מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם הפרת חוזה מכר דירה בהטעייה ואי גילוי פרטים מקנה זכות ביטול

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

הנתבעות והאדריכלית טוענים בבקשתם לסילוק על הסף, כי לחתימת הסכם המכר קדם מו"מ ממושך ביחס לפרטי התיכנון של הדירה ואף נתקבלו הערות של האדריכלית מטעם התובעים.
ההבדל הוא, שהפעם הטענה מועלית בשלב בו הדירה כבר נימסרה לתובעים, ובהתאם לכך נתבעים גם סעדים שונים אשר הולמים את ציפיות התובעים בשלב זה. הא ותו לא. על מנת לשקף ולהמחיש זאת, אצטט את סעיף א' ברישא של התביעה הנוכחית, המתייחס לסעד העקרי המבוקש ולעילת התביעה בנושא הכשל התיכנוני: "א. להורות כי הסכם המכר שנכרת יבוטל בין היתר, נוכח, היתנהלות הנתבעים [כל אחד לפי חלקו] בחוסר תום לב, הן בשלב המו"מ והן בשלב החתימה על ההסכם, לרבות תוך אי גילוי עובדות מהותיות וקריטיות בקשר עם הדירה ואפשרויות הניצול והשמוש של הדירה ותוך הצגת מצגי שוא פעם אחר פעם במזיד. הכל על מנת להביא את התובעים להאמין כי הדירה שרכשו מתאימה לדרישותיהם לשימוש סביר של מישפחה בת 5 נפשות – באופן העולה כדי הפרתו היסודית של הסכם המכר המקנה לאלו את הזכות לידרוש ביטולו כעת, וזאת כפי שבא לידי ביטוי, בין היתר בשתי הפרות מרכזיות, וכדלקמן:
כן ראו בספרו של המלומד ד"ר זוסמן "סדרי הדין האזרחי", מהדורה שביעית 1995 (להלן: "זוסמן"), שם בעמ' 549: "פסק דין שבהסכמה, ממוזגות בו שתי תכונות, של הסכם ושל פסק דין. לפיכך, ניתן פסק הדין לביטול מחמת כל פגם העשוי לבטל הסכם, כגון שאדם טעה או הוטעה או שההסכם נוגד את החוק, או מחמת הפרתו, או בגלל שינוי מהותי בנסיבות; אולם כל עוד קיים פסק הדין, אין כוחו נופל מכוחו של פסק דין אחר". המסקנה מן האמור, כי טענות התובעים ביחס לשלב הטרום חוזי והחוזי של הסכם הפשרה, מהן עולה פגם נטען במו"מ, בכריתה או בהסכמה שגובשה במסגרת התביעה הראשונה, לרבות בהליכים שקדמו והביאו להסכמה נושא הסכם הפשרה – הרי שהדרך הנכונה לתקוף זאת היא באמצעות תביעה חדשה לביטול פסק הדין שאישר את הסכם, לבית המשפט אשר נתן את פסק הדין.
...
ביחס להוצאות הנתבעות 1, 2, 4, המבקשות בבקשה מס' 10: לאחר שיקלול הדברים, אני מורה כי התובעים יחד ולחוד, יישאו בהוצאות הנתבעות 1 ,2, 4 בסך כולל של 15,000 ₪.
ביחס להוצאות הנתבע 3, המבקש בבקשה מס' 13 : לאחר שיקלול הדברים ובשים לב לכך שבקשת הסילוק של הנתבע 3 הוגשה לאחר שכבר הוגשה תשובת התובעים לבקשת הנתבעות 1, 2, 4 לסילוק על הסף, כך שבמידה מסוימת בקשת הנתבע 3 זכתה ליתרון מסוים, אני מורה כי התובעים יחד ולחוד, יישאו בהוצאות הנתבע 3, בסך של 7,500 ₪.
המזכירות תמציא עותק החלטתי זו לב"כ הצדדים בבקשות 10, 13.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

באי גילוי "צדו האחר" של השיש, הנתבעת הפרה גם את חובת הגילוי.
