בהנתן שהמעסיקה בתיק שלפנינו הנה מעסיקה גדולה, המעסיקה אלפי עובדים, ובהנתן שכפי שציינו קודם לכן היא עצמה מכירה בהסתדרות הלאומית כארגון עובדים מוכר, ואף מעבירה לאירגון עובדים זה דמי חבר עבור חלק מעובדיה, אין צורך שנכריע בשאלה האם חובת הנכוי שבה עסקינן חלה גם על מעסיקים קטנים, וגם במקרים שבהם קיים ספק באשר להיותו של האירגון הפונה "ארגון עובדים", ואנו משאירים שאלה זו בצריך עיון (לדיון כללי יותר בשאלה האם נכון לעיתים להטיל חובות שונות על מעסיקים גדולים לעומת קטנים במשפט העבודה, ראו: רעות שמר בגס מעסיקים גדולים בדיני עבודה (נבו, 2017));
עשירית העובדה שהמעסיקה במקרה שלפנינו הפסיקה לחייב את העובדים התובעים בדמי טפול מקצועי-אירגוני, תוך שהיא מפנה בהקשר זה להוראת סעיף 25(3ב) לחוק הגנת השכר הקובעת כי אין להעביר משכרו של עובד דמי טפול מקצועי-אירגוני לאירגון היציג, במקרה שבו אותו עובד חבר ארגון עובדים אחר, מלמדת שהמעסיקה עצמה מכירה בהסתדרות הלאומית כארגון עובדים.
שהרי, אם סברה אחרת, מדוע היא פטרה את אותו העובד מתשלום דמי טפול מקצועי-אירגוני עבור האירגון היציג?;
ולבסוף הפרשנות שמציעה לנו המעסיקה להוראת סעיף 25(א)(3ב), שלפיה במקרה שהמעסיקה מקבלת הודעת חברות של עובד באירגון עובדים אחר, היא חייבת להפסיק לנכות עבורו דמי טפול מקצועי-אירגוני, אך אינה חייבת לנכות דמי חבר לאותו ארגון אחר, עשויה להוביל לתוצאה בלתי סבירה שלפיה עובדים שיבקשו לחסוך לעצמם את עלות דמי הטיפול האירגוני-מקצועי, יודיעו למעסיקה שלהם שהם הצטרפו לאירגון אחר – כדי שתפסיק לנכות להם דמי טפול אירגוני – אך בד בבד יימנעו מתשלום דמי חבר לאותו ארגון אחר.
...
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים לכאן ולכאן, הגענו לכלל מסקנה שהפרשנות הנכונה היא זו בה דוגלים התובעים, דהיינו שבנסיבות המקרה, ומבלי שיש בכך כדי לקבוע מסמרות ביחס לכל מקרה ומקרה, מוטלת היתה חובה על המעסיקה להעביר את דמי החבר של התובעים להסתדרות הלאומית.
פרשנות שכזו אינה תואמת, כך להבנתנו, את תכלית ההסדרים הקבועים בסעיפים 25(א)(3) ו- 25(א)(3ב) לחוק הגנת השכר, שהינם במפורש לעודד ולאפשר התארגנות עובדים, ולא לפגוע בה. למעשה, נדמה שאף שהמעסיקה הנתבעת מסכימה לכך, שכן היא עצמה טענה בסעיף 23 לסיכומיה כי "ברור... כי סעיף 25 לחוק הגנת השכר לא התכוון להוות דרך עוקפת כדי להימנע מתשלום דמי טיפול במסווה של חברות בארגון אחר". ונזכיר בקשר לכך את הטעם לאי-ניכוי דמי טיפול מקצועי ארגוני במקרה של חברות בארגון עובדים אחר, כפי שהובאו על ידי שר העבודה (דאז) יגאל אלון, כשהביא את הצעת החוק לקריאת ראשונה בכנסת, דברים שצוטטו בהסכמה בפסק דין עמית (שם):
"תנאי לניכוי כמובן, שהעובד אינו חבר בשום ארגון עובדים. אם העובד מאורגן בארגון עובדים שאינו מוכר כארגון עובדים יציג על-פי החוק, יהיה פטור מתשלום דמי טיפול מקצועי-ארגוני, וזה מתוך עצם הערכה לעובד המוכן להתארגן".
סוף דבר
בקשת הצד מתקבלת, במובן זה שניתן צו הצהרתי שלפיו הנתבעת חייבת להעביר להסתדרות הלאומית את דמי החבר של התובעים 2 עד 9, וזאת רטרואקטיבית מהיום שבו הועברו אליה טפסי ההצטרפות ועד למועד סיום עבודתם אצלה, או סיום חברותם בהסתדרות הלאומית, לפי המוקדם.
הנתבעת תשלם לתובעת 1 הוצאות משפט בסך 10,000 ₪, בצירוף הפרשי וריבית מהיום.
בנסיבות, ובהינתן שהתובעים כולם היו מיוצגים על ידי התובעת 1, לא מצאנו לעשות צו נוסף להוצאות לטובתם.