מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם הסכם תיווך עם מי שאינו שאין לו רישיון תיווך הוא הסכם שאינו חוקי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

לדבריו, האיחור בתשלום האגרה השנתית הנו טכני במהותו ובודאי שאינו מצדיק ביטולו של הסכם הבלעדיות או שלילה של דמי תיווך בגין טירחתו.
לפיכך, הסכם הבלעדיות לא חוקי ולכן בטל מעקרו.
מאחר וקבעתי לעיל כי במועד החתימה על הסכם הבלעדיות התובע לא היה בעל רישיון תקף והוא לא היה רשאי לשמש כמתווך במקרקעין, לא ניתן להורות על אכיפת הסכם הבלעדיות באמצעות קונסטרוקציה משפטית זו. בשים לב לקביעתי כי הנתבעות לא הפרו את ההסכם עם התובע, הרי שגם התביעה לתשלום סך של 50,000 ₪ בגין ההפרה הנטענת נדחית בזו.
...
מאחר וקבעתי לעיל כי במועד החתימה על הסכם הבלעדיות התובע לא היה בעל רישיון תקף והוא לא היה רשאי לשמש כמתווך במקרקעין, לא ניתן להורות על אכיפת הסכם הבלעדיות באמצעות קונסטרוקציה משפטית זו. בשים לב לקביעתי כי הנתבעות לא הפרו את ההסכם עם התובע, הרי שגם התביעה לתשלום סך של 50,000 ₪ בגין ההפרה הנטענת נדחית בזו.
סוף דבר על יסוד כל המפורט לעיל, אני מורה על דחיית התביעה על כל רכיביה.
התובע ישלם לנתבעות הוצאות משפט בסך כולל של 8,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

חברת בני נוח אינה אלא התובעת בשמה הקודם, וברי כי התובעת היא זו שהייתה אמורה לזמן את בעלי התפקידים הרלוואנטיים שפעלו מטעמה בקשר עם הסכמי הקומבינאציה, ככל שרצתה להפריך את טענות הנתבע בעיניין זה. במצב דברים זה פועלת אי הבאת הראייה לחובת התובעת, והיא מחזקת את גרסת הנתבע כי אכן כך היה, דהיינו, כי הוסכם בין הצדדים – כחלק מההסכמות הכוללות במסגרת הסכמי הקומבינאציה שנחתמו - כי ללא קשר לבצוע פעולות שיווק או תיווך אלו או אחרות, וודאי ללא תלות בשאלה אם הנתבע היה הגורם היעיל בעיסקה – ישולם לנתבע הסכום המוסכם בגין כל דירה שתימכר בפרוייקט (למעט דירות מישפחת שורשי) .
האם ההסכם בין הצדדים מהוה "הסכם תיווך" שחוק המתווכים חל עליו התובעת טענה כי ההיתקשרות בין הצדדים מהוה עסקת תיווך לכל דבר ועניין, ולחיזוק עמדתה הדגישה את לשונו הברורה של הסכם הבלעדיות, בו מכונה הנתבע, לכל אורך ההסכם, "המתווך"; בו הוסכם כי "התיווך הבלעדי" במכירת כל היחידות יימסר לו; ואף סוכם על תשלום "דמי תיווך". עוד מפנה התובעת לכך, שבכל החשבוניות שהפיקו לה הנתבעים נרשם כי החשבונית ניתנה עבור "עמלת תיווך". התובעת דחתה מכל וכל את טענת הנתבע כי מדובר ב"הסכם שיווק", והדגישה, כאמור, כי היה לה מערך שיווק מקיף ופעיל, אשר הנתבעים או מי מהם כלל לא לקחו בו חלק, וכל פעולות השיווק בוצעו על ידה, בעוד הנתבעים לא ביצעו כל פעולת שיווק או פירסום.
בכלל זאת, לא נחתמה הזמנה למתן שירותי תיווך עם מי מן הנתבעים כמתחייב מסעיף 9 וסעיף 14(א)(2) לחוק; לנתבעים או מי מהם לא היה (לפחות בחלק מן התקופה הרלוואנטית) רישיון תיווך בתוקף כדרישת סעיף 14(א)(1) לחוק; והנתבעים או מי מהם אף לא היו הגורם היעיל בעיסקה כדרישת סעיף 14(א)(3) לחוק (יוער, כי בעוד שהתובעת טענה לאי התקיימות דרישת הגורם היעיל ביחס לאותן 23 דירות אשר נמכרו באמצעות מתווך אחר, למעשה הנתבעים עצמם הודו בסיכומים כי לא היו הגורם היעיל – ולא היו אמורים להיות הגורם היעיל – באף אחת מן העיסקאות).
כפי שציינתי לעיל, בהנתן הקביעה שההסכם שהשתכלל בין הצדדים הוא הסכם תיווך, הרי שההסכמות הגלומות בו - ולפיהן זכאי הנתבע לתשלום דמי תיווך על אף שהוא ובנו אשר עסקו בתיווך במכירת הדירות לא היו, לפחות בחלק מן התקופה הרלוואנטית, בעלי רישיון תיווך בתוקף; על אף שלא נחתמה הזמנה לשירותי תיווך כדרישת סעיף 9 לחוק; ועל אף שלא היו הגורם היעיל בעיסקה – סותרות את הוראות חוק המתווכים.
סוף דבר העולה מן המקובץ, כי הגם שיש לקבוע כי מדובר בהסכם תיווך שהוא בלתי חוקי ולפיכך בטל, הרי שבנסיבות המיוחדות של ענייננו, מצאתי כי מוצדק לעשות שימוש בסמכות הקבועה בסעיף 31 לחוק ולפטור את הנתבעים מהשבת הסכומים ששולמו להם כדמי תיווך.
...
העולה מן המקובץ, כי בחינת ענייננו באספקלריה של האינטרסים המתנגשים ויישום אמות המידה שנקבעו בפסיקה, מובילים למסקנה כי בנסיבות העניין מוצדק לסטות מן הכלל לפיו הסכם התיווך אשר לא מתקיימות בו הוראות חוק המתווכים הוא בטל ויש להשיב את הסכומים ששולמו מכוחו, ונכון וצודק יותר להורות על תוצאה מרוככת לפיה יופטרו הנתבעים מהשבת הסכומים ששולמו כבר לפני שנים, ובהתאם להסכמות הצדדים.
סוף דבר העולה מן המקובץ, כי הגם שיש לקבוע כי מדובר בהסכם תיווך שהוא בלתי חוקי ולפיכך בטל, הרי שבנסיבות המיוחדות של ענייננו, מצאתי כי מוצדק לעשות שימוש בסמכות הקבועה בסעיף 31 לחוק ולפטור את הנתבעים מהשבת הסכומים ששולמו להם כדמי תיווך.
לאור האמור אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבע פנה לתובע באמצעות בא כוחו ביום 10.4.18 ועידכן את התובע כי הוא אינו זכאי לדמי תיווך מאחר ואין לו רישיון תיווך, אולם בעקבות מכתב זה החליט התובע להוציא ביום 28.4.18 רישיון כאשר שילם דמי תיווך לאחר למעלה מעשור בו לא שילם את האגרות השנתיות של רשם המתווכים.
עוד חשוב לציין כי סעיף 18(ב) לחוק המתווכים קובע מפורשות כי מתווך שלא שילם את אגרת הרישיון, לא יוכל לשמש כמתווך במקרקעין כל עוד לא שילם את האגרה בתוספת ריבית והפרשי הצמדה כמפורט בסעיף: "(ב) לא שילם בעל רשיון את האגרה במועדה, לא יהא רשאי לשמש כמתווך במקרקעין כל עוד לא שילם את האגרה בתוספת ריבית והפרשי הצמדה כאמור בחוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961." הפסיקה התייחסה רבות להוראות הנזכרות מעלה של חוק המתווכים וקבעה, כי הוראות חוק המתווכים בכללותן הן הוראות חוק קוגנטיות, כאשר הסכם לקבלת דמי תיווך הנוגד הוראות אלה הוא חוזה בלתי חוקי (ראו למשל הדברים ברע"א 6519/09 אלי חסקל נ' יצחק אוסדיטשר (פורסם בנבו, 26.01.2010) (להלן: "פס"ד חסקל").
תחילה, אתייחס לטענת התובע כי הואיל ובשנת 2011, אז נחתם הסכם התיווך, לא ניכנס עדיין לתוקף התיקון שהוסיף את המילה "בתוקף" לאחר המילה "רישיון" בחוק המתווכים, ממילא אין זה משנה אם שילם את האגרה, אם לאו, שכן כל שהיה צריך זה רישיון תיווך, ורישיון כאמור היה בידו.
...
מקבל אני לעניין זה את טענתו של הנתבע.
סוף דבר לאור האמור לעיל, אני מקבל את התביעה ביחס להסכם התיווך למכירת המגרש ואני קובע כי על הנתבע לשלם לתובע דמי תיווך בסך 222,628 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה ועד לתשלום בפועל.
התביעה לקבלת דמי תיווך בגין מכירת הדירות נדחית.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

לא אחת עמדה הפסיקה על כך כי הוראות החוק הן קוגנטיות, וכאשר ישנו הסכם תיווך הנוגד הוראות אלו הוא חוזה בלתי חוקי (ראו ע"א (מחוזי נצרת) 2178/02 אמנון אזערי בע"מ נ' בושרי שמואל (נבו 04.03.2003), ת"א (שלום י-ם) 2433/03 סימקוביץ' יעקב נ' רג'ואן אילן (נבו 12.02.2009), ת"א (שלום תל אביב-יפו) 214213/02 טל שחר נכסים בע"מ נ' אסקיו ורדה (נבו 25.01.2004) ועוד).
עם זאת, מצא בית המשפט להפחית מגובה החיוב, בשל תרומתה המשמעותית של המשיבה למחדל אשר באי עריכת הסכם כתוב.עוד נקבע בפסק דינו של בית משפט השלום, כי לא ניתן לומר שהמשיבה הייתה הצד החזק במערכת היחסים בין הצדדים, הואיל והמבקשת העידה כי הנה בקיאה בתהליך הנוגע למכירת הדירה, ולהתקשרות עם מתווכים, וכן נקבע, כי המשיבה הייתה הגורם היעיל בהתקשרות שבין המבקשת לבין רוכשי הנכס.
מקום בו ישנה הפרה של חוק המתווכים כי אז כיצד להכשיר "עבור" המתווך לפי דיני החוזים – דבר שבודאי לא מתיישב עם תכלית החקיקה? מקום בו אין הסכם תיווך כדין, וכל שכן אין רישיון כדין, הרי שמדובר בחוזה לא חוקי (וראו לעניין זה, בין היתר, הילכת חסקל דלעיל).
בעיניין טזזו, בית המשפט המחוזי היה מודע להשלכות פסיקתו עת לא היה חולק כי המתווך היה הגורם היעיל, וכלשונו: "התוצאה המשפטית מתסכלת. צרכנית שנהגה בחוסר תום לב עושה עושר ולא במשפט, על חשבון זיעת אפה של העוסקת. למדנו במשנה (משנה, בבא מציעא, פרק ד' הלכה ב') "כיצד? משך הימנו פירות ולא נתן לו מעות - אינו יכול לחזור בו! נתן לו מעות ולא משך הימנו פירות - יכול לחזור בו. אבל אמרו, מי שפרע מאנשי דור המבול ומדור הפלגה, הוא עתיד להפרע ממי שאינו עומד בדיבורו". משמע למעשה, מי שהפסיד בכך שכרת חוזה מסוג שאינו ניתן לאכיפה, אין לו פיתרון משפטי להפרה, ואין לו אלא להתפלל לגמול משמים כלפי המפר.
...
סוף דבר.
אין בידי לקבל אפוא את התביעה.
במקרה דנן, אני סבורה כי הנתבע גרר את התובע להליך בחוסר תום לב עד כי לנוכח התנהלותו לא ייפלא שגם אם הקונים הגיעו דרך התובע, לא היה משלם לו דבר ומנצל את החוק לצידו והוא מנצל את העמימות העובדתית ושהמידע מצוי בשליטתו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 30 לחוק החוזים קובע, כי "חוזה שכריתתו, תכנו או מטרתו הם בלתי חוקיים, בלתי מוסריים או סותרים את תקנת הציבור – בטל". התובע מצידו סבר בהליכי הסילוק על הסף שהתנהלו, כי גם אם מדובר בחוזה לא חוקי, הרי שבהתאם לסעיף 31 לחוק החוזים ניתן בכל זאת לחייב את הנתבעת לשלם את התמורה החוזית, לרבות בשיטת "העיפרון הכחול". אין דעתי כדעתו של התובע בהקשר זה. טעמיו של בית המשפט המחוזי בת"א בע"א 3252/05 בעיניין טרכטנברג הנזכר לעיל מקובלים עליי בשינויים המחויבים (שם דובר על אפשרות הפעלת "העיפרון הכחול" בחוזה תיווך לא חוקי), כדלקמן: "31. האם ניתן לעשות שימוש בסעיפים 30 ו-31 לחוק החוזים (חלק כללי) התשל"ג-1973 (להלן: "חוק החוזים") ולטעון שהסכם שנעשה בנגוד לחוק המתווכים אינו חוקי והוא, בבחינת "חוזה פסול" ולכן ההסכם בטל כחוזה בלתי חוקי, תוך בחינה האם יש מקום לעשות שימוש בסעיף 31 לחוק החוזים ולמרות זאת לאכוף את ההסכם ולהורות על קיום החיוב, דהיינו על תשלום דמי התיווך? לטעמי, לא ניתן לעשות שימוש בסעיף 31 הנ"ל למרות שמדובר בהסכם בלתי חוקי, שכן אם נלך בדרך זו תהיה בכך עקיפה של הוראות החוק הקוגנטיות של חוק המתווכים המביאות לכך שמי שאינו מתווך עם רשיון לעסוק בתיווך לא יוכל לקבל שכר בגין פעולת תיווך כעולה מסעיפים 2 ו-14 לחוק, כך שלא ניתן לבצע אכיפה של ההסכם הבלתי חוקי, שכן אכיפה זו תהא בנגוד להוראות חוק קוגנטיות האוסרות תשלום במקרה כזה.
דהיינו, במקרה דנן, ההסכם שנעשה בין המערער למשיבה, (בהנחה שנעשה לשיטת המערער על פי התביעה), הוא הסכם בלתי חוקי הנוגד את חוק המתווכים ולפיכך הוא בטל לפי סעיף 30 לחוק החוזים, אך לא ניתן לעשות שימוש בסעיף 31 לחוק החוזים שכן שימוש כזה יהיה בנגוד להוראות החוק הקוגנטיות של חוק המתווכים האוסרות תשלום שכר בגין פעולת תיווך, למי שאינו מתווך.
לא ניתן אם כן לאכוף הסכם בלתי חוקי שמשמעותו תשלום דמי התיווך למרות ההסכם הבלתי חוקי לבצוע פעולת תיווך ע"י מי שאינו רשאי לעשות כן, שכן משמעות האכיפה הנ"ל הנה מעבר על הוראות החוק הקוגנטיות של חוק המתווכים האוסרות תשלום למי שביצע פעולות תיווך ללא רשיון.
לכן, לא ניתן לעשות שימוש בסעיף 31 לחוק החוזים" [ההדגשות הנן במקור-ר.נ.] ראציונל זה טוב ויפה גם בעיניינו; לא ניתן לאכוף הסכם בלתי חוקי לבצוע חקירה פרטית על ידי מי שאיננו בעל רישיון חוקר פרטי ואין לו גם משרד לחקירות פרטיות שמוסדר כדין.
...
לטענת הנתבעת, התובע הינו עבריין מורשע (לרבות בעבירות מרמה ואלימות) אסיר לשעבר, אדם שהורשע בעבר בלא פחות מ-63 אישומים, אשר שינה את שמו מאשר אזרואל לאשר בן עוז והוא ממשיך במעשי ההונאה שאותם ביצע.
התביעה בת.א. 34060-05-19 נדחית בזאת, וכך גם תביעת התובעת בת.א. 54392-11-19.
בהתאם אני מורה על סגירת תיק הוצל"פ מספר 5146060919 שנפתח ע"י התובעת כנגד הנתבעת.
כמו כן, אני מחייב את התובעים בתשלום שכ"ט ב"כ הנתבעת וכן בהוצאות ההליך בסך של 90,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו