מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דיני עבודה הגשת תביעה שכנגד ע"י המעסיק בניסיון להרתיע את העובד

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים התובע טוען כי היתקיימו יחסי עובד-מעסיק בינו לבין הנתבעת, וכי הוא מילא את תפקידו בנתבעת במסירות ובנאמנות החל מחודש 9/2013 ועד לחודש 3/2017, מועד שבו הפסיקה הנתבעת את עבודתו ללא כל הודעה מוקדמת וללא כל התראה, דבר המקנה לו זכאות לפצויי פיטורים.
לגישתי, אותה פירטתי בהרחבה בעיניין ענת עמיר, לא אבד הכלח על עיקרון היסוד בדיני העבודה, שלפיו הזכויות המוקנות ל"עובד" מכוח מעמדו כ"עובד" אינן ניתנות לויתור או להתניה, ועיקרון יסוד זה חיוני להשגת התכלית של דיני העבודה; נוכח האמור, "נקודת המוצא לדיון היא שהמדיניות הראויה להגשמת תכלית דיני העבודה מחייבת שכל מועסק שהוא לאמיתו של דבר עובד יסווג מלכתחילה כ"עובד" ולא כ"עצמאי", וייהנה בזמן אמת, במהלך תקופת עבודתו ולא בדיעבד, מכל הזכויות המגיעות לו כ"עובד" על פי החוק והפסיקה"; כמו כן, "פן אחר של המדיניות שנועדה לתמרץ מעסיקים שלא להעסיק עובדים כעצמאיים הוא הטלת האחריות על המעסיק לסיווג הנכון של המועסק – עובד או עצמאי". על יסוד האמור, אני סבורה, כפי שנקבע בעיניין רופא, כי יש לקבוע כללים משפטיים אשר "יתנו תמריץ שלילי מפני סיווג שגוי מודע של 'עובדים' כ'עצמאיים', כמו גם תמריץ חיובי לבדיקה מקיפה של מעמדם טרם היתקשרות עמם על מנת להקטין במידת האפשר את הסיווגים המוטעים בתום לב". לאור האמור, אני סבורה כי יש להחיל את הגישה ההרתעתית על תביעות של מועסק שסיווג כ"עצמאי" בתקופת ההעסקה ובדיעבד מסווג כ"עובד", והחלת הגישה החישובית פוגעת בעיקרון היסוד של קוגנטיות דיני העבודה, ומסכלת את השגת המטרה – מניעה של שלילת זכויות מעובדים על ידי העסקתם כעצמאיים.
לעניין זה, ראו דו"ח פירוט עיסוק שהונפק על ידי המוסד לביטוח לאומי עבורה, מיום 31.1.2019, ואשר צורף לתצהירו של התובע; לא הוכח שהתובע עבד כדייג עצמאי – עוד נציין, כי הנתבעת שמה דגש רב על פעילותו הנטענת של התובע כעצמאי, ומתוך ניסיון להוכיח כי התובע פעל והרוויח רבות במהלך תקופת ההיתקשרות עם הנתבעת.
] "במסגרת ההסכם סוכם בינינו שבגין השירותים שאתן לחברת סאסאטק אקבל סכום עבור כל שירות שיינתן פעם בחודש עבור כל החודש שעבר, זה בתחילת הסיכום היה כשהסיכום הראשוני מלכתחילה טרום ההסכם הזה היה שברצוני למצוא עקב גילי מקום עבודה מסודר שבו יהיו לי תנאים סוצאליים שבהם אוכל לפי ההגדרה המדוייקת שלי באותו מעמד להיזדקן עם החברה הזו ולדאוג למעמד משפחתי, רציתי לעבוד בחברה שלמעשה שינוי מבחינתי כעצמאי ולהכנס בחברה להתברג בה בתור שכיר, לשאלת בית הדין האם ביקשתי להיקלט כשכיר אני משיב שכן, במעמד ההסכם הזה אפילו ואמרו לי שזה הכיוון והם רוצים מישהו שמתאים להם מהאיזור שאני נמצא בו שיהיה שכיר מטעמם שיהיה אמון מטעמם על האיזור שאני גר בו." אנו דוחים טענה זו לחלוטין, בשל הנימוקים הבאים: ראשית, המדובר בדברים שנאמרו בפעם הראשונה בעת חקירתו הנגדית של התובע, ולא צוינו מעולם קודם לכן – לא בכתב התביעה, לא בשלושת הדיונים המוקדמים שנערכו לפני כב' הרשמת שי, ולא בתצהירו של התובע; שנית, דברים אלה גם לא נאמרו במסגרת ההתכתבויות שנערכו בין הצדדים טרם הגשת התביעה.
...
מנגד, הנתבעת הכחישה מכל וכל את טענותיו של התובע, וטענה כי דין התביעה להידחות בכללותה.
] "הסכם ההתקשרות מיום 9/9/13 היה הסכם שאלי חן הכתיב לי אותו וביקש לתת לנו שירות בתנאים אלה וציין כי אלה התנאים שהוא מתקשר עם חברות אחרות", וכן "התובע היה עצמאי ובעל עסק, וצורת התקשרותו מול הנתבעת כקבלן עצמאי היתה מבחירתו של התובע." וראו גם בחקירתו הנגדית של מני, שציין את הדברים הבאים, ואשר לא נסתרו אף הם: "אני זוכר שהתובע ביקש לעבוד במתכונת כקבלן ואף לפי התנאים שעבד, לפי אותם תעריפים שעבד בקליר למרות שזה תעריפים גבוהים מהמקובל אצלנו. לשאלת בית הדין כמה שילמנו לקבלנים קודם לכן אני משיב שבד"כ סדר גודל של בין 200-300 ₪ לקריאת שירות או 400 ₪ ולא מוסיפים על כך נסיעות, זה תלוי במרחק, בעיתוי." סיכום לסיכום – לאור כל האמור לעיל, אנו קובעים כי התקיימו יחסי עובד-מעסיק בין התובע לבין הנתבעת.
משכך, דין התביעה להידחות בכללותה.
] עם זאת, ולאחר דברים אלה – ובהתחשב בכך שבסופו של דבר הסתבר שאכן התקיימו יחסי עובד-מעסיק בין הצדדים, אנו קובעים בזאת כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב סע"ש 53870-11-17 29 יולי 2021 לפני: כב' השופט אלעד שביון נציג ציבור מעסיקים מר אסי מזרחי התובע: הנתבע שכנגד ערן מאייר ע"י ב"כ עו"ד גיא אופיר הנתבעות: התובעת שכנגד 1. הום נכסי השרון בע"מ 2. לאה מלוכנא ע"י ב"כ עו"ד דורון נחמיה פסק דין
רקע כללי: לפנינו תביעה שהגיש מר ערן מאייר (להלן - התובע) להכרה בקיומם של יחסי עובד ומעסיק בינו לבין הום נכסי השרון בע"מ (להלן – החברה) וגב' לאה מלוכנא (להלן – גב' מלוכנא) (הנתבעות תכוננה להלן יחדיו – הנתבעות) ולתשלום זכויות עבודה בסך 350,000 ₪ (לצרכי אגרה).
במסגרת תביעה שכנגד שהגישה החברה היא טענה, כי לאחר סיום ההיתקשרות בין הצדדים (בעקבות הודעת סיום היתקשרות של הנתבע) נודע לחברה, כי התובע גזל סודות מסחריים של החברה על מנת להתחרות בה והנתבע מנסה לפגוע בעסקיה.
במסגרת ע"ע (ארצי) 28228-03-15 איזאבלה לוקס נ' ארז ויסמן (ניתן ביום 31.10.16) נפסק, בין היתר, כדלקמן: "בעת יישום הוראות החוק יש להתייחס, בין היתר, לחומרת ההפרה, למשכה, לתום ליבם של הצדדים וכמובן לתכלית ההרתעתית של הוראות סעיף 26א לחוק הגנת השכר (ראו על דרך ההקש: ע"ע (ארצי) 33680-08-10 דיזינגוף קלאב בע"מ – יעקב זואילי [פורסם בנבו] (16.11.2011) בסעיף 36 לפסק הדין), תוך שבעניינינו יש ליתן דגש על חומרת ההפרה שהביאה אי התקינות של החלק הארי של התלושים שנמסרו למערערת, מספר התלושים הלא תקינים (22 מתוך 24 תלושים שנמסרו למערערת), הפגיעה המיידית במערערת בעת מתן התלושים (הזכויות הנילוות של המערערת נגזרו מהסכומים הנקובים) והפגיעה המסתברת והמובנת מאליה בעת מימוש זכויותיה על פי חוק הביטוח הלאומי". לאחר שעיינו בחומר הראיות ושקלנו את טענות הצדדים מצאנו לדחות את התביעה בגין רכיב זה. הפצוי כאמור כפוף לכך שהמעסיק לא מסר לעובדו ביודעין תלוש שכר.
