תקנה 3 לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח נכות) (מתן שירותים מיוחדים), התשל"ט-1978 (להלן- התקנות), קובעת את הקף הזכאות לקיצבת שירותים מיוחדים, כך:
"(א) נכה התלוי בעזרה רבה מהזולת בבצוע רוב פעולות היומיום ברוב שעות היממה, זכאי לקצבה מיוחדת בסכום השווה ל-50% מקצבת יחיד מלאה.
מבלי לגרוע מפסיקת בית הדין הארצי, לפיה אין ועדת הערר מחויבת להדרש להוראות חוזרי המשיב והיא אינה כפופה להם בהיותם חלים על עובדי המשיב (בר"ע (ארצי) 14091-03-19 המוסד לביטוח לאומי נ' אליהו צבי ויזל (10.9.2019)), יפים במקרה דנן, דוקא הדברים שנאמרו בפרשת סלוביק (בר"ע (ארצי) 59623-06-18 המוסד לביטוח לאומי - גדי סלוביק (19.2.2019) (להלן: עניין סלוביק)):
"צודק המוסד כי הועדה אינה כפופה להנחיותיו ולכן היא צריכה לקבוע את מצבו של המבוטח לפי שיקול דעתה. אלא, שבצד זה צדק בית הדין האיזורי בקביעתו כי הועדה כפופה גם לעיקרון השויון. כפועל יוצא מכך, מקום בו המוסד מדריך עצמו במבחן מקל לעומת המבחן על פיו מדריכה עצמה הועדה, שומה על הועדה מבחינה משפטית להדריך עצמה לפי המבחן המקל, שאם לא כן, התוצאה תהא אפליה בין מבוטחים. למשל, מבוטח שמצבו יבחן רק על ידי הדרג הראשון ימצא זכאי (בין בכלל ובין באחת מפעולות היום יום), ואילו אותו מבוטח אם יערער יאבד את זכאותו. תוצאה שכזו של העידר הרמוניה נורמאטיבית אינה מתקבלת על הדעת, ולכן בדין קבע בית הדין האיזורי את שקבע...".
לאור האמור בעיניין סלוביק, היה על הועדה להדריך את עצמה בהתאם למבחנים המקלים שקבע המשיב במסגרת חוזר המשיב.
באשר לסעיף הקניות, קבעה הועדה כי המערערת "אינה מסוגלת לבצע קניות מחוץ לביתה". נראה כי קביעה קטגורית זו מתאימה דוקא לעזרה רבה בהתאם לחוזר המשיב, והקביעה לא לוותה בהנמקה כלשהיא ממנה ניתן להבין מדוע קבעה הועדה דוקא סיוע מועט, כשהקריטריון לסיוע מועט הוא מסוגלות לבצע קניה של מספר מועט של פריטים.
...
באשר לטענה לפיה הוועדה הרפואית נעולה בדעתה וכי היא מתאימה את קביעותיה למטרה שסימנה לעצמה – הותרת שיעור הזכאות של המערערת על כנו – הטענה נדחית, בהיעדר אינדיקציות לנטען.
גם טענת המערערת לטעות בקביעות הוועדה ולפיהן המערערת לא נזקקת להשגחה משלא נמצאו אירוע או תקרית שהמערערת יזמה שסיכנו אותה או את הסביבה – נדחית.
באשר לטענת המשיב לפיה טופס האומדן הסיעודי שצירפה המערערת נערך על סמך תשאול ולא נגע בכלל מבחני הADL, דין הטענה להידחות.
לסיכום
נוכח האמור לעיל, יוחזר עניינה של המערערת אל הוועדה לעררים (שירותים מיוחדים) בהרכבה מיום 6.8.2021, על מנת שזו תפעל כדלקמן:
הוועדה תשקול מחדש את קביעתה בעניין סעיף האכילה, בהתחשב בטענות המערערת ולפיהן אין היא יכולה לאכול סנדוויץ' ואין היא מסוגלת לאכול אלא אוכל טחון לנוכח עקירת כל שיניה בעקבות סרטן הפה ממנו סבלה;
הוועדה תשקול מחדש את קביעתה באשר לצורך בסיוע בהכנת המזון, לנוכח קביעת הוועדה עצמה כי המערערת אינה מסוגלת לחמם את מזונה ולנוכח טענות המערערת ולפיהן אין היא מסוגלת להכין אוכל ואף לא לאכול סנדוויץ';
הוועדה תשקול מחדש את קביעתה בסעיף ההיגיינה האישית, בהתחשב בקביעת הוועדה עצמה ולפיה זקוקה המערערת לסיוע בניידות ובהלבשה, ובהתחשב בדוח ההערכה התפקודית של אחות קופת חולים מיום 9.6.2021, שממנו עולה כי המערערת אכן סובלת מבריחת שתן;
הוועדה תשקול מחדש את קביעתה בסעיף הקניות, בהתחשב בקביעתה שלה ולפיה המערערת "אינה מסוגלת לבצע קניות מחוץ לביתה".
החלטת הוועדה תהא מפורטת ומנומקת.