יוטעם כי האדם הסביר, שאינו בקיא בתחום, סומך ידו על סוכן המכירות ששווק לו את הדגם שהצרכן בחר ורושם את אותו הדגם בדיוק כפי שבחר בהזמנה – למינם סטאטטוריו עורקים 65" כפי שמצוין בהזמנה וכפי שמצוין בתעודת משלוח של השיש, הגם שמצוין בתעודת המשלוח מהספק כביאנקו סטאטטוריו ונאטו. כפי שהטיבה לתאר זאת התובעת "אנחנו לא יודעים מה הותקן לנו, לא הומצאה לנו תעודת משלוח, עד היום אנו לא יודעים איזה שיש הותקן לנו בדירה. אמרו לנו שזה מה שאנחנו הזמנו" (עמ' 1, ש' 18-19 לפרוטוקול הידון מיום 12.5.20).
לפיכך, לא מן הנמנע כי גם מתקיימות הנסיבות הנדרשות לצורך עילת הטעה על פי סעיף 15 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג- 1973, ולו מכוח הטעה במחדל - קרי: אי-גילוי פרטים מקום שיש חובה לגלותם - עילה המקנה אף היא לתובעים את הזכות לבטל את החוזה, אולם משקמה הזכות לתובעת מכוח חוק הגנת הצרכן שהנו הסדר ספציפי ומאוחר הגובר על הדין הכללי, אין צורך להדרש לחוק החוזים ותרופותיו.
בעוד שבדיני החוזים על-מנת שתתגבש עילת ההטעיה נידרש כי הצד הטוען להטעיה אכן טעה ובשל טעותו זו היתקשר בחוזה (סעיף 15 לחוק החוזים) הרי שהאיסור מכוח חוק הגנת הצרכן רחב יותר והוא חל על כל "דבר... העלול להטעות צרכן" גם אם הלה לא הוטעה בפועל.
הדבר עומד בנגוד לסעיף 11 (2) ו-(4) לחוק המכר, התשכ"ח -1968 ויש בדבר להקים לצרכן זכות לביטול עסקה או ניכוי מהמחיר את הסכום שבו פחת שווי של הממכר עקב אי ההתאמה לעומת שוויו לפי החוזה.
...
אם היבואן מתכחש לדגם (והנתבעת 2 בוחרת בטענתה החלופית כי אין מדובר באותו הדגם והלה צולם במקום וממקום אחר) הרי שאין מדובר באותו דגם וסופק להם דגם אחר ממה שביקשו משאיני מקבלת את טענת הנתבעת 2 כי הוא צולם במקום אחר וממקום אחר.
היבואן הוזמן והשיב כי בניגוד לטענת הנתבעת 2 כי מדובר בצדו האחר של הדגם שהוזמן, אין מדובר כלל באותו הדגם והדוגמית של הדגם שאני מקבלת את עדות התובעת כי היא זו שהוזמנה על ידה (אותו ביקשה), איננה הדגם שנכתב בהזמנה על ידי סוכן המכירות מטעם הנתבעת 2, עת הז'רגון המקצועי נתון בידו ובשליטתו.
סוף דבר.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

יצוין כי עיון בכתב התביעה שצורף מעלה כי עילת התביעה שם עניינה בהלוואה שנטלו ה"ה אהרון מחברה שהנתבע 1 הנו בעל 100% ממניותיה, וה"ה אהרון עותרים לביטול הסכם ההלוואה בשל טענות שעניינן הפרת הוראות חוק הלוואות חוץ מבנקאיות, עושק כפיה והטעיה.
בנוסף ולמען הזהירות היתייחס ב"כ הנתבע 3 לטענות שכבר נדונו בהליך הקודם, וטען בין היתר כי בכל מקרה קיימת יריבות ישירה בין התובעים 1-2 לנתבע 3 המקנה לו זכות לפעול כנגדם וכנגד הדירה אף במקרה בו יבוטל הסכם המכר.
גם לאור הנחה זו, שבעיני אינה מובנת כלל מאליה, והמיטיבה מאד עם התובעים עדיין נדרשים התובעים לבסס קשר סיבתי בין ההטעיה הנטענת ובין חתימתם על הסכם הפשרה זאת בשים לב להוראות סעיף 15 לחוק החוזים הקובע כי: "מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה; לעניין זה, 'הטעה' – לרבות אי גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן" (דגש שלי ש.מ.).
בנוסף,התובע 3 בחקירתו הנגדית טען באופן סתמי לקיומם של אנשים נוספים ש"נעקצו באותה דרך, שקבלו כסף במזומן ולא קיבלו את הכסף" (עמ' 7 לפר' מיום 9.6.20, ש' 25-26), אך לא הובאו על ידו פרטים כלשהם לפיכך לא ניתן להתייחס גם לטענה זו. בנסיבות אלו כל טענתם של התובעים מבוססת אך ורק על עניינם של ה"ה זיסו, ולעמדתי גם בסוגיה זו לא עלה בידי התובעים להניח בסיס ראייתי של ממש היכול לשמש תמיכה בטענותיהם, וזאת מהטעמים כדלקמן.
...
סיכומו של דבר, לא עלה בידי התובעים לבסס קשר סיבתי בין ההטעיה הנטענת ובין חתימתם על הסכם הפשרה, ובהתאם לא עלה בידם לבסס עילת ביטול של הסכם הפשרה מחמת הטעיה,וכל האמור נכון גם ביחס לקיומה של עילת "טעות" על פי סעיף 14 לחוק החוזים המחייב אף הוא קשר סיבתי, בין הטעות לחתימת ההסכם.
לאור כל האמור, דין תביעת התובעים לביטול פסק הדין שנתן תוקף להסכם הפשרה להידחות, ומשלא הוכיחו התובעים את תביעתם אינני נדרש לדון בשאלת משמעות אי הגשת תצהיר עדות ראשית ע"י הנתבעים או בשאלת אפשרותם לעשות שימוש בתצהיר שהוגש על ידם בתגובה לבקשה לצו מניעה, או בטענות נוספות של הצדדים שפורטו לעיל.
סוף דבר, אני מורה על דחיית התביעה, ורק מתוך התחשבות בתובעים אני מעמיד את הוצאות ההליך על סך מופחת ביותר של 5,000 ₪ שישולמו לנתבעים 1-2 וסך נוסף של 2,500 ₪ שישולמו לנתבע 3, מתוך כספי הפיקדון שהפקידו התובעים ויתרת הפיקדון תוחזר לידי התובעים .

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

הגשת התביעה החדשה הפתיעה את הנתבעים, שסברו כי ההבנות עם השכנה יסיימו את המחלוקות מולה (הסרת השער החשמלי, הסרת המחסן מפלסטיק ובטול הסכם רכישת זכות המעבר).
כן מפנים הנתבעים לסעיף 13 להסכם המכר הנוגע להצהרת הקונים כי בדקו את הממכר, לרבות זכות הגישה אליו, והם מוותרים על כל טענה לאי התאמה, למעט מום או פרט נסתר.
האם הפרו הנתבעים את חובת הגילוי בשלב הטרום-חוזי; חובת הגילוי כוללת, אם כן, שלושה אדנים: דין, נוהג ונסיבות.
לאור כך, יכולים להיות מקרים שבהם אי גילוי יעלה לכדי הטעה לפי סעיף 15 לחוק החוזים.
משכך, הטענה בנוגע לפלישה לשטחה, שהנה טענה קניינית שיש בה כדי להשליך על זכויות הנכס שנמכר, לא זכתה למענה במסגרת הפתרונות שהציע הנתבע לשכנה להסדרת המחלוקות, ולא נאמר כי השכנה ויתרה על טענה זו. מידע זה, שנוגע להסדרים עם השכנה, המועדים שנוהל המו"מ עמה וההסכמות אליהן הגיע, ואלה שנתבעו על ידה, לא גולו אף הם לתובעים, וכך גם לא לבית המשפט במסגרת ההליך, ולא ידוע כיום מה היה ההסדר והאם הוא אכן קיים נתוק בין התביעה הקודמת לחדשה שהוגשה בחודש אפריל 2017.
טענות השכנה נוגעות גם לשאלת זכויות התובעים בקניין, לרבות טענה בנוגע למעבר כלי רכב בזכות המעבר, המשפיעה באופן ישיר על זכות התובעים להשתמש בזיקת המעבר, טענה לפלישה לשטחה בהתאם לזכויות הקנייניות שהוקנו לה ולנתבעים בהסכמי החכירה, שהייתה חובה לגלותן.
באופן דומה, חסר כל מידע בנוגע למועדים שבהם פורק המחסן והשער, כאשר בתצהיר נכתב כי מדובר בחודשים ארוכים לאחר מחיקת התביעה בנובמבר 2015 (באופן המקרב את המועד למועד מכירת הדירה) אל מול עדותו (עמ' 72 ש' 3-12) שם טען כי פורק בסמוך לאחר מחיקת התביעה.
בהיעדר כל מידע נוסף מעבר לתצהירו של הנתבע, בעל דין, ובשים לב להסתרת המידע לכל אורך התקופה, עד לגילויו במקרה על ידי התובעים, וגם זאת כאשר טרם צורפו כבעלי דין, מצאתי כי הסתרת המידע מהוה הפרה של סעיף הצהרות המוכר, פרק ג', ובפרט סעיפים 8 ו- 10, בהם מצהיר המוכר כי: "אין בנכס כל פגם או מום נסתר וכי למיטב ידיעתו הצנרת תקינה". באשר לסעיף 10 להסכם המכר, אשר מדבר על חריגות בניה, קיימת מחלוקת האם תביעת השכנה בנוגע לפלישה נכנסת לגדרו של סעיף זה, אולם מאחר ומצאתי כי הסתרת מכלול המידע מהוה הסתרת מידע מהותי, הרי שאין צורך להדרש לסעיף פרטני זה, שכן הסתרת המידע נכללת גם במסגרת סעיף 8 להסכם.
...
" בסיכומו של התיק נדחתה התביעה ונדונה שאלת ההוצאות של הצדדים, לרבות התובעים והנתבעים לפניי (אשר היו הנתבעים בהליך הקודם) (פסקה 33): "התובעת לא הוכיחה כי מי מהצדדים עיוול כלפיה או הפר עמה הסכם, ואף לא כי מי מהצדדים התעשר שלא כדין על חשבונה, ובנסיבות אלה דין תביעתה להידחות.
לסיכום: בנסיבות אלה, מצאתי כי יש לקבל את התביעה כך שהנתבעים ישלמו לתובעים את הפיצוי כדלקמן: החזר כלל הוצאות המשפט שנגרמו לתובעים בגין ניהול ההליך הקודם עם השכנה במלואן: שכ"ט בסך 23,400 ₪; מינוי מודד מטעמם ומינוי מודד מטעם בית המשפט בסך 2,475 ₪ ו- 5,850 ש"ח. סה"כ 31,725 ₪.
כמו כן, ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, לתובעים אגרה ראשונה ושניה כפי ששולמה, ושכ"ט עו"ד בסך 30,000 ₪, בצירוף אגרת בית משפט ראשונה ושניה ושכר התייצבות התובע לדיונים בסך 2,000 ₪.
על אף האמור, לא בחרו להיעתר לבקשת התובעים לפעול בזמן אמת אלא ניהלו הליך זה במלואו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בפרט, בית המשפט התבסס על סעיף 6(א)(1) לחוק המכר (דירות), התשל"ג-1973 (להלן: חוק המכר דירות), הקובע חובה לפרט בהסכם מכר הנוגע לבית משותף פרטים על "הוצאת חלק מהרכוש המשותף"; וכן על הפסיקה שניתנה אגב יישום סעיף זה, אשר הכירה בחובת גילוי מוגברת מקום בו הסכם מוציא חלק מהרכוש המשותף.
עוד נטען כי ההשוואה שביצע בית המשפט קמא לדיני מכר דירות, ממנה גזר את חובת הגילוי המוגברת, אינה רלוואנטית, מהטעמים הבאים: דרישת הכתב בעיניין מכר דירות מצוינת בחוק; אין מחלוקת שההסכם קובע במפורש שזכויות השמוש בגג ובמחסן הן של הקבלנים (הוצאתם מהרכוש המשותף); הפסיקה הצרכנית נועדה להגן על הצרכן מפערי מידע, ובעניינינו פערים כאלה אינם קיימים, שעה שאין מחלוקת כי המידע הונח במלואו בפני הדיירים, גם אם לא נכתב במפורש בהסכם.
בהמשך לכך נטען כי על אף שההסכם לא בוטל ועודנו עומד בתוקפו, הפרו הדיירים את התחייבויותיהם על פיו באופן חד צדדי, ומנעו את השלמת רישום הזכויות בפנקסי המקרקעין; זאת, בעוד שהזכויות בגג ובמרתף נמכרו לקסירר בחלוף ארבע שנים ממועד כריתת הסכם השתוף, תוך הסתמכות על האמור בו. תוצאת פסק הדין, כנטען, יוצרת "לימבו" רשומי וקנייני – זכויות קנייניות רשומות, אשר נמכרו בתום לב ובתמורה, שלא ניתן לעשות עימן דבר.
ראשית, חוק החוזים מקנה לצד הנפגע, בנסיבות של חוזה שנפל פגם בכריתתו, את הברירה לבחור לבטל את החוזה בגין הפגם שנפל בכריתה או שלא לעשות כן. בחירה (בין במעשה ובין במחדל) שלא לבטל את החוזה, נתפסה בפסיקה כמפקיעה את זכות הביטול ובמקרה שכזה החוזה עומד במלוא תוקפו (וראו: פרידמן וכהן, בעמ' 516; ע"א 7730/09 כהן נ' מבני גזית (2000) בע"מ, פסקה 16 לפסק הדין של השופט ע' פוגלמן, וההפניות שם (6.6.2011)).
אוסיף כי לאור תכלית עילת ההטעיה בהגנה על רצונו החופשי של המתקשר, בררת הביטול הנתונה לצד שהוטעה אינה מוגבלת רק להטעיה שיש עימה אשם: "בהיות המונחים 'הטעה' ו'אי גילוי' מונחים ניטראליים-אובייקטיביים, אין הם קובעים או תובעים מצב דעת מיוחד כתנאי להיווצרותם. יכול אדם להחשב כמטעה, לא רק אם הוא מטעה או לא מגלה ביודעין ובמתכוון, אלא גם אם הוא מטעה או לא מגלה ברשלנות, ואפילו מתוך תום לב. הטעה עשויה איפוא להתקיים ללא דרישת אשם כלשהוא, סובייקטיבי או אוביקטיבי, מצד המטעה" (גבריאלה שלו ואפי צמח דיני חוזים 397 (מהדורה רביעית, 2019).
...
בית המשפט מצא כי "התמונה הראייתית מראה שככל הנראה שכן"; אך גם אם אין במקום מקלט – הייתה מוטלת חובה על הקבלנים להקים מקלט, הן לפי היתר הבניה והן לפי חוק ההתגוננות האזרחית בנוסחו לפני התיקון משנת 1969.
בית המשפט הגיע למסקנה זו גם מזווית אחרת – על בסיס שיקול הדעת שיש לבית המשפט בבואו ליתן את הסעדים המבוקשים בתובענה, הכפופים לדרישות צדק; וכך קבע: "התובע עותר לסעד של מינוי כונס נכסים, אך סעד זה מותנה בהתרשמות של בית המשפט מכך שצודק לעשות כן (ראו למשל תקנה 388 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984). לחילופין, עותר התובע למתן סעד של אכיפה כנגד הדיירים, אך גם סעד זה כפוף לדרישות הצדק (ראו בסעיף 3(4) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התש"ל-1970). ואפילו צווי עשה באופן כללי כפופים הם לשיקול דעת שיפוטי (ראו את האמור בסעיף 75 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 וכן את הרקע ההיסטורי לגיבושם של צווי העשה, שהורתם בדיני היושר של המשפט המקובל (ראו אצל ד"ר יואל זוסמן סדרי הדין האזרחי 571 (מהדורה שביעית בעריכת ד"ר שלמה לוין; 1995)). כל אלה מונעים ממני את האפשרות להעניק את הסעדים המבוקשים שעה שזו תמונת הדברים ביחס למקלט ולמחסן. עניין זה טעון ליבון נוסף." (פסקה 43 לפסק הדין החלקי; ההדגשה הוספה – י' כ').
אוסיף כי מקובלת עליי מסקנת חברי השופט י' כשר (פסקה 54 לפסק דינו), כי פסק הדין החלקי, הוא אמנם פסק דין לעניין המרתף, אולם "החלטה אחרת" לעניין הגג, משטרם הושלם הדיון בסעד האופרטיבי הנובע מממצאי בית המשפט.
בבחינת מעבר לדרוש, מקובלת עליי גם מסקנתו כי לנוכח הטעות העובדתית שנפלה בפסק הדין החלקי, ניתנה הסכמת הצדדים לתיקונו, ככל שנדרש.
סוף דבר: אם תישמע דעתי, נדחה את הערעור על כל חלקיו, וקסירר יישא בהוצאות הדיירים, המשיבים 11-1, בסך של 50,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו