגוררת בישראל.
לשם כך מפנה היא לנספח 7 לעתירה – ראיון עם העותרת, שממנו נשמטו שני עמודים בעלי חשיבות: בעמ' 3 לתיעוד המלא של הריאיון (נספח ב' לתגובת המשיב) מצוטטים דברי העותרת כלהלן: "עבדתי בחו"ל אצל אנשים עשירים. אותם אנשים אמרו לי להביא להם את האדמה שיש לנו והם יעזרו לי לעלות לארץ. הם עשו לבעלי תעודת לידה שאמא שלו יהודייה. אנחנו ידענו שזה לא נכון. אנחנו רצינו לבוא לישראל שנינו עשינו זאת בהסכמה. אני המחליטה בבית. בעלי עושה מה שאני רוצה... הם גילו את דבר המרמה. בסופו של דבר שחררו אותנו". בעמ' 5 לריאיון האמור נרשם מפי העותרת: "שישי שבת, לא הלכנו לעיתים קרובות כי זה במרחק כמה מטרים מהבית, בימי שיש הינו נוסעים עם האוטו עד בית הכנסת ואז הלכנו ברגל". כאמור לעיל לדברים אלה חשיבות, נוכח הסתירה העולה מהם לדבריו של העותר בריאיון, ולפיהם בימי שיש ושבת השניים כלל לא ביקרו בבית הכנסת האמור בשל מרחקו הרב מביתם.
משכך אין עילה להתערבות בה. אשר על כן דין העתירה להידחות.
התוצאה העתירה נדחית העותרים יישאו בהוצאות המשיב בסך 2000 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

הסוגיה שהתעוררה שם היא כדלקמן: העותרת, אזרחית רוסיה שאינה יהודיה, התאלמנה מבעלה היהודי בשנת 1980 ונישאה מחדש בשנת 2002 בנשואי קפריסין ליהודי אזרח ישראלי.
מכל מקום, לכאורה נראה שעל מנת לבסס את בקשתה החדשה – על העותרת, מעבר לדרישה שעומדת בפניה להוכחת "יהדותה הנוכחית", יעמוד הצורך להיתמודד גם עם מספר הוראות חוק, שלכאורה חלות על העניין – כולן או חלקן (אף כי יתכן ובמקורן – תכליתן היתה להסדיר מצבים שונים), ואלו הן: (א) הוראת סעיף 2(א) לחוק האזרחות, המורה בחלקה הרלבנטי כדלקמן: "כל עולה לפי חוק השבות, התש"י-1950, יהיה לאזרח ישראלי מכוח שבות, זולת אם הוקנתה לו אזרחות ישראלית מכוח לידה לפי סעיף 4". (ההדגשה שלי – ח"מ) עיינו: רובינשטיין ומדינה, עמ' 1074-1073; 1104-1103.
(ד) הוראת סעיף 4א לחוק השבות, המורה כהאי לישנא: "(א) הזכויות של יהודי לפי חוק זה והזכויות של עולה לפי חוק האזרחות, תשי"ב-1952, וכן הזכויות של עולה לפי כל חיקוק אחר, מוקנות גם לילד ולנכד של יהודי, לבן זוג של יהודי ולבן זוג של ילד ושל נכד של יהודי; להוציא אדם שהיה יהודי והמיר דתו מרצון (הדגשה שלי – ח"מ).
למען הסר ספק אבהיר לבסוף – לאחר סקירת הוראות החוק הנ"ל (הטעונות עדיין ליבון ואשר זכויות וטענות הצדדים לגביהן שמורות, כמובן) – כי גם אם לא תוענק לעותרת, בסיומו של הליך, אזרחות ישראלית – ראוי לדעתי ששר הפנים ישקול אם ליתן לה, בהיתחשב בנסיבותיה האישיות הקשות מהשנים האחרונות (לרבות נטישתה בידי בעלה לאחר תאונת הדרכים הקשה שעברה בחו"ל) – אשרה ורישיון לישיבת אירעי, או לישיבת קבע, מכוח חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952.
...
סוף דבר וסיכומו: על פי ראיות מינהליות טובות היתה העותרת בת דת אחרת, לאחר שעברה לנצרות.
שניהם הגיעו למסקנה, אליה אני מצטרף, כי ראוי לדחות את העתירה ביחס למה שנטען על ידי העותרת, שהיא זכאית לאזרחות ישראלית מכוח חוק השבות, התש"י-1950 (להלן: חוק השבות) וחוק האזרחות, התשי"ב-1952 (להלן: חוק האזרחות), בהיותה יהודיה שעלתה לאחרונה ארצה ולא היתה אי-פעם בת דת אחרת.
הנה כי כן, לעניין זה, אני מקבל את עמדת חברי, שיהודי במשמעות סעיף 4ב לחוק השבות, רשאי לגרוס שאף כי היה בעבר בן דת אחרת – הוא "חזר" ליהדותו וכי הבדיקה אמורה להיעשות לעת הבקשה המוגשת מכוח חוק השבות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

כל יהודי שעלה לארץ לפני תחילת תקפו של חוק זה, וכל יהודי שנולד בארץ בין לפני תחילת תקפו של חוק זה ובין לאחריה, דינו כדין מי שעלה לפי חוק זה. (א) הזכויות של יהודי לפי חוק זה והזכויות של עולה לפי חוק האזרחות, התשי"ב-1952, וכן הזכויות של עולה לפי כל חיקוק אחר, מוקנות גם לילד ולנכד של יהודי, לבן זוג של יהודי ולבן-זוג של ילד ושל נכד של יהודי; להוציא אדם שהיה יהודי והמיר דתו מרצון.
הטעם המסתבר לתנאי זה נועד לנתק את הליך הגיור מהשפעת גורמים הקשורים ברכישת מעמד אזרחי במדינה, ולהבטיח בכך קיומו של הליך גיור כן ואמיתי שתכליתו להביא אדם לקהל ישראל "לשם שמיים". שנית, הוראותיו של חוק השבות שמשו לאורך השנים מקור לא אכזב לטענות אפלייה שונות שמקורן בזכויות האזרחיות המיידיות שהוא מקנה ליהודים בהשוואה לתושבי ישראל שאינם יהודים, הכפופים להליכי הקניית אזרחות רגילים על פי חוק האזרחות.
אין גם מחלוקת של ממש באשר למעמדו של ה"גר" אשר בקרבנו לעניין חוק השבות; הכל מסכימים כי הזכות הנתונה ליהודי לעלות לישראל מכוח חוק השבות חלה על מי שנתגייר בהיותו בחו"ל, ולאחר מכן מבקש הוא לעלות לארץ ולהשתקע בה. כמו כן, אין ספק כי החוק חל גם על מי שאינו יהודי אך הוא קרוב מישפחה של יהודי על פי דרגת קרבתו ליהודי כפי שנקבעה בחוק.
...
אף אני סבור, כי לאור תכלית החוק, אין כל מקום להבחין בין מי שהתגייר טרם שראה את הארץ מקרוב לבין מי שהתגייר רק לאחר שאליה בא. תכלית החוק מתיישבת גם היא עם הפרוש האחד והיחיד אותו סובלת, במקרה זה, לשון החוק.
החשש שמא יבואו, בכלל אלה, גרים המונעים אך ורק מן השאיפה לרכוש מעמד אזרחי במדינת ישראל, ולא מן הרצון הכן והאמיתי ליצור זיקה ליהדות ולעם ישראל, חשש זה נראה לי מוגזם.
מכל אלה מתחייבת המסקנה כי לביטוי "עליה" משמעות נורמטיבית וערכית עמוקה החורגת מעצם הפעולה הפיזית של הגעה לישראל והשתקעות בה; עמדו על כך גם חבריי השופטים חשין וריבלין.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

מדוע? לקביעת בית המשפט, השאלה אותה העלתה עתירתם של בני הזוג ממט-מגד, אשר היתנגדו כאמור, לדרישה לבצוע בדיקה גנטית, קשורה קשר הדוק לסוגית המעמד החוקי במדינת ישראל ועל כן, עליה להבחן על פי הוראות חוק האזרחות, התשי"ב 1952- (להלן - "חוק האזרחות"), הקובעות בין היתר, את הזכאות לאזרחות מכוח לידה: "אזרחות מכוח לידה
(א) אלה יהיו, מיום לידתם, אזרחים ישראליים מכוח לידה: מי שנולד בישראל כשאביו או אמו היו אזרחים ישראליים; מי שנולד מחוץ לישראל כשאביו או אמו היו אזרחים ישראליים - מכוח שבות; מכוח ישיבה בישראל; מכוח היתאזרחות; ;( לפי פסקה ( .
לאחר עלייתו ארצה זכאי יהודי לקבל אזרחות ישראלית מכוח חוק האזרחות.
ולנכד של יהודי, לבן זוג של יהודי ולבן זוג של ילד ושל נכד של יהודי".
השאלה במוקד המחלוקת הייתה - האם ניתן להצהיר על אבהותו הנוספת של בן הזוג הישראלי בטרם הוסדר מעמדו של בן הזוג הזר, קרי, האב הגנטי, בישראל? לשם הנוחות, להלן התרשים הבא: בא כוח היועץ המשפטי לממשלה היתנגד לבקשה נוכח שני נימוקים מרכזיים: ראשית, לא ניתן לרשום הורות ולהקנות לקטין אזרחות ישראלית ללא הוכחת קשר גנטי לאחד מההורים שהוא בעל אזרחות ישראלית.
משכך ניתן בזה צו הורות פסיקתי מכוח "זיקה לזיקה" לאזרחית של מדינה זרה בעלת מעמד אירעי בישראל הנשואה לאזרחית ישראלית, כאשר הבת הזוג הישראלית היא האם הביולוגית, כך שתחולנה עליה כל הזכויות והחובות החלות על הורה על פי כל דין.
...
התוצאה היא אותה תוצאה.
ברוח זו, סבורני כי ככל שתוכר זכותו להורות של בן הזוג הלא-ביולוגי, לא ניתן יהיה להפלות משפחות אלטרנטיביות או יחידים, שכל רצונם הוא להביא ילד לעולם.
סוף דבר כחלק מזכותו של הפרט לכבוד נגזרת אף זכותו לאוטונומיה וחופש הרצון.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בשנת 1997, אביו של העותר, העותר 2, התגייר בחו"ל ובהמשך הוכר כזכאי שבות מכוח גיורו.
סעיף 8 (א) בחוק, שעליו העותר מבקש לבסס את זכותו לקבלת אזרחות, קובע: "היתאזרחותו של אדם מקנה אזרחות גם לילדו הקטין שביום ההיתאזרחות היה תושב ישראל או תושב של איזור המוחזק על ידי צבא הגנה לישראל והמתאזרח היה רשאי להחזיק בו". כפי שניתן לראות, המונח היתאזרחות מוגדר בחוק בצורה מדויקת, והוא מתייחס לזכויות והליכים מסוימים, מוגדרים, מתוך כלל ההליכים והזכויות המפורטים בחוק, הנוגעים לקבלת אזרחות ישראלית.
לשם השגת מטרה זו, החוק מעניק זכויות גם לבני מישפחה של זכאי שבות שאינם יהודים, במטרה לאפשר למשפחות מעורבות לעלות לישראל יחד.
סעיף 4א' בחוק השבות, שכותרתו "זכויות בני מישפחה", קובע : "הזכויות של יהודי לפי חוק זה והזכויות של עולה לפי חוק האזרחות, תשי"ב-1952, וכן הזכויות של עולה לפי כל חיקוק אחר, מוקנות גם לילד ולנכד של יהודי, לבן זוג של יהודי ולבן זוג של ילד ושל נכד של יהודי; להוציא אדם שהיה יהודי והמיר דתו מרצון". בהתאם לחוק השבות, יהודי הוא מי "שנולד לאם יהודיה או שנתגייר, והוא אינו בן דת אחרת". הביטוי "ילד של יהודי" יכול להתפרש בשני אופנים.
...
העולה מכלל האמור הוא שהחלטת המשיב לסרב לבקשת העותר, הינה חוקית, עניינית וראויה ואין מקום להתערב בה. הדברים הבאים, שנכתבו בפסקת הסיכום בבג"ץ אסמרה שטה שהוזכר לעיל, מתאימים גם לחתימת פסק דין זה – "סיכומו של דבר הוא, כי באין זיקה בין העותר לבין העם היהודי, חותרת עתירתו תחת תכלית חוק השבות. הלכה למעשה, עתירתו היא להשתמש בחוק השבות כחוק של הגירה, באמצעותו להכשיר את שהייתו הבלתי חוקית בישראל, וכזאת לא יֵעשה." לא למותר להזכיר, שהמשיבה אפשרה לעותר לפנות בבקשה לקבלת מעמד מטעמים הומניטריים והעותר לא עשה זאת.
העתירה נדחית אפוא.
העותרים ישלמו, יחד ולחוד, הוצאות המשיב בסך 15,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו