מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם מותר לפטר עובד בשל גילו המבוגר

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

הנתבעת טוענת כי נערך שימוע והובהר לתובע טעם הפיטורין- הוראה של קופ"ח לסגור חלק מהסניפים בהם מתבצעות בדיקות מעבדה, כי הוא פוטר משיקולים מקצועיים על רקע האמור ולא בשל אפלייתו בשל גילו (הוא אף היתקבל לעבודה בגיל מבוגר יחסית), כי יש לחשב הפיצויים לפי תקופת העבודה אצלה בלבד שכן מרכז השלום שילם לתובע פצויי פיטורין.
מותר היה לנתבעת לשנות את מרכיבי הברוטו שהביאו לנטו המוסכם ובילבד שלא תפגענה זכויות קוגנטיות של התובע ביחס לכל אחד מהרכיבים ששולמו.
...
משכך תשלם הנתבעת לתובע פיצוי בגין אי מתן הודעה לעובד בסך של 2000 ₪.
העולה מן המקובץ הנתבעת תשלם לתובע הסכומים הבאים: פיצויי פיטורין (יתרה) בסך של 34,708 ₪.
יתר תביעות התובע נדחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

] "הפליה זו באה לידי ביטוי בהקשרים שונים, כגון בתנאי קבלה נוקשים, באפשרויות קידום מוגבלות ובגילאי פרישה מוקדמים. היא מבטאת לרוב את עיגונם של סטריאוטיפים באשר למיגבלות הגוף והרוח של האדם המבוגר. זאת, בלא שלדברים יהיה לרוב בסיס רציונלי או עינייני. הפליה זו פוגעת בכבוד האדם המופלה. הוא חש כי הוא נבחן על-פי גילו ולא על-פי כישוריו ויכולותיו... ההפליה פוגעת בחברה בכללותה. היא מנציחה דיעות קדומות והבחנות קבוצתיות שאבד עליהן הכלח. היא מוותרת על תרומתם, על יצירתיותם ועל יצרנותם של אנשים רבים בעלי ניסיון ויכולת. בשנים האחרונות גוברת ההכרה בחומרת פגיעתה של ההפליה מחמת גיל ובצורך לשנותה...". התשתית הנורמאטיבית ביחס לחובת השימוע, פיטורים שלא כדין והליכי סיום העסקה – הפסיקה דנה רבות במהותה של זכות השימוע כזכות הטיעון, אשר עומדת לכל אדם באשר הוא.
] התשתית הנורמאטיבית ביחס לפיטורים בזמן חופשת מחלה – סעיף 4א(א) לחוק דמי מחלה, תשל"ו-1976 (להלן: "חוק דמי מחלה") עניינו ב"פיטורים בתקופת הזכאות לדמי מחלה", ובו נקבע כי "(א) מעסיק לא יפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו, במהלך תקופת הזכאות לדמי מחלה הצבורה לו לפי חוק זה או לפי הסכם קבוצי, וזאת עד לתקופת הזכאות המאקסימאלית לפי סעיף 4". סעיף 4א(א) לחוק דמי מחלה הוסף בתיקון מס' 3 לחוק[footnoteRef:18], כאשר בהצעת החוק נכתב כי "אין בתיקון המוצע כשלעצמו כדי להשליך על המועד לעריכת שימוע לעובד שנעדר מעבודתו עקב מחלה לגבי כוונת המעביד לפטר אותו, או כדי לקבוע את המועד שמותר למעביד להודיע על כוונתו לפטר את עובדו"[footnoteRef:19].
...
מנגד, הנתבעת התכחשה לכלל טענות התובעת, וטענה כי דין התביעה להידחות במלואה.
] "פיצוי בגין אי מתן אישור העסקה –סעיף 8 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות קובע, כי מעסיק ייתן לעובדו, בסיום העבודה, אישור בכתב בדבר תחילתם וסיומם של יחסי עבודה. הפרת סעיף 8 לחוק אינה מזכה בפיצוי כספי בגין אי מתן אישור העסקה, אלא קובעת קנס פלילי אשר אופן חישובו מעוגן בתקנות העבירות המנהליות (קנס מינהלי- אישור לעובד על תקופת עבודתו), תשס"ב-2002. החוק אינו מקנה סמכות לפסוק פיצוי כספי בהליך אזרחי בגין הפרת ההוראה ליתן אישור על תקופת ההעסקה. כך גם, ככל שהתובע מבקש פיצוי מכח הפרת חובה חקוקה, התובע לא הצביע על הנזק שנגרם לו כתוצאה מאי מתן אישור העסקה. לפיכך, התביעה לפיצוי בגין אי מתן אישור על תקופת העבודה נדחית." לסיכום – עילת התביעה למתן פיצוי בגין אי-מתן אישור על תקופת העסקה דינה להידחות במלואה.
סוף דבר לסיכום – לאור כל האמור לעיל, תביעתה של התובעת דינה להידחות במלואה, ביחס לכלל רכיבי התביעה.
על כן, אנו קובעים בזאת כי התובעת תישא בהוצאות הנתבעת בסך של 5,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעים טענו כי הם פוטרו מעבודתם בשל גילם המבוגר.
...
קביעת "אורך התקופה" בטווח השנה כאמור, תיעשה תוך "שקלול כלל הנסיבות, לרבות חומרת הפגם שנפל במעשה הפיטורים; הנזק הממוני כתוצאה מאיבוד מקור הפרנסה, ככל שרלוונטי...; הנסיבות האישיות, לרבות ותק במקום העבודה; והפגיעה בכבוד העובד כאדם כתוצאה מהדרך בה בוצעו פיטוריו". מכיוון שהתובעים היו אנשים מבוגרים בסמוך לגיל הפרישה בעת פיטוריהם, ושילובם בשוק העבודה לאחר מכן היה קשה, אנו סבורים כי הם זכאים לפיצויי ממוני כתוצאה מפיטוריהם.
לאחר ששקלנו את הדברים ובהתחשב בכלל נסיבות העניין, ביניהן הוותק בעבודה של כל אחד מן התובעים, אנו מחייבים את הנתבעת בפיצוי לפי סעיף 10(א)(1) לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה: למר אללוף בסך 15,000 ₪.
לסיכום נוכח האמור, אנו מחייבים את הנתבעת לשלם את הסכומים שלהלן: למר יוסי אללוף: סך של 5,425 ₪ בגין אי עריכת שימוע כדין, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מיום 1.5.16 ועד ליום התשלום המלא בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

