כמו כן נאמר כי אם "מצא" העוסק כי גבה מהצרכן סכום עודף, ישיבו לצרכן בתוך ארבעה ימי עסקים, בתוספת הצמדה וריבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961, מיום הגבייה ובתוספת תשלום בשל הוצאות הצרכן בסכום של 16 שקלים חדשים.
בעניינינו, אני סבור, שיש לומר, כי חוק הגנת הצרכן גובר על כללי המים ועל כן יש ללכת לפי החוק בדרך כלל, תוך שימוש בכללי המים היכן שהחוק "שותק". הראציונאל הוא כי חוק גובר על תקנה ומקל וחומר על הנחיה מנהלית, או על חקיקת כללי המים המוגדרת כחקיקת משנה.
כך נאמר בעיניין ע"א 6821/93 פ"ד מט(4) 221 בנק המזרחי המאוחד בע"מ נ' מגדל:
" הטעם לכך הוא כי משפטנו, ככל שיטת משפט, מבוסס על מידרג נורמטיבי. המידרג הנורמטיבי הנו פועל יוצא והשתקפות של סוגי הסמכויות. במה דברים אמורים. המבנה המשפטי יוצא מתוך נקודת הנחה אקסיומטית כי ישנן דרגות שונות של נורמות. כל דרגה מבוססת על הסמכות המולידה את הנורמה. טול, למשל, את הדוגמה שלנו בדבר חוק וחקיקת משנה (כגון: תקנה). החוק מצוי במדרגה נורמטיבית הגבוהה מן המדרגה הנורמטיבית של התקנה. אין פלא איפוא, כי בהתנגשות בין חוק וחקיקת משנה, כעקרון, יד החוק על העליונה. בהעדר הסמיכה מפורשת לכך, חקיקת משנה איננה יכולה לשנות הוראת חוק או לפגוע בה. אין נפקא מינה לעניין זה, אם התקנה הנה מוקדמת לחוק או מאוחרת ממנו. אין נפקא מינה לעניין זה, אם התקנה היא מיוחדת או כללית ביחס לעניין הנידון על-ידי החוק. בכל מקרה, תקנה כפופה, מבחינה נורמטיבית, לחוק. לפיכך, תקנה אשר עומדת בנגוד לחוק כפופה לתרופות המשפט המנהלי, הקובעות תוצאה של בטלות מלאה או של בטלות יחסית. כפיפות התקנה לחוק נובעת, באורח הגיוני, מתוך התפיסה הצורנית והיסודית של המידרג הנורמטיבי בכל שיטת משפט."
כיוון שהאמור בחוק הגנת הצרכן גובר על האמור בכללי המים, הרי שדבר החקיקה המנחה בעניינינו הוא בעיקר סעיף 13ד1.
הנתבעת ביקשה להסתפק באמור בהילכת בית המשפט העליון עע"מ 2978/13 מי הגליל -תאגיד והביוב האיזורי בע"מ נ' יוסף אחמד יונס (פורסם בנבו, 23.07.2015) ולפיה תאגיד המים כדוגמת הנתבעת הנו רשות:
"במקרה שבפנינו, בו המערערת היא תאגיד סטאטוטורי, יש עניין בהבחנה בין הפן העיסקי לפן השלטוני בפעילותה. תאגידים סטאטוטוריים מעצם הגדרתם יוצרים טישטוש בין התחום הפרטי לתחום הצבורי: המדובר בגופים מנהליים שהוקמו בחוק לצורך מילוי תפקיד צבורי, אשר מובחנים מן המדינה ומהווים אישיות משפטית נפרדת במשפט הפרטי (חברה בע"מ), המאפשרת להם לפעול על פי דיני המשפט הפרטי לצורך מילוי תפקידם הצבורי; אך יש לראות בהם כמובן גם רשויות מינהליות, שחל עליהן המשפט המנהלי (ברק-ארז – כרך ב', בעמ' 451-450). אין המדובר בגוף פרטי ואף לא בגוף דו-מהותי, אלא בגוף צבורי (א' הראל גופים דו-מהותיים: גופים פרטיים במשפט המנהלי (תשס"ח – 2008), בעמ' 41) על המשתמע, גם אם נלוה לו היבט של המשפט הפרטי . אכן, המערערת עונה להגדרתה של רשות הפועלת על פי דין, אך מתקיימים לכאורה יחסי עוסק-לקוח בין הצדדים, ומעצם היותה של המערערת תאגיד, יש בפעולותיה פן עסקי. בפסיקת בתי המשפט המחוזיים, נמצא כי כאשר מוגשת תביעה כנגד תאגיד מים בגין גביית סכומים שלא כדין, ענין לנו בתובענה כנגד רשות על פי פרט 11, ולא כנגד עוסק; ראו למשל, בש"א (מחוזי י-ם) 10835/09 חברת הגיחון בע"מ נ' חיים קורפו [פורסם בנבו] (2010), שם הוגשה תובענה כנגד היטל מים שנגבה – לפי הטענה – שלא כדין, על בסיס פרט 1 לתוספת. בית המשפט המחוזי קבע, כי תביעה מסוג זה עונה באופן מלא על ההגדרה שבפרט 11. תוך כך הוסיף בית המשפט וציין, כי מדיניות גביית היטלים בגין שירותי מים וביוב היא שלטונית, ולא עסקית באופיה:
...
מכל המקובץ, לאחר ששקלתי את מכלול השיקולים בקביעת גובה הפיצויים לדוגמה באתי לכלל דעה כי על הנתבעת לשלם לתובעים סך של 9,000 ₪ בגין פיצויים לדוגמה.
סיכום
על כן ולאור האמור אני מורה על קבלת התביעה.
כמו כן, הנתבעת תשלם לתובעים הוצאות ההליך בסך של 1,000 ₪, פיצויים לדוגמה בסך של 9,000 ₪ וכן שכר טרחה בסך של 7,000 ₪.