השמאי המכריע היתייחס בכובד ראש להלכות הפסוקות שנקבעו באשר ליחס בין שווי המקרקעין לבין רכיב המע"מ, ובפרט להלכה המרכזית בע"א (מחוזי ת"א) 2409/99 הקופה לתגמולים ופנסיה של עובדי הסוכנות לא"י בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה רמת-השרון (פורסם בנבו, 20.03.2002) (להלן – עניין הקופה לתגמולים)].
]
"לדידנו, מסקנתנו בעיניין קביעת השווי בחוק מסוי מקרקעין ישימה גם לעניין קביעת השווי בעת הטלת היטל השבחה.
יב. כפי שנקבע לגבי שווי הקרקע לעניין חוק מס שבח (בע"א 766/78 החברה המרכזית לשיכון ולבניין בע"מ נ' מנהל מס שבח, פ"ד לד(2) 683, בעמ' 687), שווי הקרקע כולל גם את מרכיב המע"מ שבמחיר: ו"נאמר שם כי החבות במס - להבדיל מהנטל הכלכלי - מוטלת על המוכר וכי תחולת הנטל הכלכלי של המס תלויה בגמישות ההיצע והביקוש.
ראה לעניין זה הגדרת "עסקת אקראי" בסעיף 1 לחוק מס ערך מוסף התשל"ו-1975, יחד עם סעיף 43א לאותו חוק).
בעיניין דשם עלתה הטענה לפיה מקום בו הנישום אינו חב במע"מ, יש להעריך את שווי השוק של המקרקעין המושבחים בנכוי רכיב המע"מ. וכך פסק בית המשפט:
"... אלא שלאחר ששקלתי את הדברים, הגעתי לכלל מסקנה כי הסבירות מחייבת כי גם מקום שאין המוכר חייב במע״מ על מכר מקרקעין, הרי המחיר שידרוש, יהא מחיר שוק, הכולל בחובו גם את שווי המע״מ. אכן, אין קשר בין מרכיב המע״מ לבין התוכנית המשביחה, אלא שיש קשר בין מרכיב המע״מ לשווי השוק של המקרקעין, הוא הבסיס לחישוב עליית ערכם, אם התרחשה.
יפים לכך הם הדברים שהובאו מפי השופט (כתוארו דאז) מ' חשין בדנ"א 3768/98 קריית בית הכרם בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה ירושלים, פ"ד נו(5) 49, 63-62 (2002):
"פלוני שנתעשר אך בשל שנויי תיכנון שנערכו לפי חוק התיכנון והבניה – לאמור, נתעשר אך בשל פעילות נורמאטיבית של רשויות הציבור – ראוי לו שישתף את הקהילה באותה התעשרות שנתעשר... היטל ההשבחה הולך אל קופות הועדה המקומית והרשות המקומית – דהיינו, לא אל אוצר המדינה אלא אל הקהילה שאליה משתייך בעל המקרקעין – וכהוראת סעיף 13 לתוספת השלישית, נועד הוא לכסוי הוצאות הועדה המקומית או הרשות המקומית להכנת תכניות ולביצוען, לרבות הוצאות פיתוח ורכישת מקרקעין לצורכי ציבור ולשימור אתר או הפקעתו."
והדברים שבו, נשנו והובהרו על ידי השופטת (כתוארה דאז) א' חיות בע"א 1321/02 נוה בנין ופיתוח בע"מ נ' הועדה לבנייה למגורים ולתעשייה, מחוז המרכז, נז(4) 119, 129 (2003):
"הינה-כי-כן, היטל ההשבחה מיועד להגשים רעיון של צדק חברתי שלפיו ראוי כי מי שהתעשר בשל פעילות נורמאטיבית של רשויות התיכנון ישתף את הציבור בהתעשרותו זו בדרך של תשלום היטל המשתלם לאותה רשות תיכנון, והמשמש אותה להכנת תכניות וביצוען."
[וכן ראו - בר"ם 505/15 אופל קרדן השקעות בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה, אשקלון, פסקה 9 בפסק דינו של השופט י' עמית (פורסם בנבו, 20.04.2016)]
הואיל והיטל ההשבחה מיועד לתכלית של הגשמת צדק חברתי וצדק חלוקתי, באמצעות העברת חלק מעושרו של הנהנה מהשבחת המקרקעין אל הקהילה המקומית, אין הצדקה להכרה בנכוי של מס עקיף מדינתי מערך המקרקעין המושבחים.
כפי שהבהרנו לעיל, ניכוי שכזה אינו מתיישב עם דיני המס הכלליים ועם דיני החוזים שרואים במע"מ כחלק מהמחיר, אינו מתיישב עם הוראות החוק בנוגע לאופן חישוב ההשבחה כמחיר פוטנציאלי בשוק משוכלל ואף אינו עולה בקנה אחד עם תכלית החקיקה אותה שנינו לעיל.
...
לאחר הדיון שנערך בפני ועדת הערר ולאחר שנתבקשו הבהרות מטעם השמאי המכריע, מצאה ועדת הערר לנכון לקבוע כי: "... אי הכללת המע"מ בשווי המקרקעין תעשה בשוק עוסקים בלבד, מה שאין כן בענייננו. משכך, ועל בסיס כל האמור לעיל, אנו סבורים כי צדק השמאי המכריע עת קבע כי יש לכלול בשווי המקרקעין את המע"מ ועל כן, לא מצאנו להתערב בקביעתו בעניין זה".
מכאן הערעור שלפניי, אשר מתמקד בשאלה האם צריך היה השמאי המכריע לנכות את רכיב המע"מ משווי השוק של המגרשים, אם לאו.
לא מצאתי ממש ביתר טענות הצדדים והן נדחות.
סוף דבר – הערעור נדחה.
לנוכח התוצאה אליה הגעתי, אני מחייב את המערערת בשכ"ט ב"כ המשיבה בסך 25,000 ₪, לתשלום בתוך 45 ימים מהיום.