שיקולים שונים נוספים שניתן להביאם בחשבון על מנת לקבוע אם יש מקום להטלת פיצוי זה או לא, כגון: מי הכתיב את מודל ההיתקשרות בין הצדדים; מידת חוסר תום הלב מצידו של המעסיק או מצידו של העובד; ידיעתו של המעסיק שהוא מעסיק את העובד כעצמאי למרות היותו עובד לפי מבחני הפסיקה; כלל הנסיבות המצביעות על ניצול חולשתו של העובד על ידי המעסיק על מנת לשלול ממנו את זכויותיו; היחס בין השכר הקבלני ששולם לבין שכר עובד "שכירי"; קיומה של מערכת יחסים קיבוצית במקום העבודה המיטיבה עם ציבור העובדים; ההקשר התעשייתי – למשל: האם מדובר בסוג עיסוק שמקובל בו לעבוד כעצמאיים; משך העסקה; המידה שבה חרגו כלל תנאי העסקה מן הנידרש לפי דיני העבודה וחוקי המגן; התאמה של חומרת ההפרה לשעור הפצוי שיקבע; שיקלול זכויות "לא ממוניות" שהעובד לא קיבל בשל הסווג השגוי.
...
עיקר טענות הנתבעות: יש לדחות את התביעה במלואה.
סוף דבר: התביעה כנגד הנתבעת 2 נדחית.
התביעה שכנגד נדחית.
לא מצאנו מקום לפסיקת פיצויי הלנה מאחר ולטעמנו התגלעה מחלוקת של ממש וטעות כנה באשר לעצם החיוב ו/או גובהו.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים לטענת התובעת, כפי שהובאה במסגרת כתב התביעה, תצהיר עדות ראשית וסיכומי הטענות, יש לחייב את הנתבעת בתשלום פצויי הלנת פצויי פיטורים בהתאם לדין, בסך של כ- 143,000 ₪, וזאת בשל הטעמים הבאים: ביום 26.1.20, כחצי שנה טרם הגשת התביעה, פנתה התובעת באמצעות בא כוחה לעו"ד בכור, אשר ייצג את הנתבעת בהליך הנוסף, בדרישה לתשלום פצויי הפיטורים.
התובעת הוסיפה כי אין המדובר במעסיק קטן, חסר ניסיון וידע ועל כן חזקה כי הנתבעת ידעה היטב כיצד לאתר את התובעת וזאת אף באמצעות בא כוחה שכן דבר ייצוגה היה ידוע לנתבעת עוד מפתיחתו של ההליך הנוסף, בחודש 6/2019.
הנתבעת הרחיבה את חזית המחלוקת בחקירה הנגדית של הגב' גלעדי שעה שטענה כי ניתן למשוך את כספי הפיצויים ללא טופס 161 ועל כן אין לקבלה וממילא היא גם לא הוכחה.
סעיף 20(ד) לחוק קובע כי בית הדין מוסמך להפחית או לבטל פצויי הלנת פצויי פיטורים אם אלה לא שולמו עקב חילוקי דיעות שיש בהם ממש בדבר עצם הזכות, או מועד הפסקת העבודה או בנסיבות בהן "הזכאי לקבלת פצויי הפיטורים לא מסר למעסיק לפי דרישתו פרטים הנוגעים לעובד או לזכאי כאמור והדרושים לענין קביעת הזכות לפצויי הפיטורים או שיעורם". תכליתם של פצויי ההלנה היא ליצור הרתעה ולפצות את העובד על הנזק שניגרם לו בשל אי תשלום זכויותיו במועד.
שיחרור כספי הפיצויים מחייב על פי דיני המס המצאת טפסי 161 (דיווח מעסיק) ו – 161א (דיווח עובד).
...
שנית, אני סבורה כי יש ליתן משקל גם להתנהלות התובעת לצורך פסיקת פיצוי זה. ובמה דברים אמורים? לטענת התובעת, היא פנתה ביום 26.1.20 באמצעות בא כוחה, במכתב דרישה לעו"ד בכור שכן היא סברה כי הוא מייצג את הנתבעת הואיל והוא הגיש כתב הגנה בהליך הנוסף.