] "אחד האיסורים המנויים בחוק שויון ההזדמנויות הוא על הפליה מחמת גיל. איסור זה התווסף לחוק בשנת 1995 במסגרת תיקון מספר 3 שהרחיב את האיסור על הפליה הקבוע בחוק וצרף בו עילות נוספות. הפליה מחמת גיל מופנית במרבית המקרים כלפי אלה הנמנים עם האוכלוסיה הבוגרת וניתן לאתרה הן כחסם לקבלה לעבודה, לקביעת תנאי העבודה ולקידום בעבודה, הן כמאיץ לפיטורי העובד או להוצאתו לגימלאות...
מבלי להכריע בדחיפות הצורך לענות לשיחות אלה, ברי כי היתנהלות זו לא זו בלבד שאינה מכבדת את היושב מולו, וודאי כאשר מדובר באדם מבוגר אשר מפוטר בסמוך לגיל פרישתו והוא בעל חשש ממשי לפרנסתו ולעתידו, אלא שאף יש בה כדי להצביע על העידר פניות להליך השימוע על כל המשתמע מכך.
...
] הנתבעת תשלם לתובע סך של 22,071.8 ₪ לפי הפירוט שלהלן: 15,000 ₪ בגין אי ביצוע שימוע כדין.
כמו-כן, תשלם הנתבעת לתובע את הסכומים שקוזזו משכרו בגין יתרת חופשה שלילית בהתאם לפירוט שלהלן: 2,007.4 ₪ עבור תלוש דצמבר 2017; 2,867.7 ₪ עבור תלוש ינואר 2018; 2,196.7 ₪ עבור תלוש מרץ 2018.
הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הנ"ל תוך 30 יום.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע נשלח ל-2 מקומות עבודה חלופיים ונדחה על ידי מינהלי העבודה במקום באחד מהם בטענה כי גילו מבוגר.
פצויי פיטורים לטענת התובע, הוא זכאי לפצויי פיטורים נוכח העובדה כי פוטר מעבודתו עוד הוסיף התובע כי מאחר והחל עבודתו לפני גיל פרישה וסיים עבודתו לאחר גיל פרישה הוא זכאי לפצויי פיטורים מלאים בהתאם להוראות סעיף 11 (ה) לחוק פצויי פיטורים, תשכ"ג -1963.
על המעסיק המבקש לנכות את זמן ההפסקה משכרו של העובד, מוטל הנטל להוכיח קיומה של הפסקה, המותרת בקיזוז משעות הנוכחות של העובד.
...
לא מצאנו בטיעוני הנתבעת טענה הסותרת את תחשיב התובע או את השכר המבוטח הנטען על ידו.
סוף דבר תביעת התובע מתקבלת ברובה.
הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הבאים תוך 30 יום מיום המצאת פסק הדין: פיצויי פיטורים בסך של 8,368 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו