מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דרישות מבחן הכנסה לקבלת גימלת סיעוד ובשיעורה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הצדדים אינם חלוקים על כך שהכנסות התובעת עולות על פעם וחצי השכר הממוצע במשק ואולם לטענת התובעת, על הנתבע להפעיל שיקול דעת ולאפשר במקרים חריגים קבלת גמלת סיעוד מלאה חרף מבחני ההכנסה.
דיון והכרעה: סעיף 224(ד)(1) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה – 1995 (להלן – החוק) קובע: "הזכות לגימלת סיעוד ושיעורה מותנים במבחני הכנסה שיקבע השר בתקנות, בהסכמת שר האוצר ובאשור ועדת העבודה והרווחה; בתקנות אלה ייקבעו שעורי הגימלה בהתאם למבחני ההכנסה וכללים לחישוב ההכנסה, לרבות מבחנים וכללים לסוגי מבוטחים". מכח סעיף 224 (ד)()1) לחוק הותקנו תקנות הביטוח הלאומי (ביטוח סיעוד) (מבחני הכנסה לקביעת הזכאות לגימלת סיעוד ושיעורה) תשמ"ח – 1988 (להלן – התקנות).
" (ההדגשה שלי – א.ר.) ובהמשך פסק הדין: "נוכח היותם של משאבי המדינה מוגבלים, לא ניתן להמנע מהגבלת הזכאות לגימלת סיעוד על מנת לממן את הסיוע לו נדרשים אותם מבוטחים הנזקקים יותר לגימלה מחמת חיסרון הכנסה למימון תכלית תשלומה.
...
גם אם קיימות דרכים אחרות, לא שוכנענו כי הדרך שנבחרה חורגת ממתחם הסבירות באופן המצדיק התערבות שיפוטית, ולא שוכנענו כי אי קביעת מדרגה נוספת, כמבוקש על ידי המערערת, מגבשת טעם המצדיק פסילת התקנות.
נוכח כלל האמור לעיל, לאחר שבחנו את ההסדר הקבוע בדין, אנו קובעים כי ההסדר הכולל הינו מידתי, ואינו חורג ממתחם הסבירות ואין מקום לפסילתו.
אשר על כן, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

" תקנה 8 לתקנות מבחני הכנסה בביטוח סיעודי , שעניינה "שינויים בהכנסה החודשית" מבחינה בין המועד בו זכאי מקבל גמלת סיעוד להתחיל לקבל את הגימלה בשיעור שונה בהתאם לנתונים החדשים שהציג למוסד לביטוח לאומי (סעיף 8(א), לבין אופן עריכת חישוב ההכנסה החודשית (סעיף 8(ב) .
מנוסח הסעיף ניתן ללמוד שאין כל מניעה להודיע על שינוי ההכנסות מבעוד מועד, כפי שפעלה התובעת במקרה דנן, ולא היה מקום לידרוש מהתובעת להגיש הודעה נוספת על שינוי בהכנסותיה.
...
לפיכך דין טענת הנתבע להידחות.
כמו כן, נדחית בזאת טענת הנתבע, לפיה יש לראות בחודש 9/12 כמועד שבו קיבל את הנתונים החדשים על ההכנסה של התובעת, ובהתאם לתקנה 8(א), שונה שיעור הגמלה מה-1 לחודש שלאחר החודש שבו קיבל המוסד את הנתונים, קרי בחודש 10/12.
נוכח כל האמור לעיל, התביעה מתקבלת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הכללים לקביעת הזכאות לקיצבת סיעוד (בשיעור מלא או חלקי) נקבעו בתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח סיעוד)(מבחני הכנסה לקביעת הזכות לגמלת סיעוד ושיעורה), תשמ"ח - 1988 [להלן: "התקנות"].
עוד יש להזכיר כי סעיף 8 לתקנות קובע : (א) חל שינוי בהכנסה החדשית, שמשפיע על הזכות לגמלה או על שיעורה, תשונה הגמלה בהתאם מה-1 לחודש שלאחר החודש שבו קיבל המוסד את הנתונים החדשים על ההכנסה.
לא ברור מהו אותו "חוזר משותף" שנזכר בחוזר ענף הסיעוד נשוא ענייננו באשר הצדדים כלל לא נדרשו לעניין זה, ואולם נדמה כי ה"נוסחה" שמופיעה בחוזר של ענף הסיעוד לעניין שיטת החישוב של "התשלום הנוסף" דומה לזו שמפורטת בתקנות הביטוח הלאומי (תשלום ופטור מתשלום דמי ביטוח) תשנ"ה 1995 [להלן: תקנות חישוב דמי ביטוח].
...
לנוכח האמור לעיל, ואף מבלי להידרש לתשלומי השי לחג אין מנוס מלקבוע כי בכל זמן נתון, הכנסתה החודשית של התובעת בגין גמלה מעירית ת"א לא נפלה מסך 8,168 ש"ח (7643+ 174+351).
אשר על כן התביעה הנוגעת לשנים 2016-2017 אשר היא נשוא ענייננו – נדחית.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

מנגד, גב' כהן טענה כי סעיף 224(ד)(1) לחוק הביטוח הלאומי קובע כי הזכות לקבלת גמלת סיעוד כמו גם שיעורה מותנים במבחני הכנסה שנקבעו בתקנות, וכי תקנה 4 לתקנות הסיעוד קובעת בהקשר זה כי יש לבחון אך ורק שלושה חודשים מתוך ארבעת החודשים עובר להגשת התביעה.
לגופו של עניין, אשר ליחס בין תקנה 4 לתקנות הסיעוד ותקנה 5 לתקנות דמי ביטוח טענה גב' כהן כי בעוד שתקנה 3 לתקנות הסיעוד היא תקנה כללית העוסקת בסוגי ההכנסות שיש להביא בחשבון עת נדרשים לבחינת הזכאות לגימלת סיעוד הרי שתקנה 4 היא תקנה ספציפית הקובע "ברחל בתך הקטנה" שהתקופה הקובעת לעניין חישוב הזכאות לגימלה הוא שלושה מתוך ארבעת החודשים לפני הגשת התביעה.
...
שלישית, מקובלת עלינו גם טענת המוסד, כי תוצאה שלפיה לשני מבוטחים שלהם הכנסה זהה תיקבע זכאות שונה לגמלת סיעוד לפי מועד הגשת התביעה אינה סבירה.
כללו של דבר: ערעור המוסד מתקבל חלקית, כך שאנו קובעים שאין לחשב את ההכנסה לעניין זכאות לגמלת סיעוד על יסוד ממוצע ההכנסה ב- 12 החודשים שקדמו להגשת התביעה לגמלת סיעוד או לחודש שבו משולמת גמלת הסיעוד, ובוודאי שאין לחשב את ההכנסה על יסוד ההכנסה השנתית בשנה שקדמה להגשת התביעה לגמלת סיעוד.
סוף דבר: בעניינה של גב' כהן הערעור מתקבל, ואנו קובעים כי עניינה יוחזר למוסד על מנת שייערך מחדש חישוב בנוגע לזכאותה לגמלת סיעוד לתקופה 24.12.2019 עד 24.3.2020.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

רק לאחר מכן, הנתבע נידרש לבחון את תקנה 8(א) לתקנות, והוא מיישם אותה ומבצע שינוי בפועל של הגימלה, בין אם לגבי הזכאות שלה, ובין אם לגבי שיעור הגימלה.
בית הדין הוסיף וקבע שם, כך (ב"ל (חי') 53145-01-13 פולק – המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 1.4.2015)): "9. תקנה 8 לתקנות מבחני הכנסה בביטוח סיעודי, שעניינה "שינויים בהכנסה החודשית" מבחינה בין המועד בו זכאי מקבל גמלת סיעוד להתחיל לקבל את הגימלה בשיעור שונה בהתאם לנתונים החדשים שהציג למוסד לביטוח לאומי (סעיף 8(א), לבין אופן עריכת חישוב ההכנסה החודשית (סעיף 8(ב).
...
מנגד, הנתבע טוען כי דין התביעה להידחות, מהטעמים הבאים: טענת התובעת לגבי ההסדר החקיקתי הועלתה לראשונה רק בשלב הסיכומים, והוא מתנגד להרחבת חזית; הסעד המבוקש על ידי התובעת – ביטול תקנה – אינו נמצא בסמכותו של בית הדין, ובית הדין מתבקש לדחות אותו בשל היעדר סמכות עניינית; דין התביעה להידחות גם לגופו של עניין, ויש לקרוא את ההוראות בהסדר הנורמטיבי ככאלה שמשלימות האחת את השניה, ולא כסותרות.
עם זאת, מקובלת עלינו טענת הנתבע, כי התקנות אינן מחליפות האחת את השניה, ולא באות זו במקום זו. אלא, שמדובר במבחנים מדורגים ומצטברים.
בסיכומו של דבר, נקבע באותו הליך כי על הנתבע לשלם לתובעת גמלת סיעוד מירבית החל מחודש 9/2012, בהתאם לנתונים חדשים שמסרה התובעת באותו הליך לנתבע, על סך הכנסתה החודשית בחודש 7/2012.
גם מקובלת עלינו טענתו הנוספת של הנתבע, כי שינוי של הסדר שכזה צריך שייעשה אך ורק על ידי המחוקק, שלו ידועים סדרי העדיפויות לחלוקת הכספים מן הקופה הציבורית, ושבידו המידע הנדרש לשם כך, מתוך ראיית הרוחב של חלוקת כספי הציבור (ראו: סעיף 17 לסיכומי הנתבע).
סוף דבר – לאור כל האמור לעיל, דין התביעה להידחות, וכך אנו מורים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו