מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האטה בדופק לב העובר והאישה בתביעת רשלנות רפואית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

התובעת התקבלה בחדר מיון נשים בבית החולים ביום 17/12/2012 בשל צירים ואושפזה במחלקת יולדות שכן היתה בשלב מוקדם של הלידה.
מהעדויות משתמע – גם אם הדבר לא נאמר באופן מפורש על ידי כל הגורמים – כי כל הרופאים (המומחים מטעם הצדדים וכן ד"ר ברגמן), הסכימו כי הפרוטוקול הרפואי במקרה של חשד למצוקה בשל ירידה בדופק העובר, כוללת השכבה של היולדת על צד שמאל, הפסקת העירוי התרופתי והוספת ערוי נוזלים.
קיומה של ברדיקרדיה (שמשמעותה, בתירגום ל"שפת העם": האטה בקצב הלב העוברי למשך 2 דקות לפחות) נרשמה בדו"ח הניתוח "בזמן אמת". לטעמי, די ברשום של האנומליה הרפואית-קלינית כאמור, כדי לעמוד בנטל השיכנוע הנידרש בהליך האזרחי, של 51% לפחות, כי היה ארוע של האטת קצב פעילות לב העובר למשך תקופת הזמן הנדרשת לצורך איבחנה של ברדיקרדיה, ואשר בעקבותיו הוחלט על הצורך בניתוח.
בע"א 11035/07 שירותי בריאות כללית נ' אביטן (20.07.2011), קבע בית המשפט העליון כי: "מוטלת על הרופא הסביר חובת האיבחון. עליו לנסות ולאבחן מבחינה רפואית את המטופל שבפניו, להחליט על הטיפול הנידרש, ולדאוג כי טפול שכזה אכן יוצע לו. עוד יודגש, כי לא כל טעות בשקול דעתו של הרופא המטפל תיחשב להפרת חובת הזהירות. ההכרעה האם טעות בשקול הדעת של הרופא מהוה הפרה של חובת הזהירות הקונקרטית היא פרי שיקלול של מכלול נסיבות העניין. בחינה זהירה של הנסיבות והמסקנה המתחייבת מהן חשובה גם נוכח החשש מהרתעת יתר, דהיינו מ'רפואה מתגוננת' שבמוקדה לא יראה הרופא רק את החולה-הלקוח ואת ההחלטה על הטיפול בו. אכן, החשש הנו כי במצב שכזה הטיפול בחולה ייקבע לא על בסיס שיקולים רפואיים גרידא, אלא הוא ייעשה במבט צופה פני תביעה, מה שאינו מבטיח את הטיפול המתאים והטוב ביותר למטופל...". בע"א 8591/06 פלונית נ' מדאינווסט אינטרנשיונאל (1985) בע"מ (09.02.2010), נפסק כי "בבואו של בית המשפט לקבוע האם האיבחון השגוי עולה כדי רשלנות, ברור שאין להכריע בדבר על יסוד חוכמה שלאחר מעשה (והרי זו חכמת חלם), אלא על יסוד בחינת סטאנדרט הטיפול הרפואי הסביר בעת ההפרה הנטענת... לא כל טעות באיבחון, ודאי של מחלה נדירה, מהוה בהכרח רשלנות... רופאים, ובכללם פתולוגים, אינם אלא בשר ודם, ועלולים לטעות באבחוניהם, ודאי כאשר הם מצויים ב'תחום האפור" הרחב של אפשרויות הטיפול, או האיבחון.
...
בנסיבות אלו, אני קובעת כי התובעת לא עמדה בנטל להוכיח כי לא קיבלה הסברים ראויים ומידע שלם ומלא בדבר השיקולים, הסיכונים, הסיכויים והקשיים שבהמשך לידה וגינלית והצורך לשקול ביצוע ניתוח קיסרי.
על כן, אני קובעת כי יש לדחות את עילת התביעה בדבר פגיעה באוטונומיה.
סוף דבר על בסיס כל המפורט לעיל, התביעה נדחית על כל חלקיה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במקרה דנן היתקיימו סיבות לביצוע לידת וקום: התארכות השלב השני, ניטור דופק לב עובר עם האטות לסירוגין, פתיחה גמורה של צואר הרחם, חלקו הגרמי של הראש היה לפחות ב- 1+ ומשקל ילוד מתאים.
לפי נוהל זה "מתמחה חדש ינהל רישום מדויק בדפים ייעודיים של כל הפעולות הכירורגיות ומילדותיות שיבצע במהלך שנת התמחותו הראשונה" וכן "מתמחה יקבל בהדרכת מיילדת לפחות 10 לידות ראש רגילות לפני ביצוע לידות מכשירניות, לידות עכוז או לידות מרובי עוברים" לגבי לידות וקום: "מתמחה יהיה נוכח ויקבל הסבר בלפחות 5 לידות שולפן ריק, 5 לידות מלקחיים, 5 לידות עכוז, לפני שיוכל לבצע לידות כאלו כמיילד ראשון". עוד נרשם כי "באחריותו המלאה של כל מתמחה לנהל רישום מדויק של מספר הפעולות שצוינו כמחויבות בכל הסיעפים הנ"ל...". חוזר מינהל הרפואה במשרד הבריאות מס' 31/2012 בנושא "הנחיות להפעלת חדרי לידה" קובע כי "יש להחתים כל אשה המתקבלת ללידה על טופס הסכמה לטיפולים רפואיים במהלך הלידה" לפי הנוסח שצורף.
"מקום שבו היה על הרופא לבצע רישום נאות, אך רישום זה לא נעשה, ולמחדל זה לא ניתן הסבר מניח את הדעת, יועבר נטל ההוכחה בדבר העובדות השנויות במחלוקת, שיכלו להתברר מתוך הרישום, אל הרופא או המוסד הרפואי הנתבע". "משחסם הנתבע, בהתרשלותו, את הדרך הרגילה להוכחת התביעה, יכולה לבוא דוקטרינת הנזק הראייתי לעזרתו של התובע" (ע"א 8151/98 ביאטריס שטרנברג נ' ד"ר אהרון צ'צ'יק פ"ד נו(1) 539 (2001) ולהלן: פס"ד שטרנברג); פס"ד דרוקמן; פס"ד אדנה; ע"א 6330/96 בנגר נ' בית החולים הכללי ע"ש הלל יפה, פ"ד נב(1) 145 (1998); ע"א 6768/01 רגב נ' מדינת ישראל, פ"ד נט(4) 625 (2004)).
הצוות הרפואי לא בדק מהם הגורמים להאטה כבר בשלב הראשון של הלידה ולא ערך דיון בנושא; לא הידק המעקב אחר הלידה נוכח ההאטה והעצירה בשלב השני; לא קיים איבחנה מבדלת ולא בדק מנח ראש העובר אלא להפך, שעות רבות לא נידרש כלל לענייניה של התובעת; קיבל החלטה על ביצוע לידה מכשירנית ללא הקפדה על מילוי הנהלים וההנחיות הנדרשים, ללא בדיקת מנח הראש וזיהוי המנח החריג, כאשר הראש באמצע האגן, ללא שקילת חלופות וללא שתוף התובעת וקבלת הסכמתה; ביצע הלידה המכשירנית והאפיזיוטומיה ברשלנות והכל תוך היתעלמות וזניחת החובה לערוך רשומות רפואיות תקינות ומלאות.
...
איני מקבלת טענה זו. אני מקבלת עדות התובעת וסביר בעיני כי אם הייתה מודעת לנסיבות הלידה ולסיכון הכרוך בביצוע לידת ואקום באותן הנסיבות, הן לה והן לעובר, ואם היו ניתנים לה מלוא ההסברים הנדרשים, הייתה בוחרת בחלופה לה הסכימה כבר שעות רבות קודם לכן, חלופת הניתוח הקיסרי.
סיכום שאלת האחריות אני מקבלת, אם כן, טענות התובעת וחוות דעת המומחים מטעמה כי הטיפול בה על ידי הצוות הרפואי של הנתבעת היה רשלני וכי מדובר בשרשרת כשלים בטיפול הרפואי.
אשר להפסדי העתיד – איני מקבלת טענת התובעת כי יש לערוך החישוב לפי כפל השכר הממוצע במשק אך אני סבורה שיש מקום לקחת בחשבון עליית שכר במהלך השנים עד גיל הפרישה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

תביעה לפי דיני הנזיקין, שבמסגרתה הטענה לקיומה של רשלנות רפואית של הצוות הרפואי של הנתבעת כלפי התובעת, אשר הגיעה ללדת בבית-החולים ללידת TOLAK (ניסיון לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי קודם), אשר הסתיים בלידה קיסרית, ולפי הטענה כתוצאה מהתרשלות רופאי הנתבעת, נגרם לה קרע ברחם, אשר ימנע ממנה בעתיד ללדת ילדים נוספים.
לטענת המומחה, במקרה בו אשה לאחר ניתוח קיסרי רוצה ללדת לידה ואגינאלית, מומלץ, ניטור אלקטרוני רציף של פעילות הרחם ודופק לב העובר.
האם הייתה רשלנות ואיחור משמעותי באיבחון הקרע הרחמי: לטענת המומחה לא ניתן לדעת באופן וודאי כי מתרחש קרע של הרחם למרות שיש סימנים עקיפים לכך לרבות האטה בדופק עובר, עליה בגובה ראש העובר לעומת בדיקה קודמת, כאב ספציפי בצלקת הבטנית וסימני שוק היפוולמי.
וכן: "... האשה הזו יצאה בנס, עם רחם בפנים, עובר לא סובל, היא הלכה הביתה עם העובר ובריאה, אני הייתי מצפה באמת שהיא תזמין את כל המחלקה לאיזה שוקולד, איזה פרחים, לכתוב מכתב תודה לבית-החולים......... תוך דקות היא הייתה בחדר ניתוח ועשו ניתוח, עוד 2 דקות הילד הזה היה מת. האשה הייתה מאבדת רחם" (עמוד 297-298 שורות 19-24, 1).
...
אם כך הם פני הדברים, כיצד היו אמורים רופאי הנתבעת לאבחן את אותו קרע בפרק הזמן המדובר? איני מקבל את חוות דעתו בדבר קיומו של סיכון בלידה ולדנית לאחר לידה קיסרית, אלא שאני מקבל את הטענה הנגדית, כי זוהי פרקטיקה רפואית נהוגה וראויה והבחירה בהליך זה, מה גם שהיה לפי רצונה של התובעת, הינו תהליך נכון, ראוי ובלתי רשלני.
שנית, אף אם טענה זו נכונה (ואיני קובע שכך) האם לפני נדונה תביעה שבמסגרתה ניסתה התובעת להרות ורק משום חששה לעשות כן היא לא הרתה בולד נוסף ? אף שאיני נדרש לכך, אני דוחה את טענות התובעת בכל הקשור לשאלת הנזק (סעיף 83 לסיכומיה והלאה), עת שרבבה נזקים פיזיים ונפשיים כאחד (סעיף 85 לסיכומיה) מבלי לעגנם בחוות דעת כדין (מומחה התובעת הפנה לתקנה בלתי רלוונטית ולא צורפה חוות דעת בדבר נכות נפשית).
תוצאה: לאור כל האמור, אני דוחה את התביעה.
לאחר שבחנתי את טיבו של ההליך, את אופן ניהול המשפט (העדת עדים עובדתיים, מומחים וכיו"ב, סיכומים), אני פוסק שהתובעת תשלם לנתבעת סך של 40,000 ₪ המהווים הן את הוצאות המשפט בסך 10,000 ₪, והן את שכר טרחת עוה"ד של הנתבעת בסך 30,000 ₪ (כולל מע"מ) וזאת בתוך 30 ימים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת כופרת בחבותה לפצוי התובעים, ולדבריה, היא לא התרשלה בניהול לידתה של פלונית, ולאימות טענותיה היא צירפה את חוות דעתו של המומחה בתחום רפואת נשים ומיילדות – פרופ' יריב יוגב, הסבור, כי "לא ניתן לקבוע קשר סיבתי בין ארועי הלידה לבין מצבו של התובע (צריך להיות "תובעת" – ד.ג.), שכן הקריטריונים ההכרחיים לקיומו של קשר סיבתי לא היתקיימו.
בשעה 01:20 נותקה היולדת מהמוניטור, ולדברי פרופ' יוגב בחוות דעתו "התבצע דיון עם הרופא הבכיר בתורנות, והוחלט כי בניטור דופק לב עוברי הודגמו האטות מסוג האטות משתנות ומוקדמות, ללא האטות מאוחרות, או חמורות, בנוסף, הודגמו האצות בדופק העוברי, אשר על כן הוחלט על המשך ניהול הלידה כלידה נרתיקית". תהליך הלידה נמשך, ובשעה 02:05 נולדה פלונית במשקל 3,230 גר', בלידה וגינלית, וציוני האפגר שלה היו 9 בדקה הראשונה, ו- 10 בדקה החמישית.
ודוק: טכיקרדיה מוגדרת כדופק עוברי מהיר, מעל 160 פעימות בדקה, ובעניין שלפני, אין ספק שהדופק עלה ל- 180 פעימות לדקה למשך 4 דקות, אלא שפרופ' יוגב הבהיר, כי הגדרה של דופק עוברי כטכיקרדיה, או בריקרדיה, מושתתת הן על מספר הפעימות לדקה, והן על משכן, כאשר רק דופק מואץ הנמשך מעבר ל- 10 דקות מוגדר כטכיקרדיה, בעוד שבעניין אשר בפנינו נמשך הדופק המוגבר כ- 4 דקות בלבד, והוא הופיע במסגרת היתאוששות לאחר האטה, ועל כן, הגדרת המצב כטכיקרדיה, איננה נכונה, ואיננה מתאימה לדופק העוברי שתועד במשך מרבית שעות הלידה, ומכל מקום, ועל מנת להסיר ספק, הנני קובעת, כי במוניטור נשוא התובענה לא אובחנה טכיקרדיה, על פי הגדרתה הרפואית.
...
המסקנה מהאמור הינה, כי התובעים לא הרימו את הנטל המוטל עליהם, מה עוד שהמומחה מטעמם – פרופ' דויד – הודה בהגינותו, כי אינו יודע, ואינו יכול לדעת, מתי אירע הנזק ההיפוקסי – איסכמי, ואין כל הוכחה, ובוודאי שאין כל וודאות, שהוא אירע במהלך הלידה דווקא, בעוד שמומחי ההגנה שכנעו את בית המשפט, כי לא יתכן שהנזק הנטען אירע במהלך הלידה.
גם הטענה לפיה יש להעביר את נטל השכנוע לכתפי הנתבעת, בשל נזק ראייתי, דינה להידחות.
הנני מצרה מאוד על נזקה של פלונית, אולם נזק זה לא נגרם כתוצאה מהתרשלות מי מעובדי הנתבעת, ומשכך אין מנוס מדחיית התובענה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בעיניין ע"א 8069/13 ריאד ג'באלי נ' רבחי ג'באלי (19.12.2016), פסקה 34, נקבע בין השאר: "בית המשפט, שלפניו מונחות שתי חוות דעת של מומחים, רשאי לדחות או לקבל את כולן או חלקן, או לבכר אחת על פני רעותה. העדפת חוות דעת מומחה אחד על פני מומחה אחר, נתונה לשיקול דעתה של הערכאה המבררת ואין מקום, כעניין שבשיגרה, להתערב בשקול דעת זה..." בעיניין ע"א 5787/08 **** קפאח נ' מדינת ישראל - משרד הבריאות (10.8.2010), פסקה 5: "תפקידה של הערכאה המבררת בתביעת נזיקין בעילת רשלנות רפואית הוא, בין היתר, לקבוע ממצאים עובדתיים. אומנם "רשלנות" היא מושג נורמאטיבי, אך בחינתה נערכת בשדה העובדות של המקרה הקונקרטי.
אתה יודע מה, יכול להיות שטעיתי באי רישום שמי אולי משום שהרישום דופק אמהי נרשם במועד מאוחר יותר וזו הסיבה שלא הסכמת לרשום את שמך זה לקרוא לי שקרנית ולזה אני לא מוכנה, שקרנית אני לא אבל אין לך הסבר למה לא רשמת את שמך כשאני רושמת "דופק אימהי" וזה מבוסס ויש הוכחה שאחרי זה הופיע דופק עוברי למשך לפחות 22 דקות ממה שספרתי כאן אם היה דופק עוברי איך היית נוהגת לא הייתי נגשת בכלל, אני נגשתי, או נקראתי, או שמעתי דופק שאינו כשורה, זה לא שניצבתי ליד האשה האם היתה פה הפסקה בדופק או ירידות בדופק נשמע מוניטור שאינו תקין לדופק עובר ואז במקרה כזה מה עושים בהנחה שזה לא דופק אימהי, מה היית נוהגת לעשות בשנת 2006 דבר ראשון לגשת ולהזזיז את המתמר ולחפש את הדופק הנכון של העובר ונניח שהיית משתכנעת שזה לא דופק אימהי אלא של העובר, איך היית נוהגת הייתי קוראת לרופא ומביאה את האולטרסאונד.
] בחוות דעתו המקורית ציין מומחה הנתבעים, כי "קצב לב עובר מתאפיין בשינוי הקצב בין פעימה לפעימה הקרוי ווריביליות וכאן הקטע הנידון מציג רישום צר יחסית המאפיין דופק אמהי ולא עוברי". עוד ציין ביחס לעלייה החדה, כי כאשר יש רישום דופק עוברי שאינו תקין, הרישום שלאחריו משתנה באופן הדרגתי והוא מציג או דופק מהיר כפצוי על מצב הקפוח שהיה, או מציג האטות שמצביעות על יציאה איטית מאותו מצב קפוח.
...
בשולי האמור אך לא בשולי חשיבות הדברים, למקרא חוות דעתו השלישית של מומחה התובעים שצורפה לכתב התביעה בהליך הנוכחי, שמתי לב לאמור בהערת השוליים הראשונה בחוות הדעת, וכך נכתב על-ידי המומחה: "בתיק זה ת"א 4912-09 הוגשה בעבר תביעה נגד קופ"ח מכבי וקופ"ח כללית. ניתנו חוות דעת (מטעם ההגנה) של המומחה לגניקולוגיה פרופ' שיף מטעם קופ"ח מכבי, ופרופ' הרמן מטעם קופ"ח כללית. התביעה נגד קופ"ח מכבי הסתיימה בהסכם פשרה. התביעה נגד קופ"ח כללית נדונה בבית המשפט שלום ירושלים לפני כבוד השופטת תמר בר-אושר צבן בתאריך 23.3.14. ועקב בקשת העותרים התביעה נמחקה, והדיון הועבר לביהמ"ש המחוזי בירושלים" (ההדגשה אינה במקור) אין בידי לקבוע מה היו המניעים של התובעים לפעול כפי שפעלו.
סיכום לאור האמור, התביעה נדחית.
העתירה לחיוב בא-כוח התובעים בהוצאות אישיות - נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו