פקודת ההסדר הפכה את ההתיישנות הדיונית שבסעיף 20 לחוק הקרקעית העותומאני, משנת 1274 להיג'רה (1858) (להלן: "חוק הקרקעות העותומאני"), להתיישנות רוכשת, המקנה זכות מהותית למחזיק במקרקעין שבבעלות פרטית – זאת להבדיל מהתיישנות דיונית, המקימה אך מחסום דיוני, מפני מימוש הזכות שמכוחה מוגשת תביעה שהתיישנה (ראו: פליאה אלבק ורן פליישר דיני מקרקעין בישראל, (תשס"ה–2005) עמ' 213 (להלן: "אלבק"); מוטי בניאן, דיני מקרקעין עקרונות והלכות, מהדורה שנייה, עמ' 335 (להלן: "בניאן").
טענה נוספת שבפי הנתבעת להפסקת מרוץ ההתיישנות נסמכת, כזכור, על הוראת סעיף 1 לחוק יסוד; מקרקעי ישראל, תש"ך–1960 (לעיל ולהלן: "חוק היסוד") הקובעת כי: "מקרקעי ישראל, והם המקרקעין בישראל של המדינה, של רשות הפיתוח או של הקרן הקיימת לישראל, הבעלות בהם לא תועבר, אם במכר ואם בדרך אחרת".
הואיל והחלקות ההיסטוריות (76 ו- 85) נרשמו בפנקס השיטריות על שמה של רשות הפיתוח ביום 13.1.1965 לא ניתן, כך לנתבעת, לרכוש בהן בעלות מכוח היתיישנות.
...
פרופ' אלתרמן, נתבקשה להכריע בשאלה – האם תכנית המתאר שינתה את יעוד הקרקע מ"חוף ים" שעל פי תכנית 689, למגורים – או שמא נותר יעודו של השטח "חוף ים".
לאחר ניתוח מעמיק של הוראות תכנית המתאר; החלטת המועצה הארצית וההיררכיה של תכניות על פי חוק התו"ב, הגיעה פרופ' אלתרמן למסקנה כי "... מגבשי התכנית אכן התכוונו לשנות את הייעוד מ"חוף ים" לאזור שאופיו הכללי הוא של מגורים" (עמ' 4, פסקה א' לחווה"ד).
רשות החינם, כאמור, תבוא לקיצה אם וכאשר השטח יחדל מלשמש "אתר זכרון" לאלוף שדה ז"ל.
סבורני, כי מן הראוי למצוא הסדר מניח את הדעת (כמוצע, או הסדר אחר ראוי), על מנת לשמר את מורשתו של האלוף שדה ז"ל – הגם שתביעת התובע, בהליך דנא, לבעלות על שטח הגן, דינה להידחות.
התוצאה
סוף דבר, לאור האמור והמקובץ לעיל, התוצאה הינה כדלקמן:
תביעת התובע להירשם בספרי המקרקעין כבעלים של חלקות 38 ו- 39, תחת רשות הפיתוח (ביחס לחלקה 38) והמדינה (ביחס לחלקה 39) – נדחית.