משכך, אני סבורה כי יש ליתן משקל לכך שהתובעת בחרה שלא לפעול ישירות אל מול הנתבעת טרם הגשת הליך זה. עם זאת, אין בידי לקבל את טענת הנתבעת לפיה התובעת פעלה מתוך כוונת זדון בהגשת התביעה בחלוף כחצי שנה ממועד סיום יחסי העבודה, שכן לנתבעת נדרשו כשמונה חודשים נוספים מהגשת התביעה ועד להמצאת טופס 161 ותשלום השלמת פיצויי הפיטורים.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובעת, בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין לידיה, סך 13,420 ₪ בגין פיצויי הלנת פיצויי פיטורים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב ת"צ 51424-05-18 לפני: סגנית הנשיאה, השופטת אריאלה גילצר – כץ נציג ציבור (מעסיקים) מר יעקב אורנשטיין נציג ציבור (עובדים) מר איתן קשמון המבקשת: רחל פרץ, ת.ז. 301207965 ע"י ב"כ: עו"ד משה וקרט ועו"ד ליאת בן סימון המשיבה: חברת אלבר ציי רכב בע"מ, ח.פ. 512642281 ע"י ב"כ: עו"ד סיגל פעיל, עו"ד זוהר גיבס ועו"ד אדר שוורץ אביטל החלטה
התשתית הנורמאטיבית בבסיס התובענה הייצוגית ניצבים אינטרס הציבור ואנטרס הפרט: "ביסוד התובענה הייצוגית, מונחים שני שיקולים מרכזיים: האחד, הגנה על אינטרס הפרט באמצעות מתן תרופה ליחיד שניפגע. אותו יחיד, ברוב המקרים, אינו טורח להגיש תביעה. לעתים בא הדבר בשל כך שהנזק שניגרם לאותו יחיד הוא קטן יחסית. עם זאת, הנזק לקבוצה הוא גדול, כך שרק רכוז תביעות יחידים לתביעה אחת, היא התובענה הייצוגית, הופך את תביעתם לכדאית ... השיקול השני עניינו אינטרס הציבור. ביסוד אינטרס זה מונח הצורך לאכוף את הוראות החוק שבגדריו מצויה התובענה הייצוגית. לתובענה הייצוגית ערך מרתיע. מפירי החוק יודעים כי לניזוקים יכולת פעולה נגדם... אינטרס צבורי זה מוגבר לאור היעילות והחיסכון במשאבים של הצדדים ובית המשפט הנילווים לתובענה הייצוגית. כן מושגת באמצעותה אחידות בהחלטות בית המשפט בעניינים דומים. נימנע ריבויין של תביעות..." (מתוך דברי נשיא בית המשפט העליון (בדימוס) ברק ברע"א 4556/94 רמי טצת ואח' – אברהם זילברשץ ו-8 אח' (פ"ד מט(5) 774, 785).
עם זאת, התרשמנו כי המבקשת אינה מתאימה לשמש כתובעת ייצוגית נוכח היתנהלותה של המבקשת כעולה מפרוטוקול הדיון מיום 16.6.19 (מש/13 לתגובה): "ב"כ התובעת מנסה לגרום לתובעת לא להתפרץ לדברי הצד שכנגד." (עמ' 1 לפרוטוקול מש/13 לתגובה, שורה 15) "התובעת מאיימת עלינו בזמן שהעו"ד שלה מדבר." (עמ' 4 לפרוטוקול מש/13 לתגובה, שורה 3) למרבה הצער, בשל מצבה הבריאותי, המבקשת אינה זוכרת פרטים רבים: "ש. האם לא שאלת את בא כוחך למה הוא מתכוון כשהוא כותב הידברות?
על בית הדין להשתכנע כי "קיים יסוד סביר להניח" שהתובע ובא כוחו ייצגו וינהלו את עניינם של חברי הקבוצה בדרך הולמת ובתום לב (סעיף 8 (א) (3) לחוק תובענות ייצוגיות): "אכן העובדה שבמסגרת התובענה הייצוגית מיוצג עניינם של כל חברי הקבוצה על-ידי תובע אחד, מכתיבה את הצורך בייצוג הולם. דרישת הייצוג ההולם – המופיעה בלשון זו או אחרת בכל החוקים שמכוחם ניתן להגיש תובענה ייצוגית, לרבות חוק החברות, התפתחה עוד בדיני היושר (א' חביב-סגל דיני חברות (כרך א) [32], בעמ' 587). דרישה זו נועדה להבטיח כי עניינם של חברי הקבוצה – שאינם נוטלים חלק פעיל בניהול ההליך ולעתים אף אינם יודעים כלל על קיומו – לא ייפגע כתוצאה מייצוג בלתי הולם. תכלית זו מקבלת משנה תוקף לאור העובדה שפסק-הדין בתובענה הייצוגית מהוה מעשה-בית-דין לגבי כל הנמנים על הקבוצה ... וראו גם: ת"א (ת"א) 1252/93 אנליסט אי. אמ. אס. ניהול קרנות בנאמנות (1986) בע"מ נ' מדינת ישראל [11]; המ' (חי') 28680/97 דדון נ' מינהל מקרקעי ישראל [12]). בית-המשפט מופקד על הגנת עניינם של חברי הקבוצה, ועליו ליתן דעתו בין השאר להתקיימותו של תנאי הייצוג ההולם (ג' לוטן, א' רז תובענות ייצוגיות (כרך א) [33], בעמ' 178-179)." (רע"א 378/96 וינבלט נ' משה בורנשטיין בע"מ, פ''ד נד(3) 247, ניתן ביום 17.7.2000).
המשיבה הודתה כי למבקשת ניתנה צבירה רק של 10 ימי חופשה: "ת. 10 ימי עבודה בשנה שזה 12 ימים על פי החוק עם השבתות וזה על פי חוק, ועל פי וותק. יש לנו טבלת וותק שמזכה את העובדים בחופשה. העובדת עובדת פחות מחצי שנה אז זה מה שמגיע. אני איחזור שוב – לפי הטבלה שבחברה." (עמ' 16 לפ' שורות 22-20 לעדות גלייטמן).
...
שוכנענו כי המבקשת אינה מתאימה לנהל את התובענה הייצוגית.
סוף דבר הבקשה נדחית.
המבקשת תשלם למשיבה 50,000 ₪ שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסך 10,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה באר שבע סע"ש 14461-07-19 29 מאי 2022 לפני: כב' השופט יוסף יוספי נציג ציבור מעסיקים – מר רן דינור התובע: בוריס גליביצקי ע"י ב"כ: עו"ד פבל מורוז הנתבע: יעיש רביבו ע"י ב"כ: עו"ד יצחק מירילאשוילי פסק דין
לאחר סיום יחסי העבודה הגיש התובע תביעה זו על סך 91,940 ₪ בגין הרכיבים הבאים: פצויי פיטורים, הפרשות לפנסיה, החזרי נסיעות, דמי הבראה, פדיון חופשה שנתית, פיטורים שלא כדין, פיצוי בגין אי מתן הודעה על תנאי עבודה בכתב ופצוי שאינו תלוי נזק לפי חוק הגנת השכר.
מדובר בעסק קטן, בו עובדים הנתבע וילדיו בלבד, כך שאין צורך בהרתעה.
התרשמנו כי גם ביחס לנושא זה נותרה עדותו של התובע איתנה, ולפיה הסכום ששולם לו מדי חודש בגין המשכורת זהו הסכום שסיכם עם הנתבע: "מה שסיכמנו הייתי מקבל בדיוק". גם בעדות הנתבע ובהתנהלותו יש כדי לתמוך בגרסת התובע לעניין זה. הנתבע ניסה לטעון כי עורכת דינו דאז ציינה בטעות במכתבה שמדובר בסכום של 5,200 ₪ נטו, היות והיא לא מתחום דיני העבודה ו"עשתה טובה" לבתו בהיותה חברתה.
טענה זו לא פורטה בכתב ההגנה או בתצהירי הנתבע, והופיעה לראשונה בחקירה הנגדית.
לנתבע גם לא היה הסבר מדוע תמיד קיבל התובע את אותה משכורת נטו, גם בחודשים ינואר ופברואר, למרות שבהם מיכסת ימי העבודה שונה.
...
לא מצאנו כי יש לקבל את טענות הנתבע, לפיהן סיום יחסי העבודה נעשה בהסכמה או לבקשת התובע.
טענה זו איננו מקבלים, ואנו מעדיפים את גירסת התובע, לפיה הסכום שקיבל בכל חודש היה הסכום נטו שסוכם בין הצדדים.
מכל האמור לעיל עולה כי התובע זכאי לרכיבים הבאים: · פיצויי פיטורים סך של 15,306 ₪ · החזר דמי נסיעות סך של 9,600 ₪ · דמי הבראה סך של 4,339 ₪ · פדיון חופשה שנתית סך של 4,626 ₪ · אי מתן הודעה על תנאי עבודה סך של 2,000 ₪ · פיטורים שלא כדין סך של 5,000 ₪ · פיצוי בהתאם לחוק הגנת השכר סך של 2,500 ₪ · פיצויי הלנה סך של 4,000 ₪ ______________________________________________ סה"כ: 47,371 ₪ סכום זה ישולם בתוך 45 ימים מיום המצאת פסק הדין, והוא יישא ריבית והצמדה כחוק מיום 1.8.19 ועד לתשלום בפועל.
בנוסף לאמור לעיל, הנתבע ישלם לתובע שכ"ט עו"ד בסך 6,000 ₪, וזאת בתוך 45 ימים מיום המצאת פסק הדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו