נטען כי אין מקום להכרה בדיעבד בהורות נטולת קשר גנטי או ביולוגי שלא נוצרה בהתאם למסלולים המוכרים בדין, אם לפי חוק אימוץ ילדים, התשמ"א-1981 (להלן: חוק האימוץ או החוק) ואם לפי חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשנ"ו-1996 (להלן: חוק הפונדקאיות), כאשר סוגיה כה רגישה ועקרונית של כינון הורות בדרך האמורה דינה להיות מוכרעת על ידי המחוקק.
לבסוף ציינה המשיבה כי חרף ביטול פסק דינו של בית המשפט לעינייני מישפחה על ידי בית המשפט המחוזי, הלכה למעשה הויתור על עריכת התסקיר מוביל לתוצאה דומה ואף זהה היוצרת מעין "צו אימוץ פסיקתי".
עוד נטען כי שגה בית המשפט המחוזי בקבעו כי ניתן לראות בהסכמת האם הפונדקאית שניתנה בהליכים שננקטו במדינת אורגון כהסכמת הורה לאימוץ.
הלכה למעשה מדובר בהליך פונדקאיות חו"ל חוקי ומפוקח שבוצע בארצות הברית, בהתבסס על הסכמים מפורטים ומוסדרים, שבסופו ניתן פסק דין חלוט על ידי בית המשפט האמריקאי אשר הכיר בהורות המשיבה וניתק כל קשר בין הילדים לבין האם הפונדקאית והתורמים.
מדובר בזכות רחבה, שעל פי ההלכה הנוהגת "מתפרשת על כלל הטכניקות השונות שמסייעות להולדה ו'נתונה לכל אדם ללא תלות בזהותו המגדרית, בנטייתו המינית או בשאלה האם הוא חי ביחידות או בזוגיות ועם מי'" (דנ"א 1297/20 פלוני נ' היועץ המשפטי לממשלה, פסקה 28 לפסקה דינה של הנשיאה א' חיות (25.7.2022), להלן: דיון נוסף פלוני; ראו גם: בג"ץ 4077/12 פלונית נ' משרד הבריאות, פ"ד סו(1) 274, 303 (2013)).
יפים לעניין זה דברי המשנָה לנשיא מ' נאור ב-בג"ץ 566/11 ממט-מגד נ' משרד הפנים (פ"ד סו(3) 493, 541-540 (2014)):
"אזרחים ישראליים לא מעטים, כך התברר בעתירות שלפנינו, פונים להליך פונדקאיות בחו"ל. אין כל איסור בדין הישראלי על ההליכים בהם נוקטים הפונים לפונדקאיות חו"ל, והם אף מדווחים מיוזמתם לרשויות המדינה על ההליכים בהם נקטו. מצויים בהם גם זוגות הטרוסקסואליים, אשר לרוב יכולים להגשים את הורותם גם במספר דרכים נוספות, זוגות חד-מיניים (כמו העותרים שלפנינו) וגם יחידים, שלפי הדין הקיים, אפיק הפונדקאיות בחו"ל הוא היזדמנות מעשית מרכזית עבורם, ולעיתים יחידה, להפוך להורים. בעשותם כן הם מממשים יצר טבעי הטבוע באדם, להעמיד צאצאים ולהקים מישפחה. יש לחפש את הדרך להקל על דרכם – והכל תוך שמירת אינטרסים אחרים הראויים להגנה."
ועוד באותו עניין, מאחר שאף לשיטתו של חברי חוק האימוץ אינו חל במישרין בעיניינה של המבקשת ואף זר למצבה המשפטי – ממילא אין לראות בה כמי שפעלה בנגוד לסעיף 33(א) לחוק, האוסר על מסירה, קבלה או החזקת ילד למטרת אימוץ בישראל שלא לפי הוראות חוק זה.
נמצאנו למדים כי השמוש בהליכי פונדקאיות בחו"ל לצורך הגשמת הזכות להורות הוא בבחינת מציאות קיימת.
...
נמצאנו למדים, כי עניינה של המבקשת אינו עונה על אף אחד מ'מסלולי' ההורות הקיימים בדין.
ברם, המדינה אינה טוענת, לכל הפחות לא בשלב זה, כי אין לאפשר את מתווה האימוץ הכללי שנקבע במקרה זה על-ידי בית המשפט המחוזי; איננו מבקשים אפוא להיות לה לפֶּה בעניין זה. חלף זאת, מבקשת המדינה, בקנאות-מה, כי נקפיד על הוראות חוק האימוץ, ובפרט על קבלת תסקיר, אף שגם לשיטתה – אין צורך מעשי בענייננו לקבל תסקיר שכזה.
סוף דבר, כחברַי גם אני סבור, כי דין הערעורים להידחות, מבלי שנעשה צו להוצאות.