כך, בהסכם השכירות – אשר ככל הנראה מתייחס אל החנות בחזית – צוין בסעיף 5 כי "השוכר מתחייב לא למסור או להעביר או להשכיר את המושכר או חלק ממנו... וכן לא להרשות למי שהוא אחר להשתמש או להמשיך להשתמש במושכר... וכן לא לשתף מי שהוא בהחזקת המושכר... בלי לקבל רשות בכתב מראש לכך מאת המשכיר".
אף מהסכם 2000, ממנו מבקש הנתבע להיבנות עת הוא טוען בסעיף 52 לסיכומיו כי "התובעת היא זו אשר החליטה חד צדדית להפסיק הסידור שהיה נהוג בין הצדדים להשכיר את הנכסים המוגנים לצדדי ג'. היתנהגותה של התובעת... מפרה לחלוטין את ההסכם עליו חתמה עם הנתבע מיום 5/11/2000 [צ"ל 5/12/2000, כ.ה] שם נקבע בצורה מפורשת בסעיף 7 כי הדייר יהיה זכאי להמשיך להשכיר את הנכס – 'שאר הוראות הסכם זה ותנאי חוזה השכירות יחולו גם לגבי השכירות משנה עתידיות כאמור' "– לא ניתן ללמוד על התחייבות כלשהיא של התובעת כלפי הנתבע בנוגע לשכירויות משנה עתידיות.
בסעיף 9 למכתב ההתראה צוין כי "המושכרים עומדים ריקים מזה כשנה, לאחר שדייר המשנה פונה כחוק על ידך וע"י מרשתי, עקב אי תשלום שכר דירה השוטף החל עליו ובגין הפרות נוספות של הסכם שכירות המשנה". בסעיף 14 למכתב ההתראה צוין כי "להסרת ספק, שבה ומודיעה לך בזה מרשתי כי הסכמתה להשכרת המושכר בהשכרת משנה מבוטלת בזה".
ממכתב ההתראה עולה איפוא כי התובעת איננה מקבלת דמי שכירות מוגנת או דמי שכירות משנה, וכי היא מבטלת את הסכמתה להשכרת הנכסים בשכירות משנה.
בעניינינו, בסעיף 19 להסכם השכירות מעוגנת תניה לפיה "אם השוכר יפר או לא יקיים איזה תנאי או התחייבות הכלולים בחוזה הזה או אם השוכר לא ישלם בזמן איזה שהוא סכום שהוא חייב בו לפי החוזה הזה .. אזי בכל אחד מהמקרים הנ"ל יחשב החוזה הזה כבטל ומבטל, ומבלי לפגוע בזכותו של המשכיר לקבל כל סעד או תרופה אחרים, יהיה הוא רשאי לתבוע מיד את פינוי המושכר...". תניה זו קובעת איפוא מפורשות כי אי תשלום סכום שהנתבע חב בו על פי הסכם השכירות – ובכלל זאת דמי השכירות המוגנת, מעניקה לנתבע זכות לתבוע את פינוי הנתבע מהמושכר.
זאת ועוד, באשר לשאלת הושטת סעד מן הצדק כאשר הוחלה עילת פינוי מכוח אי תשלום דמי שכירות, נקבע בע"א 45/66 "דן" אגודה שיתופית לתחבורה ציבורית בע"מ נ' בריקמן, פ"ד כ(3) 153, בעמ' 157:
"אמת נכון הדבר שבתביעת פינוי בשל הפסקת תשלום דמי השכירות, לא יושיט בית משפט בדרך כלל סעד מן הצדק, אלא אם דמי השכירות הופקדו מיד עם הגשת כתב ההגנה או הבקשה למתן סעד מן הצדק, בקופת בית המשפט."
בעניינינו, חרף מכתב ההתראה והגשת תובענה זו, הנתבע לא תיקן את שהיה דרוש תיקון, ולא שילם את דמי השכירות המוגנת לתובעת.
אף אינני סבורה כי יש מקום בעיניינו ליתן "סעד מן הצדק הפוך", דהיינו "להורות על פינוי כאשר קיימת עילה לכך, תוך התנייתו בפצוי ההולם בנסיבות העניין, למרות שפיצוי כזה אינו הכלל" (בר אופיר, בעמ' 172(4)), שכן אין מדובר כלל בנסיבות מיוחדות המצדיקות מתן סעד זה.
היתיישנות
לטענת הנתבע, עילת התביעה נולדה בשנת 2002 – עת הפסיק הנתבע לשלם דמי שכירות לתובעת – על פי טענת התובעת, ומשכך התביעה היתיישנה.
...
מנגד, טוען הנתבע כי יש לדחות את התביעה על הסף ולחייב את התובעת בהוצאותיו, בצירוף שכ"ט עו"ד ומע"מ.
הנתבע מוסיף וטוען כדלקמן;
דין התביעה להידחות מחמת התיישנות; טענת התובעת כי הנתבע הפסיק לשלם דמי שכירות משנת 2002 התיישנה, וכך גם טענות התובעת באשר להפרות הסכמי השכירות העולות כדי עילות פינוי.
סוף דבר
לנתבע זכויות מוגנות בנכסים.
בקשת התובעת בדבר צו למתן חשבונות – נדחית.
הנתבע ישלם לתובעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 30,000 ש"ח. סכום זה ישולם בתוך 45 ימים מהיום, שאם לא כן יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מהיום ועד מועד התשלום המלא בפועל.