צדדי ג' 1 ו – 4 הגישו הודעת צד ג' נגד צדדי ג' 2 ו – 3, הבעלים של המוסך וכנגד המוסך עצמו, כלומר בין הצדדים האמורים ישנה חזית ברורה בתיק זה.
טענות התובע;
לטענת התובע, אין מחלוקת, ביחס לזכאותו לפצוי מ"קרנית"; אין מחלוקת, כי התובע נהג על הטרקטורון החלופי בהיתר; וכי הוא לא היה צריך לדעת כי אין לטרקטורון החלופי ביטוח.
דיון והכרעה;
כאמור לעיל, פסק דין זה יעסוק בשאלת החבות ובהתאם, בתחולת סעיף 7 א לחוק הפלת"ד.
סעיף 7 לחוק הפלת"ד עוסק באותם נפגעים שאינם זכאים לפצוי בגין חוק זה כתוצאה ממצבים שונים.
סעיף 7 א לחוק הפלת"ד מחריג את סעיף 7(5) וקובע כך: "על אף האמור בסעיף 7(5), מי שניפגע כשנהג ברכב בהיתר מאת בעליו או מאת המחזיק בו, ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח אינו מכסה את שימושו ברכב, והוא לא ידע על כך ובנסיבות הענין גם לא היה סביר שיידע, יהא זכאי לתבוע פיצויים מן הקרן כפי שזכאי לכך נפגע לפי סעיף 12(ב)".
ממקרא סעיף זה אנו למדים, כי נהג, שעשה שימוש ברכב ללא ביטוח ונפגע, יהיה זכאי לפצוי, ככל שיוכיח שני תנאים מצטברים: האחד- שנהג ברכב בהיתר מהבעלים של הרכב או המחזיק בו והשני- שלא הייתה לו הידיעה על העדר הביטוח.
"
לאור כל האמור, אני סבור, כי הוכח ברמת ההוכחה הנדרשת במשפט האזרחי, כי בזמן אמת, התובע (וכן שלומי ו/או אופיר) לא ידע שהוא נהג בטרקטורון החלופי ללא ביטוח.
סבירות אי הידיעה (יסוד אובייקטיבי)- האם היה על התובע לדעת אם הטרקטורון החלופי מבוטח;
העובדה שהתובע לא ידע בפועל, סובייקטיבית, אודות העידר הכסוי הבטוחי, אין בה די.
יש לבחון, האם מיתקיים היסוד האובייקטיבי, שאלת סבירות היתנהגותו של התובע בקשר לחובתו לחקור ולברר את קיומו של כסוי בטוחי.
בפסיקה נקבע (ראו ת"א 11597-12-17 א' א' נ' קרנית - קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים (במאגרים, 16.1.23), כי "המבחן לקביעה אם אי הידיעה של הנוהג ברכב היא סבירה, הוא מבחן מעורב, בו משמשים יסודות אובייקטיביים וסובייקטיביים, המתחשבים בצדדים עצמם, בהתנהגותם ובנסיבות השמוש ברכב [אליעזר ריבלין, תאונת הדרכים - תחולת החוק, סדרי דין וחישוב הפיצויים, עמ' 524-527 (מהדורה חמישית, 2020]. כלומר, "ההכרעה בשאלת קיומו של יסוד הסבירות במקרה מסוים אינה נורמאטיבית "טהורה", אלא כוללת גם נתונים קונקריטיים למקרה הנידון" [רע"א 9478/12 קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' איי.אי.ג'י חברה לביטוח בע"מ, פסקה 8 [פורסם בנבו] (24.1.2013) (להלן: "עניין איי.אי.ג'י")].
זכות החזרה של קרנית לצורך שיפוי עבור הפצוי שחויבה בו לטובת נפגע, מעוגנת בסעיף 9(א) לחוק הפלת"ד. בעניינינו, יש לבחון את החלופה הקבועה בסעיף 9(א)(3) לחוק הפלת"ד, לפיה, לקרנית עומדת הזכות לחזור על "בעל הרכב או המחזיק בו כאמור בסעיף 7א".
נוכח המסקנה אליה הגעתי כאמור, לפיה, התובע לא ידע ולא היה סביר שידע כי אין לטרקטורון החלופי ביטוח וכן לאור העובדה שהגעתי לכלל מסקנה, כי צדדי ג' 2 ו-3 נתנו לשלומי הרשאה לעשות שימוש בטרקטורון החלופי, אני סבור כי דין ההודעה לצדדי ג' 2 ו-3 להיתקבל.
...
נוסף על כך, נוכח המסקנה אליה הגעתי לפיה, שלומי היה המחזיק של הטרקטורון החלופי, ובנסיבות שנוצרו, בין היתר בשל היחסים בין שלומי לאופיר, יש לראות גם באופיר מחזיק בטרקטורון החלופי (שכן כאמור לעיל, קבעתי, כי הוא היה "המחזיק" לצורך מתן ההיתר לעשות שימוש בטרקטורון החלופי), אני סבור, כי דין ההודעה לצדדי ג' 1 ו-4, דינה להתקבל.
יש לציין כי לא אפשרתי את העדתו של הנהג הנטען (העד מר בקיש עופר, החלטתי מיום 01.03.23) שהביא את הכלים האמורים בהחלטות שנתתי וזאת לאחר שלא מולאו החלטות בימ"ש ואולם לא היה בכך כדי לשנות את מסקנתי לאחר שבחנתי את העדויות של הצדדים השלישיים הרלוונטיים ולא נתתי אמון בהעברת כלים אלה למחסן כפי שהעידו.
אני סבור, כי יש לקרנית זכות חזרה כנגד צדדי ג' 1,2,3 ו – 4.